4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Alternativy k Babišovi? A kdo?

Babišova politika se mi nelíbí a vůči jeho osobě mám rovněž výhrady. Nicméně jaké jsou alternativy? Nepříliš přitažlivé. ODS, která zklamala již tolikrát? Bezbarvá univerzální politická výplň známá jako lidovci?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 31.12.2018 17:05

1*

jako obvykle.

J. Svoboda 31.12.2018 16:42

30, nebo 18 procent?

Váženému tazateli: s tou třetinou důvěřivých občanů, to je hloupé zjednodušení. Vyjdeme-li ze skutečnosti, že ho volilo necelých 30 % voličů, znamená to asi 18% občanů. Trochu rozdíl, ne?

M. Prokop 31.12.2018 17:05

Re: 30, nebo 18 procent?

Jsou zde i jiné strany, slibující nesplnitelné, nejen Bureš.

J. Svoboda 31.12.2018 17:15

Re: 30, nebo 18 procent?

Uvítal bych strany, slibující možná i na pohled nesplnitelné, s viditelnou snahou to splnit. Bohužel jsou tady strany, obávající se cokoliv slíbit, jsa si vědomy své slaboty. Pokud nic neslíbím, nemusím nic plnit a to je nejpohodlnější. Volební příspěvky pro strany plynou, tak co?

M. Prokop 31.12.2018 17:25

Re: 30, nebo 18 procent?

Nedá se nic dělat, je to na nás, zda předěláme staré strany nebo uděláme nové.

Nikdo jiný zde na to není.

R. Langer 31.12.2018 17:48

Re: 30, nebo 18 procent?

No tak volte stranu slibující jiný volební systém, pokud vám tento nevyhovuje.

J. Svoboda 1.1.2019 0:38

Re: 30, nebo 18 procent?

Když jste tak chytrej, sdělte mi prosím, která to je, když je Babiš všechny vykradl?

J. Svoboda 2.1.2019 17:29

Re: 30, nebo 18 procent?

Pane Langere, je vidět, že tomu rozumíte jako hovnivál tarokům. Ten rozdíl 30 - 18 není dán volebním systémem. na volebním systému je naprosto nezávislý!

Jestliže Babiše z lidí, účastnících se voleb volilo necelých 30%, odpovídá to asi 18% všech občanů. Toť vše. Takže rozhodně není pravdou, že ho volilo 30% občanů. Je třeba uvažovat i ty, kteří zhnuseně zůstali doma.

K. Jakubec 31.12.2018 19:20

Podle stejné logiky má třeba ODS 7% a TOP09 3% důvěry obyvatel , že...

V. Kotas 31.12.2018 20:59

Re:

Ale o tom se už mlčí.

M. Těhanová 31.12.2018 14:56

U pana Kohouta jsem vždy

na rozpacích, o co mu vlastně jde. On nevidí žádnou alternativu, protože nechce. Např, jednou zavrhl ODS, tak přece nepřizná, že by tou alternativou mohla být. Ale je na omylu, že zklamala ODS, byli to jen jednotliví, konkrétní lidé, kteří se na ni přisáli. Tak, jak se teď přisávají k ANO, využívajíce svých znalostí a dobrých kontaktů.

Zdá se mu, že nevidí nikoho, kdo by umíral hlady. To je pravda, tomu se taky říká pokrok. Ale nemělo by se stávat, že lidé, kteří pracují, mají stejně, jako ti, kteří nikdy ani pracovat nebudou. Snad by měli mít na víc, než na jídlo.

Copak potřebujeme pořád nějakou novou stranu? Vždyť v ní budou stejní lidé, jiní tu nejsou. Nebylo by lepší kultivovat tu stávající, která se opravdu mění od základů. A to je jen ODS. Proč není pan Kohout ochoten jí pomáhat?

M. Prokop 31.12.2018 17:06

Re: U pana Kohouta jsem vždy

Pomáhal Svobodným, ti mu byli a jsou programově blíž.

M. Těhanová 31.12.2018 18:48

Re: U pana Kohouta jsem vždy

Já vím, on stále hledá. Ale Mach byl původně v ODS, copak taky nechce vidět tu změnu? A pomáhat?

J. Chaloupka 31.12.2018 14:52

Pokud pamatuji na školní léta, tak jeden snad řecký

filosof (možná Aristoteles) řekl, že demokracii střída oligarchie, tu diktatura a zase demokracie. Tak to jde dokola, takže je vše v pořádku. Od rána si někdo v Rozhlase stěžuje, ale nikdy jsme se neměli tak dobře, jako dnes. I proto u nás nikdo nedemonstruje.

Asi měl pravdu K. Čapek, když nás pojmenoval národem naříkačů.

J. Svoboda 31.12.2018 11:53

Mistr nálepka :o)

K. Janyška 31.12.2018 9:40

To Babiš není žádnou alternativou !!!

Je zločincem... Dzp.

T. Kočí 31.12.2018 11:10

Re: To Babiš není žádnou alternativou !!!

Na rozdíl od Kohouta jste stručný ale pravdivý.

V. Kain 31.12.2018 12:12

Re: To Babiš není žádnou alternativou !!!

Nějak mě chybí ve vyjmenování opozičních stran SPD.Jediná strana která má stále stejný program a který je samozřejmě neslučitelný s programem levicové koalice i levicové opozice(té vyjmenované).Nebo je snad některá z těch stran pravicová?ODS? By byla, pokud by jí nešéfoval bezpohlavní předseda a samozřejmě by se musela zbavit havlistů kteří se do ODS infiltrovali.Pokud by SPD rostly preference tak bychom byli svědky těch podpásových útoků.A to levičáci umějí.

M. Prokop 31.12.2018 17:07

Re: To Babiš není žádnou alternativou !!!

Program asi má, ale ekonomicky nevedoucí nikam.

P. Götze 31.12.2018 12:33

Re: To Babiš není žádnou alternativou !!!

pane kolego, babis neni alternativa, babis je realita. A k te realite se hledaji alternativy. Nikoliv naopak.

J. Kulheim 31.12.2018 9:12

Demokracie není trvalou formou vládnutí

Končí, když na politickou scénu přijdou politici, kteří voličům slíbí, že dostanou něco z cizího. Pokud se takoví lidé dostanou k moci, tak postupně omezují individuální svobody a zvyšují daně. Končí to diktatůrou.

Politická strana nebo politik, který chce mít vliv na chod věcí veřejných, musí získat dostatek voličů. Jako nejúčinější se ukazují sliby. Každý ví, že slibem neurazíš. Většinu voličů nezajímá, kde na to, aby mohl splnit alespoň něco, potřebuje peníze. Nebude rozdávat peníze svoje, ale peníze daňových poplatníků a pokud mu to nestačí, tak si půjčí. Proč by si nepůjčil, když to sám splácet nebude. Vždyť stát dluhy neplatí. Něktré voliče vůbec nezajímá kde nebo komu peníze ukradeny. On chce mít jistotu "bezplatného" školství, zdravotnictví a k tomu když přidají pastelky, tak se dostanou do pozice.

Politik je také jenom člověk, který platí plyn, elektřinu apod. Jeho hlavním zájmem je být znovu zvolelý. Ví, že od korýtka ho může vyhnat i 30 Kč u lékaře. Proč by to dělal? Za své činy nenese žádnou trestněprávní odpovědnost. A když je strana nebo hnutí jeho majetkem, tak ani politickou odpovědnost.

Odvádění pozornosti ad skutečných problémů, je vytváření pseudoproblémů. Aktuálně je na denním pořádku řešení pseudoproblémů, například globálního oteplování. To je něco, čím se mohou zabývat masy lidí, média tím mohou zaplnit přední strany a lidé mají problém, nad kterým mohou přemýšlet. Jinak řečeno, odvádí se pozornost od skutečného problému, kterým je postupný ekonomický kolaps.

R. Gramblička 31.12.2018 10:06

Re: Demokracie není trvalou formou vládnutí

stručně řečeno: inherentní vlastností demokracie je, že zákonitě spěje k socializmu, potažmo k totalitě. Takže užívejme si světlého mezidobí pokud to jde. Bude hůř.

J. Kulheim 31.12.2018 7:23

ODS se nevyvarovala chyb. Co vyřešky ostatní strany?

ODS pod vedením V.K. vyhrála volby a stala se hlavním tahounem transformace socialistické ekonomiky na ekonomiku tržní. Byla to zásadní systémová změna, která v takovém rozsahu neměla precedens. To se podařilo nejlépe ze všech zemí RVHP včetně NDR, kde hrál zásadní roli bohatý strýček ze západu,, kde měli hlavní slovo západní ekonomové, právní řád a peníze.

Zásadní myšlenkou celého procesu bylo vytvoření společnosti ve které bude respektována svoboda jednotlivce. Pouze svobodný občan, který respektuje svobodu svých spoluobčanů, může svobodně definovat, obhajovat a realizovat své zájmy a to do té míry, pokud neomezuje ostatní spoluobčany. Svoboda nemá pro všechny stejnou hodnotu. Pro lidi, kteří se nejsou schopni o sebe a svou rodino postarat je to strašák. Ti potřebují, aby se o ně staral stát. Potřebují ke svému přežití socialistický stát, který jedněm bere peníze a druhým je dává. Jsou to lidé, kteří jsou závislí na „státních“ penězích. Je to pro ně droga. Každý narkoman dělá všechno pro to, aby svou dávku dostal. Jsou ochotni osočovat každého, kdo jenom naznačí, že by si měli na své živobytí vydělávat činností , které se říká produktivní práce.

Privatizace největších podniků byla uskutečněna až vlády ČSSD a dotovali tím rozpočet. To vlády pravice výnosy z privatizace do rozpočtu vůbec nedávali - šly na restituce a nápravu ekologických škod. Kde jsou peníze z privatizace největších ozdravených bank, Telecomu, Unipetrolu, Setuzy (Pitr), OKD, Mostecké uhelné, atd.

J. Kratochvíl 31.12.2018 10:37

Mýty pana Kulheima a jemu podobných !!!

Klausova transformace nebyla úspěšná a pro občany ČR velice nákladná. Tzv. Klausova a privatizace podle ODS za sebou zanechala obrovské sto miliardové dluhy a plošný krach podniků i s velice moderními technologiemi. Nezpochybňuji, že probíhala všude v RVHP podobně, ale v těchto zemích včetně bývalého SSSR dovedla tyto země do hluboké hospodářské krize. Byla řízena nadnárodními kapitály s cílem získání levné pracovní síly. K tomu jim pomáhala dost úsilovně právě tzv. ekonomická reforma Klause a celá pravicová politika. Nastal výprodej ekonomiky, jehož výsledkem je současná ekonomická nesvoboda t.j. nejdůležitější firmy ekonomiky včetně bank jsou v zahraničních rukou bez jakéhokoliv domácího vlivu. Tomu se neříká svoboda.

Tzv. svoboda se stala prázdným pojmem. Každá svoboda musí být naplněna také zodpovědností, potom je přijatelná pro všechny. Jsou lidé, kteří dávají přednost žít podle určitého řádu ve spravedlivé společnosti a ti by měli býti také respektováni.

Pravicová politika nahradila socialistickou ideologii, ideologii tržního hospodářství, chamtivostí a sobectví.

T. Kočí 31.12.2018 11:20

Re: Mýty pana Kulheima a jemu podobných !!!

škoda, že jste nebyl vrcholným politikem. Byl by tu ráj.

J. Kratochvíl 31.12.2018 11:59

Re: Mýty pana Kulheima a jemu podobných !!!

To je další mýtus. V devadesátých letech tady ke Klausovým reformám byly alternativy, ale Klaus vyhrál volby, tak neměl potřebu se nikým radit. Dnes po téměř 30 letech bychom si mohli přiznat, že hůře jsme dopadnout nemohli.

J. Chaloupka 31.12.2018 14:56

Že Vás klávesnice (říkalo se huba, ale to dnes není

korektní) nebolí. Nikdy jsme se neměli tak dobře, jako dnes. A tak jak se mají dnešní tzv. chudí, tak jsme se měli skoro všichni před 30ti lety.

M. Těhanová 31.12.2018 15:19

Re: Že Vás klávesnice (říkalo se huba, ale to dnes není

Řekla bych, že ještě hůř. Ale pán byl asi soudruh.

J. Kratochvíl 31.12.2018 17:07

Za to vás bolí asi huba

Asi jste si nevšimla, madam, že od sametu uplynulo již 30 let, takže, jestli máme dnes vyšší životní úroveň než v r. 89 bude to mít jiný důvod. Za to bych vás chtěl upozornit, že ve srovnání s životní úrovní jsme se k našim sousedům Německu ani Rakousku moc nepřiblížili, jak nám slibovali ODSáci a Klaus.

Kdo za to asi může?

M. Prokop 31.12.2018 17:10

Re: Za to vás bolí asi huba

Kdo? Kratochvílové. Soudruzi Kratochvílové.