2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Saša 11.5.2007 14:48

cituji z článku

"...se narodila v Banské Štiavnici, matka byla Němka, otec Slovák, dědeček Maďar a pradědeček Ital. "

jerry 11.5.2007 14:47

No a te´d si vzpomeňte,

že Slováci onehdy dali před touto krásnou /Markéta Lazarová,Postřižiny/, vzdělanou a inteligentní ženou přednost krajně nesympatickému bolševickému skrčkovi Schusterovi.;-(

jerry 11.5.2007 14:44

No , to už je silná káva

nemám vůbec rád Bushe, válka v Iráku byla omylem, ale představit si ho jako válečného štváče, ohrožujícího světový mír, to můžete asi jen Vy, pane Vízku. Opravdu je vidět, že neexistují bývalí komunisté. Ale je to pořád lepší, než melčákovsky převlékat kabát, aspoň víme, s kým máme tu čest.:-)

Slovák 11.5.2007 14:42

Pi - pi-- pi - ča !!!

Strčte si ju do riti !

Pamětník I. 11.5.2007 14:36

Re: Máte bujnou fantasii

A já si celá léta myslel, že jste jenom komunální úředník a vy jste zatím i zakuklený psychoanalytik, akorát že ty diagnozy cucáte z palce. Já mám zkušenosti s vlastenci a národovci v tom, že nikdy neodolají příležitosti projevit své vlastenectví definováním vlastenecky méně hodnotných jedinců. Dokonce jste schopni zasahovat do věcí jiného národa a vyčleňovat z něj Vašáryovou. Já z vás mám samozřejmě jenom srandu i když jste mne už kdysi v diskusi o evropských regionech chtěl z národa vyobcovávat a Septikus dokonce vlastnoručně věšet.

Sk/eptic/us Max/im/us 11.5.2007 14:28

Hr_na_pyje já samozřejmě vím, co je populismus a

právě proto tvrdím, že je nejlepším projevem demokracie.

Nijak Vám samozřejmě nebráním hrát roli "chytré" paní učitelky, která ví, co se píše ve slovnících, jen to vůbec nechápe a už vůbec ne v souvislostech. ;-P

Sk/eptic/us Max/im/us 11.5.2007 14:23

jardo O., neplácejte kravina a nesrovnávejte nesrovnatelné

Možná byste se měl smířit s tím, že svět ani lidé nejsou podle Vašich představ. Já tvrdím, že je to tak dobře ;-P

Spravedliva 11.5.2007 14:16

Re: Vrcholný český populista

Bůhví co si Paroubek myslí. Werich si také myslel,že podepisuje prezenční listinu a ona to byla Anticharta.

F.VÍZEK 11.5.2007 14:04

Zbrojením k trvalému míru?

Před časem se náš „zelený“ pan Liška vrátil z návštěvy USA a zjistil, že diskutované rakety v Polsku a radar v Brdech  ani náhodou nejsou určeny k obraně Evropy a konstatoval, že je nepravděpodobné, že Bushova administrativa získá pro tento plán souhlas svých zákonodárců.  Po této první ráně našim "milovníkům" radaru měla přijít druhá: Rusko nesouhlasí,  adekvátně zareaguje. Jeho armádní výdaje se za posledních šest let zvýšily 3,5krát a dosáhnou zhruba 31 miliard dolarů a nadále „zrychlí“ krok.  Čína dává na zbrojení ročně 37 miliard a růst vojenského rozpočtu je tam plných 15%!  Výdaje na zbrojení ve Spojených státech jsou řádově jinde: v novém finančním roce přesáhnou částku 600 miliard (!) dolarů, čili jsou skoro dvacetkrát vyšší než v Rusku.  Je-li tisková informace pravdivá, potom se nervozitě Ruska, Číny, Indie a dalších zemí může divit leda hlupák.  

Co sahá lidská paměť, nikdy nikdo v dějinách nevydával vlastní zbrojení za přípravu na agresivní válku. Každý horoval  pro mír, který mínil hájit a uhájit. Vlastní sílu potřeboval na ochranu míru, klidu, svobody, spravedlnosti, na nápravu křivd, také pro osvobození jiných národů (menšin) z jařma útlaku, pro zajištění lepšího "příští" pro budoucí generace atd.  Každý diktátor si  pro svoje ovečky  uměl obléknout beránčí kůži, aby přesvědčil, že „prevíti“ a nebezpečí klepou na dveře. I panu  Hitlerovi se to dařilo a jeho výzvy k míru byly více než srdceryvné. Právě my, středoevropané,  bychom si měli trochu "hlídat"  všechny, kteří pro udržení míru zbrojí, zbrojí a zbrojí ...  Paměť národů si to žádá!

Saša 11.5.2007 13:46

Tož ony se Vás ty národy ptát nebudou...

Zaniknou spíše ty národy, které ztratí vůli být národy. Ty, které ztratí vůli vymezovat se vůči druhým, porovnávat se s nimi a sui generis i s nimi soutěžit. Na nejrychlejší cestě k zániku je ten národ, jehož političtí, kulturní a mravní vůdcové říkají: národní myšlenka je špatná, nebuďme národem, buďme evropany (neob lidmi, nebo bělochy, nebo čímkoli jiným...). No ale našemu národu to stejně jako Polákům i Slovákům zatím bezprostředně nehrozí - nezískají-li příliš velký vliv lidé typu paní Vašáryové nebo pana Zielence...

Saša 11.5.2007 13:41

An byl národnostně neukotvený.

PoloNěmec, poloFrancouz z Alsasska. Tu neujasněnost, zda se má hlásit spíše k Němcům nebo spíše k Francouzům, chtěl řešit spojením obou do jednoho státu. (Obdobné jako třeba u pana Zielence.) V národnostně promíšených oblastech na hranicích dvou či více států k takovýmto problémům identity dochází u mnohých lidí.

Saša 11.5.2007 13:38

Máte bujnou fantasii

a paranoidní rysy, respektive z Vašeho prohlášení to takto vypadá. Takže nejspíš máte také těžký život, neb se neustále trápíte. V pozadí bude nejspíše nějaký minderwertigkeitkomplex. Většinou mívají takovéto proslovy ti, kdo se stydí, že jsou Slované.

Saša 11.5.2007 13:35

Vy jste nejspíš pouhý hlupáček.

Bylo by lépe, kdybyste si našel nějaké děvče a také se začal rozmnožovat. A pamatujte přitom, že tři jsou lepší než jedno.

zetB 11.5.2007 12:37

Re: Otázka je, co by na to řekli Schuman nebo DeGasperi. Ti pamatovali ještě jiné časy.

Někde jsem zachytil,že Schuman byl jeden z  "mírotvůrců" co se podíleli na Mnichovské dohodě. Nevíte někdo víc?

alef_bejt 11.5.2007 12:21

Komentář

Moc se mi rozhovor líbil. R^ Mám obavy, že se Evropa řítí do záhuby. Neumím si představit, že by se populismus dal zaměnit za racionalitu. Ta přijde pouze po něčem hrozném. A bohužel opět jen na chvíli. Lidé jsou prostě velice jednoduší. A tím nechci říct hloupí. Jak jinak manipulovat lidmi než populismem. Je jen velice málo politiků, kteří by to mysleli se "svou " zemí opravdu dobře a postupovali v jejím "řízeni" racionálně. A pokud se objeví, jsou převálcováni. Ale z mého hlediska je to pochopitelné. Přece si vládnoucí politici nějakou racionalitou nezničí svůj post, který je vybudovaný právě na populismu (a myslím, že takových je většina). I politici jsou jen lidé a myslí především na svůj prospěch. Bohužel to tak je a s tím asi nic neuděláme. Jen v pohádkách jako Star Trek, Hvězdná brána a další SciFi dokážeme myšlení lidí změnit. Mám pocit, že se vše děje stále dokola. Máme se příliš dobře a nevážíme si toho, přijde konflikt, začneme opět budovat co jsme si zničili, opět se máme příliš dobře a ... :-) Jak se říká, zkušenost je nepřenositelná. Každý si to musí zažít. :-) 

Pamětník I. 11.5.2007 12:19

Re: Vlastenci "mého typu" se rozmnožují.

Z předchozího vyvozuji, že jste vaše děti vychoval jako "státní" vlastence typu "čistokrevní Češi" ,kteří se musí definovat vymezením vůči "nečistokrevným Čechům" typu Masaryka podle hesla "Nic než národ" nebo dokonce regionálně vůči Moravanům  a Slezanům.

Ladislav 11.5.2007 12:14

Re: Re: zpoved zhrzene politicky

Samozrejme ze ja coby zvanil na internetu bych byl radosti bez sebe ale to moc nemeni na tom ze Vasaryova mirila velmi vysoko, ono nic a muzou za to "oni".

Ladislav 11.5.2007 12:11

Re: Idealismus do praktické politiky nepatří

Zajida se predevsim to ze volici chteji videt predevsim vysledky. Nezajima je zvaneni a slovni ekvilibristiky, nezajimaji je sliby ze v nejake neurcite budoucnosti "bude vsechno lepsi".

Uspokojit volice je tezke i proto ze politikum vetsinou chybi manazerske schopnosti a podminky. Proto vyuzivaji semanticky trik prilepit na remcaveho obcana nejakou osklivou cedulku a tak se ze svych povinosti vyvleci.

Šnek 11.5.2007 12:07

Otázka je, co by na to řekli Schuman nebo DeGasperi. Ti pamatovali ještě jiné časy.

Ano, ale ti měli na mysli Evropu sjednocenou na základě vzájemného obchodu a to fungovalo. EU prosperovala, i když pod jiným jménem, do doby, než si začala hrát na nadnárodní velmoc snažící se vyplnit vakuum vzniklém zhroucením komunismu.

ps 11.5.2007 11:59

Re: Protože nepatří k žádnému národu,

Jestli si ten "národ"  zvolí za  své představitele lidi jako SLota, Mečiar, Rydzyk, Lepper nebo Giertych tak si zaslouží zaniknout.

Ladislav 11.5.2007 11:58

Re: Pane Ladislave, máte podivná kritéria úspěšnosti

Nastesti maji Slovaci dost rozumu a nevoli podle tvare.

zdeněk 11.5.2007 11:58

Re: Vlastenci "mého typu" se rozmnožují.

vy nejste vlastenec, ale bývalý komunista.

erre 11.5.2007 11:32

velmi přesné

ale přesto se mi chce i nechce zvolat: Paní Vašaryová a pane Hvížďalo plně proti vám souhlasím!!

Saša 11.5.2007 11:11

Vlastenci "mého typu" se rozmnožují.

Na rozdíl od multikultiinternacionalistů se vlastenci "mého typu" rozmnožují a své vlastenectví předávají do dalších generací. Všechny mé děti jsou vlasteneckého cítění a smýšlení a já nemám žádnou obavu, že by je to někdy v budoucnu "pustilo". 

Michal 11.5.2007 11:03

Vrcholný český populista

ve smyslu zmíněném pí Vašáryovou je Paroubek. Proti radaru sice osobně celkem nic nemá, ale prosazuje to, co chce tzv. hlas lidu, a nepřipustí, aby v jeho straně zaznělo cokoli jiného.

Paroubek vlastně parafrázuje Werichův výrok: "Já se poslouchám, co říkám. Abych náhodou neřekl něco, co nechci slyšet."

Pamětník I. 11.5.2007 11:03

Re: Protože nepatří k žádnému národu,

Naděje do budoucnosti spočivá v tom, že právě "vlastenci" vašeho typu opravdu vymřou.

doktor 11.5.2007 10:59

Paní velvyslankyně

svým výrazivem (socani), úmyslně zavádějící kritikou nacionalizmu, který přisuzuje sociálním demokratům, aniž by slovo řekla o slovenské krajní pravici a Maďarech (SMK) ukazuje, jak mají uvažovat "paní velkomožné" - na rozdíl od s ní stejně starých "frustrovaných starých žen". Divím se, že ještě nepožádala o české občanství a členství v ODS.

JH 11.5.2007 10:40

Myslíte si, že

by se dobře vyjímala u nás na postu prezidentky? Když ji Slováci v roce 1999 nezvolili, tak si ji ani nezaslouží :-)

jarda O. 11.5.2007 9:54

Re: Idealismus do praktické politiky nepatří

Možná nepatří, ale Vy si nevidíte ani na špičku nosu. "... Co jiného je populismus než vyslyšení hlasů voličů? :-)"

Mnó .., on takový servilní populismus soudruhů Paroubka, Hitlera, či Sloty je opravdu něco jiného, než propagují reformátoři komunistického zlořádu.  

romana 11.5.2007 9:49

evropa je protestantská

a  luther  byl se  svou  exaktností  a  taháním  vědy  do  křesanství  u  zrodu  nacismu.My  musíme  v  Evrope   vyznávat   víru   židů, za  kterou  byli  potrestáni  v  rámci  svých  vlastních  teorií.  Ženeme  se  tedy  všichni  do  velkého  průseru.  někdo  nás  totiž  nutí,  abycho  vyznávali    Boha,  který  je  obecným   pojmem,ale   miluje  jenom náš  náárod.  je  to  židosvský  argument,  když  jim  někdo  vytýká,  že    přece  se  cítili  vyvolení,  ale  Boha používali  obecného  a  nikoliv svého  speciálního  -  na  to  oni  říkají  -  ano, ale  to  přece  může  každý....  jsou  to  jen  slova.....  Nakonec  to  však  byli   jejich  vlastní  okraje  komunity, kteří s e  spojili   s  místním  lidem, který  měl  vztah  k  ZEmi, kde   žil.