29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

ROZHODNUTÍ: Budeme legalizovat marihuanu?

v případě páchání násilných trestných činů představuje alkohol pro naši společnost daleko větší nebezpečí než u nás nelegální marihuana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 6.10.2023 11:14

To je ale hovadina, srovnávat chlast s drogama způsobem, že po chlastu je nám blbě, tak se vlastně nechlastá. ;-D

L. Harvánek 6.10.2023 12:54

Proč hovadina? Moje zkušenost je taková, že je důležité najít si tu správnou míru. Ale i v tomto platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

V. Kolman 7.10.2023 4:40

Proč hovadina?

Zkoušel jsem kouřit (klasické cigarety - před více jak půl stoletím) a blbě mi nebylo. Ale měl jsem potom "v hubě jako v polepšovně" a naštěstí jsem tento nikotinový pokus už nikdy neopakoval.;-)

K. Wágner 6.10.2023 11:34

Pokud řídí nějaký Míra a po štamprdli slivovice nikdy nesednete za volant, pak je to úplně v pořádku :-)

L. Hančar 6.10.2023 8:30

Marihuana je u nás de fakto legalizovaná už roky. Kdo chce, pěstuje, internetové obchody nabízejí semínka stovek rozličných druhů. Geneticky upravené rostlinky THC jsou ale pasé, do Evropy míří syntetické drogy násobně ničivější než heroin. Pokrok nezastavíš, depopulace je v kurzu.

Letos jsem osadil už jen zušlechtěné CNB rostlinky a těším se na experimenty typu Věc Makropulos. Doufám, že i toto zakážou. V zájmu koronavir vrahcín. Pak to bude zase dobrodružství, jako tehdá před Tuzexem. Jen těch lidí ve frontě bude míň a míň..........

K. Wágner 6.10.2023 8:16

Návrh zákona o omezené legalizaci konopí pro rekreační účely schválila spolková vláda. Podle předloženého návrhu bude platit legalizace jen pro plnoleté, kteří budou moci držet maximálně 25 gramů či pěstovat tři rostliny konopí na osobu. Vznikat tam budou i regulované „konopné kluby“ pro až 500 členů. Na návrhu se shodla německá vládní koalice. Norma, schválená spolkovou vládou, musí ještě projít parlamentem a mohla by začít platit již tento rok. „Dosavadní protidrogová politika byla bohužel neúspěšná,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví Lauterbach, citovaný listem Süddeutsche Zeitung, při obhajobě předložené normy. Podle ministra spotřeba konopí v Německu již řadu let roste a dosavadní represe se míjely účinkem.

https://www.sueddeutsche.de/politik/cannabis-legalisierung-lauterbach-gesetz-erlaubt-1.6134047

R. Gramblička 6.10.2023 6:56

Naše legislativa mimo jiné způsobuje zajímavý paradox, kdy užívání drog trestné není, ale jejich držení už ano. Jenže abych mohl drogy užívat, musím je nejprve držet. Bez toho to moc nejde, ledaže by to fungovalo tak, že si dojdu do weed shopu, tam si zapálím, polknu, píchnu a jdu domů

M. Novák 6.10.2023 9:37

Na to abyste si mohl zapálit musíte jointa držet, ledaže by ho držel někdo jiný a kouř vám foukal z dálky do úst ;-)

F. Navrátil 6.10.2023 6:48

Výrobci a distributoři drog přicházejí vždy v předvoji vlny imigrantů. Není náhodou, že vietnamské mafie ovládly výrobu a distribuci mariuhany, stejně jako s Ukrajinci a muslimskými nelegály přicházejí tvrdé drogy. Bohužel český stát je politicky naprogramován na vítání a podporování imigrantů. A bude hůře, když Dozimetr Rakušan podepsal v Bruselu migrační pakt, který zavazuje přijímat tisíce civilizačně neintegrovatelných nájezdníků.

R. Gramblička 6.10.2023 6:33

Alkohol rozhodně není měkká droga. svými účinky je srovnatelný s jinými tvrdými drogami jako je heroin, kokain a spol. Dle studie Y.Bonomo et al. (2019) je alkohol dle kombinace řady kritérii nejškodlivější drogou vůbec. Totéž vyšlo v studii David Nutt et al. (2010), kde nejškodlivější drogy pro samotného uživatele jsou heroin, crack a metamfetamín. Po započtení škodlivosti pro okolí uživatelů však jednoznačně vede alkohol

R. Gramblička 6.10.2023 6:44

a jejda, v článku je to taky. Tak to dopadá, když mám potřebu reagovat po prvním odstavci :-/

R. Langer 6.10.2023 7:25

No jo, protože je to tam natahované jako rozprávka.

M. Novák 6.10.2023 9:52

Studie úplně ignorují normální uživatele alkoholu a hodnotí jen notorické alkoholiky kterých je malé procento. Alkohol rozhodně není srovnatelný s účinky tvrdých drog. Jedině ve stavu kdy už máte otravu alkoholem, a to není úplně normální stav po požití jednoho piva po jídle. Alkohol není návykový po deseti dávkách, pro nikoho. Alkohol má nejhorší dopady na společnost protože je nejdostupnější, a to je argument PROTI legalizaci.

Já jsem pro legalizaci, s obnovou trestu smrti pro trestné činy pod vlivem drog včetně alkoholu. Trest smrti má výhodu že podstatně snižuje recidivu která je u trestných činů pod vlivem vysoká.

K. Křivan 6.10.2023 10:47

Já bych dával trest smrti i politikům, kteří škodí zemi a národu.

J. Ošlejšek 6.10.2023 5:51

Tolik slov a stačilo napsat. Já bych si tak potřeboval prásknout.

R. Langer 6.10.2023 3:51

"Ovšem představa všeználků, co všude byli a od všeho mají klíče, že legalizace všech nejčastěji užívaných drog by u nás vedla k poklesu kriminální činnosti, je dětinská."

To jste ovšem nepochopil, pane Wágnere, ta snížená kriminalita se týká narkomafií a samoproducentů, nikoliv uživatelů. Aby nemuseli zatýkat 80letou babku za 5 kytek na zahradě, mafiánku jednu. Ten vožralec zůstane furt stejnej. Ale to je vám samozřejmě jasné, ovšem rýpnout si musíte, že? A ty starosti o to, "které drogy by byly prohlášeny za legální, jaká by byla jejich koncentrace a která věková skupina by si je mohla legálně zakoupit.", jsou na úrovni: "Hele vole, kup nám flašku, nám to neprodaj.", a jsou tady odjakživa, nic nového.

Také je celkem pochopitelné, že když bude "oficiální nabídka" 20x dražší, než když budu mít tu kytku na zahradě, a ještě se budu tvářit jako dobrák, i když mě to ve skutečnosti stojí houno, stejně jako například ten chlast, že konkurence určitě nebude stát se založenýma rukama, takže bych si měl ty ceny taky dobře rozmyslet. A vám možná stačilo napsat, že s tím prostě nesouhlasíte. :-(

K. Wágner 6.10.2023 6:37

Ve skutečnosti mi stačilo napsat "Tedy případná legalizace marihuany na principu, jakým se s užíváním kannabinoidů vypořádala třeba Kanada, se zdá i pro nás být vcelku rozumným řešením." :-)

R. Langer 6.10.2023 7:32

Ale jo, já chápu, že to tam píšete, ale právě proto je ta poznámka o "všeználcích" dost dětinská. To jako má být taková ta povinná mediální "úlitbička", aby mě neřadili do té kategorie závisláků a jiných pochybných entit, co to podle mě podporují? Což se mi zrovna u vás dvakrát nelíbí. :-(

L. Harvánek 6.10.2023 9:59

Legalizace nebo ne? Ono to vyjde skoro nastejno, i načerno se dají droga či alkohol (abych někoho nediskriminoval) a důsledky požití jsou úplně stejné. Spoíš trestat následky: způsobil jsi nehodu, škodu nebo někoho zabil? Tak omezení na svobodě (schválně nepíši o vězení - to by byla rekreace) a Ministerstvo spravedlnosti by mělo poptávat nabídku práce dost namáhavou a jednotvárnou. Tím odsouzené zaměstnávat 8 hodin denně (můj táta makal 12 hodin denně, když nechtěl do JZD) a 6 dní v týdnu. Posilovny 0, televize, knihy a dopisy jen jako kázeňská odměna. Lisdká práva? Ti poškození nebyli na svých právech omezeni?

J. Prikner 6.10.2023 3:18

Drogy degenerují společnost.

R. Langer 6.10.2023 5:18

Drogy jsou od nepaměti SOUČÁSTÍ společnosti. :-P

M. Kocián 6.10.2023 5:41

To se nevylučuje.

R. Langer 6.10.2023 7:34

To ovšem znamená, že takový stav společnosti je zcela PŘIROZENÝ, a bránit tomu vyvolá vždy více problémů, než pozitiv. ;-)

J. Huml 6.10.2023 2:50

Dobry rozbor, dekuji. Zkusenost ukazala, ze prisna prohibice je vzdy nasladovana kriminalitou. Pomalu, a opatrne, to je muj nazor.

K. Wágner 6.10.2023 6:58

Ředitel policejní Národní protidrogové centrály brig. gen. PhDr. Jakub Frydrych na sněmovním semináři nazvaném Marihuana a budoucnost této drogy v České republice, který se konal v pondělí 28. srpna 2023, připomněl, že v Česku nepodléhá kriminalizaci držení a výroba malého množství drog, neboť jde o přestupky. „Česká republika je jednou z nejliberálnějších ve vztahu k vymáhání práva u nakládání s malými množstvími nelegálních drog“, poznamenal k tomu.

Z. Šindelář 6.10.2023 9:15

To ovšem pan Frydrych (s)prostě lže - výroba je trestná vždy!

K. Wágner 6.10.2023 10:40

Vzato do důsledku i držení malého množství drogy pro osobní potřebu je u nás stále protiprávní, neboť se trestá pokutou coby přestupek. Jediné, co není u nás protiprávní, je samotné požití či aplikace drogy. To není trestný čin, ani přestupek. :-)

C. Berka 6.10.2023 10:40

R^