5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

REFERENDUM: Hloupá masa a majitelé pravdy

Existuje mnoho způsobů, jak někteří intelektuálové nepřímo říkají, že obyčejní lidé jsou hlupáci. Debata o referendu je v tomto ohledu bezednou studnicí sporných argumentů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fialová 8.9.2016 17:02

Re: Referendum

V době, kdy bylo zmiňované referendum ve Švýcarsku, běželo na idnes.cz on-line hlasování čtenářů o tomto tématu. Výsledek byl plus mínus nějaké procento stejný jako ve Švýcarsku.

R. Brzák 8.9.2016 19:25

Re: Referendum

Vy jste popleta - vždyť právě ona malá skupinka grázlů, která pravidelně přivádí velkou skupinu lidí do průserů, je hlavním argumetem pro referenda! Ta malá skupinka (a dvě stě lidí je malá skupinka též) totiž rozhoduje sama, jako taková má obrovskou moc - ta moc je zkorumpuje, i kdyby to zvolení andělé byli - a přitom žádnou odpovědnost (nic neplatí).

Stupidní rozhodnutí voličů má tu obrovskou výhodu, že voliče vychovává k odpovědnosti při další volbě. Jak se dá s referendem pracovat si můžete nastudovat na příkladu Švýcarska.

J. Schwarz 8.9.2016 21:22

Re: Referendum

Opravdu nechápu argumenty proti referendům, když údajně budujeme "společnosti vzdělání" v níž bude mít minimálně každý druhý doktorát a 95% populace maturitu. Na jedné straně se furt žvaní o vzdělání, na druhé - pokud by měl "Lid" o čemkoli přímo rozhodnout - se elity tváří že národ je souborem blbců co si nedokáží ani zavázat cvičky.

J. Jurax 8.9.2016 23:06

Re: Referendum

95% populace sice bude mít maturitu, ale protože křivka rozložení inteligence v populaci je stálá, bude mít ta maturita hodnotu stejnou jako kdysi vysvědčení z osmé třídy.

A národ je přesně stejným souborem blbců jako ty "elity", co z něj vycházejí.

Mimochodem - kdo je to elita? Profesoři Heyrovský, Wichterle, Běhounek, Bechyně, Holý - ano, to byla elita. Nebo třeba Tomáš Baťa starší. Dnes ji snad máme taky, ale běžně se o ní neví - elita nebývá v Prásk a reportéři Blesku o ní nepíší.

L. David 8.9.2016 15:15

Typickým majitelem pravdy byl Vašek Havlů,

jehož (nejspíše jedinou) předností bylo to, jak uměl krásně žvanit. Tak krásně, že mu dokonce většina národa uveřila!

A on přitom osnoval, jak bude naše země řízena cestou nepolitické politiky - rozuměj - jím vyvolenými milci, jako třeba nějaký Vondra a spol. Nebýt Klause, tak se mu snad i podařilo založit dynastii novodobých vládců.

Ovšem Vašek Klausů to posr..kakal zase z opačné strany. A protože byl také majitelem pravdy o potřebě překotné kapitalizace naší ekonomiky, založil systém rozprodeje státního majetku za hubičku, popř. za nic - rozvracečům a vychcancům, kteří "privatizovali" funkční podniky za babku jen proto aby vydělali na rozpálení hal a veškieré techniky do šrotu!

A tak to jde pořád dokola: jednou komunisti, jednou Havel, jednou Klaus a v současné době taková sebranka politických dobrodruhů, přisluhovačů Brusele a neschopných Slabotků, atp., že už jenom najít pro ně přiléhavé pojmenování je docela obtížné.

K tomu vžy jen podotýkám: Je to jen a jen Boží milost, že ještě máme co jíst, kde bydlet a nemáme zde příliš muslimů a žádnou válku. Ta dobrodružství soustavně organizovaná "jedinými majiteli pravdy" mohla skončit mnohem hůř!!!

P. Rudolf 8.9.2016 14:50

Bože, ty to vidíš

To je zase blábol. Jako bych četl něco z Centra českého žvástu IVK. Prý se lidé rozhodují převážně racionálně, ba když o problému vědí málo, tak ještě lépe, než ti, co vědí hodně. A velká skupina se rozhoduje líp, než skupina malá.

Robejšku, vy se prezidentem stát nemůžete, neb o bezmozky, kteří skočí na podobné žvásty, už tady bojují jiní borci (Klaus, Zeman a další). A ač vám není jakákoliv "nepravda" cizí, tak na tyto dva velikány lži nemáte.

J. Mrázek 8.9.2016 15:35

Nemusíte stále ostatní přesvědčovat...

...že na to intelektuálně nemáte....

P. Rudolf 8.9.2016 16:40

Re: Nemusíte stále ostatní přesvědčovat...

Pokud tenhle bláboĺ podvodníka Robejška považujete za něco, co se byť jen vzdáleně blíží intelektuálnímu výkonu, pak vám musím upřímně sdělit, že na to skutečně intelektuálně (ba ani jinak) nemám. O tom, že vy jo, však nepochybuji.

V. Javora 8.9.2016 17:15

Re: Nemusíte stále ostatní přesvědčovat...

Raději nic nesdělujte.

J. Vlček 8.9.2016 15:46

Re: Bože, ty to vidíš

Pane Rudolfe, pokud pan Robejšek mluvil o racionálně přemýšlejícich lidech, rozhodně neměl na mysli vás, ani jiné podobné Rudolfy, co jen štěkají jako dobrmani u boudy, zaslechnou-li někoho říkat to, co oni nechtějí slyšet.

Není přece možné,aby pravdu měli nějací obyčejní lidé, když pravdu může mít přece jen vybraná skupina Rudolfů, že.

P. Rudolf 8.9.2016 16:34

Re: Bože, ty to vidíš

Vážený pane Vlčku,

Kdybyste o této problematice něco věděl, tak by vám bylo známo, že neexistuje lidská skupina, která jedná v životních situacích racionálně. Ani Rudolfové, ba ani Vlčkové. Všichni se řídíme především emocemi, i kyž si začasté myslíme, jak jsme rozumní. Dokonce i Vlčkové si to myslí.

J. Mrázek 8.9.2016 16:56

Tohle nemá cenu komentovat

Ztráta soudnosti a naše ztráta času.

R. Brzák 8.9.2016 19:31

Re: Bože, ty to vidíš

Pane Rudolfe, pokud byste měl pravdu, tak pračlověk Janeček ještě pořád sedí na stromě a děsí se ohně...jako vždy, každý soudí podle sebe - takže už slezte a pojďte se ohřát...

P. Rudolf 8.9.2016 20:35

Re: Bože, ty to vidíš

Kdybyste byl schopen lépe sledovat vlákno a na co je v něm reagováno, tak byste podobnou pitomost nikdy napsat nemohl. Vím, to bych chtěl od vás příliž.

J. Kombercová 8.9.2016 21:29

Re: Bože, ty to vidíš

A to je co? Nějaká prasečinka? :)

P. Janos 8.9.2016 23:51

Re: Bože, ty to vidíš

Asi nějaká forma orálního sexu, ale nejsem si jist, těmhle intelektuálům člověk do hlavy nevidí.

R. Brzák 8.9.2016 23:55

Re: Bože, ty to vidíš

děkuji za potvrzení mého intenzivního dojmu - Vy skutečně nejste pan Hofman, tohle by bylo příliŠ i na něj...

J. Matuška 8.9.2016 21:02

Re: Bože, ty to vidíš

Na Virtually jsem se dneska dočetl: "Požehnáni budiž ti, kteří nemají co říct a drží zobák." Oskar Wilde

P. Aron 8.9.2016 14:08

situace ve Švédsku

Do imigranty ovládaných předměstí normální Švéd prostě nevstoupí. Dokonce i novináři tam jsou napadáni. Liberální multikulturní švédská média tam nikdy nechodí, ale příležitostně se týmy zahraničních žurnalistů snaží udělat reportáž, ale běžně jsou buď vyhnáni nebo nějakým způsobem napadeni.

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Znasilnovani-loupeze-valka-v-ulicich-zapalovani-aut-To-je-u-nas-ve-Svedsku-diky-imigrantum-na-dennim-poradku-Pozor-at-to-v-CR-nedopadne-stejne-Svedsky-novinar-podava-otresne-svedectvi-452565

To budeme čekat a stále říkat, že u nás je jich jen pár ?

J. Kanioková 8.9.2016 14:29

Re: situace ve Švédsku

Azylová imigrace se nesnižuje - naopak zvyšuje - http://avpixlat.info/2016/09/04/asylinvandringen-minskar-inte-den-okar/#more-186496

P. Aron 8.9.2016 14:37

Re: situace ve Švédsku

Pro země jako Švédsko je to katastrofa. Ale i katastrofy se dají řešit, když je vůle a shoda politiků a vlastního lidu. Jenže právě to je to co jim chybí. U nás zatím máme výhodu, že migrantům se k nám nechce.

J. Kanioková 8.9.2016 14:53

Jo, to máme štěstí,

ale i bohatou zkušenost s levicovou minulostí. Já to prostě pořád nemůžu skousnout, že ten "západ", jak jsme ho vnímali a snili být jako oni, že je tam leckde tolik socíku.. tolik levicové utopie..

Nechápu to..

P. Aron 8.9.2016 15:25

Re: Jo, to máme štěstí,

Jsem na tom stejně a asi nás bude víc. Teď jde o to, zda v západních zemích Evropy se lidem otevřou oči dříve než bude pozdě. Výsledek AfD v Meklenbursku je sice hezký, ale 30% hlasů pro sociální demokracii v čele s P.Gabrielem mě moc optimismem nenaplňuje.

J. Mrázek 8.9.2016 15:38

Bez katarze to nepochopí .

Teď jen, jak jim ji ponechat a vyhnout se jí u nás ....

A. Alda 8.9.2016 13:58

Odpůrci referenda se ho samozřejmě účastnit nemusí.

Na to mají plné právo.

Ale kdo se chce na politických rozhodnutích podílet, musí na to také mít právo a nesmí mu být bráněno, nesedí-li v kriminálu, není-li duševně nemocný, platí-li řádně daně.

O. Mayer 8.9.2016 15:42

Re: Odpůrci referenda se ho samozřejmě účastnit nemusí.

... vaše poslední 3 slova bych podepsal. Není to tak dávno, co volební právo měli jen ti co platili daně , podle celkem logické úvahy, že o veřejných penězích mohou rozhodovat jen ti, co k nim nějak přispěli. Stejně tak ale platí, že o konkrétní realizaci má rozhodovat člověk, který je v tom kompetentní s tím, že někdo jiný zase kontroluje výsledek jeho činnosti. Např. bristká demokracie to dotáhla tak daleko, protože politici/úředníci byli ke své roli školeni v podstatě co začali rozum brát.

M. Pivoda 8.9.2016 13:39

Rychlé doškolení mas, tzv. kulturní revoluce v Maově Číně

Vzpomente si ještě jak dopadl tento Maův pokus o rychlé dovzdělání pracujících mas? Připomínám, že to bylo v době ještě před zavedením českého VUMLu. (A jak by asi přistupoval ve své době k povinnému VUMLu náš Dobrý voják Švejk?)

Asi jsou účinnější doporučené/povinné pobyty studentů v zahraničí. V USA tento směr dost podporují.

Š. Hašek 8.9.2016 13:16

Páter Halík

nebude tu hloupou masu potřebovat u voleb? Jak se to bude počítat, jeden klinikář bude mít dvacet hlasů??

Určité rozdíly/kombinace mezi rozhodováním delegovaným a přímo určovaným občany znal kdys každý maturant. Za jiné to rozhodli vousatí vašnostové (nebo taky diktátoři).

Pokud se někdo bojí referenda (jednou za pět let) bude to jistě revolucionář bolševický/klinikář/šabatovec/halíkovec/nebo jiná persona typu Táničky Fišerové.

Zkráceno.

L. Severa 8.9.2016 13:11

Dejme si repete.

Někteří moudří lidé vymysleli, že když referendum nedopadlo podle jejich představ je nutné vypsat nové. Myslím, že to "opakování je matka moudrosti" se již v EU uplatnilo.

J. Kanioková 8.9.2016 13:38

Jo, v Irsku o LS,

a Anglií teď lomcuje snaha eurohujerů o druhém brexitovém..