2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

RADAR: Stanice je potřebná

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čeněk 17.5.2007 16:48

Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Trend je jednoznačný - lidí odmítajících radar stále ubývá. Důvodem je, že stále více lidí vidí jasné argumenty pro radar a zároveň prokouklo lživý charakter "argumentace" těch, kdo inscenují a rozdmychávají protiradarovou hysterii a pouze zneužívají české občany.

Ludva 17.5.2007 16:52

Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Tak proč se bojíte referenda ?

Čeněk 17.5.2007 17:07

Plně respektuji ústavní formu

České republiky, založenou na zastupitelské demokracii, jakož i výsledky voleb. Plně tudíž respektuji i politickou reprezentaci vzešlou z těchto demokratických voleb. Vy ne? Osobně chci, aby o zásadních otázkách zahraniční politiky a bezpečnosti rozhodovali profesionálové, kterým jsem k tomu já, stejně jako všichni moji spoluobčané, dal mandát, a kteří mají takováto rozhodování v popisu práce a jsou za ně placeni. Referenda se nebojím, jen mám pádné důvody, abych své zástupce nechal dělat jejich práci. K čemu bych si jinak coby občan volil parlament, kdybych měl vždycky odpovědnost přebírat já?

Ludva 18.5.2007 7:58

Re: Plně respektuji ústavní formu

Já zase nechci, aby rozhodovali zaprodanci typu Melčáka a Pohanky. Tém nikdo žádný mandát nedal, aby zastávali program pravice.

yaqub 20.5.2007 18:27

Re: Re: Plně respektuji ústavní formu

Ti dostali mandát k tomu, aby jednali podle svého nejlepšího svědomí... Navíc Paroubek také nedostal mandát k tomu aby stavěl zákony spolu s komunisty ani k diktátorským projevům (včetně snahy trestat poslance za jejich názor, nebo omezování parlamentní demokracie potlačením tajné volby).

darny 19.5.2007 22:08

Re: Plně respektuji ústavní formu

Já také respektuji ústavu, nicméně bych si dovolil s úspěchem pochybovat o správnosti Vašeho tvrzení, že máme na zahraniční politiku a bezpečnost státu profesionály.

Co se práce politiků týká, račte si někdy v noci pustit ze záznamu přenos z parlamentu a zjistíte, jak naši milí politici plně využívají svou pracovní dobu a že určitě je jich tam denně minimálně 95% a ten zbytek má buď neodkladné úkoly, nebo je řádně omluven - je nemocný a má zajisté neschopenku a nebo se zajisté věnuje svým voličům.

Referendum - to je zlá noční můra, která trápí všechny naše politiky. Oni moc dobře vědí, proč zákon o referendu nechtějí schválit. To by totiž mohl být konec korytářství v politice, jelikož by mohl být vyvinut tlak na milé politiky, (kteří potřebují voliče jen před volbami), aby schválili další zákony, které by se týkali přímo jich. Využití pracovní doby, zvyšování poslaneckého platu, odvolání politika, nez ohledu na funkční období, omezení poslanecké imunity a podobně.

Je vidět milý pisateli, že jste na světě buď krátkou dobu a nebo máte velmi silné a hodně růžové brýle. 

yaqub 20.5.2007 18:29

Re: Re: Plně respektuji ústavní formu

Máme tam jen ty, co jsme si zvolili. To že lidé volí podle toho kolik peněz jim kdo slíbí a nebo kolik medu jim namaže kolem huby, to je blbost voličů. Čekám kdy čeští voliči vyrostou a budou cítit zodpovědnost kterou zde mají ať chtějí, nebo ne.

honza 20.5.2007 12:10

Re: Plně respektuji ústavní formu

Obecné referendum česká ústava předpokládá, bohužel však poslanci jej dosud neumožnili.

Čeněk 17.5.2007 16:53

Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Pardon, zapomněl jsem uvést zdroj - základ těchto průzkumů veřejného mínění uvádí pan Jiří Tutter, vedoucí Greenpeace, na svém blogu na aktualne.centrum.

yaqub 20.5.2007 18:32

Re: Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Ty procenta kolísají... nechci se rozhodovat jen podle toho, co si myslí většina. Zajímavější je tenhle průzkum (STEM): cca 70 % občanů je proti výstavbě radaru a zároveň stené množství lidí si myslí, že se máme bránit proti střelám dlouhého doletu. Co víc vystihuje Čecha?

achjo 20.5.2007 22:25

Re: Re: Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Co vystihuje nevím ale marně jsem hledal, kde je v průzkumu STEM to druhé číslo (mimo 70% proti), o kterém píšete. V přepisu z ČT je nevidím. Ale...opět v druhém "ministerském" průzkumu a ještě z března.

Na otázku "V posledních letech dochází k šíření balistických raket v rizikové oblasti Blízkého a Středního východu. Považujete za důležité, aby byla Česká republika proti této raketové hrozbě chráněna?" - odpovědělo v březnu "určitě ano" 31% a "spíše ano" 37%. Pokud vám přijde způsob otázky nezávislý (pro analýzu stačí pouze ta druhá věta), tak mně tedy určitě ne. Ta první věta pracuje čistě se strachem, popisuje odkud atd. Tady bych hledal důvod, proč se tento jediný průzkum rozchází o až cca 7% u "ne" a o 4% u "ano - od ostatních dvou analýz. Mimochodem to přestává fungovat. V tom samém květnovém průzkumu je to už jen 25 a 31% t.j. celkový pokles o 12%

Nevím co vystihuje Čecha ale vím co vystihuje některé příspěvky tady - říkejme tomu třeba chyby nebo omyly.

Mimochodem střela dlouhého doletu je např z Číny, Koree, Indie nebo Pakistánu. Je pravděpodobné?, že střely z Blízkého nebo Středního východu nestihne antiraketa z Polska zasáhnout včas. Tedy pokud by byl cíl Česká republika. Dobře si všimněte, že pokud je položena přímá otázka Írán-ČR, tak se (i na stránkách amer. velvyslanectví) přechází k odpovědím typu "potom zasahuje jiný system NATO". Tedy ten, na jehož vylepšování se dokázalo NATO shodnout a pracuje na něm. A americký stále analyzují. Cca už 5 let. Možná i díky "úspěšnosti" zkoušek.

Cruton 17.5.2007 20:06

Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Pokud berete za výchozí údaje data uvedená nějakým diskutérem na nějakém blogu a pokud jste ochoten srovnávat data získaná bleskovými průzkumy MF Dnes, Lidových novin se standardním průzkumem CVVM, tak potom dovolte, abych vyjádřil Vašemu intelektu upřímnou soustrast.

achjo 17.5.2007 22:17

Re: Stále míň odmítačů radaru: VII.06 83%, X.06 75%, IV.07 68%, V.07 61%....

Ta první dvě čísla nebudu hodnotit. Pan Doležal nezkusil ani omylem nějak manipulovat s porovnáváním čísel různých průzkumů. Ten průzkum zadaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR má totiž už potřetí stejný výsledek 7.2 - 61/31, 21.3. - 62/28, 2.5. - 61/30.

Váš příspěvek budu považovat za pouhou chybu nebo omyl. Jinak bych musel napsat,  že zkoušíte velmi těžce manipulovat - použití jména Greenpeace a jejího ředitele pro ČR na příspěvek z diskuze, z kterého jste použil ta první dvě čísla a který napsal jakýsi Peter a sázet, že se málokdo podívá + smíchat ČTYŘI úplně rozdílné průzkumy včetně minimálně jednoho spíš polobulvárního....bez  komentáře :-/

Cato 20.5.2007 1:21

Opak je pravdou

Odmítačů nejenom radaru v ČR ale i americké vojenské přítomnosti v Evropě silně přibývá, opravte si data. Evropa prostě pořád ještě nechce být americkou kolonií, ať děláte co chcete.....

WWW 20.5.2007 13:45

Re: Opak je pravdou

tak tohle je krasne velebnej canc.

Beru si ho jako zakusek ke kave. Ano, nenechame se kolonizovat !!!

yaqub 20.5.2007 18:33

Re: Re: Opak je pravdou

200 vojáky;-D.

xtl 17.5.2007 10:38

Vzestup americké nukleární převahy

V článku „Vzestup americké nukleární převahy“ publikovaném ve „Foreign Affairs“ (březen/duben 2006), tvrdí autoři Kier Lieber a Daryl Press:

„Dnes, poprvé za téměř 50 let, stojí Spojené státy na prahu dosažení nukleární nadvlády. Pro Spojené státy bude pravděpodobně již brzy možné zničit primárním úderem ruský a čínský nukleární arzenál s dalekým dosahem. Tento dramatický posun v rovnováze nukleárních sil vychází z řady zlepšení v americkém jaderném systému, rychle se ztenčujícího ruského arzenálu a hlemýždího tempa při modernizaci čínských jaderných sil..“

Autoři oprávněně tvrdí,  že ruský strategický nukleární arzenál od kolapsu Sovětského svazu v roce 1991 „prudce upadá“. Rovněž vyvozují, že Spojené státy sledují a už po nějaký čas usilují o dosažení globální nukleární nadvlády. Národní bezpečnostní strategie Bushovy vlády v září 2002 explicitně uvádí, že oficiální americkou politikou bylo dosáhnout globální vojenské nadvlády, což je dnes, s ohledem na akce Washingtonu po událostech ze září 2001, zpráva netěšící řadu zemí.

Jedním z prioritních projektů ministra obrany Rumsfelda bylo vybudování multimiliardové americké protiraketové obrany, což bylo americkým voličů prodáno jako „obrana proti možným teroristickým útokům“. Ve skutečnosti, jak bylo otevřeně přiznáno v Moskvě a Pekingu, je namířena pouze proti dvěma skutečným nukleárním mocnostem, Rusku a Číně.

Jak zdůrazňuje článek ve Foreign Affairs, „typ protiraketové obrany, kterou Spojené státy mohou hodnověrně nasadit, má význam především v ofenzivním a ne defenzivním smyslu – jako doplněk amerického prvního úderu, nikoli jako autonomní štít. Pokud by Spojené státy provedly nukleární útok na Rusko (nebo Čínu), cílové zemi by zůstal jen malý zbytkový arzenál – pokud vůbec něco. V tomto případě by dokonce i relativně malý nebo neefektivní systém protiraketové obrany mohl být více než dostatečný k odražení jakéhokoli odvetného úderu, protože zdevastovanému nepříteli by zbylo jen málo hlavic a klamných cílů“. 

Ludva 17.5.2007 15:11

Re: Vzestup americké nukleární převahy

Rozumní lidé to takto vidí a vědomě nebo podvědomě se toho nechtějí zúčastnit. Bohužel pořád je ještě dost takových, kteří se klepou strachy před Severní Koreou nebo Íránem a těší se jak zalezou pod sukně USA. Ještě bych chápal Poláky, kteří s Rusy nikdy nevycházeli, ale náš postoj není dobrý. Přece jenom tady položilo život spousta Rusů.

Jara London 17.5.2007 16:26

Re: Vzestup americké nukleární převahy

Přání jest otcem myšlenky.

yaqub 20.5.2007 18:39

Re: Vzestup americké nukleární převahy

Neexistuje nukleární nadvláda. Počty jaderných střel ve světě se pohybují v desetitisících. USA i Rusko má CCA po 3500 hlavicích. Při nukleární válce tohoto typu nelze vyhrát. V současné době má protiraketový deštník účinnost 50-60%. Rusové mají rakety nesoucí deset jaderných hlavic na jedné raketě. Počítat doufám umíte...

cempírek 17.5.2007 2:10

chceš-li mír

"Chceš-li mír připravuj válku" je z oblibou citovaný výrok zastánců radaru. Jen pro připomínku, vyslovil ho César, což byl takový Hitler starověku. Za jeho časů se Evropa rozhodně míru netěšila. Vedly se totiž pernamentní války za rozšíření impéria, ovšem dost daleko od samotného Říma. Něco mě to připomíná...

Ludva 17.5.2007 10:00

Re: chceš-li mír

Připomíná se to Vám docela správně. Kolik zemí, po pádu Sovětského impéria, má vojenské základny po celém světě ? A které zemi je to pořád málo ? Každé impérium jednou skončí.

yaqub 20.5.2007 18:55

Re: Re: chceš-li mír

A Proč po pádu sovětského impéria? Rusové mají jen míň podřízených států. Kdo jiný má tolik financí na takové aktivity? Vyčítali byste americe, že se ve druhé sv. válce cpala na cizí kontinent? To sotva. A kdopak to mluvil o namíření svých raket na ČR (mimochodem raket zakázaných mezinárodními úmluvami)? Nikdy to nebyla Amerika

Cato 16.5.2007 20:43

Naše vlastní vláda nám upírá svobodu

rozhodnout, jestli tady Američany chceme nebo nechceme, ať už je radar na nic nebo jenom k tomu, že se na něm v USA někdo nabalíkuje.Radar je totiž především politická otázka.

Žádná politická strana, vládní nebo opoziční, neměla radar ve svém volebním programu, proto nemá vláda ani parlament mandát o něm rozhodnout! Americké vládě toto rozhodnutí také nenáleží.

Rozhodnout o radaru může jedině svobodné REFERENDUM. Pokud nám naše vlastní vláda tuto základní možnost volby upírá, nejsme svobodní o nic víc než za komunistů a měli bychom jim jít zase zazvonit!

Kubeš 16.5.2007 21:01

Re: Naše vlastní vláda

má mandát k rozhodování o radaru a třeba i o raketách, neboť jsme si ji svobodně zvolili. A komunistické vlády rozhodovali o všem a neměly mandát k ničemu, poněvadž ani svobodné volby tady nebyly. Měly jedině mandát z Kremlu.

Cruton 16.5.2007 21:14

Re: Re: Naše vlastní vláda

Cato má pravdu - současná vláda NEMÁ mandát, aby o otázce radaru rozhodovala. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že pokud by otázka radaru byla součástí předvolební diskuse, tak tu nyní máme zcela jinou vládu.

Ludva 17.5.2007 8:52

Re: Re: Naše vlastní vláda

Svobodně jsme zvolili hlavně Melčáka a Pohanku, tato vláda má mandát leda od pana Dalíka.

Pametnik starejch dob 16.5.2007 21:08

Podle zákona rozhoduje vláda a parlament, na referendum je třeba

speciální ústavní zákon. Referenda jsou švýcarskou specialitou, v jiných zemích nejsou příliš časté.  

Cruton 16.5.2007 21:20

Re: Podle zákona rozhoduje vláda a parlament, na referendum je třeba

No a co? Jeden čas byly lokomotivy anglickou specialitou a v jiných zemích nebyly tak časté. Podle Vaší logiky bychom tu ještě teď jezdili koněspřežkou.

cempírek 17.5.2007 2:04

Re: Podle zákona rozhoduje vláda a parlament, na referendum je třeba

institut referenda máme v ústavě, pouze politici nebyli za 14 let schopní schválit zákon podle kterého by se konala