18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

PRÁVO: Zaměstnance mít nebudu

Chtěl jsem studentům, důchodcům, maminkám na mateřské nebo komukoli dalšímu pomoci malým poctivým přivýdělkem. Už nechci. Poděkujte státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Michal 29.3.2016 7:47

Re: Hi hi hi...

Jednorázový přivýdělek se dá rozepsat na 3-4 měsíce, zaplatí se pouze srážková daň 15%. Když to je práce na dálku, je to dost neprůstřelné.

Druhá věc, student může jet na živnost bez potíží, má to jako vedlejší zdroj příjmů, neplatí minimální pojistné, do 68 tisíc zisku neplatí sociální pojistné vůbec, jenom zdravotní a daň nejspíš nezaplatí taky - uplatní se základní sleva na dani.

J. Kulheim 29.3.2016 8:30

Re: Hi hi hi...

Proč by měl zaměstnavatel vymýšlet kličky a riskovat problémy se státní byrokracií? Jenom proto, aby někomu umožnil vydělat si nějakou korunu?

B. Michal 29.3.2016 13:11

Re: Hi hi hi...

Zaměstnavatel nic vymýšlet nebude, jeho účetní to bez problémů všechno spočítá. Včetně toho, jestli a jak se lze vejít do limitu pro srážkovou daň.

A kdo není zaměstnavatel, tak kvůli jedné zakázce se jím nestane, to by byl blázen, i kdyby ty zákony byly mnohem jednodušší.

Na druhou stranu, pokud jde o zaměstnání studenta, živnost je nejjednodušší pro obě strany - student sice musí vyplnit daňové přiznání, ale to je v ADIS EPO dost jednoduché - jednodušší, než růžové formuláře.