6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Užitečná ústavní novela

Vládní návrh ústavní novely o právu na držení a použití zbraně budí emoce. Argumentem proti je zejména poukaz na to, že tento ústavní zákon nepřinese nic, co už náš právní řád neřeší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Veselý 13.7.2017 10:12

Souhlas.

Souhlas s autorem. Směrnice je jen prvním kolečkem salámu, další budou během pár let následovat. Už teď v naprosté většině členských států platí, že sebeobrana není důvodem pro udělení povolení vlastnit zbrań, o nošení zbraně si mohou Němci, Francouzi, Italové, Angláni, atd. atd. nechat jen zdát, což platí i pro často vzpomínané Švýcarsko. V Německu nesmí mít u sebe nabitou zbraň ani policista po službě. A to je princip, který nám bude postupně vnucován a kterému by měla novela zabránit. Začíná to omezením kapacity zásobníků a následovat bude zákaz nošení a nakonec úplný zákaz samočinných zbraní pro civily.

P. Lenc 13.7.2017 9:51

Naprostý souhlas.

Ústavu přece jen nelze tak snadno prznit jako běžný zákon.

Š. Hašek 13.7.2017 9:44

Re: Tento zákon by mohli politici využít i jinak

Mám v tom mezírku, budete mít pravdu. Tím lépe. Každopádně se mi zdá, že branná povinnost v ČR jest v "sakrahodně spícím módu".

Z. Švrček 13.7.2017 9:33

Sručné a jasné.

Jen se obávám, aby stejně ajko na Slovensku, když se Fico snažil o znovuzvolení a odporoval EU ve věci migrantů i jiných, naši veleduchové politiky neobrátili po volbách na pětníku a Evropské komisi neodkývali poslušně vše, co na nás ve své naskonalé moudrosti nakadí.

M. Klas 13.7.2017 9:28

Re: Obecne dobry zakon, doufam ze bude jednoznacny.

Z toho plyne nevolit ANOnisty, to je jasná krajní levice.

M. Klas 13.7.2017 9:27

Re: Tento zákon by mohli politici využít i jinak

U nás branná povinnost také nebyla zrušena.

Š. Hašek 13.7.2017 8:43

Re: Naprosto logické a srozumitelné.

Držel bych se rozšiřování obecného povědomí (znalostí těch gaunerů), že mohou být zastřeleni. Ne, že budou u soudu kecat, že jen zkoušeli ve 3:15 otvírat okno u cizího domu.

Co se týče občanských práv, souhlas s tím, že v případě úmyslných trestných činů v době trestu ztráta volebního práva!!! Nakonec i to volební právo bych "poněkud omezil". Viz neschopnost podílet se na financování občanského života daněmi. K další diskusi. Zkráceno.

Š. Hašek 13.7.2017 8:35

Re: Tento zákon by mohli politici využít i jinak

Pokud vím, tak občané Švýcarska, kteří se bezdůvodně odmítnou zúčastnit branné povinnosti (výcvik, udržování bojeschopnosti, cvičení, .......), jsou zatížení zvýšením daně o 2% (neboť sousedé za ně "pucují zbraně" a chodí cvičit).

Švýcarsko má brannou povinnost, pro někoho zjevení.

Vlastně bych též uvítal, kdyby u nás držitel zbraně, který by vykazoval určité "parametry" (Halík by řekl "parametry vraždění"), dostal nějaký paušál na základě vykazování "bojové připravenosti".

........... Stejně k tomu dojde, Itálie není nafukovací.

Zkráceno.

Š. Hašek 13.7.2017 8:29

Souhlas.

J. Vintr 13.7.2017 3:14

Tento zákon by mohli politici využít i jinak

Jestliže se po nás chce, abychom jako členové NATO zvýšili obranné výdaje, mohl by si stát započítat do tohoto navýšení i cenu zbraní, vlastněných občany ...

P. Dvořák 13.7.2017 2:56

Naprosto logické a srozumitelné.

"Americký přístup, který vychází ze zásady, že ten, kdo úmyslně páchá násilnou trestnou činnost, si musí být vědom možných následků včetně toho fatálního."

Jinak řečeno, kdo úmyslně páchá trestnou činnost a tím úmyslně byť i jen poškozuje práva nebo zbavuje práv jiného, měl by po dobu, která vykazuje byť i jen některé znaky takového jednání, zbaven veškerých občanských práv.

J. Chodur 13.7.2017 1:21

Obecne dobry zakon, doufam ze bude jednoznacny.

Doufam ze bude tento ustavni clanek schvalen. Stejne tak doufam, ze se ho nepodari pozdeji znasilnit, jak se to dari v nekterych castech USA. Levice nema tento zakon rada, pokud je u moci. Pokud u moci levice neni, potom ho budou podporovat s tim, ze se takoveho ustavniho zakonu zbavi po ziskani moci. Doufam ze to neni moc slozite a chapete pozadi teto zdanlive konfliktnosti, on tam totiz zadny konflikt neni.