23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

PRÁVO: Pro dobrotu na žebrotu

Jan Hamáček čelí soustředěnému útoku kvůli rozesílání roušek pro seniory starší šedesáti let. Nejprve se do situace vložil SÚKL a nyní i Úřad na ochranu osobních údajů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 26.9.2020 11:36

;-D To jako myslíte, že čekají bubnujíce prsty netrpělivostí na psacím stole nebo hladí rukojeti razítek čekajíc na podatele ? To bychom mohli čekat i sto, dvěstě, třista let a podatel nikde a roušky dávno spotřebovány. Kdysi našli na dně kotle v pivovaře zlaté řetězy, prsten a nějaké plíšky z bot Čističe už ne. Pivo z várky už ale bylo vypité. Spíš někdo s vypjatou hrudí čeká medajli nebo tučnou prémii za udatnost. ;-D

V. Čermák 26.9.2020 11:32

SÚKL by měl dostat přes prsty, ale Babiš takové akce považuje za politikaření a vyhýbá se jim velkým obloukem. Věnuje se svým prioritám a tímto se nerozptyluje...;-DRv;-D

V. Čermák 26.9.2020 11:28

Můžete popsat, v čem je ten materiál nekvalitní a proč je nepoužitelný? Nebo jen tak pindáte?

I. Mertl 26.9.2020 11:02

Pro dobrotu? Červenosvetrník se jen zbavil nekvalitního a nepoužitelného materiálu, protože je v partě předvoleních úplatkářů. A ještě nechal svou zkomírající poštu vydělat. Ale hlavně aby v tom úplatkářství nenechal Andreje samotného. Díky, dobrodinci, na roušky od Vás jsem nedočkavě čekal.

J. John 26.9.2020 10:53

Roušky stát neposílá zdarma, ale za mnohonásobně vyšší cenu, než by si je každý mohl nechat dovézt až do domu. Při objednání 50 ks stojí rouška necelé 2 Kč, respirátor 5 Kč. Doprava je v ceně.

Spíš to vypadá, že se stát potřebuje rychle zbavit materiálu, který za mnohonásobně předraženou cenu nakoupil v zimě.

M. Šejna 26.9.2020 10:49

Obchody se "zdravotními potřebami" a volně prodejnými léky nespadají pod kontrolu SÚKL.

Takže jste kouzlem nechtěného potvrdil moje původní tvrzení.

Takže až si půjdete koupit do obchodu náplast nebo obvaz, tak si buďte jistý, že tenhle prodej SÚKL nekontroluje.

Výrobu volně prodejných léků SÚKL kontroluje. Nekontroluje už ale jejich distribuci a způsob prodeje.

J. BROM 26.9.2020 10:43

Tento příspěvek pana Jirkovského je krystalicky čistá nepřátelská kravina. V úžasu zírám.

P. Hatina 26.9.2020 10:41

Bohužel, pokud by jste chtěl trvat na předpokladu že ".. je zdravotnickým materiálem pouze takový materiál, který je určen zdravotnickému personálu.", tak by to byl naprostý průšvih, protože i obchody se zdravotními potřebami (a volně prodejnými léky) nabízejí a prodávají zdravotní materiál komukoliv .Ostatně stačí se podívat do řady těch eshopů a zjistíte že v kategorii zdravotnický materiál nabízejí i ty roušky..

Jinými slovy - pokud by se tedy použil tento Váš výklad tam tím sice pardonujete soudruha Hamáčka a Českou poštu, ale zároveň to způsobí masakr bezi prodejci - na ty by totiž vyrazil SOKL a rozdával jim všem mastné pokuty zleva zprava---

P. Hatina 26.9.2020 10:25

V tom Vám nikdo nebrání. On totiž zrovna rozvoz balíků je ekonomicky výhodný, takže na tom profituje řada firem (i ta Zásilkovna), kór když lidé takto přijmou při nižší ceně nějaké omezení - že si pro ten balíček dojedou do blízké provozovny-

Jenomže, představte si že žijete na vesnici, pobočka Zásilkovny je desítky km daleko. Nejen že je Vám to pak na nic. Ale pokud by Vám takto doručovali třeba dopisy a musel jste si pro ně pokaždé jezdit tu dálku, asi budete pěkně naštvanej..

M. Šejna 26.9.2020 10:24

A řešíte tohle, když dostanete z pošty úřední dopis?

Neměl náhodou státní úředník, který dopis odeslal, herpes? Neměla herpes doručovatelka?

A co třeba pizza dovezená až k vám domů poslíčkem. Doufám, že tu pizzu nejdřív pořádně desinfikujete, než ji pozříte.

Doporučuji SAVO.

:-P

M. Šejna 26.9.2020 10:14

Vojtěch v TV neřekl, že roušky jsou zdravotnický materiál. Ten v televizi řešil s v pořadu OVM (Odpovědi Vševěda Moravce) jejich hygienickou nezávadnost a nikoli to, zda to byl zdravotní materiál.

M. Šejna 26.9.2020 10:10

Pokud jde o aktivitu ÚOOU, pak je to klasická buzerace zcela se vymykající logice. A nechápu, proč ÚOOÚ neposlal toho prudícího novináře s jeho dotazem do hajzlu.

Pošta rozesílá seniorům i důchody a nikoho nenapadlo ji za to vyšetřovat. Podobné je to s volebními lístky, které pošta posílá všem občanům s volebním právem.

M. Šejna 26.9.2020 10:05

Zásadním pochybením instituce zvané SÚKL je neznalost zákona.

Podle českých zákonů je zdravotnickým materiálem pouze takový materiál, který je určen zdravotnickému personálu. A každý normálně uvažující občan ví, že senioři nejsou zdravotnický personál.

Pokud tedy posíláme seniorům roušku, posíláme jim osobní ochrannou pomůcku a nikoli zdravotnický materiál. Podle zákona pak toto rozesílání kontroluje ČOI a nikoli SUKL.

Za toto nechápání českého zákonodárství by měla ředitelka SÚKL na hodinu dostat padáka a možná i být trestně stíhána.

L. Novák 26.9.2020 9:49

No hlavně - dlouhodobá zkušenost s Českou poštou je špatná, snažím se jí vyhnout, pokud to jde. A když něco kupuji po Internetu, nechávám si to poslat do místa se Zásilkovnou. Jednak je to rychlé, ale taky levnější, a otvírací dobu mají až do pozdního večera. Ten rozdíl v chování mezi zaměstnanci soukromé firmy a České pošty je docela zásadní. :-P

J. Kindl 26.9.2020 9:46

Roušky jsou zdravotnický materiál podle toho mělo být s nimi nakládáno a nebylo, jak to uznal Vojtěch v televizi. To ohrozilo i zdraví těch, kterým byly roušky adresovány. Za další respirátory nebyly označeny ČSN a tedy se nesmí používat. Vojtěch v televizi to uznal, ale vymlouval se na to, že to nakoupilo Ministerstvo vnitra a oni nic. Dále v televizi přiznal, že náš stát vede s Čínou reklamaci za vadný zdravotnický materiál za čtvrt miliardy, který nám byl Čínou dodán. Podle něj jednání s Čínou probíhají, ale s jakým výsledkem, tak Vojtěch sdělil, že doufám, že to dopadne dobře.

J. Moravec 26.9.2020 9:44

ÚOOÚ by udělal pro mě víc kdyby se postaral o to, aby mě každou chvíli nevolal kdejaký šmejd, ať už přímo, nebo prostřednictvím nějakého call centra, i když jsem mu nikdy svoje telefonní číslo neposkytl.

Koronaviru se bojím jsem ohrožený druh. S názorem, že se z toho stala politická hra stoprocentně souhlasím. Od pravicových stran bych očekával pomoc s řešením opravdových problému a snahu o zklidňování emocí ve společnosti. V neskonalé touze dostat se konečně k moci pracují úspěšně na opaku.

L. Novák 26.9.2020 9:43

Pro Českou poštu je takové hromadné doručení zásilek z jednoho zdroje dobrý kšeft, protože moc práce nemá, odliv zákazníků (i díky prudkému zdražování poštovních služeb od 90. let) je značný a žádné dodatečné náklady, které by stály za řeč, jí tím nevzniknou. Někdy mám dojem, že dnes už Česká pošta přežívá jen kvůli státní byrokracii, aby měla čím doručovat úřední dopisy. :-P

L. Novák 26.9.2020 9:38

O nějakém "nakažení" nemůže být řeč. Všude ve veřejných prostorách a MHD je nepřeberné množství možností, jak někde něco chytit a přinést si na těle domů, že vkládání roušek do obálek je proti tomu "sterilní proces". ;-D

Nicméně roušky mohli zabalit profesionálně výrobci a pošta jen naházet do poštovních schránek. Doručení bude nejspíš dražší, než roušky samotné...

R. Oswald 26.9.2020 9:38

Úplně vše to asi nebude, za každým spuštěným řízením bude nějaký podatel....

P. Hatina 26.9.2020 9:34

Když ona to nebyla dumpingová cena. Rozumějte tomu tak, že Česká pošta je státní podnik, takže jí to stát jako její vlastník nařídil - bez ohledu na obvyklé náklady.. Kdybych to přirovnal, je to asi jako když vlastník privátní firmy nařídí že mu má udělat něco soukromě. Taky mu určitě nenafakturují plnou komerční cenu :))))

P. Kmoníček 26.9.2020 9:22

Pane Jirkovský, to se traktoristovi v červené mikině líbit nebude. Je štěstí, že mu mluvené slovo moc rozumnět není.

O. Schnabl 26.9.2020 9:17

Pokud byla cena za poštovné 7,- Kč, tak se jedná o cenu dampingovou a nebo nepravdivou. Víte kolik stojí obyčejný dopie?! Běžte si poslat tuto zásilku osobně, tak zaplatíte nejméně kolem padesáti korun. Komerční dopravci jsou ve většině případech lacinější a spolehlivější a dovezou vám zásilku až do domu.

O. Schnabl 26.9.2020 9:10

V případě, že darovaný bude nakažen by mohl dárce být obviněn s obecného ohrožení. Celé to je velký předvolební humbuk za naše peníze, který fakticky vám "poskytuje" ochranu pět dní (roušky) a tři dny(respirátor)

O. Schnabl 26.9.2020 9:04

Napsal jste: Kolem covidu se dnes děje tolik pitomostí, že jenom všechny popsat by zabralo spoustu času. Vy jste svůj čas na jednu pitomost opravdu spotřeboval.

P. Jirkovský 26.9.2020 8:53

Docela fajn představa, jak na poště sedí pošťačky, berou do rukou roušky a obálky. Jedna má herpes, druhá ekzémy, třetí chřipku, čtvrtá plíseň .... A já si to pak mám mám dát na hubu, abych udělal někomu radost, jakej je velikej lidumil? Tak jsem rouškama umyl okna u auta a respirátor ještě nevím, v dílně na broušení mám lepší.

Pro ty "chytrý", roušku si do města beru, desinfikuju si ruce a do superM mám jednorázový rukavice.

P. Hatina 26.9.2020 8:44

No to zrovna ne. Jak si lze dohledat, tak ta cena dodání srovnatelná - s jinými podobnými zakázkami nebyla, a Česká pošta to udělala hluboce pod cenou, značně nouzovým způsobem jak je jí i nyní vytýkáno.

Ono jde totiž o něco jiného - totiž ten hlavní důvod proč Česká pošta dlouhodobě zkomírá, je ten že koná státem nařízenou veřejnou službu (doručování zásilek po celém ízemí) což je pro ní taky dlouhodobě ztrátové. A s tím se nic neudělá, žádný podnikatel to místo ní ve ztrátě dělat nebude..

I. Pávek 26.9.2020 7:56

Úsměvná, srandovní ,,roušková aféra." No když je úředníku mnoho musí vykázat činnost aby obhájili židli. To je vše.

P. Cevok 26.9.2020 7:47

Místo namachrovaných řečí a postojů mohou ti co je odmítají z důvodů jakých si úplatků, či důvodů hygienických, dát tem, co v tom nevidí problém. Určitě mají sousedy (známé), kteří si je rádi vezmou. Ohrnování nosu také cosi vypovídá. Dnes jsem hrdina, ale zítra.........

V. Halašta 26.9.2020 7:41

Pokud by Bartoň komentoval souběžnou debatu o vydání jedné účtenky pro celý stůl, tak by jistě zjistil právní základ pro uloženou pokutu. Nejde mu totiž o hledání co škodí a co prospívá ale jen o obhajobu agrofertu, resp. vlády.

Takže diskuze o přebujelém státu a zapleveleném právu je v pořádku ale není to diskuze k tomuto článku. Pak by také musela obsahovat hodnocení, jak se chvá tato vláda a tahle vláda dává státu stále více pravomocí a občanům více povinnstí ale sama při každé příležitosti se z těch povinností vyvleče, nebo je rovnou přehlédne.

P. Hatina 26.9.2020 7:35

Nebo ještě jinak, Česká pošta to udělala právě a jen v tom rozsahu který si ten zadavatel zaplatil. Co se psalo, tak cena byla asi tak 7 korun za jednu zásilku- tedy balení doprava a dodání. Stačí se podívat na komerční nabídky dopravců a zjistíte že běžná cena za totéž je 10x až 20x dražší.