2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRÁVO: Pověste Ratha vejš, ať má dost

Rozhodně nelze říci, že bych byl fanouškem Davida Ratha. K tomu mám daleko. Ba mohu říci, že když Miroslav Macek, bývalý vicepremiér za ODS, vlepil tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Rathovi záhlavec, považoval jsem to za nedostatečné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 10.7.2019 7:08

Nesouhlasim s hlavni tezi clanku. Rathovo konani je na urovni vrazdicich gangsteru. Ze sve pozice nicil system, ve ktery "bezni obcane" veri a ktery se snazi opakovane volit. Tj. spravedlnost pro vsechny, vsem merit stejne, vsechny odmenovat stejne spravedlive. Rath kradl ve velkem a je snadne se domnivat, ze zachycenych 7 mio nebylo vsechno, co si priklonil. Sebral bych mu vsechno, krome "nejakeho" minima, jehoz vypocet je veci diskuze.

V. Církva 10.7.2019 6:42

A proč to takto komplikovat?

Případ Rath se řešil 7 let.Soud neuznal odposlechy evidentně prokazující vinu Ratha v ostatních případech. Nemusím být expert na prokurátory a dělení moci výkonné, zákonodárné ani soudní abych věděl, že naše soudnictví je impotentně pomalé, proti logice a spravedlnosti.

Obrovským problémem je trvání soudů. U mých známých jsem si ověřil, že když je podvedli, firma do rozsudku zkrachovala. Sám se z těchto důvodů nesoudím, takže tu není právní prostředí. Přitom problém není ani tak v nedostatku soudců, jako ve složitosti. To že jsou odposlechy použitelné, na to měla stačit jedna minuta to prostudovat a rozhodnout že jsou.

Pan Vlk si neuvědomuje že občana vůbec nezajímá kumulování moci prokurátorů, ale to že se nám Rath 7 let vysmíval. Přesto souhlas, státní zástupci nemohou mít neomezenou moc. Myslím, že reforma soudnictví se zaměřuje na to nepodstatné. Podstatou jsou jednoduché zákony chránící nevinné které ale zbytečně nechrání vinné. A jednoduchá struktura soudnictví. Co mi chybí je pak kontrola. Nad soudy je sice Bůh, ale jinak jsou soudcové nezávislí především na spravedlnosti. Možná nelze soudce platit podle výsledku, protože to by byl Stalinismus, ale podle délky procesu určitě. Třeba pokud finální rozhodnutí překročí 2 roky budou viníkem uznáni soudci, kteří v procesu figurovali.

V. Kotas 10.7.2019 6:51

Re: A proč to takto komplikovat?

Ale je hlavně nezávislé ( na všem ), to soudnictví.

J. Sinnreich 10.7.2019 6:06

Za oceanem

V Americe pripad O.J. Simpson. Celebrita. Podrizl hladce svoji bilou manzelku a jejiho milence. Odsouzen jako monstrum celym narodem ale osvobozen porotou pro nedostatek PRESVEDCIVYCH dukazu. (V soucasnosti sice sedi v kriminale, ale za zcela jiny precin.)

T. Kohout 10.7.2019 3:58

jen 1 měl pravdu

BTW (mimochodem), ty kecy co Rath říkal o Mackově partnerce, bylo jedinkrát, co říkal pravdu.

M. Krátký 10.7.2019 8:07

Re: jen 1 měl pravdu

pane Kohoute, aby jste se z toho vašeho objevu nepokakal

R. Stary 10.7.2019 2:51

Nespravedlnost.

Dr. Rath nepravem ziskal nekolik milionu. No Boze. Pri privatizacich byla rozkradena republika, Vznikli nasi oligarchove a to je v poradku. Oligarcha Kellner opustil se svym lupem republiku. Ono se kradlo pod patronatem dvou prezidentu. Ti to ve spolupraci s parlamentem legalizovali. Dr. Rath udelal chybu, ze si nenechal svoje pocinani legalizovat. Dneska mohl byt ministrem nebo kandidovat na prezidenta.

V. Kotas 10.7.2019 5:54

Re: Nespravedlnost.

Tak jest. Našlápnuto k tomu měl velmi dobře.

V. Církva 10.7.2019 6:51

Re: Nespravedlnost.

Možná. Jasně že Rath nebyl co Rittig či Mrázek, Krejčíř, ale nějak se s těmi darebáky začít musí. Nebo jako doporučujete zavřít nad korupcí oči?

Mimochodem u Rittiga snad podobně neuznali odposlechy, protože byly natočny v jiném případě. Pan Vlk se rožčiluje nad prokurátory, jenže tam není jednoznačné co je lepší. Naopak u odposlechů je jasné, že šlo o formalitu a úředního šimla, nebo spíš dostali soudcové pěkný úplatek a nachystali si tak příští kauzy.

Takže můžete se radovat případ Rath byl poslední. Ty ostatní už skončí omilostněním.

V. Církva 10.7.2019 6:51

Re: Nespravedlnost.

Zapomněl jsem na Bakalu

V. Církva 10.7.2019 6:52

Re: Nespravedlnost.

Nemáte na mysli s tím lupem Bakalu?

M. Jandáková 10.7.2019 0:18

.

Rath je učebnicový asociál. Miluje moc, lže a vyžívá se v brilantnosti svého umění lhát, nikdy se nepřiznává k tomu, co promyšleně páchal - a svou vinu svádí na druhé. Je to neléčitelné.

J. Franke 10.7.2019 1:00

Re: .

Jako byste psala o Babišovi a jeho: "Všetci kradnu!"

M. Jandáková 10.7.2019 2:34

Re: .

Jakoby. Proslovy Babiše neposlouchám, jako bych bývala nesledovala projevy Ratha, kdyby.

T. Kohout 10.7.2019 4:01

neposlouchání vs psaní - Re: .

To jde, něco neposlouchat a pak o tom psát?

R. Langer 10.7.2019 5:56

Re: neposlouchání vs psaní - Re: .

Ano, pokud máte na něco stejné názory, mohlo by to tak někomu i připadat, ale přitom je to naprosto normální. To je věc, co?

V. Církva 10.7.2019 7:02

Re: .

Babiš je samozřejmě podnikatel operující kolem hranice zákona a za hranicí slušnosti. Ale jinak Rath hrabal ze státního pro svůj prospěch, Babiš hrabe ze státního dotace jako všichni, k tomu možná nějaké podvůdky, a za ty peníze buduje firmy.

Rozdíl teda je, že se Babiš asi nechová poctivě v konkurenčním prostředí jiných firem, které tak ničí. Vlastní firmy však buduje, stará se o firmy lépe, než když patřily státu, zaměstnává lidi. Rath přímo tuneloval stát pro vlastní spotřebu.

Co se týká dotací, ty Babiš nestvořil. Někteří ekonomové by je nejradši zrušili úplně. Já osobně myslím že je třeba je omezit a zpřehlednit.

J. Sedlář 10.7.2019 8:21

Re: .

Zrušit, všude. Nelze jen "strkat dva prstíčky", víme jak to dopadá.