18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

PRÁVO: Ostře sledovaný proces

Jestliže byl donedávna považován pro justiční kulturu v této zemi za přelomový verdikt soudu ve věci tzv. justiční mafie, kdy soudce Vojtěch Cepl mladší razantně odmítl praxi, která respektovala údajné tvrzení soudce Pavla Kučery, že "jde-li o vládu, nestrannost justice musí jít stranou," tak za stejně přelomový rozsudek pro politickou kulturu je možné považovat verdikt soudce Jana Šotta, který dal jasně najevo, že platit soukromě poslance za postoj k zákonu nelze. Jinými slovy, že i nabídka půjčky či jiné výhody v takovém kontextu je úplatkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 16.4.2012 19:47

Re: Vědomě lžete,

A navíc, a to se domnívám, že bylo pro soud podstatné, se snažil Škárka vše "dotáhnout" do konce tím, že předložil zfixlované důkazy, jen aby Bártu dostal do tepláků, tedy již ve stádiu trestního řízení, resp. hlavního líčení.

Proto je mi Škárka tak odporný. Zkusit někoho zdiskreditovat v té žumpě, ve kterou se proměnila česká vysoká politika, nechalo by mě, přiznám se, chladným

V. Ondys 16.4.2012 16:06

Ze všeho nejvíc mne zaráží

S jakou samozřejmostí se všeobecně přijímají podivná finanční přilepšení našim voleným zástupcům s poslaneckým platem i placenými náhradami. Jeden by se mohl domnívat, že je to staví na úroveň pinglů v socialistickém RaJi.

S. Ševeček 16.4.2012 10:02

Vysvětlovač politického procesu; nic víc.

Demokracie má zabudovánu základní charakterisitku korupčního jednání: Zvolení zástupci ¨"za Lit" korumpují již svoje voliče - jak by mohli tento princip opustit po svém zvolení?!

(pane janyško, srdečné pozdravy - jak se Vám vlastně daří?)

F. Eliáš 16.4.2012 9:50

Je už Hvížďala senilní?

Určitě on sám dal řadě lidí úplatek. Třeba ve formě protislužby. Úplatek dáváme všichni. Přijmout úplatek a poskytnout za něj to, na co nemáme právo, je rozhodně horším skutkem.

J. Jirát 16.4.2012 9:13

Vědomě lžete,

Hvížďalo. Z procesu je jasné že inicátorem uplácení nebyl Bárta, ale Škárka a Kočí! Potom je samozřejmé, že Škárka dostal vyšší trest. Bárta se stal obětí komplotu.

V. Křepelka 16.4.2012 7:18

Re: Opět jste nezklamal

Pan prezident Klaus za 22 let svého účinkování v politice tolikrát ztrácel dobrá slova za zloděje a korupčníky, tolikrát napadal snahy toto pojmenovat, nikdy neztratil slovo tam kde měl (za všechny Věra Jourová), takže si do něj kopnout, a to zcela oprávněně, je čím dál snazší. Řečeno tenisově či voljbalově, poskytuje jednu lepší nahrávku na smeč za druhou čím dále tím usilovněji.

O. Malstoka 16.4.2012 5:44

Opět jste nezklamal

Tak jako většinou jste si neodpustil kopnou do prezidenta Klause. Asi si začnu dělat čárky, kdy se tomuto zlozvyku "nezávislého" novináře nedopustíte.

J. Horálek 16.4.2012 2:14

Re: Popsané pochybení Víta Bárty nebylo veliké

Ještě doplňuji: Samozřejmě, nad volebním programem strany je "nejlepší vědomí a svědomí poslance" a "zájem všeho lidu" (jak to stojí v poslaneckém slibu). Ale v případě poslanců Škárky a Kočí to - alespoň dle rozsudku soudu prvního stupně - nebyl tento případ.

J. Horálek 16.4.2012 2:03

Popsané pochybení Víta Bárty nebylo veliké

Myslím, že věc souvisí se vztahem mezi politickou stranou a jednotlivým poslancem. Jestliže nemáme většinový volební systém, pak nutně mezi tímto vztahem vždy bude napětí. (Poslanec byl zvolen nejen sám za sebe, ale i za příslušnou politickou stranu.) Vít Bárta přece nechtěl poslance přimět k plnění nějakého svého osobního zájmu, ale k plnění volebního programu strany, za kterou byli dotyční poslanci zvoleni. Dle mého bylo pochybení Víta Bárty v tom, že jednal jako soukromá osoba. Kdyby však totéž bylo poslancům nabídnuto jménem strany...? Strana přece může očekávat od svých poslanců, že budou naplňovat její volební program.