1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

PRÁVO: Odměna za škodu

Švejkolandské trestní řízení je nevyčerpatelnou studnicí překvapení, protimluvů a paradoxů. Mělo by se měřit všem stejně, ale skutečnost je úplně jiná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žabička 17.3.2015 7:58

tunely

Neznám osobně pana Dr. Kolibříka a jeho předchůdce. Podepsat smlouvu na základě nepřipravené dokumentace je opravdu možné odjakživa jen u nás. Za totality byl připraven návrh na výstavbu koupaliště v Brně na Rivieře. Rozpočtová cena (v roce 1982) 50 mil. Kčs. I rozhořčil se příslušný papaláš na KNV a prohlásil, že to může stát jen 25 mil. Kčs. Tak se šéfové projekční firmy rozhodli, že se musí upravit (ponížit) rozpočet na polovinu - však jakmile se to začne, peníze se najdou. A našly se.

Stejné myšlení převládá i u současných papalášů. Vodní park v místě, kde není voda. Byl za to někdo pohnán k odpovědnosti?

SUCHÝ tunel (co to je za blbost), do kterého budou vnášet vodu (dokonce se solí v zimě) tisíce aut. Cena už se blíží ke dvojnásobku původního odhadu pro veřejnost. Proč se kabely nespojovaly v únikových východech nad úrovní podlahy? Chráničky by vodu určitě nepustily.

Všechny veřejné stavby u nás i ve světě překračují původně stanovené náklady. Namátkou: soud v Brně, nádraží Berlín, opera Sydney, nemocnice Vídeň (krach dodavatele za úplatky)...

P. Papež 17.3.2015 9:29

Re: tunely

Je evidentní, že jste "odborník na tunely". Ještě byste si měl všimnout, že bez problému s vodou funguje tunel Mrázovka či Strahovský tunel. O tunelu v tzv. Husákovu tichu, který je těsně vedle Vltavy ani nemluvě. Bohužel název suchý tunel zná každý student prvního ročníku studia podzemních staveb. Měl byste tam jít přednášet, alespoň by se studenti zasmáli.

Z. Lapil 17.3.2015 12:27

Re: tunely

Jen tak pro potěšení: tunel Mrázovka měl rozpočet 4,3 miliardy, konečné náklady 7 miliard (Wikipedie; dál jsem nehledal); něco inflace, něco "zelení", něco vylepšení. S termíny tak nějak podobně. Vím ovšem, že stavba byla přerušena, protože se začalo hýbat nadloží (nějaký smolně nepodařený geologický průzkum) a bylo třeba změnit technologii stavby. Byla použita "nová rakouská tunelovací metoda".

Skoro bych věřil, že Blanka se rovněž stavěla touto metodou. Neznalcům sděluji, že "nová rakouská tunelovací metoda" není pojem finanční ani kriminální, ale jedná se opravdu o jeden z dnes nejběžnějších  způsobů ražby tunelu.

P. Papež 17.3.2015 13:34

Re: tunely

Jen bych dodal, že NRTM (nová rakouská tunelovací metoda)se u nás používá přes dvacet let. Tato metoda je způsob ražby, nikoliv konečná izolace tunelu. Skutečně NRTM za průsaky nemůže.

I. Pujman 17.3.2015 7:02

Může to být i naopak

Znám případ u okresního soudu v Berouně, kde po 25letech tahanic a 12ti letech posledního soudního sporu konečně vyhrál jednoznačně poškozený.Ale soud mu za to napařil zaplatit prakticky 99% veškerých soudních nákladů za celých těch 12 let! Úžasná finta, kdy v jedné části rozsudku soudkyně sice napíše, že žalobci vyhovuje a dotyčný - město Beroun  - musí vyklidit pozemky, které mu město přes 25 let okupuje zcela zdarma, ale co se týká náhrady ušlého nájemného, "nezávislá" soudkyně i přes posudky, které si nechala sama vyhotovit a které potvrzovaly nároky žalobce, ucvrndne za těch 12 let nájemné podle svého nezávislého rozhodnutí ve výši cca 80 tisíc Kč, a z nároku v žalobě v řádu milionů vyvodí, že žalobce v tomto bodě prohrál, a proto bude platit.... Pikantní na tom je, že i v samotném posudku, zjišťujícím výši ušlého nájemného, se znalecká organizace písemně ohrazuje proti účelovému určování podmínek od soudu už v zadání, a dokonce do textu samotného posudku napíše ono známé, "co je dovoleno Jobovi, není zřejmě v tomto případě dovoleno volovi". Ten posudek také vlastním, a stále ještě jsem z něj v šoku....

P. Papež 17.3.2015 13:41

Re: Může to být i naopak

Typická "nezávislost" soudu. Grázlové z Berouna (od soudců po bývalé vedení města včetně bývalého ministra kultury-bohužel ne vlastní)vlastně vyhráli. 25 let neoprávněně něco používali, bohužel se všichni dokolečka znali mezi sebou, takže z toho vyšli bez trestu. Jen se to zaplatí z městského rozpočtu a grázlící ani korunu, jen si tleskají , včetně navýšených peněz pro "nezávislé" soudce. Berounský (potažmo český) Kocourkov.

V. Plocek 17.3.2015 0:24

PRÁVO: Odměna za škodu

Ano jsme v Čechách, kde je možné vše. Zmíněné případy jsou jenom vrškem ledovce. O mnoha dalších se ani nedozvíme, protože jsou "umrtvené" dříve, než se dostanou na veřejnost.