23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

PRÁVO: Občas stát taky nezaklekne

Poslední týden muselo premiéru Andreji Babišovi zvonit v uších permanentně. Nejprve se Evropský soud pro lidská práva odmítnul vůbec zabývat (pro „nepřijatelnost“) Babišovým tvrzením, že není estébák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 17.12.2018 9:27

Jděte s tím státem do háje. Stát nic takového neumí.

Je to jen neživá struktura, které principy chování (jejich úředníků) dodávají zvolení občané, tedy parlament a vláda. Babiš brání Babiše, prostřednictvím momentálně "svého" státu. Taková je pravda, ne stát sám o sobě. Ten to meumí. Ten neumí bez lidí nic... Dzp.

F. Navrátil 17.12.2018 8:36

Především platí daně a pojištění

Jistě jste si všimla, že Agrofert platí daně, zaměstnává lidi a platí zdravotní a sociální pojištění. Proto by stát měl mít zájem na spravedlivém posouzení nastalé situace. Nejde jen o nějaké mediálně omílané zemědělské dotace. Zeptejte se na názor zaměstnanců z chemiček jako je Fatra Napajedla, závod v Chropyni nebo Duslo Šala. Jaké byly jejich výplaty dříve a jaké jsou nyní. Zda budou volit předchozí tuneláře nebo Babiše.

V. Braun 17.12.2018 9:11

Re: Především platí daně a pojištění

Slušných podnikatelů je dle mého soudu poměrně hodně, ovšem nejak nevím, že by za ně stát platil právní analýzy jen proto, aby "došlo ke spravedlivému posouzení situace". Za pana Babiše to ovšem stát nejen platí, ale přímo dělá, v tom má paní Šichtařová pravdu.

B. Lukáš 17.12.2018 9:27

Re: Především platí daně a pojištění

P. Braun - mám v tomto stejný názor a ještě by mne zajímalo, z kterých zdrojů sponzoruje hnutí ANO zájezdy důchodcům, jejichž počet podivně roste.

M. Krčmář 17.12.2018 11:44

Každá mince má dvě strany,ale Babiš hájí především zájmy své,ale za naše.

P. Götze 17.12.2018 8:29

RE

Jsem zvedav, jak to dopadne. Ono se to totiz cele opira o to zprisneni v EU od srpna tusim. Nevim, jak to ma fungovat, ale proc se nikdo nepidi po tom, proc to neni uz zahrnuto v ceskych zakonech, nebo jak to ma vlastne vypadat. Navic mi prijde opravdu podivne, ze neco v Srpnu v EU vznikne a od toho data uz to nekdo okamzite vyzaduje. Mel jsem za to, ze na vsechno, co prichazi z EU je vzdy nejaka doma na implementaci do narodni legislativy. Tohle nikdo neresi. Kupodivu. To mi chteji tvrdit, ze vsechny staty EU uz to zprisneni v legislativach maji, jen Cesko ne? To se od medii clovek nedozvi.

J. Schwarz 17.12.2018 8:05

Tentokrát

nesouhlasím. Udavači, kteří přenesli Babišův "konflikt zájmů" na půdu EU byli také placeni erárem, proč by se Babiš taky nebránil za státní peníze když je na něho za státní peníze útočeno? Nikdo neukázal mechanismus, kterým si přihazuje dotace nad rámec toho kolik by dostával kdyby v politice nebyl. A jak by se situace změnila, kdyby dal Agrofert do opravdu "slepého" fondu. I správce takového fondu musí jednat jako "řádný hospodář" a usilovat v rámci možnosti o maximalizaci zisku i tak, že požádá o veškeré dostupné "dotace". Po svém odchodu z politiky by Babiš dostal zhodnocený Agrofert zpátky...A že Babiš loboval za MEŘO se mu též předhazuje - to ale ještě v politice nebyl a tedy bylo všechno OK? A ti, co mu tehdy šli na ruku / ČSSD, Lidovci / jsou z obliga?

V. Braun 17.12.2018 9:17

Re: Tentokrát

Pokud si pamatuji z tisku tak o prodloužení dotací na biosložku paliv se jednalo v době, kdy Babiš už byl ve vládě jako ministr financí a dotace byly schváleny na horní hranici povoleného rozmezí.

M. Krčmář 17.12.2018 11:51

Ano,naši "udavači" jsou placeni z našich daní,leč byli řádně zvoleni.

To,nač poukazuje paní Šichtařová je zneužití státního aparátu ve prospěch soukromé osoby.

J. Svoboda 17.12.2018 20:04

Re: Tentokrát

Pane Schwarzi, i já s vámi hrubě nesouhlasím. Vaše myšlenkové pochody vypadají tragicky. Předně, na ty peníze pro jak vy píšete udavače, má Babiš vliv a mohl by se zasadit o jejich konec. Kdyby tak však učinil, měl by velké patálie s komunisty. Vypadáte jako Babišův Zeman! Pokud opravdu zatím nikdo neukázal mechanizmus, kterým Babiš krade, není všem dnům konec. Je však třeba vědět, že Babiš není úplný blbec a je dobrý žák komunistů.

Mluvíte-li o dotacích, správně subvencích, je nejvýš nutné napsat, že nejlepším krokem by bylo zrušení veškerých subvencí.

J. Lukavsky 17.12.2018 7:33

Co je dovoleno...

"estli tohle není dvojí metr" Již staří Římané říkali: Co jest dovoleno bohovi - není dovoleno volovi. Probatum est.

J. Strakoš 17.12.2018 6:01

Dneska trošku vedle

Které právo má Babiš dodržet? To z EU nebo to v ČR? Pokud dodržuje to v ČR a ne to z EU, pak je v pořádku, že ČR platí právníky, aby se tímto rozdílem zabývali. Stejně tak, pokud by mě soud v ČR osvobodil a EU po mně vymáhalo pokutu, neměly by orgány ČR dávat ruce pryč a nechat mě, ať se snažím sám.

A můj obvyklý refrén - nebýt dotací, nemáme tyto problémy.

M. Vondráček 17.12.2018 10:20

Re: Dneska trošku vedle

Možná , že by stačilo místo práva , ta trocha lidské slušnosti :-)

V. Kolman 17.12.2018 12:53

Re: Dneska trošku vedle

Lépe bych to nenapsal - i já považuji jakékoliv dotace za nesystémové zlo.

Jeví se mi to pane Strakoši tak, že dotace jsou plíživým a nenápadným počátkem komunismu. V utopickém "komunismu" je "dotováno" všechno všem, takže potřeba peněz (v jejich stávající formě) vymizí.

"Každému dle jeho potřeb." - je základní premisa komunismu.

Nikde ale není ani zmínka o tom, KDO! o těch potřebách bude rozhodovat. Z tohoto úhlu pohledu jsem po dobu své základní vojenské služby dva roky už žil v komunismu. Dostával jsem "zadarmo" vše - dle svých potřeb. Přesto jsem se necítil šťastným a těšil se do civilu.

Z. Koutecký 17.12.2018 2:52

Právníci

Vážená paní Šichtařová, v tomto státě byl přijat zákon (Lex Babiš), který stanoví podmínky, jejichž splnění by mělo vylučovat střet zájmů. Babiš tyto podmínky splnil a přesto je, podle orgánů EU ze střetu zájmů. To fakticky znamená, že státní orgány ČR jsou obviňovány, že schválily zákon, který nevyhovuje požadavkům EU. Státní orgány ČR také jsou povinny kontrolovat plnění podmínek Unie pro udělování dotací a podávat pravidelná hlášení EU. Pokud od vstupu Babiše do vlády docházelo u něj ke střetu zájmů,aniž by na to někdo přišel, tak státní orgány ČR neplnily EU řádně předepsané kontroly. Proti tomu se rovněž stát musí bránit, pokud je přesvědčen, že tomu tak není. Na to všechno nepochybně potřebuje stát právní analýzy a tedy i drahé právníky. A pokud jde o ochranu investic, tak za nedostatečnou ochranu investic jsme už zaplatili miliardy,protože jsme asi nenajímali dost dobré právníky.

A z těch 2,1 mld. Kč dotací, které Agrofert dostal, bylo cca 1,2 mld. Kč t.zv. přímých dotací, které jsou nárokové podle výměry zamedělské půdy a stavu dobytka a Babiš je v žádném případě nemohl nijak ovlivnit. Přečtěte si něco o dotacích do zemědělství, paní Šichtařová.

O. Roldán 17.12.2018 5:54

Re: Právníci

výborně, a co těch zbylých 900 miliónů? To jsou drobne?

J. Lukavsky 17.12.2018 7:35

Re: Právníci

"To jsou drobne?" No pro někoho asi ano, ale na druhou stranu i pouhých 50M stojí za to se pro ně shýbnout. J.L.

M. Řepa 17.12.2018 7:37

Re: Právníci

O ty přímé dotace jde především. Ty chce EU směřovat pouze pro malé zemědělce. Nikoliv pro nadnárodní korporace jako je Agrofert. Tady si to Babiš z pozice všch funkcí, v kterých je, potřebuje ohlídat. A nebo neohlídá, pokud mu prokáží střet zájmů, který je naprosto zjevný.

J. Schwarz 17.12.2018 8:11

Re: Právníci

A kdyby Agrofert zrušil - tedy jeho koncernovou strukturu - měl by stovky "malých firem" které by mohly dotace žádat zcela podle unijních regují. Kdo se stará ve Francii, kolik farem či vinic patří jedinému magnátovi? Formálně to mohou pořád být "rodinné farmy". Konečně, čím se situace liší, pokud bude tisíc takových "malých farem" po uši zadluženo u jediné banky? Pak dotace formou úroků inkasuje právě ona banka. Tady není střet zájmů? Ale je, protože nebýt možnosti čerpání dotací by těm farmám nikdy tolik nepůjčila! Proto mají na dotačním byznyse větší zájem bankéři než samotní farmáři!

V. Braun 17.12.2018 9:20

Re: Právníci

Ve svém příspěvku se vyloženě mýlíte, propojenost firem je při žádostech o dotace překážkou udělení dotace, a když se na to přijde až dodatečně tak důvodem k odebrání dotace.

M. Těhanová 17.12.2018 8:40

Re: Právníci

A jak získal tu obrovskou výměru zemědělské půdy? V tom nebyl žádný švindl? Viz nákupy jeho švagra Herodese pro Babiše a asi za peníze Babiše, aniž by tento na to měl nárok. A to jsou jenom drobnosti jeho zlodějen.

J. Farda 17.12.2018 12:20

Re: Právníci

Jak? Třeba takhle? https://www.youtube.com/watch?v=OgDzNaDhfAk

S. Ševeček 17.12.2018 1:09

poněkud

zmatené,

madame.

J. Novak 17.12.2018 1:30

Re: poněkud

Ona není hloupá, takže možná i pochopila "vo co jako go" .. ale chce se také svézt na antibabišovské vlně. Nemějme jí to za zlé , madam, jak říkáte , má ráda pozornost.