29.4.2024 | Svátek má Robert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vorlický 8.4.2024 10:17

Nevím, co si při vytvoření tohoto blogu dal za úkol jeho zakladatel. Příznačné však je, že nejvíce příspěvků je obyčejně na téma, o kterém přispívající mohou vědět jen o trochu více než nic.

Mám bídu příspěvků k Ústavnímu soudu a na jeho kandidáty brát tedy tak, že je to téma, o kterém všichni vědí všechno?

L. Zídek 8.4.2024 10:06

Jisté je jedno. Ničemná 5demolice si tam dosadí, jak jinak, zástupce profláknuté, po generace destruktivní rodiny Uhlo-Šabatových !

F. Navrátil 8.4.2024 9:02

Jak se ukázalo v případě ukradené valorizace důchodů, ústavní soud není ani ústavní, ani soud. Je to instistuce, která neargumentuje právem, ale politicky ekonomickými problémy vlády. V současnosti funguje pouze jako součást probruselské totalitní linky vláda, sněmovna, senát, prezident, ústavní soud. Takže za takové situace je úplně jedno, kde bere plat ústavního soudce, protože jeho úkolem je odkývat jakékoliv produkty fialové vlády.

L. Žaloudek 8.4.2024 7:26

Nejsem právník a tak se ptám: Proč je tak důležitý právě názor prezidenta? Vím, že on je jmenuje, ale to přece ještě neznamená, že má patent na rozum!

J. Vorlický 8.4.2024 9:22

No protože Češi vnímají prezidenta jako nějakého monarchu, krále (i proto bydlí na hradě). No a výsada králů nebyla vždy moudrost.

Dokonce bych řekl, že Češi rádi vidí svého krále jako jakéhosi blbečka (viz populární pohádky), ale nevadí nám mu dát nějaké pravomoci (s tím tedy, že on stejně (jak je v Ústavě) za nic nemůže). Je to jen taková hra, absurdno in situ.

J. Vorlický 8.4.2024 7:26

Jak vybírat a vybrat lidi do funkce ústavního soudce je jistě důležité.

Pan Baxa nás informuje, že ústavního soudu rozsudky (vlastně ne rozsudky, ale jen nálezy a podobné výstupy) jsou závazné, ale ne vynutitelné. Více k věci by myslím proto byla debata proč název Ústavní soud, když vlastně jeho pravomoci a účel v normálním slova smyslu nejsou soudní. Mezi lidmi to nutně způsobuje zmatek. Zmatek ve smyslu já o voze, ty o koze.

Z. Jemelík 8.4.2024 1:51

Je zde také otázka, proč Petr Dimun píše tak a ne jinak:-), tedy zda motivem k článku jsou jeho vlastní starosti nebo zadání.