30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Náhubkový zákon na cestě k diktatuře

V poslední době se často mluví o falešných zprávách neboli fake news. Hodně lidem vadí, bojuje se s nimi na obou stranách Atlantiku. Internet je informační dálnicí a informací máme nadbytek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 20.8.2018 21:08

Re: No jo, paní Markéto,

Větší kontrola nad soudci? Kým?

M. Vondráček 20.8.2018 19:23

Re:

Do debaty jsem se s Vámi pustil já a ne opačně jak prezentujete Vy. Máte v tom trochu zmatek :-)

V. Církva 20.8.2018 18:26

Re: No jo, paní Markéto,

Souhlasím s oběma Vašimi příspěvky. Cenzura internetu je jednoznačně ta nejhorší špinavost. Ovlivňování soudů veřejným míněním pak je věc, která se dnes děje a může mít negativní dopad. Nicméně o spravedlnosti a pochybných závěrech dnešních soudů v celém světě mám velmi špatné mínění. A jak ukazuje Rath i H system po 7, 15 letech už by se to ututlalo na dalších 15 let. Smysl by tedy opatření neinformovat před rozsudkem mělo, pokud by byla větší kontrola nad soudci, povinnost vyřešit případ třeba do dvou let, mandát soudce pouze 5 nebo 10 letý, volba lidem, případně nějaká funkční odvolatelnost soudců.

K. Oldřich 20.8.2018 18:15

Jedna z mých chyb je ta, že se pouštím do debat s leckým. Maucta. :)

M. Prokop 20.8.2018 18:02

Re: Souhlas až na tu svatbu

Ptát se mohou, ale vynucovat odpověď nesmí.

V. Církva 20.8.2018 18:00

Souhlas až na tu svatbu

Souhlas, máme zákon o presumaci neviny, ten stačí. Pokud se nebude moct o případu informovat, nebude kontrola soudů. Po soudu už je pozdě.

Manželé nemají zákonnou povinnost kohokoliv napráskat. Ale restaurace má povinnost platit daně a finanční úřsd by měl mít možnost se manželů zeptat. Jestli jim odpoví už ale je na nich.

I když může jít i o korupci. A v případě korupce mají být trestáni oba, jak korumpující, tak korumpovaný.

M. Vondráček 20.8.2018 16:03

Re: Spysovatelka

Myslel ?? Vy přeháníte :-)

K. Oldřich 20.8.2018 15:19

Re: Spysovatelka

Nebudu Vás poučovat o tom, jak jsem to myslel. Nepochopil byste. :)

J. Farda 20.8.2018 14:43

Re: No jo, paní Markéto,

Richtik richtik, ordnung muss sein!

J. Farda 20.8.2018 14:41

Re: Spysovatelka

Yntelygent hodnotí spysovatelku? :-o

K. Oldřich 20.8.2018 14:31

Spysovatelka

že s informacemi nebudeme šetřit

dělá pravý opak a s pravdou šetří

se šetří s informacemi

Z. Lapil 20.8.2018 14:22

Re: Je to neřešitelný problém,

Copak že "polovina" lidí uvěří všemu, ta by se dalo snést, ale druhá polovina nevěří ničemu. Dokonce ani tomu, že obě poloviny jsou stejné :-).

J. Dobrý 20.8.2018 13:41

Propaganda

Souhlas s autorkou.

Potiz je, jak dnes funguje propaganda. To co bylo mozne napsat do novin za WWII by dnes uz u ctenaru (posluchacu, divaku) neproslo.

Dnes se propaganda dela prakticky vyhradne tak, ze se vezmou pravdive informace u kterych se nekdo snazi o jejich nesireni, ale kazdemu je jasne jako to je. A kdyz uz mam pravdivou informaci, ktere bude cilova skupina verit, protoze vi, ze je pravdiva, tak se to "vylepsi". Bud tak, ze reknu jen A a nezminim se o B. Nebo k pravde neco pridam, kdyz uz me cilova skupina veri, pravdepodobne na to skoci.

I. Schlägel 20.8.2018 12:40

Autorka má pravdu.

A bude hůře. Naše civilizace je v úpadkové fázi a růst role státu ve všech myslitelných oblastech tento proces pouze urychluje.

J. Brožek 20.8.2018 11:02

Re: Nahubkovy zakon tu uz jeden mame z pera CSSD a ODS. Dnes ..

Nebudu komentovat USA, tam nežiji. Ale v ČR dnes neexistují objektivní média a informace které poskytují nejsou pouze informace a fakta (jak by to mělo být), ale interpretace toho, co si daný redaktor (redakce) myslí, že je správné, nebo jen tak, aby byla senzace. To nevadí u soukromých médií, ale u těch "veřejnoprávních" to vadí velmi. Vůbec pak není divu, že po xté dezinterpretaci faktů se dotyčný ozve a označí novináře i urážlivě.

Ano, je jen a jen vinou novinářů, že se děje to co se děje.

V. Student 20.8.2018 10:58

Re: No jo, paní Markéto,

Souhlas. A je to o důvod víc, nevyslyšet hlasy, volající po cenzuře internetu, údajně z důvodů fake news. Přístup k alternativním informacím je skutečně jedna z efektivních obran proti manipulaci.

V. Student 20.8.2018 10:56

Re: Pane Studente,

Zásadním způsobem se lišíme v názoru na novinářskou kulturu. Jinak bych byl s nějakými náhubkovými zákony taky opatrný , to je pravda...

J. Chaloupka 20.8.2018 10:44

Dnes byste novinářem nebyl, ale prodavačem emocí!

,

O. Zuckerová 20.8.2018 10:08

Pane Studente,

klacek nenastupuje dnes kvůli tomu, že by chyběl stud, ale kvůli tomu, aby se rozmlátila pravdu mluvící ústa. Jinak velký dík paní autorce, na jejíž články se vždy těším a jsem ráda, že někdo ekonomicky tak fundovaný a politicky informovaný dovede analyzovat současnou situaci a podat obraz nejen věrný, ale i čtivý!

M. Valenta 20.8.2018 10:06

Je to neřešitelný problém,

a spočívá v tom, že nemalá část populace uvěří všemu a další, též nemalá část, je ochotná naslouchat čemukoliv, co přímo nekoliduje s jeho viděním světa.

B. Rameš 20.8.2018 10:04

To je všechno pěkné

a v podstatě pravdivé, ale to je taky tak všechno. Proces utužování moci spjatý s vývojem civilizace a s nástroji, které poskytuje, je systémový a nezvratitelný, leda násilně, a i to jen na omezenou dobu. Cenou za jeho destrukci je pak rozklad civilizace tak, jak ji známe, se vším, co k tomu patří. Ergo nakonec skončíme všichni buď v Orwellovském světě (byť o nějaký ten pátek později, než autor předpokládal), nebo (s trochou štěstí) v jeskyních. Dokonce ani kompozitivní teorie pana Janyšky nás neochrání...

J. Hanzlík 20.8.2018 9:51

Re: Ale ano, EU je socialistickou zločineckou organizací

Obvyklá nudná mantra, která kryje osobní náboženství víry v existenci jakéhosi záhadného spontánního řádu. Pouhá výmluva a obezlička vlastní nevzdělanosti a tudíž i neschopnosti komunikovat. Spontánní neřád kolem sebe vidíme neustále. Řád se rodí klopotně a je těžké ho prosazovat. Když starověký Solón nechal vyvěsit na tržišti pravidla (zákony), která se musí dodržovat, byl to jeden s civilizačních počinů. Spontánně se rodí jen chaos a řád je ze zdroje, který definitivně odlišuje člověka od ostatní přírody, nebo ho dokonce z ní vyděďuje.

K. Janyška 20.8.2018 8:46

Ale ano, EU je socialistickou zločineckou organizací

rudočerných. Není od ní možno očekávat neutahování socialistického šroubu se vším všudy, jak to známe z někdejší tzv. světové socialistické soustavy. Kromě toho, že on sám je samoutahovací.

Nevzdělanost lidí o spontánním řádu lidského světa, jediné možnosti jeho existence, je alarmující. Kompozitivní teorie, jak se vždy nejvýše možné vědění lidstva nazývá, popisuje proč. A to výhradně na vědecké úrovni a bázi... Dzp.

M. Prokop 20.8.2018 8:35

Re: No jo, paní Markéto,

A dostatek informací je jediná cesta proti těm manipulacím.

M. Prokop 20.8.2018 8:34

Re: No jo, paní Markéto,

Pokud nastoupí klacek, dopadne to podle pí Šichtařové, tedy HŮŘE. Takže, radši ne.

V. Student 20.8.2018 8:16

No jo, paní Markéto,

na vámi sděleném je mnoho pravdy, ale z morálního pohoršení, pravdy a celé plejády reakcí, zajišťujících po staletí mravní úroveň lidí, se stále více stává účelová páka na veřejné mínění. Není jeden hybatel, kdosi v pozadí, ačkoli o různé na vysokých postech manipulátory nebude nouze. Jsou stovky hybatelů od různých politiků a jejich stran, přes vlastníky médií, přičinlivé (šéf)redaktory, kteří si kdovíproč myslí, že na ně se čekalo, až s tím tady pořádně pohnou.

A akce vyvolává reakci. Jestli je čím dál víc zřejmé, že média informují účelově, dalo se čekat, že se je někdo pokusí korigovat. Je to jejich vina, že existují náhubkové zákony a další se chystají. Mně to nevadí, protože kde chybí stud, sebeúcta a jiné autoregulační prvky, musí nastoupit klacek, nedá se nic dělat.

R. Langer 20.8.2018 6:05

Re: Nahubkovy zakon tu uz jeden mame z pera CSSD a ODS. Dnes ..

Ještě jste zapomněl na Trumpa. Je to všechno jedna sebranka, že? :-P

J. Huml 20.8.2018 4:07

Re: Nahubkovy zakon tu uz jeden mame z pera CSSD a ODS. Dnes ..

pravda, pane Pansky. Je opravdu tezke, byt dnes novinarem, hlavne v USA, kde jsou dnes a denne novinari oznackovani urazlive, jako nepratele lidu. Jak spravne pani Sichtarova prohlasuje, ze nezavisle noviny jsou nezbytnou casti demokratickeho systemu, slouzici jako efektivni prostredek kontroly zvolenych politiku. Jak Zeman, tak Putin by nejradeji novinare usmernili kalasnikovem.

T. Pansky 20.8.2018 1:17

Nahubkovy zakon tu uz jeden mame z pera CSSD a ODS. Dnes ..

by nechtel byt novinarem a neustale se bat, ze na me prijde policie, ze jsem toho moc rekl. Svoboda slova v Cesku neexistuje. Divat se na zpravy je ohromna nuda. Statni televize se boji si rozhazet politiky a soukrome televize se honi za senzacemi, ale vsichni se boji. Nahubkovy zakon funguje tak, jak byl naplanovan = veci se deji, my to ale nevime a zijeme si ve sladke nevedomosti. To, co se dnes deje, je pouze predpokladanym dusledkem. Byli jsme lini branit svobodu tisku, stali jsme se otroky a stale nam to nedochazi.