7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Nahrávky Babiše nejsou trestným činem?

Andrej Babiš podal trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci svých odposlechů, které pomohly Bohuslavu Sobotkovi k jeho odvolání z vlády. Podle policie se nejedná o trestný čin a případ odložila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vyšata 2.8.2017 18:39

Nějak se vytrácí to nejdůležitější.

Kdyby novinář nahrál Babiše, tzv. ho nachytal na švestkách a okamžitě ho propleskl v médiích, neviděl bych v nahrávce až tak problém. Ale, a to je důležité, nahrávka byla uschována k použití za nějakým účelem a to už by mělo být opravdu trestné. Rozpačitá reakce na odložení politickou reprezentací je více než podezřelá, klacek na Babiše se zlomil a výsledek žádný.

Opravdu bude zajímavé, jestli Babiš získá ministerstvo vnitra.....

R. Langer 2.8.2017 14:19

Myslím,

že nahrávka něčího rozhovoru se od odposlechu dost odlišuje.

F. Navrátil 2.8.2017 12:28

Pohoda

Babiš je s odložením své stížnosti na odposlechy spokojen. Po volbách mu to umožní odůvodnit čistu na polici a státním zastupitelství.

F. Ogáv 2.8.2017 11:54

Zapoměl jsem

nejen, že byl, ale bude s velkou pravděpodobností i ministerským předsedou

F. Ogáv 2.8.2017 11:52

Je dojemné

až k pláči, jak někteří pitvají zda nahrávka estébáka je zákonná nebo ne. Proč se nezabýváte ostatními hrdinskými činy Bureše? (Čapí hnízdo,Lovochemie, Kostelecké uzeniny a mnoho dalších). Jak je vůbec možné, že nikomu nevadí, že bývalý estébák byl ministrem a místopředsedou vlády svobodného státu? Žijete v jíném zřízení, než za které jste cinkali klíčema. Kdo se z chyb minulosti nepoučil, je odsouzen ji prožít znovu. Proto volte komunisty, socialisty, ANOisty a jiné isty a těšte se na skvělé zítřky. (Už to tady jednou bylo)

M. Moravcová 2.8.2017 10:54

a Nahrávky premiéra Nečase

byly trestným činem? Není celá obžaloba postavena jen na nezákonných nahrávkách a odposleších?

M. Šejna 2.8.2017 11:18

paní Moravcová

Nečase nahrávala policie nikoli soukromá osoba. Takže nahrávky určitě nebyly nelegální.

Za nelegální považují ale zveřejnění těch policejních nahrávek v médiích.

M. Moravcová 2.8.2017 11:20

Re: paní Moravcová

Jako premiér o tom měl vědět, takže to bylo nezákonné. Minimálně od tajných služeb.

J. Kulheim 2.8.2017 13:18

Re: paní Moravcová

Babiše nahrávala soukromá osoba. Neníto ni pěkného ani chvályhodného. Nahrávat premiéra policaty, nemá ve světě obdobu.

M. Valenta 2.8.2017 10:08

A nemělo by to být tak,

že estébáci minulí i dnešní by měli být sledování automaticky a ze zákona?

Z. Velínský 2.8.2017 9:48

Justice "pro dobro věci" je justice na baterky

Naprosto souhlasím s panem Bartoněm. Nemám rád Babiše a v jeho případě si uštěpačně myslím, že si takové jednání ze strany policie plně zaslouží, ale ...

V Čechách je dlouhodobě zažitá zvyklost práva "pro dobro věci". Ne práva "padni komu padni". Tato zdejší pokřivenost, tzv. dobrověcní právo, ve zkratce říká: v ČR se většinou uplatní standardní demokratické právo, s vyjímkou případů, kdy se jedná o dobro věci. V takových případech je akceptovatelný i jakkoli nezákonný postup, a policií i justicí bude tolerován.

V. Student 2.8.2017 9:42

Proč by byly trestným činem?

Vždyť jsou proti Babišovi, ne? Tam je každá rána dovolená, to nevíte? Veřejně udělat trestný čin a obvinit z trestného činu někoho jiného, by v každém jiném případě dopadlo tak, jak podle práva dopadnout má. Na divokém západě, když byl někdo označen za muže mimo zákon, znamenalo to, že ho může kdokoli beztrestně odprásknout. Stál prostě mimo zákon. Tady to vypadá, jako by někteří chtěli mít taky takovou moc - stavět Babiše (a příště kohokoli jiného) mimo zákon. A jestli se ho podaří špízovat, nahrávat, vydírat, aniž by se tito měli zodpovídat před zákonem, ho fakticky do role muže mimo zákon staví. Tohle snad u nás nemáme zapotřebí!

M. Šejna 2.8.2017 8:37

ono dojde i na ty, kteří odposlechy Babiše bagatelizuj

Říká se "nedělej jiným to, co nechceš, aby dělali tobě". Tohle platí i u zveřejnění "odposlechů" Babiše. Až někdo použije proti těm, co zorganizovali tuhle akci, tu samou metodu odposlechů a následněho zveřejnění v médiích, budou si moci stěžovat tak jedině doma manželce. Policie to totiž smete ze stolu stejně, jako smetla Babišovo trestní oznámení.

Tahle situace už v české politice jednou nastala. V roce 2006 jistý policejní důstojník zasáhl do volební kampaně a ODS ho tehdy označila za hrdinu. Dostal za to dokonce odměnu ve formě funkce ministra vnitra. Za pár let pak už jiní policejní důstojníci lidvidovali vládu ODS.

R. Langer 2.8.2017 14:20

Re: ono dojde i na ty, kteří odposlechy Babiše bagatelizuj

Jenom ať se politici navzájem nahrávají a zveřejňují to, to by naší politice jenom prospělo... :-D

P. Čech 2.8.2017 7:37

Nezávislá policie?

Směšné! U nás je závislá celá moc zákonodárná, výkonná i soudní. Závislá na vůli parlamentních politických stran. Koaličních i opozičních. Politické strany a hnutí tyto demokratické moci spíše více než méně ovládají a to jako důsledek oné "volné soutěže" politických stran podle čl.5 ústavy ve spojení s volebním systémem podle zásad poměrného zastoupení podle čl. 18, odst.1 téže ústavy. Jde o to, že spojení těchto dvou fenoménů vytváří a buduje téměř absolutní závislost čehokoliv na čemkoliv.. Závislost poslanců, senátorů, soudců, ministrů a jejich náměstků, nemluvě o předsedovi vlády, těchto všech na vůli politických stran a hnutí. Jakmile se v tomto systému politické korupce objeví člověk, který má vizi tyto socialistické a anarchistické zvyklosti změnit či vymýtit (Babiš, Okamura a pod) okamžitě proti nim unisono vystartují všechny politické stzrany, které si změny nepřejí. A to jsou u nás všechny politické strany, které m.j. zcela ovládají média. Pokud výše zmínění lidé některá média vlastní a mají tak možnost šířit jinou pravdu než tu "oficiální" jsou ihned, podle politických stran, "ve střetu zájmů". Jaký to nesmysl! Babiš prostě podal Sněhurce otrávené jablko, Okamura sežral Červenou Karkulku a pod. Takovíto lidé nemají v politice co dělat, protože ji chtějí změnit k lepšímu - reformovat. Naštěstí běžní lidé - voliči, občané, nejsou hloupí, za jaké je politici politických stran považují a popsanému politickému systému to dříve či později spočítají. U nás možná již v podzimních volbách

M. Těhanová 2.8.2017 8:14

Re: Nezávislá policie?

Ano, podle vaší logiky je nejlepším zahradníkem kozel. Bože, do čeho jsi to duši dal!

Jen blb může věřit, že Babiš to dělá ve prospěch občanů!!!!!

J. Hejna 2.8.2017 9:22

Re: Nezávislá policie?

Asi jste, madam Těhanová, přispěla k jinému příspěvku.

M. Těhanová 2.8.2017 10:07

Re: Nezávislá policie?

Reagovala jsem na to, že Např Babiš tady chce něco změnit k lepšímu, takže mimo jste vy!

P. Čech 2.8.2017 12:04

Re: Nezávislá policie?

Nejen že chce, on to již mění. Bohužel mu v tom politické strany (všechny) brání. Podle mne by zcela stačilo, kdyby prosadil schválení kvalitního zákona o obecném referendu a změnu volebního systému z poměrného na většinový, dvoukolový a to zcela obecně, nejen do PS, ale i do zastupitelstev krajů, měst a obcí. Potom by si občané poradili již sami.Dnešní politický systém jim to pomocí svých nedemokratických zákonů nedovoluje.

R. Langer 2.8.2017 14:22

Re: Nezávislá policie?

Pane Čechu, jste naivnější, než jsem čekal. Ale dočkáte se prozření, o tom nepochybuji, vy nejste hloupý.

P. Čech 2.8.2017 17:01

Re: Nezávislá policie?

Pane Langere, vím, že to v současné situaci nebude lehké. Podařit se to však může. Viz Polsko. Jde jen o jedno. Aby lidé už konečně pochopili, že naprosto nemá smysl tříštit voličské hlasy a vyhazovat je oknem volením cca 150 politických stran a hnutí. V dnešní době nemá valného smyslu volit politické strany obecně. Pokud by lidé dostali rozum a volili např. jen občanská hnutí, rychle by se věci daly do pohybu. Brání tomu však oněch cca 30% ovčanů, kteří volí nikoliv podle programů politických subjektů, ale podle emocí a toho, kde dostanou více párků a piva zadarmo.

P. Čech 2.8.2017 12:00

Re: Nezávislá policie?

Nikde jsem neřekl, že Babiš dělá něco ve prospěch občanů, ikdyž se to zdá být pravdou. Na druhou stranu, co Babiš dělá, to očividně (kdo chce, ten to vidí) prospívá státu a to na rozdíl od činnosti politických stran obecně, které státu od roku 1992 viditelně škodí.

M. Klas 2.8.2017 7:26

Nejste trochu hysterický?

Nechcete ubrat hysterie? Bureše nikdo neodposlouchával, jen si nahrával rozhovor, který s ním vedl mezi čtyřma (?) očima. Odposlouchávat můžu, když dotyčný neví, že ho slyším. Tady myslím evidentně Bureš věděl, že s novinářem mluví a taky věděl, o čem.

P. Čech 2.8.2017 7:46

Re: Nejste trochu hysterický?

Samozřejmě věděl, že a o čem s novinářem mluví. Nevěděl však, že je nahráván. Je sice pravdou, že politik si nesmí dovolit říkat věci, které by mu mohly kdykoliv v budoucnu uškodit (to si asi pan Babiš ke své škodě neuvědomil), nicméně jinou pravdou je, že nahrávat jakýkoliv rozhovor s ministrem bez jeho vědomí by mělo být trestným činem s minimálním trestem 10 let vězení. Že tomu tak není je jen ke škodě našeho státu. Státu, ve kterém převažují anarchistické prvky. Prvky, vycházející ze zcela "volné soutěže politických stran", soutěže bez jakýchkoliv pravidel, soutěže, která probíhá systémem catch as catch can, soutěže, která je , takto vedená, odsouzeníhodná. Odsouzeníhodná jako cokoliv, co neprobíhá v rámci nějakých daných pravidel.

M. Těhanová 2.8.2017 8:18

Re: Nejste trochu hysterický?

Ministr je nějaký nadčlověk, který má zvláštní privilegia? Jestliže mám podezření, že je někdo podrazák, tak si rozhovor s ním nahraju, aby mě podrazit nemohl.

Je to tak těžké pochopit?

To opravdu žádný odposlech nebyl!

P. Čech 2.8.2017 12:08

Re: Nejste trochu hysterický?

Že se v této souvislosti jedná o ministra, je jen shoda náhod. Jakékoliv nahrávání rozhovorů bez souhlasu nahrávaných by mělo být trestné. Skutečnost, že soudy takovéto nahrávky neberou jako důkaz naprosto nestačí.

P. Čech 2.8.2017 12:12

Re: Nejste trochu hysterický?

Pochopit to je naopak velmi lehké. Je to typicky anarchistický názor směřující k absolutní svobodě konání, kdy si každý dělá, co se mu zrovna hodí. To ovšem nevede k řádu a pořádku, ale ke zmatku a zmaru všeho. Přesně podle toho to u nás také vypadá. Všeobecný chaos a zmatek.

M. Klas 2.8.2017 8:29

Re: Nejste trochu hysterický?

K tomu můžu jen podotknout, že novinář se s ním nebavil jako s ministrem, ale jako s majitelem novin. Že je navíc ministrem, který neví, co je slušnost, to je už něco úplně jiného.

Z. Žíkovecký 2.8.2017 10:55

Re: Nejste trochu hysterický?

A kolik let byste napařil tomu, kdo si rozhovor s ministrem jenom zapamatuje?

P. Zinga 2.8.2017 9:17

Re: Nejste trochu hysterický?

To je super logika...