6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Majetková přiznání – naděje, nebo zklamání?

Nově zvolený prezident Miloš Zeman se podle svých slov pokusí prosadit majetková přiznání již v současném parlamentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Slavík 15.3.2013 17:20

Zajímavé a věcné

Díky za zajímavý a věcný článek i diskusi. Pokud jsem někoho nepřehlédl, tak se zde nevyskytl jediný nadšený příznivec zmiňovaného zákona. I já se všemi pochybnostmi témeř bez výhrad souhlasím, již vzhledem k pouhému faktu zbytečné nadprodukce a nikterak oslňující kvality nových zákonů.

Důležitější nežli vlastní zákon mi tedy připadá, proč jej M.Z. jako jediný neopomenul zmínit již ve svém inauguračním projevu. Jako hlavní motivace mi bohužel nevychází nic hezčího nežli populismus a surfování po jím vydatně přiživené vlně závisti. Pokud by mu totiž opravdu šlo o faktické zlepšení situace v našem ekonomicko-politickém mafiánském propletenci, měl se zaměřit především na korekci a ošetření skutečně "preventivních" a již existujících klíčových zákonů: Služebního zákona a Zákona o střetu zájmů.

Zákon č. 159/2006 Sb. o střetu zájmů je totiž vzhledem k vysoké míře jeho nedodržování (nejčastěji zapomínají veřejní funkcionáři v povinném prohlášení uvést, že sedí ve vedení nebo dozorčích radách podniků), souvisejícím i se směšně nízkými (kolem 1000 Kč) a navíc zřídka ukládanými tresty prakticky nefunkční.

U Služebního zákona neboli zákona č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců..je zase jeho účinnost již přes 10 let neustále odkládána (v současnosti na 1.1.2015). Takže zde neexistuje profesionální státní správa a státní úředníci tak jsou zcela vydáni manipulacím politiků. Ti je mohou libovolně odvolávat (např. i za upozornění na korupci), nebo do lukrativních státních funkcí dosazovat své příbuzné, známé a přítelkyně.

Zdravím.

J. Kuka 15.3.2013 17:16

Jak...

Jak uz tu nekdo psal . Dopad to nejspise bude mit podobny jako zakon o verejnych zakazkach . Melo to zlevnit a zpruhlednit verejne zakazky a efekt je mezitim zdrazeni a mnohem mensi pocet firem o ne se uchazejicich . Kdyz si totiz musi maly podnikatel platit osobu znalou postupu , aby mel alespon nejakou sanci prejit pres tu administrativu , tak se na to radeji vykvakne ...

A. Bocek 15.3.2013 12:45

Otázkou je,

zda majetkové přiznání postihne zázračné zbohatnutí Stanislava Grosse. Jestli-že ne nedělejte jej.

M. Prokop 15.3.2013 12:02

U ředitele finanční policie se nedivím,

ale obecně jsou všechny tyto nástroje spíše buzerační, než účinné.

Takže si na tom sockomouši nahoní popularitu, bude to stát spoustu peněz a času a účinek veškerý žádný.

J. Aspirin 15.3.2013 12:30

Re: U ředitele finanční policie se nedivím,

Velmi s Vámi souhlasím...

Občan bude muset cosi prokazovat státním úředníkům (tzn. vše si opatřit a donést jim to do daného termínu do tepla jejich kanceláří). Pokud tak učiní s nějakou chybou bude občan nekompromisně sankcionován - jak příkrý rozdíl, když něco nesplní státní úředník vůči občanovi. Vzhledem k tomu, že bezelstný je občan, který své občanské povinnosti plní a zloděj si zpravidla cestu k obejití najde je jasné, který občan bude tímto zákonem trpět.

Správný postup by byl v aktivitě státních úředníků - jak je mnohdy vidět, tak průměrný novinář zjistí víc, když dojde na místo a zjišťuje situaci než plná kancelář úředníků čekajících v teple až jim občan přinese vyplněné formuláře...

J. Stejskal 15.3.2013 12:37

Re: U ředitele finanční policie se nedivím,

Každý zákon se dá víceméně obejít a každý svým způsobem něco zatěžuje. Je spousta blbějších zákonů, které zatěžují více. Pokud budeme takto uvažovat, bylo by nejlepší opět na pár minut zhasnout. Dojde opět k přerozdělení a bude pár let klid. To si ti noví zajistí. A pak znovu a tak pořád.

J. Aspirin 15.3.2013 12:52

Re: U ředitele finanční policie se nedivím,

Na druhou stranu pokud budeme uvažovat tak jak jste naznačil Vy, není daleko doba, kdy budeme potřebovat souhlas státního úředníka na výměnu toaletního papíru na vlastním záchodě...

Znova opakuji - nenuťme sami sebe (tedy občany) k více povinnostem ke státu než je nezbytně nutné. Nuťme státní úředníky aktivně pracovat a ne sčítat a odčítat kolonky ve formulářích...

P. Pruner 15.3.2013 11:55

držel bych se zkušeností odjinud

Je chvályhodné,že se ČSSD a pan prezident snaží dělat něco proti korupci. Korupce je problémem i v dlouho fungujících vyspělých demokraciích, ovšem tam řádově menším než u nás. Tam jsou to skutečně excesy jednotlivců byť vysoce postavených. Škoda, že naše média o tom málo infomují, on třeba bývalý rakouský ministr vnitra je docelá velká ryba. Třeba by to přispělo k racionálnějšímu chápání problematiky.

U nás se vždy něco vymyslí, udělá se kampaň a výsledkem jsou třeba taková pravidla, která velmi obtěžují ty slušné s tím, že lumpové si své cesty najdou. U majetkových přiznání by záleželo na textu zákona a prováděcích předpisů, jinak o tom těžko nějak diskutovat, Ďábel je vždy ukryt v detailu.Nerad bych se mýlil, ale pokud vím, tak majetková přiznání vyjma zmiňovaného SDlovenska nyní jinde nejsou. To by nás mělo varovat. Já fandím jen takovým řešením, která se už někde osvědčila a ne když je jiní opustili.

M. Kosejk 15.3.2013 7:03

věrozvěstové nových zákonů

Věrozvěstové nových "protikorupčníchů zákonů, polibte si prdel.

Stejně každý zákon jde nějak obejít. Jediným efektem je zvýšení administrativní zátěže - jak pro stát, tak pro občany. Viz nový zákon o státních zakázkách, který i z blbé opravy hřbitovní zdi udělal byrokratickou kovbojku.

Podstata je v tom, že přerozdělovací eurosocík je náchylný ke koupci. Snižte přerozdělování - snížíte korupci. Nic jiného nemá smysl.

K. Frauknecht 15.3.2013 8:20

Re: věrozvěstové nových zákonů

Krása, jako slovo Boží.

Třeba si to jednou uvědomí většina a odrazí se to ve volbách:-))).

P. Lenc 15.3.2013 9:30

Re: věrozvěstové nových zákonů

Přesné, lépe to vyjádřit nešlo.

J. Ráž 15.3.2013 10:08

Re: věrozvěstové nových zákonů

Nejde jen o korupci,ale i o daňové úniky. Majetková přiznání je populismus a má za účel zavřít ústa zavistivcům. Účinnější je,aby důkazní břemeno shody mezi zdaněnými příjmy a navýšením majetku, nesl daňový subjekt. Jde-li to v USA,tak to může fungovat i u nás. V daňovém řízení prezumpce neviny neexistuje nikde na světě.

M. Prokop 15.3.2013 12:02

Re: věrozvěstové nových zákonů

Ano.

B. Rudolf 15.3.2013 4:04

Děkuji za upozornění na Slovenskou verzi zákona 2

c) Bezzubost zákona vůči skutečným viníkům - "hoši, kteří spolu mluví", si pravděpodobně najdou způsoby, jak své majetky legalizovat. Proto bude nutné "praktické" provedení a souvislosti dobře promyslet. Slovenská verze řeší alespoň jeden vážný problém. Zákon nekriminalizuje a proto může mít retrospektivní dopad.

Bude potřebné pečlivé promyšlení možných scénářů dopadů různých variant zákona. Tuneláři si tyto analýzy zcela jistě nechají zpracovat a pak prolobují pro ně výhodnou variantu. proto je kvalitní veřejná diskuse o tomto problému nutná.

Ještě připomenu skutečnou zrůdnost České legislativy, a tou je zákon o exekucích. Tento zákon byl vypracován a přijat "dobrými lidmi" v "dobré víře" a jeho důsledky jsou "děsivé a zrůdné". Je nutné hlídat, abychom (opět) v dobré víře neprosadili něco podobně ujetého.   

J. Kolouch 15.3.2013 13:15

Re: Děkuji za upozornění na Slovenskou verzi zákona 2

Zcela souhlasím. Bojovat proti daňovým únikům je nutné, ale pokud od majetkových přiznání většina vyspělých zemí ustoupila, je opravdu těžko uvěřitelné, že by jejich česká verze nepřinesla víc škody než užitku, zvlášť pokud prezident tlačí na pilu, aby se vypracování a schválení konečné verze příslušných zákonů stihlo ještě se současným parlamentem - diskuse k nim by zřejmě těžko mohla proběhnout.

Řekl bych, že autor článku může mít při své profesi do problematiky dobrý vhled - lepší než většina ostatních. Když před současnou verzí návrhů varuje, těžko mu nevěřit. Víme, kolik projektů na pohled velmi lákavých vedlo k neúspěchu (velmi kulantně řečeno) - namátkou OpenCard, IZIP, velmi nakročeno má Skarta.

L. Krajicek 15.3.2013 3:54

Zákon princezny Koloběžky První.

Majetek - nemajetek, nakradený - nenakradený, přiznaný - nepřiznaný, zdaněný - nezdaněný, zabavitelný - nezabavitelný . . . . . .

A tak soudruzi, jak říkáme my marx-leninisté : ANO! Ale jen někomu, nějaký a někdy. Čest práci.

B. Rudolf 15.3.2013 3:50

Děkuji za upozornění na Slovenskou verzi zákona 1

Myslím si, že prosazení zákona o prokazování majetku je na jedné straně potřebné, na straně druhé i rizikové. Proto je předběžná diskuse o tom, jak by měl tento zákon vypadat, nutná.

Z rizik, která si zatím uvědomuji, mohu jmenovat:

a) administrativní buzerace většiny národa (lze zmírnit hranicí výše majetku, od které se teprve  přiznání provádí (zatím se mluví o 20 milionech) - v této věci mne naspal senátor Kubera)

b) kriminalizace nevinných bordelářů a těch méně šikovných - riziko toho, že zákon zbytečně tvrdě dopadne na řadu nevinných lidí, kteří jen podcenili "papírování". Toto je vážná věc - jakékoliv hony na čarodějnice mají tendenci přerůstat na hony na celou společnost. Slovenská verze alespoň nekriminalizuje (i když může vyvlastnit "nevinného").