Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jura-p

28. 7. 2008 21:51
Odpověď Pepovi Jetelovi.

Ústavu lze měnit jen ústavními zákony. Lisabonská smlouva je smlouva a u smlouvy platí, že pokud je jejich znění jiné než znění zákona, tak se na situace a lidi, kteří spadají pod režim smlouvy, použije smlouvy a ne zákona. Tím zákon nepřestává platit.

Nikde v Ustavě však není, že by se mohlo totéž pravidlo použít v případě ústavy. To znamená, že smlouvou nelze měnit Ústavu a neplatí, že když smlouva říká něco jiného než Ústava, tak se na situace a lidi, kteří spadají pod ustanovení smlouvy, použije smlouva. Ústava samozřejmě nepřestává platit.

No a problém je v tom, že smlouvou, a existuje jen jeden druh smlouvy v Ústavě, byť existuje dva druhy schvalování smlouvy. Takže smlouvou, jakkoli schválenou, se Ústava nemění. Smlouva se nedá použít v případě, když je v rozporu s ústavou, tak jak by se dala smlouva použít v případě rozporu se zákonem.

A vzniká otázka, proč uzavírat takovou smlouvu, která se v textu dožaduje chování jiného, než stanoví Ústava, když její ustanovení nemohou být tam, kde platí Ústava, použity?

Ústava zná jen jeden druh smlouvy a zná jen dva způsoby schvalování. Ten druhý v případě, že se předávají kompetence mezinárodní organizaci. Předání kompetencí nemění platnost, ani působnost Ústavy a nemění nic na tom, že smlouva se použije přednostně před zákonem, ale nikoli před Ústavou. Předání kompetencí je možné jen mezinárodní organizaci, jejímž je ČR členem, není možné předání kompetenci jinému státu nebo státnímu útvaru ani mezinárodní organizaci, jejímž by ČR nebyla členem, ale podřízeným, či poddaným, či součástí.To by bylo v rozporu i s oním teoreticky zkonstruovaným jádrem ústavy, protože text článků na které se toto jádro odvolává, začíná právě suverenitou, s níž by to bylo v rozporu.

0 0
možnosti

Kulak

28. 7. 2008 14:24
Vynikající příspěvek

Děkuji autorovi. Nedělám si naději, že eurohujerům se rozsvítí, ale možná se rozsvíti normálním lidem, kteří se nad nebezpečím stále více se rozmáhající nekontrolovatelné moci Ústředního výboru EU vedeného maoistickým komunistou Barossem trochu zamyslí. Ostudou je, že vůbec může pravicová vláda nabízet likvidaci svobod nejen našich občanů. Pro mne osobně je přijatelnější svoboda na všechny způsoby (někdy možná problematická) nad klece bolševiků. Možná by si někteří čtenáři mohli uvědomit, že znakem demokracie je jistá míra nebezpečí v každodenním životě. Až ztratí tuto možnost užívat si rizika z nebezpečí, ztratí svobodu. Nevěříte? Uvěříte.

0 0
možnosti

Malý Aston

28. 7. 2008 14:55
Re: Vynikající příspěvek

V tom je ten problé,nevěří a jakmile začnou věřit protože poznají,bude zase pozdě.A ti co dnes řvou bez Lisabonské smlouvy zemřeme,budou říkat měli jste proti nám bojovat a ne držet hubu a krok.Ono se to pořád opakuje.Když napíši nemám rád komouše u komoušů a komouše u socanů,hned na mne komouši vyskočí a ptají se proč jsem proti nim nebojoval,zda jsem byl také kolaborant s Gottwaldem až Jakešem.A když tvrdím,že socialismus byla hovadina,tvrdí že to nebyl žádný socialismus a ten pravý nás ještě čeká a může za to deformátor Lenin až Gorbačov a u nás až Jakeš ale oni již znají kde se jim tam vloudila chybička a bude to báječné.Nevěříte? Uvěříte!

0 0
možnosti

grr

28. 7. 2008 13:23
když pomyslím,

že EU kupříkladu už nacpala "do řešení problematiky bývalé Jugoslávie a Kosova" 100 miliard EUR a prakticky se vůbec nic nevyřešilo, jen prachy zmizely, pak se divím, proč se tu handrkujete o slovíčka nad cárem papíru, kterým je Ústava v dobách krize demokracie. Dnes tu stát je, zítra není, mrtvola sem nebo tam, hlavně rychle rozporcovat kořist a moc. Brusel už se napil i krve. Hm. Co je proti tomu nějaký zlobivý Česko a jeho směšná ústava. Ale čte se to vleklé křepčení našich právníků hezky: ti naivně upřímní vědí, že je to průser, a ti chladnokrevně pragmatičtí už hledají, jak ten splácanej čapkův dort dát "sežrat" lidem s porcí hezké šlehačky.

0 0
možnosti

Pepa Jetel

28. 7. 2008 12:38
A právním státem nejsme už dlouho.

Jsme státem právníků. Složitost zákonů, předpisů a já nevím čeho všeho je taková, že nikdo kromě některých právníků nemá šanci se v tom orientovat. Což je dobře pouze pro dotyčné právníky.

0 0
možnosti

libero

28. 7. 2008 15:24
Re: A právním státem nejsme už dlouho.

Což o to, to jsme, ale ono se to na nás valí z té Brusele a  místní si ještě přisazují.

0 0
možnosti

Pepa Jetel

28. 7. 2008 12:34
Ústava přece není posvátná kráva.

Měnit se může. Takže pokud bude LS schválena ústavní většinou, v čem je problém?

0 0
možnosti

Pepa Jetel

28. 7. 2008 12:35
Re: Ústava přece není posvátná kráva.

P.S. Sorry, nečetl jsem to celé, nemám čas.

0 0
možnosti

norik

28. 7. 2008 12:17
2 kocour

pokud jde o to politické: stojím si za tím, že hrad se pomalu, ale jistě dostává do izolace. ano, je to dnes už jiná ods, než za václava klause (viz třeba ten vondra:-) pořád tam samozřejmě máte dost příznivců, ale pokud by došlo ke konfontaci, ods se třeba rozštěpí, ale bude to spíše o odchodu těch fundamentalistů (nic ve zlém:-) a tím reálný vliv vašeho křídla zeslábne. nemyslím, že by to bylo ve vašem zájmu.

0 0
možnosti

kocour

28. 7. 2008 12:22
Re: 2 kocour

Já vám to neberu. Jen nevím, co si mám představit pod pojmem "Hrad", a za b) ODS tak směřuje k prohraným volbám. Těžit z toho bude levice. Co se Vondry týče, on je především exponent Václava Havla - a tuším zrovna voliči ODS zrovna Havla moc nemusejí.

0 0
možnosti

Šnek

28. 7. 2008 11:30
Komu poslouží bezvýhradné schválení Lisabonské smlouvy?

Kdo má v Čechách prospěch z našeho členství v unii? Kdo malý, větší a ten největší?

Největší prospěch z nadnárodní unie, která občanům jednotlivých států přináší jen povinnosti a žádná práva, mají výhradně politici a s nimi spřažení byrokraté.

Všichni ostatní jsou a budou čím dál více, pouhými nevolníky.

0 0
možnosti

libero

28. 7. 2008 11:49
Re: Komu poslouží bezvýhradné schválení Lisabonské smlouvy?

Neformuloval bych to tak ostře, ale tak nějak to je.

0 0
možnosti

šakal

28. 7. 2008 11:25
Díky - skvělý článek!...

...R^  >-

...Doufejme, že si toho svinstva, které na ně "Lisabon" nastražil, lidé všimnou  :-/

0 0
možnosti

Šnek

28. 7. 2008 11:32
Re: Díky - skvělý článek!...

I kdyby si lidé všimli a o tom pochybuji, nebudou mít tu nejmenší možnost něco ovlivnit.

0 0
možnosti

F. Čech

28. 7. 2008 10:47
Rozštěpení ODS riskuje a možná i chce Klaus a jeho banda

To znamená vaše banda v čele se soudruhem Tlustým vážený soukmenovče Hasepfkopfe!

0 0
možnosti

šakal

28. 7. 2008 11:23
...Nauč se alespoň pořádně nadávat,...

...když už se na nic jinýho nezmůžeš, protoplasmo ;-P  ;-D

0 0
možnosti

Niky

28. 7. 2008 10:09
Lisabonská smlouva je v přímém rozporu.

s ústavou České republiky,kdo to neví musí být negramot,nebo politický a právní analfabet.>-

0 0
možnosti

Šumavák

28. 7. 2008 10:36
Re: Lisabonská smlouva je v přímém rozporu.

je ještě jedna možnost:   politický prostitut.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz