4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Byty, byty, byty...

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že v centru metropole je 15 tisíc bytů na Airbnb, z čehož v 80 procentech jde o celé pronajímané byty, které nemají nic společného s původní myšlenkou sdíleného bydlení. Snad ví, o čem hovoří. (viz poznámka pod článkem).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 12.2.2020 6:45

Jako soukromá osoba můžu diskriminovat koho chci (zatím). Pokud mě zastupuje realitka, mělo by platit totéž a jestliže neplatí, je někde chyba. Každopádně nájemníka přivedeného realitkou vzít do nájmu nemusím.

P. Hatina 12.2.2020 0:54

Tak mne napadla taková absurdní myšlenka. Když se v článku píše " aby se .. vyžadoval souhlas ostatních vlastníků bytů v daném domě", a dále pak " v 99 % případech budou ostatní vlastníci bytů proti.."

Jestli by toto a velice snadno nevyřešilo, kdyby majitel bytu nabídl že část takto získaných peněz bude dávat na společnou správu domu A tím by se buď zlevní platby ostatních členů, nebo by se mohlo společně zařídit něco navíc. Což by ale naopak mohlo podnítit zájem o užívání **dalších bytů pro Airbnb ba dokonce i přestavbu nějakých společných prostor, z čehož by pak rovnou mohli profitovat všichni v domě.

Je poměrně typické pro tento režim, že o čemkoliv takto pozitivním vůbec neuvažuje,ale raději se chce spolehnout na "..strach, závist a nepřejícnost",a s tím spojené i udání pokud by o ten souhlas někdo nepožádal :)))

** Taky vysvětlení, pro Airbnb lze využít nejen trvale prázdný byt, ale i dočasně,třeba přes víkend dovolenou, služební cestu, atd i když to vyžaduje trochu větší logistiku. Pro součinnost mezi sousedy jako stvořené..

P. Boublíková 12.2.2020 5:07

Klid má taky svoji cenu. Radši dám pár kaček na údržbu domu navíc, než abych musela volat každou noc policajty na nějakou bandu vřeštících opic.

J. Strakoš 12.2.2020 5:32

Taky bych si raději připlatil za klid, ale to nic nemění na tom, že mohou existovat domy, kde se podaří sehnat souhlas nájemníků a s byty podnikat.

Jinak řešení je dost. Namátkové - krátkodobé pronajímání bytu zavést jako nový typ účelu stavby, pro který musí být byt zkolaudován. Nebo v případě prokazatelných problémů (např. rušení nočního klidu) se začít soudit s majitelem apod.

B. Pešek 12.2.2020 8:06

Regulace, regulace, regulace

P. Hatina 12.2.2020 8:24

Jen tedy připomínám že součástí systému Airbnb je i hodnocení a to tedy i hostů. Tak aby se spíš sousedky mezi sebou nepopraly až by se tam dočetly "příjemný společník s charismatem " s 5 hvězdičkami :))

Ale neberte to jako propagaci já na tom nemám větší zájem, protože nic nepronajímám. Jen tedy ukazuji jak by se daly věci řešit pozitivně..

J. Hruška 12.2.2020 9:04

Vy jste "vřeštící opice"?? Tak spánembohem!