14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

PRAHA: Klimatický plán? Hausnumera a žvásty

Pokrokářská rada hlavního města se zavazuje utrácet peníze, které Praha nemá. Ukazuje tím, jak moc už progresivistické strany ztratily normální rozum a jak moc jsou závislé na neprůhledném bruselském propletenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.5.2021 12:37

Ovšem Hřiba taky ...

L. Novák 24.5.2021 12:34

Ale že jich je! ;-D

J. David 24.5.2021 12:33

Motto: V kamnech praská, dědek každou chvíli sobě svadlé ruce zahřívá, kolo vrčí...

Jo, jo, důležité je býti za chladného počasí v teple, jinak organismus strádá hypotermií. V mém věku seniora to vnímám citlivě, na rozdíl od mladých otužilců. Na chaloupce se otepluji (termáně, nikolivěk LGBT) třemi fázemi. První fáze je řezání a štípání dříví (spaluji tuky a sacharidy v těle za emisí CO2 při výdechu). Druhá fáze je pak k doplnění vnitřní energie ve formě kapalného ovoce na bázi C2H5OH (při štěpení také nějaké CO2 vylétne). Fáze třetí je pak teplo ze šporhéltu, z naštípaného dřeva (exotermický děj, za vzniku mj. i CO2).

Pointa: Zelení blbové mi nakonec zakáží kamna a komín, neb "luzné" CO2 vypouštím z fotosynteticky uloženého v ligninu polének. Asi mne donutí dát na střechu soláry a do sklepa LiOn akumulátory s transmutací na síť. A buřty opékat na ohništi bude trestné, neb i tepelnou úpravou kosteleckých uzenin se uvolňuje CO2, nikolivěk z masové bílkoviny, ale ze sojové. Nu nic, do "popelení se v urně" se toho snad dožiji. Apropó, jak se s uhlíkovou stopou vypořádají krematoria? P.Rada zajisté poradí a udělá analýzu, kterak snížit ppm CO2 na kremaci nebožtíka.

V. Mokrý 24.5.2021 12:16

Přitom se však nesmí zapomínat na to, že se Praha ( i všechna velká města ) vlastně stala tepelným ostrovem = přibylo vozovek černých i parkovišť, tmavých střech, velkoskladů.

Úměrně tomu však nepřibylo zeleně, vodních ploch.

J. Vintr 24.5.2021 11:53

Piráti nejsou přímo idioti. Oni jen ví, co sype ....

M. Šejna 24.5.2021 11:48

V Praze a okolí je oteplování znatelné.

Průměrná roční teplota v Praze Klementinu byla před 60 lety okolo +9,7°C. Před 30 lety okolo 10,4°C a v současnosti okolo 12,2°C.

Takže v Praze se za posledních 60 let oteplilo asi o 2,5°C a přitom jsme se na to vůbec nemuseli adaptovat, natož pak proti tomu bojovat.

;-)

J. Vintr 24.5.2021 11:10

U nás napříkla během roku kolísá teplota o cca 50 stupňů. Tvrdit, že někdo sebemíň pozná nějako směšnou změnu "globální teploty" o pár destin stupňe za destiletí, může jen idiot.

L. Novák 24.5.2021 11:09

Nebojte se, až budou muset fotovoltaičtí magoři platit pravidelné elektro-revize, zase ty nesmysly budou sundávat ze střech dolů, nebo je nahrazovat ohřevem užitkové vody. :-P

M. Husovice 24.5.2021 11:06

"Poručíme větru,dešti" to už tady jednou bylo. Nevracíme se náhodou tam,kde už jsme jednou byli.

J. Vintr 24.5.2021 11:05

Boj proti oxidu uhličitému a uhlíková neutralita jsou kouzelná slůvka, která umožnují čerpat dotace (a mastit si kapsu).....

Š. Hašek 24.5.2021 10:56

To nebude tou Prahou, pane Kusáku. Bude to horší!

Velká města vždy uvažovala (sumárně) jinak, než venkov. Dnes to není ani tak o městě, jako o zdrogování těmi přístroji, a "životem", který je na digitální povel. A tak si myslejí, že i celý svět bude na povel. Něco se zmáčkne a ........

Do Prahy přiletěli rorejsové, teďkonc je pozoruji. Tak to nebude s tou Prahou tak hrozné .......

F. Kusák 24.5.2021 10:26

Je to už dvacet dva let, co jsem se odstěhoval z Prahy. A díky Bohu. Nevím přesně, čím to je, ale Praha se pro mě stala velmi nepřátelská, taková namyšlená a doslova protivná. Životní prostředí je v Praze špatné, o tom není pochyb. Jak z toho ven? Bohužel, jedině tvrdou regulací a systémem zákazů a benefitů. To se určitě nebude líbit, a nedivím se. Také nechápu ten nesmyslný důraz na cyklistiku. Praha je všechno možné jen ne vhodným místem pro tento druh dopravy. Nejlépe je chodit pěšky v kombinaci s MHD. Čas od času musím do města autem, to prožívám opravdový horor. A to Prahu znám a v městě umím jezdit. Začínajícím řidičům nezávidím ten chaos, smrad a hordy cizinců (momentálně ne, ale to zase přijde). No a myslet si, že tento problém zásadně vyřeší fotovoltaika je vrchol debility. A aby bylo jasno, nejsem proti fotovoltaice, jen je potřeba pochopit její limity. Tak možná pro dobíjení elektromobilů a koloběžek, případně, aby byty chladila klimatizace. No a pak něco k tomu, tedy pokud máte dobrý vlastní záložní systém. A pardon, ještě to bude obrovský kšeft pro specializované firmy. Bez nich vám stát nedá na dotacích ani korunu a to už ztrácí smysl. A pak pro energetické kolosy, které laiky přesvědčí, jak výhodné je získané a nepotřebné kilowaty "ukládat" ve virtuálních bateriích . Jenže o ekonomice takového systému raději pomlčí. Tak vzhůru do toho milí Pražané!

Š. Hašek 24.5.2021 10:25

Nechci vyvolávat spor, kam se křivka klimatu malininko hne v příštím období (televizákům, klimatistům a Gretě stačí i jen dva, nebo pět let).

Vzhledem k energiím, které "putují" po Zemi, přicházeji ze Slunce, hmotnostem a setrvačnostem, ...... je zkrátka hloupoučké sledovat "klimatology", kteří si to představují jako termostat u kotle, dálkově/moderně ovšem ovládaný radiopojítkem.

Já a všechno kolem mě se zdárně adaptuje již 66 let. No, vobčas je jinak hub, jinak vrabců a pod zahradou zmizely blatouchy. Teď to tam čvachtá, jako před dvaceti lety. Zkráceno.

P. Rada 24.5.2021 10:17

Pane Pankoviči biosféra Země sestává s 550Gt uhlíku a to jak v rostlinách tak živočišně vázaného. Ten se v tomto úhrném množství recykluje či spíše ustáleně recykloval po tisíce let.

Nově do tohoto systému a jeho prostředí antropogenně spalováním fosilů ročně přibývá 10GtC. S tímto nárůstem biosféra už hospodařit neumí a proto se přebytky hromadí v oceánech i atmosféře. Některým lidem i přes rozvoj informatiky zřejmě už celá desetiletí unikají nebezpečné dopady takto navozené planetární nestability.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Keelingova_k%C5%99ivka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=trnka+bilance+uhl%C3%ADku

Š. Hašek 24.5.2021 10:10

Souhlas.

P. Podhrázský 24.5.2021 10:02

Naprostý souhlas, Hřib je i.d.i.o.t nonplusultra... Žádná nová stavba nezahájená, nic se neopravuje, ale hlavně že jsme progresivní...

P. Podhrázský 24.5.2021 9:59

Piráti jsou opravdu idioti a jejich přisluhovači ze STAN a spol. jakbysmet. Podporovat elektroauta v Praze a solární panely na střechách. Fyzikální nesmysl, nemáme infrastrukturu ani energii na dobíjení všech el. aut. Ale někdo si namastí kapsu, že Babiš vedle nich bude vypadat jako chudý příbuzný. A také nezapomenout na důležité věci, jako smazat pohlaví v občance!! Zbytek republiky bude následovat Prahu pod vlající praporem pirátských komunistů.

V. Šedivý 24.5.2021 9:35

A bohužel hrozí, že to bude nevratné.

Jiné části světa získají takový náskok, že budeme naprosto bez jakéhokoli vlivu.

V. Šedivý 24.5.2021 9:33

Pražáci? V Praze (jsme) si zvolili tuhle pakáž dejme tomu z neznalosti, celá republika ale je ochotna v parlamentních volbách podporovat Námořní Lupiče, jako kdyby neviděli, jaká pohroma jsou tyhle progresivní party.

-

Ne že by mi nevadilo třeba Čapí hnízdo, ale těch pár desítek milionů je proti Hřibovu rozhazování částka skutečně naprosto směšná a zanedbatelná.

M. Šejna 24.5.2021 9:17

Ta částka na boj proti oteplování Prahy je opravdu zarážející.

Přitom, kdyby se Praha adaptovala na budoucí teplé klima, nejspíš by na to pořebovala sotva třetinu.

J. Pankovic 24.5.2021 9:14

Pozor !!!!

Rada pràve vynalezl fotosyntézu bez CO2:-)

P. Milan 24.5.2021 9:02

Vždyť to pan Souček dost jasně píše.

J. Nevrkla 24.5.2021 9:01

Tohle nestydaté blbnuti se těm zeleným magorum musí zřítit na hlavu. Nechápu, jak to mohou Pražáci volit. Nota bene když je taková zima a uvaření opravdu nehrozí. Mohli by začít chovat ovce na tlustý svetr, až omezí topení :-). Ale zas ten skleníkový metan ze zažívání...

F. Navrátil 24.5.2021 8:38

Nic jste nepochopil. Tady nejde o ekologii, ale o prachy!

L. Novák 24.5.2021 8:33

Základní nesmysl všech zelených magorů a jejich výplodů v politice spočívá v tom, že člověk neumí a ani nemůže plánovat klima (podnebí). Z toho jasně plyne, že tahle cháska zelených idiotů (viz místní ;-O dement "Rada" a spol.) patří spíš do blázince než na důležitá místa v politice... :-)

L. Novák 24.5.2021 8:29

Tohle nemůže trvat věčně, ale může to trvat hodně dlouho. Viz komunistická totalita...

L. Novák 24.5.2021 8:27

Blbe rudozelený, už zase meleš kraviny?8-o

P. Rada 24.5.2021 8:09

"Zelený úděl" - činnost živých producentů tedy fotosyntetizujících - byl v realitě této planety až stamiliony let zdrojem života živočichů - destruentů.

Jaksi fosilně zdrogovaná část společnosti ale tuto geohistorickou realitu nově nereflektuje až popírá. Zajímavé pro dnešek jsou přitom čistě energetické aspekty. Fotosyntéza sice teoreticky může dosáhnout akumulace sluneční energie vazbou do sloučenin jako jsou sacharidy, lignin... až kolem 20% ale v realitě je to pravidelně jen kolem do 1%. Tato míra efektivity přitom determinuje kolik energie mohou spotřebovávat destruenti - tedy živočichové včetně člověka. Navíc fotosyntéza potřebuje k rozvoji ustálenost a vykazuje teplotně-produkční optimum kolem 15C. To příznačně poskytoval Holocén kdy půměrná glob teplota byla 14C+-0.5C po 10tis let. Až tehdy mohly vzniknout civilizace.

Novodobě FV panely dosahují účinnosti v přeměně na el. 10 až 20% termální sluneční kolektory v přeměně na teplo až 80%. Tyto hodnoty popisují některé principielních potenciální možnosti pro udržitelnost civilizačního života na řádově vyšší úrovni než dávala lidem prostá fotosyntéza.

Takto vzato jde o novodobé pojetí principu "zeleného údělu" které kontrastuje s životem na dluh uvadajícím v přetápěné "plynové komoře" sycené CO2, kde pro fotosyntézu není místo - natož pro živočichy.

Pro extremofila člověka konzumního pak jen do té doby než mu dojdou neobnovitelné zdroje nebo vojenská munice.

J. Pankovic 24.5.2021 7:40

O blbosti praźskych radnich svedči fakt, źe se tam zase objevuje ekofaśista Bursik.

Hlàvkûv most je nepouźitelny, Libeñsky na spadnuti, misto toho, aby buď opravili jeden z nich, nebo postavili tŕeba ten Rohansky pod Śtvanici, tak ŕeśi lanovku z Podbaby do Bohnic, misto dostavby obchvatu vyhlàsi Hŕib vàlku Čine a misto Metra D plànuji trolejbus do Brandejsa ;-(

...a to sem si myslel, źe nic horśiho, neź Krnda uź Prahu nepotkà...

R. Tichý 24.5.2021 7:16

On bude problem v tom, ze prilis velka cast prazskych volicu jsou naplavy z vesnic a v cele Prahy jsou naplavy z vesnic.

Vsichni spolecne pak chteji z Prahy udelat vesnici.

I na ten hnuj pred kazdym domem se chystaji....