1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

PRAHA: Blanka a jiné tunely

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 22.7.2010 18:47

Najít viníka havárie nebývá vůbec těžké.

zvláště pro člověka co neví o geologii a stavbě tunelů vůbec nic, to může být jednoduché.

V. Pavel 26.7.2010 6:24

Re: Najít viníka havárie nebývá vůbec těžké.

Pane Vondráčku - s odbornou znalostí věci je na místě konstatovat, že ražba tunelu Blanka - v geologicky velmi dobře prozkoumaném terénu Letenské pláně, pár metrů pod povrchem, v nevýbušném prostředí /oproti hlubinné uhelné těžbě/, není objektivně nic tak složitého, ani rizikového, aby to omlouvalo opakované mimořádné události, ke kterým minimálně již 3x došlo. Proto je zřejmé, že na vině je výlučně lidský faktor - konkrétně šlendrián a je správné jmenovitě zjistit osobní podíly na něm. Objektivní "vyšší moc" zde nepůsobila. Čím také? Ani deštivé počasí nebylo - na které by se dala svalovat vina za sníženou stabilitu zeminy v důsledku poklesu vnitřního tření. Takže - s odbornou znalostí problematiky - ano, je jednoduché určit jmenovité viníky! A potřebné! Kořenem zla je totiž typický český alibismus a zavedená alibistická praxe, že "nikdo, nikdy za nic nemůže". To právě ale k ničemu nevede.

K. Pořická 22.7.2010 10:27

Milý autore. Jednu maličkost jste možná,úmyslně zapoměl zveřejnit

A sice tu,že Selý kopec Břevnova,Střešovic,Bořislavky,Červeného vrchu byl kdysi protkán ,dnes již,po dvěstě let,zasypanými prameny,potoky,rybníčky a napajedly. Navíc,praprakdysi tudy tekla Vltava a na tomto území se kopal písek a cihlářská hlína  jak kdo chtěl,dokonce ve Střešovicích se lámal sochařský pískovec  a někde v trase tunelu bývala i i cihelna,kde se pálily kamnářské kachle.To vše se ví, jen se neví kde přesně se voda z podmáčení  skládek projeví,kudy si za ta staletí našla větší,či menší cestičku.S tímhle rizikem se do stavby již šlo.Nešlo u žádné překvapení.Proto se jistilo,co se dalo.Nevím,co vám říká termín "tunelový bagr".Je to mašinka,možná dražší než souprava pendolina.Tu si nikdo neriskne utopit v závalu riskem,či nedbalostí,natož pak,aby jim tam v něm zůstal navíc zkušený tunelář.I ten se má rád.A také to dobře dopadlo.Zůstal tam jen stroj.A do konce zbývá prorazit ještě kolem sta metrů.  Tedy resumé, zadávání dalších expertíz je naprosté , zbytečné vyhazování peněz , politický alibismus.Odborníkům je to jasné,ale vyjadřovat se nechtějí,aby nepřišli o možné zakázky za "nic". A my laici snad ze sebe máme díky něčím politickým bodům ze sebe nechat dělat naprosté tupce?

M. Prokop 22.7.2010 12:27

Re: Milý autore. Jednu maličkost jste možná,úmyslně zapoměl zveřejnit

On psal o něčem malinko jiném ........ne o technice či geologii.

M. Prokop 22.7.2010 12:29

Re: Milý autore. Jednu maličkost jste možná,úmyslně zapoměl zveřejnit

Možná jsem to přehlédl, ale kde prosím požaduje "zadávání experíz"?

P. Jirka 22.7.2010 21:45

Re: Milý autore. Jednu maličkost jste možná,úmyslně zapoměl zveřejnit

Viděl bych to nějak podobně... Byl by zázrak, kdyby se u takhle velkého díla nic nestalo. To se prostě stát může. Hlavně, že tam nikdo nezůstal....

V. Pavel 22.7.2010 7:03

Ano!

Kvalifikovaně popsáno. Souhlasím s p. P. Kohoutem.

K. Pořická 22.7.2010 10:50

Re: Ano!

Nemám nic s žádnou stavební firmou.Já si troufnu tvrdit,že to vypadá jako neobjektivní článek ne objednávku,jako alibi pro stávající radní,kteří rozhodli vynaložit další miliony? za expertizy . A už jsem slyšela,že "raději" zahraniční.jen která skupina vyhraje,tak to budou rakouští,nebo francouští. K smíchu. Schání volební bodíky,aby se mohli bít v prsa,jak dbají hlasu lidu a rozhořčené veřejnosti. Spíš ale počítají se zpětným příspěvečkem na kampaň,protože ti experti si expertizy přečtou hezky u kafíčka a opíšou původní , přek kamerou možná jen moudře pokývají hlavou a natáhnou ruku pro šek..Původní "expertizy"jsou hotové,dělali na nich ovšem "jen lidi z ČVUT".

V. Pavel 23.7.2010 6:54

Re: Ano!

Pí. Pořická, podle mne je článek o tom, že není problém zjistit jmenovitě účastníky stavby zodpovědné za havárie při ražbě tunelu Blanka. Nikoliv o tom, k čemu se vyjadřujete.