2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Zvrácené myšlení (našich nynějších) politiků

Politici jsou ve svých záměrech reformy universitního studia vedeni utkvělou představou či až bludem stran toho, oč na universitách jde. Mají za to, že je třeba kontrolovat a případně i ovládat to, co se v jejich útrobách děje. Jejich hlavní argument tkví v tom, že společnost přece vydává na vzdělání "obrovské" peníze a že za ně se na školách flákají předně studenti a pak vlastně i učitelé: je třeba jim zatnou tipec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 5.3.2012 21:51

Je třeba se zamyslet, proč vše došlo tam,

kde to je. Každý, kdo má do zadele díru a ty správné známé, si dnes založí školu (soukromou). Každý, kdo má do zadele díru, správné známé a kachní žaludek, dnes založí školu (zřízenou ministerstvem, krajem či obcí). Škol je v zásadě na všech stupních na počet žáků a studentů nadbytek, přetahují se o ten lidský materiál, nikdo nesmí být vyhozen, neb na každého jdou dotace. Kvantita (a hlavně náklady) jde nahoru, kvalita pochopitelně dolů (a to ještě nemluvím o plzeňských právech a otitulovaných volech z Hrozenkova) - což je už i objektivně měřitelné. Recept na to určitě je, ale v zavedení školného to nebude.

J. Vacek 5.3.2012 21:42

Soudruhu Payne,

vy musíte mít nějaký těžký mindrák, když takhle idiotsky napadáte a okopáváte kde koho. Jestli se dobře pamatuji, byl jste v ODS v Praze na Vinohradech. Kde nastala změna v kovaného eurobolševika? Někdo vám ublížil? Závidíte bratrovi jeho rozum a normální uvažování? Nenávistí se z toho však nedostanete, hlupáčku...

L. Orlita 5.3.2012 20:43

hlavním důvodem školného je

to, aby politici a úředníci nadále mohli korupčním způsobem okrádat stát. Ony ty miliardy na úplatky a předražené zákázky se někde musí vzít, že. Takže ať si studenti vše zaplatí a erár dál slouží nemravným, zločinným úřednickým děvkám a mafiánským politikům.

Ale na druhou stranu není pochyb, že je příliš mnoho nekvalitních vysokých škol. Vzdělání se hodně znehodnotilo- to je tvrdá realita.

J. Šejnoha 5.3.2012 15:15

záleží k čemu jsou absolventi použitelní

Nejsem odpůrce  vzdělávání, ale  na druhhou stranu se nic nesmí přehánět.

Řadě  lidí nezvedne  IQ nad 100,  ani kdyby vysedávali na univerzitě  do 50-ti, a naopak.

Jestliže má  mít vysokoškolský diplom  40% populačního ročníku a  z toho bude  techniků a ekonomů  jen nepatrný zlomek, tak to povede jen ke zřizování dalších úřadů a ústavů kam se  budou  umísťovat nepoužitelní absolventi.  Mnozí budou ze svých pozic nevědomky i škodit. 

Současně  budou chybět  lidé, kteří by měli pracovat tzv. rukama a  budou se dovážet ze  zahraničí. 

J. Láníček 5.3.2012 17:44

Re: záleží k čemu jsou absolventi použitelní

Správně, je potřeba mít i dost takových pracantů, kteří budou makat rukama. Já bych zavedl povinnou kvótu těch, co půjdou na učňovské obory. A aby nedošlo k nějakým hádkám, polovina z nich by byla z chudých rodin, druhá poloviny z bohatých. Tak to bude spravne, tak to ma byt. Snad si nebudem do země lifrovat cizí lidi !

A. Hrbek 5.3.2012 15:09

Vážený bojovníku za "svobodu"

Měl byste pochopit, že: 1. Investice do vysokoškolského vzdělání je investice jako každá jiná. Každý by si měl rozmyslet, jestli se mu vyplatí nebo ne.

2. Stát není povinen platit každému jakákoliv vysokoškolská studia po jakoukoliv dobu.

Možný recept: a) Zastavit jakoukoliv státní podporu soukromým vysokým školám. Jsou to soukromoprávní výdělečné subjekty jako každé jiné. b) Pro jednotlivé veřejné vysoké školy přijmout za výchozí objem vyplacených státních prostředků za rok 2010. Každý další rok pokrátit tyto prostředky o pevné procento (např. 3 až 5%) a je na každé vysoké škole jak se s tímto snížením prostředků akademicky svobodně vyrovná. Může krátit počty přijímaných studentů, zvýšit náročnost při zkouškách (zvýšit odpad nebo zavést platby za opakování zkoušek), zavést ročníkové nebo semestrální zápisné, sehnat sponzory, pracovat pro praxi, atd. Tyto prostředky by zůstaly škole plně k dispozici. Ta může i poskytovat úlevy z plateb, prospěchová stipendia, atd. c) Zastavit výplatu podpor v nezaměstnanosti pro všechny studenty, kteří při studiu nebo po studiu neodpracují alespoň dva roky a neodvedou příslušné platby na důchodové zabezpečení. d) Pokud někdo skutečně potřebuje vysokoškolsky vzdělané odborníky, může pro ně vypsat stipendia. To platí i pro stát. Středoškolsky vzdělané odborníky je také možno získat pomocí stipendií nebo si je může vychovat, tak jak to dělal Baťa a nyní dělá AutoŠkoda.

Do toho, jakým způsobem si studenti opatří prostředky na vysokoškolská studia státu vůbec, ale skutečně vůbec nic není, tak jako by mu vůbec nic nemělo být do toho, jak si opatřím prostředky na nákup automobilu nebo nemovitostí, Každý špás něco stojí.

Odmítám jakékoliv fráze o tom, že studium stejně vyžaduje ohromné prostředky, že ti co studují se připravují o výdělek, že v zaměstnání to není ohodnoceno, atd. Tak ať nestudují a jdou dělat, když je to lepší. Můj plat nastupujícího inženýra byl čtyřikráte menší než plat, který jsem měl jako horník. A přežil jsem to.

V. Braun 5.3.2012 16:25

Re: Vážený bojovníku za "svobodu"

Pro pana Hrbka

Je třeba pochopit, že investice do vzdělání je investice jako každá jiná. Každý by si měl rozmyslet, jestli se mu ta Mateřská škola, ZŚ nebo středí vyplatí. Proč by stát měl být povinen platit studia po jakoukoliv dobu?

Do toho, jakým způsobem si žáci a studenti opatří prostředky na studia státu vůbec, ale skutečně vůbec nic není.

P.s. Pane Hrbek, prosím vraťte do státní poklady náklady na vaše studia, a to s patřičným úrokem. Takto by si ještě horníci mohli myslet, že jste studoval za jejich peníze.

A. Hrbek 5.3.2012 16:49

Re: Vážený bojovníku za "svobodu"

Vážený pane,

patrně jste přehlédl, že jsem byl jednu dobu horníkem. Dále si račte laskavě přečíst ústavu co říká o základním a co o vysokoškolském vzdělání. Nevím kdy jste studoval Vy, ale v mé době existovaly tzv. umístěnky na čtyři roky a z úspor na platech si stát vynaložené prostředky vzal zpátky. A pokud někdo chtěl trvale opustit republiku musel uhradit studia, a to nejen vysokoškolského.

A byl také rozdíl v počtu studujících. Byl numerus clausus a přísné vstupní zkoušky (nejen kádrové), takže vysokoškolských studentů bylo cca 50 tis., dnes přijímají 60% z populačního ročníku a vysokoškolských studentů je přes 400 tis. Řada z nich studuje více škol najednou a jak chtějí dlouho. A dost je jich po studiu nezaměstnaných a i dost jich odchází do zahraničí.

F. Havala 5.3.2012 10:56

Akademické svobody.

Pojem akademická svoboda a průběh studia dovedli takřka k dokonalosti na Právnícké fakultě v Plzni. Do takového dokonalého systému si nenecháme nikým mluvit a politici nám musí zajistit financovánní, neboť usilovně pracujeme na vysoké úrovni vzdělání našich absolventů.

Příklad absolventa: http://www.youtube.com/watch?v=Ez3_62fYbME

O. Uživatel 5.3.2012 11:39

Uživatel požádal o vymazání
J. Boleslav 5.3.2012 12:49

Re: Akademické svobody.

Podstatou problémů na plzeňských právech nebylo jejich propojení s politikou a politiky, ale bordel, který tam panoval a který se např. Pospíšil hodně snažil následně narovnat. Bohužel to nestihl a po něm se celý proces ozdravění této školy zpomalil.

P. Pruner 5.3.2012 10:47

nějaká forma regulace nutná

Také jsem názoru, že by se neměla vytvářet další sociální překážka pro studium a nemělo by být paušálně školné či zápisné na všechny obory všech škol. Berme to jako investici společnosti do jejího rozvoje. Tak zvaná spravedlnost stejně neexistuje.

Nicméně nějaká forma školného či zápisného by měla být pro ty obory či školy, u jejichž absolventů je vysoký podíl nezaměstnaných a těch co se živí mimo svůj obor. Problém "nadvýroby" vysokoškoláků je reálný, nese sebou nižší průměrnou úroveň jak absolventů, tak pedagogů. Ekonomickou formu regulace vidím jako nejdemokratičtější. To i pro případy opakování ročníků na všech školách či si platit studium druhé vysoké školy.

K politickým poznámkám se nebudu vyjadřovat, v mé době bylo studium levné, ale následně platy vysokoškoláků mizerné.

J. Schwarz 5.3.2012 9:51

Asi máte pravdu

v tom, že university poskytují cennou službu - ale jak komu. Pokud jim nikdo nemá co žvanit do toho co a jak učí, pak by taky ti, co studují měli mít plnou zodpovědnost za svou volbu a za to, jestli se vystudovaným oborem v budoucnu uživí. Ano - pokud absolvent nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti či na sociální podporu protože  již dost prostředků obdržel na studium podle výhradně své volby - pak souhlasím s tím, aby o školství rozhodovali jen studenti a profesoři. A ještě by byl dobrý nápad, aby školy byly financovány z daní placených absolventy vysokých škol - tak by byly platy pedagogů úměrné oné "ekonomické síle vzdělání".

O. Uživatel 5.3.2012 9:48

Uživatel požádal o vymazání
J. Schwarz 5.3.2012 9:53

Re: nenávistné reakce a invektivy

Ne v Rakousku ustupují od školného, ale rakouští socialisté ustupují od školného. Což je stále ještě jistý rozdíl.

O. Uživatel 5.3.2012 10:11

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 5.3.2012 10:22

Re: nenávistné reakce a invektivy

Socialismus je obecně v rozporu s principy demokracie, neočekávám ovšem, že to chápete...

O. Uživatel 5.3.2012 10:34

Uživatel požádal o vymazání
R. Kříž 5.3.2012 8:10

to je odporne....

jak vsichni, ale opravdu vsichni, kteri se derou k cecku statniho financovani, maji plnou hubu kecu o tom, jak maji na cizi penize narok...

jak muze ze studentu, kteri jsou hromadne presvedcovani, ze maji narok lezt do cizi penezenky, vyrust nekdo, kdo bude prve penezenku jineho ctit?

ne, v tomto state neselhavaji politicke elity, ale elity intelektualni, akademicke a novinarske... a bude to stat za houby jeste moc dlouho:(

L. Písařík 5.3.2012 11:56

Re: to je odporne....

Vzdělání je investice a ne přívěsek ke jménu, kdo nechce investovat, ať se nevzdělává. A nakonec, milí studenti, když si vzdělání zaplatíte, nebo aspoň na ně přispějete, nebudete se muset tolik stydět, když půjdete za prácí do zahraničí.

O. Uživatel 5.3.2012 12:00

Uživatel požádal o vymazání
J. Boleslav 5.3.2012 12:45

Re: to je odporne....

Na středních proč ne. Na mnoha soukromých středních školách se už dávno platí daleko vyšší školné, než se předpokládá na vysokých školách v reformích návrzích.

L. Orlita 5.3.2012 21:26

Re: to je odporne....

jenže na těch soukromých středních většinou studují naprostí zoufalci, které tam rodiče uklidili jen proto, abych jejich rozmazlení frackové měli nějaké "vzdělání".

P. Lenc 5.3.2012 8:09

Pane Payne,

ve vaší otupělosti ducha......

J. Hejna 5.3.2012 8:06

Pane Payne, nejste politik?

"Ve své otupělosti ducha ... politici ..."

J. Kanioková 5.3.2012 0:16

Školné je v pořádku,

je investicí do vlastní budoucnosti, na níž se v současnosti, kdy stát má stále méně daňových plátců a trend se už nezmění, musí vysokoškoláci podílet.

Mandatorní výdaje jsou šílené..

Musí se to řešit dostupnými a solidně úročenými studentskými půjčkami, jiná reálná cesta není..

J. Fleiszner 5.3.2012 1:25

Re: Školné je v pořádku,

Každá překážka na cestě ke vzdělání je špatná. Školné je pro některé lidi překážkou a hlavně - neudělá školy ani vyučující kvalitnější.

Zlepšila se snad kvalita nemocnic kvůli stovce za lůžko / den? Zlepšila se kvalita péče obvoďačky, když začala dostávat 30 Kč? Staví se kvalitnější silnice, když se platí dálniční známky?

Jen se tím ulevuje nezodpovědně spravovanému státnímu rozpočtu. Nakonec si všechno zaplatíme ze svého (i na operaci srdce si budete moct vzít půjčku), ale daně se budou dál zvedat s odůvodněním, že jsme si žili nad poměry!

Takhle to dál opravdu nejde, ale školné je jen "make up" na skutečné problémy.

P. Sulc 5.3.2012 3:02

Re: Školné je v pořádku,

Zvanite ! Podle nekterych lidi se podstatne zlepsilo jidlo. Neutracite za jidlo doma, date spitalu. V Americe chudi ale nadani studenti dostanou stipendium, ktere z velke casti skolu plati. Musi ale mit dobre vysledky, lajdaci o nej prijdou. Proc by mel danovy poplatnik platit nekomu skolu, nekomu kdo pak bude mit mnohonasobny plat ci pujde do ciziny?. Proc se ma z dani platit studium historie umeni a potom stovky kunsthistoriku bude stat frontu na podporu v nezamestnanosti?

I. Schlägel 5.3.2012 8:08

Re: Školné je v pořádku,

Každá služba či zboží, které je poskytováno "zdarma" je ze své podstaty méně kvalitní než produkt, za který se platí. Co je zdarma, toho si nevážíme, plýtváme tím a i toto je důvod, proč se jako poskytovatel služby či prodejce zboží nemusím starat o kvalitu. Zákazníků je stále dost. A státní rozpočet to unese. Unese i horší věci. Zatím...

P. Martinčík 5.3.2012 8:58

Re: Školné je v pořádku,

Souhlasím s vámi. Byl jsem pro školné (studenti si budou studia vážit, školné bude jen takové, aby nebylo překážkou pro nemajetné, ...) do doby, než mi můj lektor angličtiny vyprávěl, jak to dopadlo ve Velké Británii. Také zavedli všem dostupné školné (studenti, nebojte se, mi stanovíme horní hranici, ale školy toho jistě nevyužijí a školné si stanoví nižší, ...). Školy nasadily maximální možnou výši školného a následně se tato hranice úpravou zákona ještě zvýšila. Nevěřím politikům, že mají se školným čisté úmysly.