14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Zrušení poplatků

Tak nám zruší poplatky ve zdravotnictví. Prý jsou sociálně neúnosné. Z poplatků už vycouvala i TOP 09 a jediná strana, která by je v určité podobě zachovala, je ODS.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 19.9.2013 16:26

Kdyby jenom 6G

to jsou ty první. Slyšel jsem, že 7, a už nějaký zdravotnický odborník pravil, že ani to rozhodně stačit nebude. Ale vláda odborníků to jistě ráda zalepí, stejně jako kdysi udělala největší zářez vláda Fíšova.

J. Kulheim 19.9.2013 17:55

Re: Kdyby jenom 6G

Zdravotnictví je schopné rozfofrovat celý rozpočet. Zdravotní stav obyvatelstva je čím dál horší. Přibývá zejména tzv. civilizačních onemocnění. To klade čím dál větší nároky na další peníze.

Zdraví se u lékaře nedá koupit. Zdraví je majetek každého z nás. Je na každém, jak o svoje zdraví pečuje. V nemocnici se léčí nemocní a většinou z nemocnice jako nemocní odcházejí.

K. Luboš 19.9.2013 11:36

S výpadkem 6 GKč...

... se naše zdravotnictví vyrovná. Když třeba naši zdravotničtí manažeři přestanou nakupovat u firem jako jsou FirmaMéhoBráchy s. r. o. anebo MaláDomů a. s., tak naše zdravotnictví bude fungovat za poloviční náklady. (A někdo by už jim měl třeba vysvětlit, že když např. takové CéTéčko vezmou rovnou od Siemense, tak ušetří takových 60 MKč.) A s těmi +2 % pro státní zaměstnance je to přesně to samé. Kdyby se např. dálnice D1 neopravila za 22 mld., ale třeba za 7 mld. tak by to p. Doležal nemusel řešit.

A víte proč se musí šetřit? No aby bylo co krást! A těžko ukradnete peníze z účtu pro státní zaměstnance anebo důchodce. Tak jen do nich!

M. Bezouška 19.9.2013 12:11

Re: S výpadkem 6 GKč...

pane Luboši, proč, prosím vás, píšete o věcech, o kterých nemáte ani nejmenší tušení?

Asi budete chtít argumenty, tedy nejdříve ono CéTéčko, jak tomu ohromně vtipně říkáte. Když si totiž koupíte přístroj přímo od výrobce (to jste měl zřejmě na mysli), dostanete mašinku pěkně v bedně, montáž, uvedení do provozu a především následný servis si budete muset platit extra. On totiž jen málokterý výrobce je schopen zmíněné služby zajistit sám v kdekteré díře, bylo by to totiž tak drahé, že by to nikdo nebyl schopen zaplatit. Něco podobného platí i o vámi zmiňovaných firmách jako MaláDomů. Představte si, máte-li ovšem k takovým úkonům vhodné zařízení, že by se vámi implicitně navržené způsoby aplikovaly obecně. To byste pak musel pro boty například do Německa k Baťovi (nebo kde on má nyní výrobní závody), pro mlíko na farmu do Úholiček, pro mouku do mlýna nebo možná k sedlákovi pro zrní a pak teprve do mlýna, Dacii si nechat přivézt extra (pro každého zvlášť) z Rumunska a tak dále. Jo, a zkuste vysvětlit, jak byste na tom "CéTéčku" chtěl ušetřit 60 milionů? Máte vůbec představu, kolik takový přístroj doopravdy stojí?

K. Luboš 19.9.2013 13:15

Re: S výpadkem 6 GKč...

Státní firmy nemají co nakupovat přes prostředníky, ale oslovovat přímo výrobce. A ten výrobce buďto rozchodí CT sám anebo se domluví s nějakou firmou. A když ta firma bude moc drahá, tak CT bude moc drahý, takže vy to vezmete od firmy, která to rozchodí sama anebo má lacinější servisní firmu. To je snad jasné! A těch 60 M?  Pamatujete si ještě na tu pražskou nemocnici, která dala za CT 120 M?

P. Lenc 19.9.2013 10:35

A co tak

pane Blažku do severní Koreje, nebo na Kubu, tam je aspoń teplo.A jsou to pro vás ty správné země, kde se přece dělá vše dle vašich představ, popsaných ve vašem příspěvku v 8.25.Vždyť socialismus je vždy j pro takové "obyčejné" lidi jako vy všude stejný, plný nezištné humanity.Nebo se mýlím?

J. Blažek 19.9.2013 8:20

Copak Bartoň!

1) Opět předvedl demagogickou a lživou volební kampaň proti levici.

2) Chybně hovoří o poplatcích ve zdravotnictví. Jedná se přece o regulační poplatky, které přece nebyly zavedeny proto, aby ve zdravotnictví bylo více peněz, ale proto, aby lidé k lékařům a do nemocnic nechodili!

L. Hrušková 19.9.2013 8:53

Re: Copak Bartoň!

Když lidé omezí procházky k lékařům a do nemocnic tak pojišťovny ty návštěvy nebudou muset platit a zbyde tam nejen víc peněz ale také času lékařů věnovat se těm OPRAVDU nemocným.

J. Blažek 19.9.2013 12:32

Re: Copak Bartoň!

Já nemám zcela v pořádku srdíčko, beru warfarin a chodím již hodně roků pravidelně k lékaři na kontrolu ředění krve. Abych k lékaři nechodil nebo chodil méněkrát, to prostě nelze. Za ta léta jsem však žádný úbytek pacientů nepozoroval. Naopak mi připadá, že lékaři zvou pacienty k návštěvě častěji, vždyť každá návštěva znamená dalších a dalších 30 Kč. Takže žádný regulační efekt ty poplatky nemají, je to jen další tahání peněz z kapes pacientů.

J. Boleslav 19.9.2013 16:27

Re: Copak Bartoň!

Mám zcela opačnou zkušenost. Lidí v ordinacích, hlavně u obvoďáků, po zavedení poplatků výrazně ubylo a tento stav stále trvá.

R. Langer 19.9.2013 9:22

Re: Copak Bartoň!

Uvedl byste prosím nějakou lež konkrétně?

A ano, poplatky jsou regulační, a kromě toho dokonce přinesly do zdravotnictví 6mld Kč. Čemu na tom nerozumíte?

J. Blažek 19.9.2013 12:50

Re: Copak Bartoň!

Autor mluví o jakýchsi rozhazovčných slibech slibech levice, ale neuvádí o které rozhazovačné sliby se konkrétně jedná. 

Autor také říká, že počet státních zaměstnanců poklesl až za vlády pravice. Ale to přece není tak úplně pravda. Klesl například počet učitelů a to jen proto, že klesl počet dětí. Počet úředníků však neklesl, ale naopak! A vyčítat Rusnokově vládě zvýšení platů státních zaměstnaců po několika letech o 2%, tak to je síla! Vždyť zdražování za těch několik let bylo mnohem vyšší než 2% a tím pádem životní úroveň státních zaměstnanců byla rok od roku horší.

Regulační poplatky u lékařů a v nemocnicích nic nezregulovaly (píši o tom výše). No a v lékárnách bylo zaveení regulačních poplatků holý nesmysl. Většina lékáren od regulačních poplatků ustoupila a na své si stejně přijdou. Léky jsou velice předražené a marže lékáren dostatečně vysoká. 

J. Kulheim 19.9.2013 14:12

Re: Copak Bartoň!

Nevím jak může pan Rusnok někomu přidávat peníze, když na to ekonomika nemá. Peníze si půjčuje a někdo je bude muset zaplatit. Budou postiženi zejména ti nejchudší. Peníze, které rozdává nejsou kryté výrobou a jsou zdrojem inflace. Navíc pana Rusnoka ani zbytek vlády nikdo nevolil.

Regulační nebo solidární poplatky přinesly do financování systému zdravotní péče asi 5miliard Kč. Kdo tyto peníze do zdravotnictví dodá? Stát? "Stát" má pouze peníze daňových poplatníků.

Socialismus je zlodějský systém. Jedněm bere a jiným je dává. Dostávají peníze zejména bohatí ve formě dotací, grantů a p. 

J. Boleslav 19.9.2013 16:28

Re: Copak Bartoň!

Přesně tak.

J. Blažek 19.9.2013 18:56

Re: Copak Bartoň!

Přece když se zdražuje, tak stát dostává i více peněz na daních, konkrétně na DPH. A tak je přece logické a normální, že stát a tedy vláda hodí z těch navíc vybraných peněz na daních nějakou menší kost  i státním zaměstnancům.

A k těm regulačním poplatkům ve zdravotnictví: 1) Poplatky nebyly a zdravotnictví fungovalo, 2) Komu ty regulční poplatky jdou? Nevím to sice přesně, ale zdá se mi, že přímo těm soukromým lékařům. A ti jistě nejsou chudáci.

J. Kulheim 19.9.2013 20:46

Re: Copak Bartoň!

Vlády v posledních letech hospodaří s deficitem. V průběhu 8 let vlády vedené ČSSD utratil stát o 600 miliard Kč víc než vybral na daních. Jednalo se tzv. strukturální deficit tj. vláda utrácela za své vůle, zejména před volbami pan Paroubek. To  bylo v období, nebývalého a těžko opakovatelného, růstu naší i celosvětové ekonomiky. Navíc spolu zvedli mandatorní výdaje, které tvoří v současnosti cca 82% příjmů SR. V období zhoršení ekonomické situace ve  světě poklesla výkonnost i naší ekonomiky a vláda byla nucená si půjčit peníze. Vznikl deficit tzv. cyklický, který byl v důsledku snížené výkonnost ekonomiky. Nečasově vládě zbylo pouze kolem 18% peněz k zabezpečení chodu státu. Každý rok si vláda utratí o cca 100 miliard Kč víc než vybere. Narůstá dluh a ten bude muset někdo splatit. Takže si momentálně žijeme na dluh.

ad.1/ Fungovalo  a nefungovalo. Pan Rath přidal ze SR 10 miliard Kč. To jsou nesystémová opatření, která nic neřeší. Je nutné provést reformu systému a financování zdravotní péče. Součástí takové reformy by měla být finanční spoluúčast konzumentů péče.

ad.2/ zůstávají u lékaře nebo v nemocnici. O to se snižuje platba pojišťovny a peníze se použily na úhradu drahých léků a nákupu techniky. Ti, kteří berou dlouhodobě léky platí minimální nebo žádný doplatek.

To jestli jsou chudáci nevím. Pan Kubek říká, že jsou.

A. Bocek 19.9.2013 7:32

Blbej jak Třicetikorunový volič.

Zdravotnictví je trojúhelník se třimi vrcholy : Kvalita , Láce, Lidi ...vždy mohou být splneny pouze dva. Já preferuji Kvalitní za Peníze pro Všechny, někdo jiný má raději Nekvalitní pro Všechny a Zadarmo jiný Kvalitní,Zadarmo jen pro Někoho.

J. Blažek 19.9.2013 8:25

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: O republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní.

Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují

R. Langer 19.9.2013 9:27

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

No, republika jste samozřejmě i vy sám. A rozhodně vám nikdo nebrání v podpoře dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Já osobně se například snažím pomáhat kočkám (protože lidi mě většinou jenom se*ou). A vy?

J. Blažek 19.9.2013 12:53

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Tak to jsem nevěděl, že já sám jsem republika. .... A já pokud to jde, tak pomáhám příslušníkům stejného živočišného druhu jako jsem já, to jest lidem.

J. Boleslav 19.9.2013 16:29

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

To Vás rozhodně šlechtí.

J. Kulheim 19.9.2013 9:32

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Pane Blažku, vy byste rád vybudoval Ráj pozemský. Nejste první snílek, kterého to napadlo. Všude kde so o takového něco pokoušeli, tak to dopadlo špatně. Nejblíž k tomu měl Sovětský svaz. Socialistickou utopií je, že se mají všichni dobře a že k tomuto ráji vede cesta dirigismu, kdy stát rozhoduje za občany, protože ví nejlépe, co lidé potřebují a co je jejich blaho.  Čím víc socialismu, tím méně demokracie, čím víc socialismu, tím větší chudoba. Budování socialismu je v demokratické společnosti prakticky nemožné. Spravedlivá společnost nebude a nikdy nebyla. Jedině Pan Bůh je spravedlivý. Křesťané se dočkají spravedlnosti v nebi.

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

R. Langer 19.9.2013 9:46

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

No, ještě v Severní Korei jsou si všichni rovni a mají se stejně dobře, asi tak, jak si představuje pan Blažek, a většina těch Korejců tomu dokonce VĚŘÍ. Obávám se ale, že by se tam panu Blažkovi nelíbilo, přesto že je to tam zařízeno přesně podle jeho myšlenek.

M. Bezouška 19.9.2013 11:54

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

nerad to říkám, pane Kulheime, ale máte v textu chybu. Budování socialismu je prakticky nemožné v každé společnosti, jinak řečeno je zcela nemožné" Ještě přesněji: "budování" samo možné je, jen výsledky budou na hony vzdáleny očekávání.

A pan Blažek je šťastným majitelem a provozovatelem rozoumku o velikosti zhruba protonu. On rád používá všelijaké výrazy a sentence, které si kdesi přečetl a sám jim nerozumí. Zkuste se ho zeptat, co si představuje například pod pojmem "dobro pro všechny" nebo "spravedlivá společnost". Bude buď kecat voloviny nebo zvadne jako salátový list. Potíž je jen v tom, že podobných snílků, jak jste toho pána velmi zdvořile nazval, jsou ohromné zástupy. A všichni chtějí, aby "to" někdo, stát či kdo, pěkně zařídil a oni sami nemuseli nic dělat. Leda tak krást ve svých malých ukoptěných rozměrech - třeba tím, že jezdí na černo tramvají nebo že z nudy obcházejí lékaře a vyfasované léky pak házejí do popelnic (těch způsobů je samozřejmě mnohem víc, ale  nemá smysl je všechny vyjmenovávat).

J. Blažek 19.9.2013 13:00

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

To co jsem napsal, tak to nejsou moje myšlenky, i když s nimi plně souhlasím. Dovolím si však kontrolní otázku: Jestlipak víte kdo a kdy ta slova, která jsem pouze překopíroval, pronesl? ..... Asi jste hodně mladý a tak si dění před více než 23 roky již napamatujete a tak se dáte jistě podat: Byl to Václav Havel při tzv. sametové revoluci. .... A jako bonus Vám ještě přidám další jeho slova:

Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. .... Žádné gigantické zdražovaní nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.

Žádné gigantické zdražovaní nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.

J. Kulheim 19.9.2013 14:18

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Nevím co pamatujete vy, ale já jsem zažil padesátá léta, kdy komunisté lidem ukradli všechno, majetek, svobodu a některé popravili. Je mi jedno kdo to řekl. Je to jeho názor, já mám jiný. 

J. Blažek 19.9.2013 18:59

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Škoda, že jste svůj názor neříkal koncem roku 1989 nahlas Václavu Havlovi a těm statisícům lidí, kteří mu tleskali.

L. Hrušková 19.9.2013 16:57

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

On totiž V.Havel byl, stejně jako Vy, odtržen od reality.

K. Luboš 19.9.2013 11:44

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Přiznám se , že i já jsem Třicetikorunový volič... A víte proč? Prostě jenom odmítám, aby moje peníze končily někomu na účtu...třeba, a teď si s dovolením vymyslím... třeba na účtu u Rittiga v Monaku... Ale pokud Vám nevadí, kdo se z těch peněz pakuje, tak to je celkem Vaše věc.

R. Langer 19.9.2013 12:43

Re: Blbej jak Třicetikorunový volič.

Ano, tak vám vadí, že těch 30 korun končí u nás ve zdravotnictví (kde jinde by měly končit?), tak raději zvolíte variantu, kde všem (včetně vás) zvýší daně, a kde skončí ty, ví jenom naše strana a vláda. Z těch se pak rozhodně nikdo nenapakuje. :-P