7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Známkování tatíčků

Prosím o prominutí, že se ještě jednou vracím k té prezidentské volbě, já vím, že toho o ní bylo ze všech možných i nemožných úhlů a pohledů napsáno už dost. Nemíním znovu rozebírat její výsledek, ale podívat se, jaké širší závěry a poučení z ní lze odvodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Váňa 1.3.2013 18:22

Skvele

jako vzdy! Piste dal! :-)

B. Rybák 16.2.2013 15:34

Známka pro pana Frýborta

Známkování prezidentů, do něhož "tvořivě" zahrnul i jejich vlastnosti s politikou nesouvisející, prezidentů působících v naprosto odlišných podmínkách, majících různé ideové cíle je bulvární zhovadilost, k níž by se určitě ani pan Frýbort nesnížil, kdyby se mu nehodila jako prostředek k dalšímu výlevu jeho DEU-Hujerství.

Po povinném P&L plivnutí na nepřímou demokracii (na politické strany) přichází s hodnocením TGM. Zahrnout do hodnocení TGM to, že nepřesvědčil už od r. 1911 k vystěhování našeho národa trvale vyzývající a od prvního dne republiky proti ní krvavě bojující (všude kapitulující) "naše" Němce je demagogie (už tehdy měli být odsunuti)).

Po povinném plivnutí na prezidenta Beneše přichází hodnocení prezidenta Háchy a vlastizrádných (SSSR-hujerských) prezidentů, jehož serioznost má pouze psychologicky zvýšit věrohodnost jeho hlavních dezinformací. Při hodnocení V. Havla vidíme, proč byly do hodnocení prezidentů zahrnuty i zcela nepolitické (jen subjektivně hodnotitelné) vlastnosti. Ani pan Frýbort by se neodvážil dát mu za samotné prezidentování nadprůměrnou známku (otázkou ale zůstává, proč by měla být vlastizrada SSSR-hujerská hodnocena hůře než ta DEU-hujerská).

V. Klause hodnotí slovy: "záštiplný postoj k antikomunismu, jeho vybičovaný nacionalismus, křečovité úsilí o vydělení své země ze svazku evropských národů, naproti tomu nezastíraně vstřícný vztah k putinskému Rusku, k tomu povýšenost, sebestřednost a sebeobdiv, pohrdavost, zálud a mstivost…" Tento demagogický nepůvodní, už mnohokrát vyvrácený blábol nemohl brát vážně ani jeho autor a já se nesnížím k tomu, abych se jím zabýval.

P.S. Musím se omluvit těm, kteří čekali, že pana Frýborta oznámkuji. Známkování kohokoliv přenechám arogantním DEU-P&L. V očích normálně myslících občanů se pan Frýbort určitě ohodnotil sám. Očekávám, že jako obvykle si teď bude vylepšovat reputaci psaním relativně přijatelných článků. Ten povinně DEU-P&L-hujerský přichází cca jednou za 3 měsíce. Je to dost smutné.

J. David 14.2.2013 19:51

Tatíček, netatíček

Kostky byly vrženy. Kdyby byly v rektálním otvoru ryby, nemusely by být rybníky. Tak co stále fabulujeme, co by se, kdyby se. Realita je jasná. Jen se divím, že se o tom stále žvaní.

P. Khail 14.2.2013 12:45

Nelze zevšeobecňovat.

"Bodejť, špatně by se kradlo a tunelovalo, lehkými oleji olejovalo a mostecky uhlilo, kdyby na rozhodujícím místě seděl tu a tam navrátilec-exulant, západní solidnosti zvyklý, zlodějským móresům nepřející" - dřívější chomutovský starosta a senátor A. Novák, odsouzený za korupci, je též navrátilcem-exulantem, myslím z Německa.

J. Vyhnalík 14.2.2013 15:29

Re: Nelze zevšeobecňovat.

Takových bylo hodně. Naopak jsem získal pocit, že mnoho z těch navrátilců se nechalo zlákat pocitem snadného "výdělku" a příležitosti, které jim jejich kontakty a lepší startovní pozice nabízely, využili a často zneužili.

J. Urban 14.2.2013 11:30

Pěkné, díky!

Není nad to, okusit pohled člověka, jenž může na ten český švajneraj hledět s odstupem.

P. Scheck 14.2.2013 15:54

Nic víc

než: Také děkuji!

J. Novák 14.2.2013 9:34

Hodnej

Děkuji, podařilo se Vám mi snížit depku tak o 10%

Šedovous

J. Barto 14.2.2013 9:24

Vynikajici

clanek! Jako vzdy od tohoto autora.

L. Matura 14.2.2013 8:49

Smekám pane autore,

především z hodnocením Beneše a Háchy. Jeden zbabělec z vlastní vůle, druhý smutný hrdina z donucení.

A. Špronglová 14.2.2013 7:19

Pane Frýbort

jste můj oblíbený autor, máte můj trvalý obdiv a respekt. Dávám Vám známku 10 !

J. Dlouhy 14.2.2013 10:06

Re: Pane Frýbort

rad se pripojuji...

P. Kmoníček 14.2.2013 13:03

Re: Pane Frýbort

já také děkuji a doporučuji k otištění v denním tisku.

J. Václavíková 14.2.2013 13:08

Re: Pane Frýbort

Také dávám desítku.

S. Rehulka 14.2.2013 14:28

Re: Pane Frýbort

Jako vždy - od pana Frýborta - diamant !

Jenom pochybuji, že by byl otištěný v českém denním tisku.

Možná tak v australských Novinách, které se nebojí cenzůry !

T. Vodvářka 14.2.2013 6:25

Vážený pane Frýborte

S Vaším článkem i Vaším hodnocením je možné vyslovit 100% souhlas. Dle mého stále nejsou v národním povědomí zpracovány 2 osoby - a to jest Edvard Beneš a Emil Hácha. Potěšilo mne, jak jste je oba zhodnotil, zejména jejich interakci.

Edvard Beneš byl výborným spolupracovníkem TGM, po jeho smrti se plně projevila jeho ješitnost, kterou nedokázal ukočírovat, když si myslel, že je možné se Stalinem hrát betla. Tato jeho povahová vlastnost nás jako národ v podstatě zdecimovala.

P. Pavlovský 14.2.2013 2:35

Afinita Václava Klause k Edvardu Benešovi je dlouhodobá a trvalá

V. K. není konzervativec, za jakého se vydává, ale zjevný národní socialista!

 A to jak v otázkách ekonomických (neochota privatizovat banky, deregulovat nájemné), tak i filosofických (vypjatý šovinismus, izolacionismus, politické sobectví, se kterým vytýkal V. Havlovi jeho solidaritu s Dalajlámou či S. Rushdiem).

"Nezastíraně vstřícný vztah k Rusku, k tomu povýšenost, sebestřednost a sebeobdiv, pohrdavost, zálud a mstivost…" až příliš se ve všem podobá E. Benešovi. 

Po Masarykovi Beneš, po Havlovi Klaus. Koho si váží a bude nadále vážit svět a kdo upadne do zapomnění?

J. Vyhnalík 14.2.2013 3:01

Re: Afinita Václava Klause k Edvardu Benešovi je dlouhodobá a trvalá

Banky privatizovat nemohl, protože počátkem 90. let fakticky banky přes úvěry vlastnily celou ekonomiku. S privatizací začal před pádem své druhé vlády a pokud by vládl celé volební období, je možné, že by ji i dokončil.

Nemyslím to ovšem jako jednoznačnou obhajobu, on se snažil banky privatizovat se ziskem pro státní rozpočet, maximálně neutrálně. Zeman naopak banky bohatě sanoval a pak je dal zahraničním zájemcům zadarmo. Je docela možné, že Zemanova cesta byla lepší i přes zadlužení státního rozpočtu. Příklad IPB ukázal, že partnery pro banky je potřeba vybírat a pokud si chceme vybírat, musíme počítat, že to nebude zadarmo.

Postupná deregulace nájemného byla nezbytná, skoková deregulace by skoro jistě vedla k osobním bankrotům a sociálně by společnost destabilizovala.

Problém mám s Klausovým izolacionismem, i když si myslím, že rozumím jeho motivům. VK prostě nevěří na vnucování hodnot jednoho národa druhým národům silou. Já si naopak myslím, že tohle by fungovalo pouze tehdy, pokud by takto uvažovali všichni. To ovšem neplatí a proto si myslím, že je potřeba být připravený bojovat ve chvílích, kdy boj slibuje uchránit víc než pasivita.

P. Pavlovský 14.2.2013 3:23

Re: Afinita Václava Klause k Edvardu Benešovi je dlouhodobá a trvalá

"VK prostě nevěří na vnucování hodnot jednoho národa druhým národům silou".

Kdyby se Hitler spokojil obsazením Česka a nerozpoutal válku, bylo by možné setrvat u nevnucování hodnot demokratických národů Němcům silou?

Koncentráky už 6 let běžely (v SSSR už 20 let) a na holocaust bylo v Německu, Rakousku, v Protektorátu i na Slovensku Židů dost.

Nebo jinak: Rudí Khmerové byli zastavení až vietnamskou intervencí. Stačili vyhladit třetinu národa. Nebylo to také "vnucování hodnot jednoho národa druhému národu silou?

A co Irák, Afghanistán? Ty se měly nechat být?

J. Vyhnalík 14.2.2013 4:08

Re: Afinita Václava Klause k Edvardu Benešovi je dlouhodobá a trvalá

Však jsem také psal, že s tím mám problém a vidím to jinak.

Ono je to na delší debatu, ale já v tomto bodě s Klausem také nesouhlasím.

J. Vyhnalík 14.2.2013 2:18

Pohled zdáli, pohled nepřesný

Pokud jde o hodnocení TGM, Beneše a Háchy v podstatě souhlasím, s malou odchylkou. Benešovi bych dal tak 3 body, Háchovi 5-6. Hácha neměl příležitost více bodů získat, jistě i kvůli jeho nemoci.

Naprosto nesouhlasím s hodnocením Václava Havla a Václava Klause. Václav Havel by si zasloužil 9-10 za umělecký dojem v zahraničí, za domácí politiku ovšem s bídou 5. Za celou dobu svých 4 mandátů (sic!), nedokázal formulovat svou politickou doktrínu, natož, aby se pokusil shromáždit své příznivce a nechat své politické recepty otestovat volbami.

U Václava Klause to vidím skoro naopak, většina jeho názorů přežila prověrku časem. Bohužel od konce 90. let měl stále větší problém s tím, tyto názory srozumitelně "prodat" a získat pro ně skutečně efektivní podporu.

Řeči o proruské orientaci jsou už naprostý nesmysl. Za jeho vlád jsme vybudovali zásadní energovody, kterými jsme se zbavili jednostranné závislosti na ruských zdrojích. Ovšem v situaci, kdy je naprostá většina našeho zahraničního obchodu zaměřená na Německo a EU, je jenom logické, že potřebujeme zahraniční obchod diferencovat a hledat obchodní příležitosti nejen v Rusku, ale také v ostatních státech bývalého SSSR. Samozřejmě, také v Číně, Indii a Brazílii, ale Rusko je přeci jenom pro nás z celé populární čtveřice BRIC nejdostupnější. Ne náhodou je ruština mezi studenty ekonomie v Německu nebo Rakousku poměrně populární.

P. Pavlovský 14.2.2013 2:39

Re: Pohled zdáli, pohled nepřesný

"...většina jeho názorů přežila prověrku časem..."

Jeho názory na amnestii nepřežily ani dva dny.

Jsem zvědav, jak přežije Klausův názor na volbu M. Zemana

J. Vyhnalík 14.2.2013 2:48

Re: Pohled zdáli, pohled nepřesný

Jak jsem psal, hlavní problém VK je, že své názory a kroky nedokáže srozumitelně vysvětlit.

Osobně bych z amnestie nechal pouze článek II. (To bude řevu! :-D)

S jeho názorem na volbu Zemana nemám problém. I když já osobně jsem Zemana volit nedokázal a volil jsem KS, který pro změnu nedokázal volit ani sám sebe.

J. Aspirin 14.2.2013 9:01

Re: Pohled zdáli, pohled nepřesný

ad1) ...řekl bych, že to je vlastnost všech našich politiků a dokonce, že srozumitelné vysvětlení ani nepovažují za nutné.

ad2) :-)))

ad3) mám to samé... :-))

J. Kanioková 14.2.2013 17:03

Naprostý souhlas, a právě proto u mě pan Frýbort klesl na významu,

i když jsem jeho články mívala moc ráda. Není objektivní.

J. Kulišek 14.2.2013 0:34

ano

Jako obvykle dobty clanek.