4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Žijeme v pekle…

Pokud by se mezi námi ocitl návštěvník z jiné planety a sledoval aktuální dění a atmosféru v naší společnosti, nejspíš by volal na svoji vesmírnou loď, ať ho odsud co nejrychleji dostanou, neb se ocitnul přímo uprostřed pekla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 3.4.2021 10:11

Kterých 30 let máte na mysli?

M. Valenta 3.4.2021 8:23

Koukám, že Amerika se dá objevit i dnes.

J. Nevrkla 3.4.2021 7:40

Epidemie se rozvíjí bez ohledu na vládní opatření, to jasně vyplývá ze statistiky. Před měsícem nejhorší Cheb je dnes nejlepší, podobně Praha, Brno, dříve nejlepší okresy, jsou dnes nejhorší, projde to všude, zcela nezávisle na uzavírání okresu. Ve volbách mám osobně jenom dvě rozumné možnosti. Nejrozumněji se projevuje Trikolora a SPD.

J. Hrbek 3.4.2021 9:04

Mluvíte mi z duše... Kéž by nás bylo víc a věci mohly po volbách nabrat rozumnější kurz...

M. Martinelli 3.4.2021 13:27

a co šlachtova přísaha...

J. Nevrkla 3.4.2021 13:59

Tu neznám. Šlachtu považuji za podvodníka, který shodil vládu bez důkazů.

Z. Lapil 4.4.2021 10:36

Pozor - Praha a Brno na tom extra špatně nejsou a snad kromě úplného začátku nikdy nebyly.

Vliv na to může mít i statistika: jsou to oblasti (zvlášť o Praze se zdráhám napsat, že je to okres) hodně lidnaté, takže jednotlivci nemají takový vliv. V naší vísce jsme dosáhli až 2400 pozitivních na 100 000 obyvatel, a zvládla to jedna jediná čtyřčlenná rodina.

Ono i v těch okresech, intuitivně dostatečně velkých, průběžně zhruba platí, že nejhorší mají zhruba šestinásobně víc nově pozitivních než nejlepší. A motá se to jak vítr v bedně - každý okres má špičku jindy. Utěšuje mě jediné: okresy se sdružují do lepších a horších oblastí a ty nejhorší mají tendenci se šířit měňavkovitým způsobem, což se přeci jen podobá víc spontánní infekčnosti než organizačně nezvládnutému čipování :-).

J. Nevrkla 4.4.2021 11:56

Naše obec s 8000 obyvatel má dnes nakaženého každého čtyřicátého, Cheb dříve nejhorší zhruba každého čtyřstého. Každá obec a území tím projde, s tím se nedá nic dělat. Česko už je v počtu zemřelých čtvrté nejhorší na světě, po Gibraltaru, New Yorku a New Jersey, každý čtyřsty obyvatel za ten rok zemřel s covidem, ale ani u těch nejhorších států to nebylo více než jeden ze 350. Nic dramatického už bych u nás neočekával.

J. Prikner 3.4.2021 2:39

Každému je jasné, že utlumení epidemie hlavně závisí na rychlosti očkování, tj. na masové dostupnosti vakcíny. Babiš společně s Kurzem vyjednávali naEK o přednostní dodávce a jako obvykle místo požadovaného dostali jen sliby. Zatímco Kurzu vyjednává licenci na výrobu sputníka, Babiš nemá odvahu samostatně a rázně jednat. Je zcela jasné, že pokud nebude jednat, prohraje volby, protože uvolnění bude možné až na podzim, a jaký režim bude následovat, bude každého zatraceně mrzet.

K. Salajka 3.4.2021 8:29

Bábiš si ná rozdíl od Vás všiml, že novináři Piráti á jiní političtí euroři u nás by žádáli se sputníkem jeho demisi, protože nás chtějí chránit před účinky vákcíny, kterou sice požilo 30 ml. lidí, leč nemá prověrku z Bruselu. První dobrá věc, kterou Mátovič udělál byl dovoz 200 tis. vákcín Sputniku - ty jsou u ledu, Igor musel složit premiérství, slovenští učitelé á penzisté márně čekájí á druhou dávku schválené leč nedodáné vákcíny EU.

J. Novák 5.4.2021 3:12

Ústav sér a očkovacích látek byl úspěšně zrušen jako nepotřebný myslím Klausovou vládou, vyrábět vakcínu jaksi není ani licenčně kde. A Rakousko má nejenom jazykově k německému příbuznému blíže.

P. Dvořák 3.4.2021 0:55

Ideál je "číslo nula".

"Ono už jsme si totiž několikrát (a nejen my) ověřili, že platí, že rozvolnění znamená zhoršování „čísel“, zpřísnění jejich snižování."

Takže všichni doma, ven ani na krok, ani na minutu a navždy! To by v tom byl čert, aby tady po půl roce zůstal ještě někdo naživu.

J. Jurax 3.4.2021 2:11

Jenže ono opravdu už jsme si totiž několikrát (a nejen my) ověřili, že platí, že rozvolnění znamená zhoršování „čísel“, zpřísnění jejich snižování. Což u infekce šířící se respiračně zjednodušeně řečeno osobním stykem není nijak překvapivé.

Ergo budete-li sedět doma a vystříháte-li se kontaktu s ostatními nad míru opravdu nezbytně nutnou a budete-li při onom nezbytném kontaktu zachovávat patřičnou míru opatrnosti, snížíte možnost nejen vlastního nakažení, ale i míru šíření infekce. Neboť virus, nenajde-li hostitele, zhyne a vymizí.

R. Langer 3.4.2021 6:20

Jasně. Virus vymizí. A pak jste se probudil s rukou v nočníku, co? ;-D

Kam se asi ten virus poděje? :-P

M. Rohovský 3.4.2021 7:20

Překvapivě tam, kam se dříve nebo později podějí všechny živé organizmy.

P. Dvořák 3.4.2021 9:02

A to je kam?

J. Jurax 3.4.2021 13:15

Dobrý muži, z podstaty viru plyne, že není schopen dlouhodobé samostatné existence. Bez hostitele hyne.

Podaří-li se tedy kombinací různých opatření procento nakažených snížit co nejblíž k nule, budeme mít po epidemii. Použil bych zde citát z klasika - je to prosté, jen pro chytrého arciť.

J. Hrbek 3.4.2021 9:16

Ten váš možná zhyne, ale jeho příbuznému o kousek dál se zadaří a udrží rodovou linii ;-)... ve výsledku jen pozdrzite další vlnu... jako se dřív morové rány vracely znovu a znovu, dokud nebyly léky a vakcíny. Problém je, že tohle dočasně zdržování nejbližších vln nás ekonomický i imunitně tak vyhladoví, že tím z dlouhodobějšího hlediska spíš připravujeme covidu příznivější podminky:-/

P. Kavan 3.4.2021 12:42

Zatímco kdyby se nezdržovalo, tak by umírali lidi a ne ekonomika (resp. ekonomika potom, v důsledku umírání lidí). Takže podle mě to zdržování smysl má.

J. Hrbek 3.4.2021 17:37

s ekonomikou je svazana samotna zdravotni pece, takze taky zivoty lidi. A ohledne te imunity je to bezdiskuze... lide s oslabenou imunitou, kteri porad sedi doma a tloustnou, protoze nemohli ani na lyze... budou daleko snadnejsi koristi... porovnejte zeme kde nebyly tak drakonicka opatreni a jak jsme je "predhonili" :-/

P. Vychodil 3.4.2021 19:33

analýza ztracených let v USA: úmrtí: 1,5 mil let, zavřené školy: 5,5 mil let

švýcarská studie: nárust depresí v době omezení na podzim: 6x

studie o mentálním zdraví dětí 13 - 18 let: deprese, návykové látky, sebepoškozování, úzkostné stavy: nárust 90 - 120 %, nárust sebepoškozování východ USA: 333%

a tak by se dalo pokračovat dále...

opravdu si myslíte, že homo sapiens má ničit svoji budoucnost ve jménu jakési geronto-ideologie nesmrtelnosti, či "ochraňování" životů nad hrobem skloněných, v podstatě, bez intenzivní péče, nákladů, moderní vědy, již dávno zemřelých pár jedinců ?...(a to patřím mezi tuto skupinu)

J. Jurax 3.4.2021 13:28

Inu, a co když zhyne i ten příbuzný a jeho rodová linie tedy nevznikne? :-)

Je to celkem prosté - nepotkáte-li nakaženého, nemáte šanci se nakazit. Takže i izolace a omezení mobility je zbraní proti epidemii respiračně přenosné choroby. Jistě lze diskutovat o tom, jaká ta izolace a omezení mají přesně být, ale to už je jiná otázka. Obecně každé opatření ssebou nese nutnost jisté kázně, sebezapření a uvědomění si povinnosti těch, jichž se dotkne.

J. Hrbek 3.4.2021 17:40

to by musel bejt opravdu totalni lockdown vsude ... a pak po skonceni... by stacila zase jedna vyprava turistu do italie (tak to myslim kdysi zacalo)... a je to tu znovu.

P. Vychodil 3.4.2021 19:40

moje manželka, nemaje chřipku desetiletí, lehla na tři dny na podzim 2019...setkala se na služební cestě v Paříži v hotelu s chrchlajícím Číňanem...no zpětně pohlédnuto, testy PCR tehdy "nefrčely"...bůhví, kde to vlastně začalo:-)