1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman versus Sobotka

Čím je pozice Bohuslava Sobotky silnější, tím častěji a hlasitěji zaznívají z Hradu slova, která by měla umožnit prezidentu republiky Miloši Zemanovi jmenovat jako premiéra někoho jiného, tedy nejspíše Michala Haška, který prezidenta soustavně podporuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 29.8.2013 13:52

Martin Fendrych: Neúspěchy Miloše Zemana

Prezident se marně, neúspěšně pokusil zbavit silného soupeře. Nyní vyšlo najevo (v nedělních Hovorech z Lán), že Schwarzenbergovi nabídl post velvyslance ve Vídni. Tah průhledný jak dívčí mokré tričko. Chtěl eliminovat soupeře. Člověku, o kterém neřekne dobré slovo, nabídne post ambasadora ve Vídni. Podivné. Pro mladé, vzdělané lidi přitažlivého "Karla" chtěl Zeman odklidit na ambasádu do Vídně.

Neuspěl. Brání se tím, že média, novináře, napadá, staví je na jednu úroveň s mafiemi. Ale tenhle boj v otevřeném systému nemůže vyhrát. Proč? Jeho záměry nejsou zdaleka tak čisté, jak předstírá. A ono to leze ven (viz podpora Hrdličky pro jeho vládu, viz role SPOZ ve vztahu k Rusku atd. atd.)

Zeman má sice svoji obslužnou, poslušnou stranu. Teď pojede do krajů, začíná Zlínským krajem, a bude zjevně Zemanovce tlačit do sněmovny. Bude to strašně průhledné a rizikové. Taková podpora je zjevně nefér, podporovat SPOZ je pro něj dost riskantní.

Zeman je se Zemanovci spojen pupeční šňůrou - bez nich by se nestal prezidentem. Co když, nedej bůh, neprojdou do sněmovny? Bude to jeho prohra.

I kdyby Zemanovci uspěli a šli do vlády s ČSSD a KSČM (nebo za podpory komunistů), Zemanovu popularitu to zas může ohrozit; ukáže se, že věci nejsou jednoduché, stát nemá peníze, je vázán Bruselem, nemůže jen tak vyhazovat. Pokud budou Zemanovci ve vládě, Zemana to bude poškozovat. Proto se je možná bude snažit udržet mimo vládu.

P. Urban 29.8.2013 11:38

Strana poměrně jasně najevo,

že si nechce nechat diktovat od prezidenta, kdo by měl být premiérem.

To je pravda. V porovnání s tím, co se dalo čekat, je 57% hlasů pro Sobotku POMĚRNĚ jasnou podporou.

Z. Švrček 29.8.2013 10:39

"Žvanivý vítr"

Sobotka silnější? Vždyť jeho pozice slábne jak zvětralé pivo. Volby proběhly tak, aby se před volbami deklarovaná jednota ČSSD(b) nenarušila tak významnou změnou a Hášura spoléhá na to, že Bohouše na Jižní Moravě rozmázne na preference jak hada.  Ostatně voličská základna socanů je na takovéhle signály málo vnímavá, s nima nezetřepe ani vražda na autogramiádě jejich předsedy (vzpomeňte na Paroubkovu akci a mladého Kočku)

P. Pavlovský 29.8.2013 0:30

86 je 57% z kolika?

Ze 160?

A kde byl ten zbytek?

Mandát je to tedy zoufale slabý, to včera v Hydeparku ČT 24 J. Diensbier okecávával marně.

J. Vyhnalík 29.8.2013 1:13

Re: 86 je 57% z kolika?

86 je 57 % ze 151. Zbytek se zdržel, nebo hlasoval neplatně.

J. Vyhnalík 29.8.2013 1:14

Re: 86 je 57% z kolika?

Přesněji 86 pro Sobotku, 51 proti, 14 neplatné.

P. Pavlovský 29.8.2013 9:02

Re: 86 je 57% z kolika?

Dostane-li Hašek víc preferenčních hlasů než Sobotka a Zeman jej jmenuje, nedovedu si představit, že se ČSSD tomu účinně postaví.

M. Frank 29.8.2013 13:24

Re: 86 je 57% z kolika?

Snadno, Hašek jmenování nepřijme.

P. Pavlovský 29.8.2013 13:28

Re: 86 je 57% z kolika?

Přání otcem myšlenky?

J. Vyhnalík 29.8.2013 16:44

Re: 86 je 57% z kolika?

Já uváděl pouze čísla.

Pokud bych měl uvést i pocit, musel bych napsat, že si rozhodně nemyslím, že to Zeman vzdá a nechá Sobotku situaci konsolidovat. I ty preferenční hlasy jsou jeden ze Zemanových triků a pokud by mu nevyšel, jistě má v zásobě pár dalších. Ne, že by si to Sobotka nezasloužil, jenže ani Hašek není o nic lepší. Hlavní ovšem je, že od Zemana je to naprosto flagrantní zasahování do politiky ČSSD. Ovšem co je alarmující je, jak Zemanovi tohle válcování politiků prochází u médií a eo ipso i u voličů.

P. Zeman 29.8.2013 8:02

Re: 86 je 57% z kolika?

Nechcu být kruťák, ale ve druhém kole prezidentské volby podobným poměrem vyhrál Zeman a jeho "mandát" je údajně zatraceně silný :-D

J. Václavíková 29.8.2013 9:00

Re: 86 je 57% z kolika?

Zeman měl ještě míň. A to proti představiteli neoblíbené vlády :-)

P. Urban 29.8.2013 11:43

Zeman vyhrál až do příštích voleb

Do té doby je téměř nesestřelitelný. I kdyby jeho podpora klesla pod dvacet procent.

Předseda strany je na tom jinak. Stačí, když do příštího zasedání o těch deset procent přijde a už předsedou být nemusí.

J. Vyhnalík 29.8.2013 16:52

Re: 86 je 57% z kolika?

To je úplně něco jiného. Všeobecné volby bývají často těsné, jenže volba volebního lídra bývá zpravidla naprosto jednoznačná, politické strany se před parlamentními volbami potřebují prezentovat jako jednotné a proto takovéto věci předjednávají případní kandidáti dopředu a často ti, kdo by mohli připadat v úvahu jako alternativní kandidáti vystoupí ještě před volbou volebního lídra s projevem, ve kterém podpoří toho, na kom se vzájemně dohodli.

Také se říká, o lídrovi se nehlasuje, ten je nebo není. To naznačuje, že pozice Sobotky je vratká a to, že ČSSD má hluboké vnitřní problémy naznačuje třeba i žaloba ostravského primátora Kajnara a dvou dalších socdem na sestavení severomoravské kandidátky ČSSD.