1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Zeman versus Češi a cizinci

Prezident Miloš Zeman, jak oznámil ve čtvrtečním Právu, doufá, že vládě premiéra Jiího Rusnoka dá sněmovna důvěru, ale právě názor na složení této vlády je to, čím se pohled české veřejnosti liší od pohledu zahraničních novinářů, jak naznačuje i titulek v levicovém Frankfurter Rundschau, který zní: Český feudalismus!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 13.7.2013 22:31

Klasický Hvížďala,

divím se, že se od těch místních primitivů ještě neodstěhoval.

Nejspíš proto, že jinde by nikomu nestál ani za poslání do prdele.

(Ono už ani zde ne)

J. Vintr 13.7.2013 13:26

Jak si pan prezident váží státu, do jehož čela se dostal

ukázal velmi názorně už když přišel nalitý jak dobytek na oficiální slavnostní ceremoniál u korunovačních klenotů v pražské katedrále ...

M. Šejna 13.7.2013 10:32

Velké nepochopení

Moje dcera žije v Londýně a kdybych jí neřekl, co se u nás děje, vůbec by netušila, že Rusnok jmenovaný Zemanem, není členem žádné parlamentní strany. V Británii se o tom prostě nepíše, protože tahle prkotina Brity vůbec nezajímá. A pochubuji, že by toto téma cloumalo novinami u našich sousedů.

Zcela nepochopeno ale je, že Rusnokova vláda musí získat od parlamentu důvěru, aby mohla vládnout s mandátem. V tomto se ústava nezměnila. Změnilo se pouze to, že pravice trucuje a Rusnoka nepověří důvěrou, i kdyby okopíroval koaliční vládní prohlášení. A levice je zas vyděšená, že Rusnokova vláda je kompetentnější, než banda pitomců kolem Sobotky. V tom je současná situace nová. Tedy v tom, že našim politickým strnám, ze kterých má srandu i uklízečka, Zeman rozkopal bábovičky.

A tak tu máme parlamentní pravici a levici, které májí schvalovat zákony a nikoli vládnout. Vládne vláda. Mimochodem ta předchozí vláda mohla vládnout klidně dál, kdyby Nečas nepodal demisi. A demisi podávat nemusel. Jenže on ji podal po poradě v grémiu ODS, kde mu poradili, aby to udělal. Zapomněli ale na to, že premiéra nejmenuje grémium ODS, ale president.

Můj pohled na současnou situaci je asi tento: úřednické vlády jsme tu měli před Rusnokem už dvě. Byly to dočasné loutkové vlády dohodnuté mezi levicí a pravicí. Rusnokova vláda není dohodnutá předem. V tom je jiná. Pokud ale získá důvěru, bude stejná, jako ty předcházející. K získání důvěry Rusnok nepotřebuje 101 hlasů. Stačí mu prostá většina. Takže předpokládám, že LIDEM a možná i pár poslanců ODS se ve chvíli hlasování zapomenou kdesi v kuloárech. V téch chvíli postačí 98 mandátů ČSSD, KSČM a VV.

J. Kovaříček 13.7.2013 9:47

Je to v poradku

Jak se rikava: Kazdy narod ma vladu jakou si zaslouzi. Cesi nyni maji presidenta, jakeho si demokraticky zvolili. To, ze Zeman je opilec je ten nejmensi problem, takovych presidentu uz u nas bylo vice. Nelze prehlidnout, ze byl v komunisticke strane,  a to je vzdy svedectvi o bezcharakternosti. Takze pak uz neprekvapuje,  ze je i lhar a podvodnik. Nu a naslo se v Cechach dost lidi, kterym tohle nevadilo a zvolili si ho. Problemem tedy neni Zeman, problemem jest tupost a blbost valne casti ceskych obcanu. Takze vse je jak ma byt.

P. Pavlovský 13.7.2013 9:58

V Čechách také,

ale ještě víc (relativně) na Moravě :-)

J. Jurax 15.7.2013 0:00

Re: V Čechách také,

A což teprve ve Slezsku, voni Čehůne :-)

F. Kusák 13.7.2013 16:10

Re: Je to v poradku

Podle Vaší logiky museli být mimořádně tupí Němci, když v v roce 1932 dostal Hitler téměř třetinu hlasů a naši vzoroví Rakušané si zvolili prezidentem v roce 1986 nacistu Kurta Waldhiema, čímž se naši sousedé na dlouhou dobu dostali do hluboké mezinárodní izolace (v menšim se to opakovalo, když se předsedou FPÖ stal Jörg Haidr a pod tlakem EU z funkce předsedy odstoupil, ale působil dál jako hejtman Korutan).

Já myslím, že volby, resp. jejich výsledek, se řídí trochu jinými zákony, než je inteligence voličů.

P. Kmoníček 14.7.2013 21:14

Re: Je to v poradku

Ano!

P. Kmoníček 14.7.2013 21:17

Re: Je to v poradku

Ano samozřejmě příspěvku p. Kovaříčka.

S. Netzer 13.7.2013 8:38

Tak

smýšlí nejen cizinci, ale i "neautentičtí" Češi a Češky.

P. Zeman 14.7.2013 8:44

Re: Tak

Aha. Tak to jsem asi neuatentický čech nebo cizinec :-D.

P. Pavlovský 13.7.2013 7:55

Čisté řešení nebo sebevražda parlamentu?

Hlasování o důvěře ukáže zřetelně, jestli naši poslanci chtějí vládu parlamentu nebo presidenta.

Předčasné volby  by znamenaly definitivní Zemanovo vítězství, protože v nové sněmovně by již jeho příznivci (ČSSD, SPOZ, KSČM) měli spolehlivou většinu.

Naopak vláda RUSNOKA BEZ DŮVĚRY by pro sněmovnu znamenala šanci klást Zemanovi účinný odpor.

J. Jurax 15.7.2013 0:04

Re: Čisté řešení nebo sebevražda parlamentu?

No tak si Zeman počká do řádných voleb - na pošetilost značné části p.t. voličstva se dá spolehnout :-( :-)