6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Boháč 4.8.2010 9:04

Majetkové přiznání.

Vážený pane Matějko, Váš článek je v určitých věcech docela dobrým návrhem jak změnít sociální politiku. Je dobře napsán co se týče palčivých problémů, na které kladete ten největší možný důraz. Jistě sám dobře víte, že takovéto majetkové přiznání by byl naprostý nesmysl! Protože u lidí na které tak vehementně poukazujete, nemůžete absolutně zjistit odkud jejich majetek pochází i kdybyste se rozkrájel. Tato komunita drží dokonale při sobě a v žádném případě by pro ně nebyl problém uvádět, že majetek je pořízen s pomocí ostatních členů této komunity a to je pouze jen jeden příklad který by bylo možné použít.Jistě jste si uřčitě všiml, že vláda i v těcto věcech dělá určité opatření v rámci úspor celkově. A tak pane Matějko je vidět, že Vám v samé podstatě vůbec nejde o sociálno, ale o to zpochybnit majetkové přiznání vůbec jako takové, které Vás zřejmě pálí. Proto jste se rozhodl použít tuto manipulaci, na kterou Vám skočil dostatečný počet lidí a když nic jiného, tak alespoň uvedou v napsaných příspěvcích své rozhořčení jak je sociálno v těchto věcech nespravedlivé, což je známo daleko dříve, než jste se o tom rozhodl napsat a to zřejmě pro důvody které jsem uvedl výše. Jinak pane Matějko ono pro Vás a né jenom pro Vás, toto nenáviděné majetkové přiznání není šikanou poctivých lidí, ale kontrolou lidí kteří získali majetek nepoctivě. Proto si myslím že diskuse je na toto téma naprosto zbytečná, protože díky skorumpovanosti mnohých, tento zákon jak je vidět nemá šanci projít.     

J. Kanioková 3.8.2010 21:48

Souhlas s autorem,

ještě bych přidala vdovský důchod. 3/4 vdov žijí s novými partnery ve společné domácnosti ze společných příjmů, ale nikdy se nevezmou, Přišli by tak o třetí příjem.

J. Peřina 3.8.2010 18:40

S tím bych souhlasil oběma rukama,

ale nejsem si zcela jist,že lidé,kteří nejvíce využívají státní kasu budou dělat,i když se ocitnou na pokraji propasti životního minima.Podle mne se pouze zvýší kriminalita,protože je nasnadě,že ti lidé,kteří nebudou dělat za žádného režimu,ba ani s hrozbou pádu do propasti,se raději ohlédnou po sousedovic slepici,kterou můžou využít nejen na polévku,ale také na paprikáč,či na další desítky receptů.Nemusím jmenovat onu utlačovanou menšinu.Mezi ně patří ale řada těch"našinců".Stačí se jen každé ráno podívat na nádražní prostory.

J. Láníček 3.8.2010 17:48

Škoda, že pan Kalousek

nikdy nepošle občanům složenku na podíl z dotací konkrétním firmám. Aby lidé viděli, kolik se přispívá soukromníkům na jejich milionářské účty. V otázkách VM říkal, že škrtat dokáže i orangutan a že nemůžeme mít 50 % obyvatelstva sociálně potřebných. Nepracovat se musí přestat vyplácet. Bohužel zapomněl dodat, že se musí přestat vyplácet i práce zadarmo. Že práci  musí lidem taky někdo zaplatit, protože stoupá počet lidí, kteří sice pracují, ale jsou sociálně potřební. Kalousek kudy chodě naznačuje, že se musí přestat vyplácet mít ve společnosti nezaměstnané, staré, nemocné a jinak neproduktivní občany. A je nemálo lidí, kteří už si přejí likvidaci svých neproduktivních spoluobčanů. "Konečné řešení" je často uváděno na internetových diskusích a lidé o něm zcela otevřeně debatují. Občané si přejí vidět žebráky a umírající, aby si mohli před sebou samými i před společností odůvodnit nekalé praktiky při získávání majetku a hromadění peněz jako praktiky nutné pro přežití, aby nedopadli jako ti hlupáci, kteří si myslí, že s poctivostí nejdál dojdou. Naši "schopnější" spoluobčané si přejí likvidaci nepotřebných lidských zdrojů jako pracovních strojů, které se po opotřebení také likvidují. V případě potřeby se dají dovést z ještě bídnějších koutů světa. Lidí je všude dost. Proč bychom měli bojovat s chudobou ? Lepší je bojovat proti ní, ale nikoliv za její odstranění !

K. Křivan 3.8.2010 16:26

Důchody nejsou sociální dávky

důchody jsou  "uložené peníze",  které si důchodci teď berou zpátky.

D. Švik 3.8.2010 17:18

Re: Důchody nejsou sociální dávky

Nic nemáš nikde uložené.Tvůj důchod platí současní poplatníci.Kdyby jsi měl dostat to jsi odváděl na důchod, výjde ti to na pár důchodů...kapišto?

J. Hajský 3.8.2010 16:19

Nedozírné následky

Souhlasím s Vámi, pane Matějko, že pro sociální podporu si často jezdí lidé v autech, se zlatými řetězy na krku a s dalšími atributy hmotného dostatku, o kterých píšete. Podívejme se však pravdě do očí, i když není politicky korektní. Často (třena ani ne většinou) jsou to Romové. Co by se stalo, kdyby těmto Romům byla na základě majetkového přiznání (pomíjím obtížnost ho z nich vymámit) z důvodu hmotného dostatku odepřena podpora v hmotné nouzi (sociální podpora). Dovede si představit ten povyk o rasové diskriminaci (ačkoli by se to týkalo všech, bez rozdílu rasy, ale Romové by byli nejvíc slyšet). Jak by se na jejich obranu postavili salonní pseudohumanisté, EU a US State Departnemt, který každoročně ve zprávě o stavu lidských práv kritizuje Českou republiku kvůli diskriminaci romské menšiny.

Podobný povyk nás čeká, bude-li uzákoněno odebrání sociální podpory rodinám, které neposílají děti do školy, jak je uvedeno v koaliční smlouvě. Více o tom na http://www.gentleman.cz/archiv/10/0729.htm

J. Kejkrt 3.8.2010 17:24

Re: Nedozírné následky

Já bych nepovykoval. Kdo se přidá?

Š. Hašek 3.8.2010 14:28

Je to zkrátka buď a nebo.

Občan  samostatný, když mu teče do bot (samozřejmě se snaží, aby k tomu nedošlo), sáhne do svých rezerv. A nepotřebuje "stát" a stát frontu na nějakém úřadě a prosit se tam.

Obyčejný lidi, když jim teče do bot (určitě i mnozí se snaží, aby k tomu nedošlo), ihned běží na úřad, protože "stát" je povinen se postarat.

V tom je jádro problému.

Množí se ale ti obyčejní lidi.

V. Pavel 3.8.2010 13:53

Nešpehovat a nepodezírat!

Jenom stručně. Principiálně jsem proti jakémukoliv špehování. Proto majetková přiznání pouze veřejně činným občanům a to ještě jen některým. Těm, kteří nastupují do veřejné funkce. Rozhodně neaplikovat plošně. Pokud jde o zlaté řetězy na krku. Umím si představit, že někdo, kdo požívá sociální podporu, ho může nosit z piety, jako dar od někoho blízkého. Osobně to nespojuji s tím, co autor článku. 

K. Křivan 3.8.2010 17:03

Kdo nosí zlatý řetězy

ten nepotřebuje,  ten má.

P. Kolář 3.8.2010 10:35

Pod článek p. Matějky se podepíšu,

protože to, co popisuje, sleduji již řadu let.

F. Kusák 3.8.2010 10:01

Divná doba

Jsem v podstatě člověk s konzervativním  myšlením, ale respektující sociální politiku a lidskou solidaritu. Na hony je pak vzdálený konzervatizmus v realitě dnešní doby. Kdo by ho tvořil? Střední třídy, které defacto středními třídami nejsou. Konzervatizmus vyžaduje vysoký stupeň morálky. No, je mně líto, ale tato společnost má k morálce docela daleko.

A jinak, konzervatizmus neznamená makat za každou cenu na nenažraného kapitalistu, ale mít své morální zásady a na nich také trvat, mít soucit s potřebnými a těm také pomáhat a stále bojovat proti zlu, jakkoli to zní jako klišé. Moderní společnost k mnoha hodnotám došla, některé se bohužel změnily a jiné vyčpěly, ale vracet se ke kapitalistickému systému alá Charles Dickens je nesmysl.

Také jsem přesvědčen, že velkou chybou je globalismus nade všechny meze. Spojovat nespojitelné. A hlavně vykládat "moudra" a jedenoduchá řešení, že pane Matějko.

K. Janyška 3.8.2010 8:38

Kajan

Tzv. sociální dávky je nutno zrušit ! Dzp.

K. Janyška 3.8.2010 9:04

Re: Kajan

Jsem pro rovnou siciální dávku, danou všem ! Jedněm za odměnu, že se starají a druhým na přežití !  Zrušit všechny sociální věci a bude klid ! Jak jednoduché ! Dzp.

V. Kún 3.8.2010 1:53

Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Stát v r. 2009 vyplatil na dávkách 439 mld. Kč. Z toho 3/4 byly vyplaceny na dávkách důchodového pojištění.

Průměrný důchod přitom činí 10 027 korun měsíčně. Tato částka stačí na nájem malého bytu v paneláku a nákup základních potravin. To je luxus? Po odpočtu částky na důchody zbývá 106 mld. (údaj z r. 2009).

Na výdajích nemocenského pojištění se nejvíc podílí vlastní nemocenské 70ti procenty. Přitom proti r. 2008 kleslo o více než čtvrtinu. Zbylých 30% tvoří peněžitá pomoc v mateřství a ošetřovné.

V potírání lůzy a flákačů se zaměřujete, p. Matějko, na podpory v nezaměstnanosti. Přitom tyto podpory představovaly i loni, v době vrcholící krize, jen něco přes 1% z celkových státních výdajů. Z 540.000 uchazečů o práci jich totiž pouze 189.000 (35 %) pobíralo podporu v nezaměstnanosti. Dvě třetiny lidí bez práce se musely obejít bez podpory. Kolik zde chcete, pane Matějko, ještě ušetřit?

Příspěvek na péči stejně jako dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky zdravotně postiženým (19 mld.), vyplácí stát naprosto adresně prostřednictvím obecních úřadů a jen cynik je může označit za rozhazovačné. - Zbývají výdaje na tzv. státní sociální podporu, což je sedm dávek: Rodičovský příspěvek  činí 29 mld., porodné 1,6 mld. V kontextu strašení s vymíráním bílé populace je to nula nula nic. Kolik chcete, pane Matějko, ušetřit svými majetkovými přiznáními v této oblasti? - Další dávkou jsou přídavky na děti, které již dávno nejsou plošné. V r. 2009 jich bylo vyplaceno 4,7 mld. Kč. Je otřesnou skutečností, že ani celkový měsíční příjem matky s malým dítětem ve výši 11.000 Kč nezakládá nárok na tuto dávku. Má tedy prodat svůj družstevní byt a spát pod mostem, aby vyhověla vaší podmínce nemajetnosti? - U sociálního příplatku a příspěvku na bydlení jsou podmínky pro přiznání ještě mnohem tvrdší, dávky pěstounské péče a pohřebného jsou navíc výdajově zcela nevýznamné.

V. Kún 3.8.2010 1:55

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

- pokračování:

Opravdu nevím, pane Matějko, kolika „řadovým“ příjemcům uvedených dávek visí zlaté řetězy na krku. Bude jich ale neskonale míň než vážených a nepostižitelných boháčů (také se zlatými řetězy na krku), kteří stát připravili o miliardy na daních falšováním účetnictví, únikem do daňových rájů, trapnými odpočitatelnými položkami (i na mercedesy), využitím umělých stropů u sociálních a zdravot. odvodů,  Schwarz-systémem, neevidovaným zaměstnáváním Ukrajinců a černých duší, atd. Tedy těch, u kterých právě Vy jakékoliv kontroly, prokazování nabytí majetku a dodanění vůbec nepřipouštíte. NESTYDATĚ PŘITOM PÍŠETE, pane Matějko, že „... pokud nebude existovat rozdíl, který tvrdě, TÉMĚŘ NA HRANICI LIDSKÉ EXISTENCE, bude respektovat rozdíly mezi „okrádanými“ přispěvateli do systému a těmi, co z něj čerpají, tak se nic nezmění“. Jste demagog a lhář, pane Matějko.

F. Pavlis 3.8.2010 7:47

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Vážený pane Kúne, také vy asi nemáte ponětí, jak to vypadá na odboru sociálních věcí. Běžte si tam na pár dní sednout a dívejte se a poslouchejte. Ty řetězy jsou možná nadsázkou, ale jízda taxíkem do Kauflandu a řada jiných "zvláštností" příjemců sociálních dávek není výjimkou.  Nicméně platí, že sociální systém je předimenzovaný a nevede k odpovědnějšímu způsobu života. Vyžaduje to kvalitní analysu a né házení slovy demagog a lhář.  Povinná solidarita musí mít povinnou odpověď ve vděčnosti a né v nároku. Emocionální přístup stejně jako populistický je tím nejhorším. Pokud někomu vadí bohatí a kradené miliardy, není to důvodem tolerovat obdobně neřestný druhý konec společenského žebříčku a naopak. Obdobnými " úlety spravedlnosti " trpí především levice. Ti napravo to platí tak jako tak, vážený...

V. Kún 3.8.2010 8:31

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

- pk příspěvku F. Pavlise:

V každém národě jsou zlodějíčci a zlodějové, podvodníčci a podvodníci, lumpíci a lumpové. Lidé bez zábran a morálky, dokonce pedofilové a vrazi. Vyskytují se v každé době a za všech režimů. - Už dlouho tu píši, že každá sociální vrstva (třída) má svůj LUMPENPROLETARIÁT  i MALOMĚŠŤÁCTVO.  Čili skutečně existují i ti podvodníci, nemakačenkové, zloději a lichváři, co si chodí pro podpory se zlatými řetězy na krku. Ale je jich evidentně zlomek, způsobují určité škody, ať se proti nim zasáhne, vyloučí se z podpor, pozavírají, atd.  To je kriminalistická záležitost. Ale páni Matějkové  – a nejsou sami, pravice právě díky nim a dalším politikům tímto "argumentem" vyhrála volby – mají za podvodníky každého potřebného. Budou ho předem šikanovat, ponižovat, nutit psát supliky, dokládat, že žadatel je bez nohou, spí pod mostem, nemá boty natož vilu. A když to vše prokáže, dostane i jako slepý a bezruký a s dvěma malými dětmi ponižující dávku TÉMĚŘ NA HRANICI LIDSKÉ EXISTENCE, jak POŽADUJE pan Matějka. Ani o korunu víc. „Ať jedí koláče, když nemají na chleba“ - bude se jim on a naši poloitici ještě posmívat.

Ty miliardy utíkají jinde. A není jich málo, kdo si je nakradl a stále ukrádá. A budete se divit, jsou to právě ti, kdo soustavně ječí (ano, ječí - to není urážka, to je fakt!),  že nejsou povinni někoho podporovat, natož živit.- Proč se k nim hlásíte?

J. Poláček 3.8.2010 9:52

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Vážený p/s ? Kúne. Jste vedle, úplně vedle. Proboha p Matějka reagoval na obrovský problém sužující celou vyspělou Evropu - a tím je NENAŽRANOST TĚCH CO NA TO NEMAJÍ. Pokud si nekdo po nekolika letech podnikání koupí bourák, barák, a ja nevím co bůh ví jěště tak je to OK !!! Proč pane, vydelal si (to ale vy programově nevidíte - nechcete, ve vašem vidění sveta to tak být nemůže to odporuje vašemu principu rovnosti majetku) !

To co je tu problem je a) Podle p. Matějky nenažranost pobíračů soc. dávek (aby jste se hned nevzteknul pane, tak ne všech - ale i to malo stači, společensky určitě) -b ) podle vás nenažranost zlodělů ? - no ale ti jsou takový z principu, lhostejno zda-li jsou v límečku nebo v modrákách. Vy vpodstate chcete aby se nejprve pochytali všichni zloděli a pak se budeme bavit zda a kdo ma na jake davky narok.

V. Kún 3.8.2010 10:01

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

- pro pana Poláčka:

Zkuste si, pane Poláčku, ještě jednou přečíst, co napsal pan Matějka, a co já. Nebo raději třikrát, ať text pochopíte, a pro příště nemusíte vkládat někomu do úst něco, co neřekl, a pak to pracně vyvracet.

Přeji míň zášti a hezký den!

L. Boháč 3.8.2010 11:02

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Pane Kún, vidím že jste dostatečně odpověděl na velice " inteligentní " příspěvek pana Poláčka, kde podle jeho vyjadřovacích schopností a psaní je vidět, že má za sebou studium na více vysokých školách! Nyní zřejmě jak to bývá u těchto lidí zvykem, můžeme očekávat vulgární napadání. Přeji hodně trpělivosti a přehlížení " inteligentních " příspěvků.   

L. Boháč 3.8.2010 9:59

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Pane Kúne, proč se pan Matějka k nim hlásí? Na to je jednoduchá odpověď. Když budete pročítat diskusní příspěvky zjistíte, že jsou zde lidé kteří svým přístupem brání své získané majetky, nebo lukrativní místa či postavení! Vzhledem k tomu že se strašně bojí, že se příjde na to, že není vše v tak dokonalém pořádku jak tvrdí a pro strach z toho že příjdou o majetek, který by při hloubkové  kontrole nedokázali obhájit a že přijdou o dnešní tok financí, tak budou neustále vymýšlet nějaký důkaz, kde utíkají nejvíce peníze ze státní pokladny! Jistě jste si všiml, že toto praktikování již trvá dlouhé roky a to jen proto, že jim dnešní stávající zákony které se dají lehce obcházet tak dobře vyhovují!

V. Kún 3.8.2010 10:18

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Souhlasím s Vámi, pane Boháči. Když někdo ukradne deset pytlů cementu, dostane flastr(oprávněně). Když někdo toho cementu ukradne deset vlaků a k tomu přidá nějaké  ty machinace s topnými oleji, daněmi, na černo zaměstnanými Ukrajinci, podplatí kde koho, atd.,  dostane státní zakázky a vyznamenání, pozvání na Hrad a flek (ano - flek, ne flastr) ministra. A protože ty státu zapřené odvody a daně témuž státu v rozpočtech scházejí, seberou se těm, co s uvedenými zlodějnami nemají nic společného. Atd.

A to nás ještě čeká důchodová a zdravotní reforma, další snížení daní milionářům a miliardářům, dotace jejich krachujícím korporacím a bankám, apod.

J. Potměšil 3.8.2010 11:02

Re: Pane Matějko, podívejte se podrobněji na svá čísla a nelžete

Moc velký dík za Vaši analýzu, pane Kúne. Pan Matějka opět sepbral pár čísel, aby jeho hospodské rozumy vypadaly seriózně, a v podstatě lže. Příklad několika podvodníků se zlatými řetězy je velmi chytlavý, nic ale nevypovídá o matkách s dětmi, opravdu chudých lidech, chudých důchodcích a lidech, kteří s výplatou 11.000 hrubého řijí od výplaty k výplatě. Ty pan Matějka nezná, nestýká se s nimi, možná se jich štítí. Své postavení vnímá jako samozřejmé a ostatní nechť se buď také snaží, nebo ať chcípnou. Symptomatické je vrhnutí se na chudé, rozuměj lůzu, zatímco 18 mld, které z rozpočtu MD odvedl do Viamontu převedeného na manželku Řebíček, jej nevzrušuje. 100 mld za Temelín také nic, podobně je to s dálnicemi, podobně s LTO atd., kdy byly miliardové zlodějiny kryty politiky, resp. nejvyššími místy. Šlechta šetřit a dodržovat zákony, resp. nekrást, nemusí, u huby je třeba vzít plebs, že, pane Matějko.