8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Zavádění prezidentského systému v ČR

V současné politické krizi se mimo jiné rozhoduje o tom, zda zůstaneme parlamentní demokracií, nebo zda u nás bude zaveden prezidentský systém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Němec 1.7.2013 5:58

Tentokrát nesouhlasím

Často s Vámi pane Drápale souhlasím, ale myslím, že tentokrát to nejde.

1) Pokud by si lid nezvolil svého prezidenta, byl by tam jiný, naopak dosazený současnou pochybnou vládnoucí garniturou. Rozdíl by byl v tom, že by nerýpal do už tak shnilého nepořádku a dokonce by jmenoval další vládu a nic by se nezměnilo. to také není dobře. Jen by se prodloužila současná agonie a preference ČSSD a kdejakých Babišů a Okamurů by rostly. Zemanovce pořád ještě počítám za lepší variantu, než výše uvedené strany. Sám budu tedy asi volit někoho úplně jiného, ale to je jedno.

2) Pokud by nepadla vláda ( a nevěřím, že policii v současné aktivitě jakkoliv vede Zeman nějakými postranními cestami), tak by těžko mohl Zeman jakkoliv vážněji prakticky zasahovat do dění. Řečnění nepočítám. Současné vládnoucí strany tuto situaci vytvořily samy. Navíc ani kdyby se Zeman rozkrájel, nemá moc proti parlamentu cokoliv dokázat. Opět tu musíme mít dostatečně slabou instituci, kterou on zvládne se svázanýma rukama převálcovat. Tedy nabízí se myšlenka, že pokud iniciativu sebral Zeman, tak bez něj by byl akorát chaos. Jen dodám, že nejsem jeho fanouškem. Prostě hodnotím, co vidím.

3) Pan Kubice nemusí emigrovat. Pokud se nepletu, tak v momentě, kdy už probíhaly zásahy policie Kubice nic nevěděl a tvrdil, že nikdo nikoho nezatýkal, že se jednalo jen o jakousi návštěvu. Pokud ministr vnitra má tak kvalitní informace, měl by se spíš bát vlastních podřízených nyní. Pro akci samotnou nebylo žádoucí, aby měl informace. Podivné, že?

Je v posledních dnech moderní současnou situaci házet na hlavu Zemanovi. Tomu se ale akorát hodí. Pokud by demokratické principy a instituce fungovaly, tak si ani neškrtne. Vinu tedy házejme na všechny ty Kalousky, Nečasy Peake, Johny, Schwarzenbergy a ty další neviditelné. A hlavně ... vinu ať si přiznají ti, co jim na ty jejich PR akce skočili. V případě knížete už s druhou stranou v pořadí.

H. Grúbr 1.7.2013 5:54

Když tady autor tak hezky pláče

jestlipak také plakal, když Klaus dvakrát nechal sestavit vládu ODS, ačkoliv věděl, že důvěru nedostane?

P. Pavlovský 1.7.2013 5:19

Zeman není troškař, pouhým presidentským systémem by se neuspokojil

On potřebuje svůj, Zemanův systém, a to by byl systém "mimostranický".

Systém, kdy do voleb sice vstupují strany se svými kandidátkami, ale Zemanovi příznivci si z nich  "panašováním" vyzobávají   Zemanovy sympatizanty (ať už jsou na jakémkoli místě jakékoli kandidátky).

Rozšířit před volbami jejich seznam by nebyl nejmenší problém. Zemanovci by pak porostě přicházeli k urnám s kartičkami, podle kterých by na kandidátkách zakroužkovali uvedené SPRÁVNÉ KANDIDÁTY.

Pokud by tohle dělala cca třetina voličů, máme tu Zemanův systém až do jeho smrti a pak případně systém přímo voleného jeho nástupce.

Stačí k tomu pouhá elementární gramotnost voličů.

T. Pansky 1.7.2013 3:40

Autorovi clanku dekuji. Stoji za cteni. ... Mozna se mylim, ale ..

... stale dochazim k zaveru, ze dnes sklizime plody pseudo-pravicove ceske politky zasete v devadesatych letech.  Za pravicoveho samana byl povazovan pan Klaus.  Kuponova privatizace mohla prinest prostredi, kdy by kazdy clovek byl investorem a mohl svobodne podnikat, investovat, sklizet plody svych investic.  Kazdy investor by mel zajem na fungovani maleho statu, ktery mu neuzira investice.  Ale to se nestalo.  Divoka privatizace dovolila prostredi, kdy miliony malych investoru byli doslova oskubani, chybely zakony na jejich ochranu.  Zakony doslova dovolovaly se malych investory zbavit a prinutit je k prodeji jejich investic.  Tim se tu vytvorilo silne podhoubi pro levici.  Dnes sklizime to, co jsme zaseli.  ODS se presentovala jako pravicova strana - to mozna platilo jeste v polovine devasdesatych let.  Ale aktivitu prevzaly ekonomicke zajmove skupiny a z pravicovosti zbyla jen nalepka.  Dnes nema ODS absolutne co nabidnout, krachuje a vykopnuti volici skoncili u CSSD (ktera lze, ale alespon je stranda, ne?)  top0625top@live.com