7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zakopeme rakety

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dedek 18.9.2006 16:24

Re: Re: Re: Re: Re: Nedokázaný předpoklad

Jediny kdo ma opravdovy strach z Iranu a ostatnich zemi v tamejsi casti sveta je Israel, ktery vyuziva Ameriku.

Kdyby se ta malicka zeme odstehovala nekam, kde nikomu nevadi mohli by prosperovat a byt velmi bohata zeme, bez nutnosti zbrojeni. Ovsem tim by se museli starat sami o sebe a nemohli by zdimat okolni svet.(Y)

Dedek 18.9.2006 16:18

Re: oh no

Pan Chylek je kratkozraky a neuvedomuje si kdo ameriku vyuziva a zdima.

Politika ve strednim vychode se toci kolem existence Israele a lide to nevidi.

Zdeněk 16.8.2006 14:13

Re: Re: Jde jen o jurisdikci?

Toto je věc, o které se doposud žádný politik nezmínil. Bez kontroly českých orgánů může být na základně nainstalováno kdykoliv cokoliv, např. i útočné balistické rakety s prstem na spoušti USA. Navíc upozorňuji na článek Dr. Borise Valníčka - předního odborníka v oblasti raketové techniky v Právu - který dokazuje, že umístění protibalistických raket ve střední Evropě na krytí útoků z uvažované oblasti je z technického hlediska nesmysl. Pro obranu USA je z tohoto hlediska vhodná Havaj. Tak proč Česko?

lyn_x 15.8.2006 20:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A také nás ochrání před komunisty, že? :-)))

když nemůžete mluvit s Crutonem, rád bych ty racionální důvody znal já - a myslím že i ostatní čtenáři. já takový důvod zatím nenašel :(

lyn_x 15.8.2006 20:35

Re: hledat řešení

nevím nevím, tedy.. kromě toho, že mi to celé s těmi nebezpečnými "muhádžidy" připadá tak trošku jako divadlo(tedy - netvrdím že neexistují, jen že to je všechno tak trošku jinak), tak americká protiraketová základna jen těžko může být určená na obranu proti nim - atentátníka v metru asi opravdu nesestřelí.. nebo si opravdu myslíte, že ti muslimové, kteří zrovna nevraždí s bombou v batohu, činí tak proto, že si doma po večerech sestavují mezikontinentální balistickou střelu? Kromě toho - Vy si myslíte, že základna je určena pro obranu ČR, nebo je jí alespoň schopna? Potom ale máte špatné informace. Mimochodem, zástupci ruské federace se již nechali slyšet o protiopatřeních proti takovýmto základnám ve střední evropě - proč zrovna rusové, žeby náhoda?

Spectator 15.8.2006 18:17

Protiraketová základna

Když tak čtu ty různé názory na umístění protiraketové základny na našem území , tak žasnu, jak mnoho lidí je si jisto , že naše republika bude tabu pro všechny válečné dobrodruhy. Globalizace se asi netýká zbraní (podle nich) a je tedy pozoruhodné, že globální hrozbou je terorizmus, o němž jsme se ještě v r.2001 domnívali, že se nás netýká. Až náhodou někdo někde usoudí, že nějaký článek v našem tisku někoho uráží a že je třeba poslat k nám nějako raketovou "lekci" , pak asi  všichni ti odpůrci protiraketového systému budou hledat viníky, ale mimo sebe.  Jistě, že při rozhodování o umístění takové základny musí hájeny naše zájmy, ale chtít ze všeho jen profitovat ...

Roman 15.8.2006 11:24

Re: Jde jen o jurisdikci?

Ona je také vhodné položit otázku,zda základna má být skutečně obranná.Článek astrologahttp(://www.blisty.cz/2006/8/15/art29822.html)o odpalování balistických střel vyvolává otázky o možném skutečném určení základny.Potom by neplatnost jurisdikce s nemožností inspekce mohla být opravdu vážný problém.

1984 14.8.2006 22:39

Re: Re: Re: Re: Re: A také nás ochrání před komunisty, že? :-)))

A z ceho usuzujete, ze ten nebo onen ma 'nekriticky obdiv ke Spojenym Statum'?

Na rozdil od Vas se ale domnivam, ze americka zakladna na uzemi CR je ve velkem souladu se zajmy vetsiny ceskeho naroda; i s bezpecnosti zeme. A to pres to, ze (i) na to dnes tato vetsina takto nenahlizi; a (ii) ze jako politicka hraz proti komunismu zakladna moc uzitecna neni. Jestli si prectete co jsem napsal pozorne, uvidite, ze nic jineho jsem nerekl.

Pro svuj nazor, ze zakladna je plne v souladu s bezpecnosti zeme, mam zcela racionalni duvody. O jejich platnosti jsme si mohli rozumne pohovorit. Ale zatim

jsme nenasli rec dostatecne spolecnou k takove debate. Mozna nekdy priste; pravdepodobne ale ne.

Adios amigo Cruton

Václav Doležal 14.8.2006 18:15

Jde jen o jurisdikci?

Byl byste, pane Mandlere, pro obrannou základnu v případě, že by na ní zůstaly platilt české zákony? A vy, ostatní diskutující?

mapacorp 14.8.2006 11:26

A JESTE JEDNA

Psa dlouho ctu a jeste jsem se zde prilis neozval, krome te nehorazne afery se zakladnami, ktera me tak priserne namichla.

Tak jeste jednou: NEJSEM zadny EUROMANIAK a NESOUHLASIM se soucasnym vyvojem teto radobystruktury. Je mi ale jasne, ze Evropsky stat potrebujeme, aby nas chranil proti multipolarni hrozbe. Evropsky stat neni pro me v zadnem pripade dnesni Unie, ktera tak dobre slouzi ultraliberalnim ideologum, autokratickym kapitalo-politickym papalasum a jejich pseudointelektualnim pochlebovacum. Evropsky stat pro me neni v zadnem pripade jakasi nejasna mlhovina soustavne poskozujici zajmy a prestiz evropskych obcanu.

Nejsem ani zadny zavily antiamerican, protoze az se jednou situace zmeni, tito budou na saska, tak jako jejich predchudci amerikanofilove ktere tu obcas slysime vykvakovat.

Jenom si myslim, ze nejdulezitejsi je budoucnost ve ktere musime mit KOLEKTIVNE jasno, jinak bude zase tahnout kazdy svym smerem a pritomnost ktera ve skutecnosti nevyhovuje ani jednomu evropskemu statu se bude vyvijet k horsimu pro nas a ve prospech ostatnich multipolarnich velmoci.

Cruton 14.8.2006 11:26

Re: A take dalsi problem

Nebral jsem to jako napadení. Jenom jsem si myslel, že jsem se nesrozumitelně vyjádřil a tak jsem "poselství" toho příspěvku pro jistotu zrekapituloval.

Jinak si myslím, že na mnoho věcí máme podobný názor.

mapacorp 14.8.2006 10:44

A take dalsi problem

Ja jsem to dodal pro upresneni, ne proto abych vas napadl Cruton ( jestli jste to tak vzal, tak se omlouvam).

Chci dale zduraznit dalsi vec : Nasim lidem musi dojit ze cely hlavni ucel tohoto pokusu  o  zrizeni trvale Americke pritomnosti v Ceske republice neni zadna " protiraketova zakladna ", ale cela rada ciste americkych vojensko-politicko-ekonomickych zajmu ktere s nasi obranou nemaji nic spolecneho a jsou ji primo nebo neprimo nebezpecne.

Je to nejspis takovy stary " lampasacky" reflex, ale radim vsem jenom jedno : Jeste pred tim nez zacnete nekomu stranit v ramci jakekoliv propagandisticke kampane podobneho razeni : PODIVEJTE SE NA MAPU ! Podivejte se na politickou, ekonomickou a geografickou mapu sveta a Evropy, porovnejte par cisel, ktere maji s danym tematem neco spolecneho a UDELEJTE SI VLASTNI USUDEK PREDEM.

mapacorp 14.8.2006 10:20

Pokracovani

A s takovym cilem proti Americe Cesi sami jednoduse nepochodi, protoze nemaji proti takove velmoci dostatecnou vahu. Kdyby se o tom vedla jednani na evropske urovni ( a ne s nejakou stupidni komisi plnou papalasu ( kde si americka nebo cinska sebranka uz dnes vylobuje kde co) , ale s Parlamentem ) musela by Amerika kvuli svym ekonomickym zajmum v Evrope ustoupit a prijmout pro nas daleko vyhodnejsi podminky.

Cruton 14.8.2006 10:15

Re: Re: Re: hledat řešení

Souhlas. Ale nemohu ve svých příspěvcích všechno rozebírat dopodrobna. Tady šlo o to říci, že se obraně nevyhýbáme.

mapacorp 14.8.2006 10:10

Re: Obe strany teto zbytecne diskuse se myli, ale na tom stejne nezalezi

Ano, a budeme tu mit takovy novy "protektorat" anebo "socialisticky tabor" , ktery vasi kategorii lidi tak velice vyhovuje.

mapacorp 14.8.2006 10:05

Re: Zase nějaké číslo, co si myslí, že základna bude obranná [8-o]

Zlata slova, MAXIMUS,

Nasim VRCHOLNYM ZAJMEM je NEHRAT ZADNOU CISTE AMERICKOU HRU ! Protoze jedini, kteri z ni potom neco vytezi budou ti ostatni : Rusové, Cinane a zitra Indove ! A Evropa se muze velice rychle promenit v obetniho beranka US a zazit takovy velkoevropsky Mnichov anebo Teheran II.

mapacorp 14.8.2006 9:59

Re: Re: hledat řešení

Veliky POZOR, CRUTON :

Za prvé : kdyz se teda budeme podilet ne nejake obranne hre NATO ( coz nemusi byt sam o sobe hloupy projekt ) , tak veliky pozor na to, jakym zpusobem se bude rozhodovat o pouziti takovych zbrani a v jakem kadru !!!

Aby to nedopadlo jako tenkrat v EX-jugoslavii, aby nasi dustojni nemuseli zase cekat na nejaky befehl Z AMERIKY a aby to americane zase nezneuzili proti NAM, aby nas zdiskreditovali pred nasim vlastnim publikem pro dosazeni vlastnich cilu v ramci nejake jejich nove lumparny.

Cruton 14.8.2006 8:25

Re: Re: Re: Re: A také nás ochrání před komunisty, že? :-)))

1) Z čeho usuzujete, že já nebo Skepticus Maximus jsme komunisté nebo, že s nimi sympatizujeme? V žádném příspěvku jsme nežádali obnovu komunismu, zavedení diktatury proletariátu nebo znárodnění hospodářství. Jediné k čemu jsme se vyjadřovali byla americká základna v ČR a případně současná politika USA. Oba se domníváme, že ČR by se měla chovat jako suverénní, samostatný stát. Domníváme se, že ČR má spolupracovat s jinými státy, ale má přitom hájit své zájmy a zájmy svých občanů. Pokud takový postoj považujete za komunistický, tak to si tedy skutečně nebudeme rozumět. To já zase nemám rád, že někdo pro svůj nekritický obdiv k USA hodlá poškodit zájmy ČR.

2) Pokud ztotožňujete boj proti komunistům s bojem za americkou základnu, tak jste politicky naivní. V prvním případě budete bojovat proti cca 13% obyvatel, ve druhém případě si však proti sobě postavíte cca 80% lidí. Vezměte prostě na vědomí, že řada lidí v ČR Vaše nadšení pro americkou základnu nesdílejí a mají k tomu důvody, které s komunismem vůbec nesouvisí.

1984 14.8.2006 5:30

Re: Re: Re: A také nás ochrání před komunisty, že? :-)))

Rychle postavit slameneho panaka a hura na nej, ze pane Cruton! Je to dneska uz podruhe, co zbytezne uzivate sofistricke techniky v souvislosti s mymi poznamkami.

Takze, abychom se vratili k veci, jeste jednou: Raketove zakladny Spojenych Statu nezarucuji politicke usporadani zeme. Bylo by jiste naivni se domnivat, ze politickou situaci neovlivnuji, ale nediktuji ji. Nove tazeni komunistu k moci muze byt uspesne i jestli tu ta zakladna bude. To komunisticke tazeni vyjde naprazdno jenom tehdy, pokud se dostatecny pocet lidi postavi bud primo proti komunistum anebo neprimo, tim ze se postavi za neco jineho. Maximus Skeptikus pak ostrouha kolecka a Vy, rekl bych, asi take. Ale nechci Vam krivdit a kdyz mi sdelite, ze Vy s komunisty nesympatizujete, budu to brat za bernou minci..

1984 14.8.2006 4:47

Re: 1984, evidentně se Vám po velkém bratru stýská, jenže mně ne a

No vida, jak se veci nemeni. Pred triceti lety jste mi vy rudi takto nadavali, dneska zas.

Cruton 14.8.2006 0:12

Re: hledat řešení

Nikdo tu netvrdil, že obrana je nebezpečná. Nikdo nechce kapitulovat! Jsme ochotni se podílet na obranném systému, avšak v rámci NATO. Ne jako nesvéprávní rukojmí USA.

Tomas Jasny 14.8.2006 0:09

Obe strany teto zbytecne diskuse se myli, ale na tom stejne nezalezi

Na Neviditelném psu se pravidelně objevují články pro a proti americké protiraketové základně a k oběma stranám se pokaždé připojují zaujatí komentátoři, kteří se snaží přispět svou troškou do mlýna, přestože jejich úsilí je naprosto zbytečné.   O tom zda mít základnu v ČR nikdo v Čechách, žádní čeští komentátoři, žádné české referendum, žádný český parlament, a dokonce ani žádná česká vládá, koalační nebo úřednická, rozhodovat nebude, zrovna tak jako žádní Češi nerozhodovali o tom co se v jejich zemi stane v březnu 1939 nebo v srpnu 1968.   Zde rozhodují velmocenské zájmy a těm se dosud vždy podřídili jak Hácha (1939),  tak první Svoboda (1968) či druhý  Svoboda (2006) bez ohledu na české veřejné mínění.  Tudiž, lze očekávat, že pokud Američané uznají za strategicky důležité mít základnu v ČR,  spíše pro psychologický než pro vojensko-obranný účel (ten je minimální)  základna tady bude.    

Cruton 14.8.2006 0:08

Re: A kdo by měl odpálit bombu v letadle a proč?

Vy si skutečně myslíte, že v případě bomb v letadle Vám protiraketová základna pomůže? Můžete mi sdělit jak?

Cruton 14.8.2006 0:04

Re: Re: Re: Re: Nedokázaný předpoklad

Ano, ano - tzv. nebezpečí raket z Íránu.

1) Před hrozbou rakety z Íránu varuje americká vláda. Ta samá vláda, která nás varovala před ZHN Íráku a doposud je tam marně několik let hledá. Tolik k důvěryhodnosti zdroje varování.

2) Írán nemá jaderné zbraně a má raketové nosiče s doletem pouze 2000 km. Těmi dosáhne maximálně na Rumunsko, Turecko a Ukrajinu. Je pravdou, že Írán usiluje o vývoj moderních zbraní a možná se pokouší i o vývoj jaderné zbraně. Ale vemte na druhou stranu na vědomí, že Íránci mají na západní hranici Írák s americkou armádou, totéž na východě v Afghánistánu a zároveň na ně míří Izrael svýmí jadernými zbraněmi. Co byste dělal na místě Íránců? Prodal byste své rafinérie Američanům a stal se trpěným hostem ve vlastní zemi? Nebo byste zbrojil, aby jste nebyl pro Izraelce a Američany snadným soustem? A když byste si nakonec za cenu krvavých investic těch pár nesmírně drahých raket i s hlavicemi pořídil, tak jak byste dále postupoval? Nechal byste si je na odstrašování nepřátel v okolních státech nebo byste je poslal do nějaké tisíce kilometrů vzdálené Evropy. Napadením Evropy Írán totiž jen a pouze ztratí. Ztratí své rakety k odstrašování okolních států, vytvoří si obrovské množství nových nepřátel a hlavně Izrael s USA konečně získají záminku k tomu, aby se s Íránem jednou provždy vypořádaly.

3) Pokud by Íránci chtěli poškodit USA, či Evropu, tak se nebudou pachtit s mezikontinetálními raketami. Jadernou zbraň mohou do USA "doručit" křižující střelou nebo raketou krátkého dosahu odpálenou z obchodní lodi někde u pobřeží USA nebo třeba v kontejneru s obchodní zásilkou. Těch možností je spousta a protiraketová základna Vám v těchto případech nepomůže. Pro Íránce by to naopak bylo lacinější.

Milaz 13.8.2006 23:49

Re: A kdo by měl odpálit bombu v letadle a proč?

Muslimský fanatik pro slávu islámu - zabije dostatek nevěřících aby se dostal do sedmého nebe, kde bude mít pannen co hrdlo ráčí.

Milaz 13.8.2006 23:45

hledat řešení

Naše země za posledních 400let  prokazovala, že nemá odvážnou reprezentaci, která by byla ochotna vést své občany k obraně své vlastní země. Bohužel to pokračuje dál. Místo toho, abychom jednali o podmínkách umístění priraketové základny - určit podmínky pro případné zrušení, určit statut území kde bude základna stát, určit vztah amer. vojáků k české justici atd, kříčí zde většina lidí o tom, že obrana je nebezpečná a že to není pro nás výhodné. Přece mnohem nebezpečnější je kapitulace či smíření se s následky útoků muslimských muhádžidů.

doxa 13.8.2006 23:44

A kdo by měl odpálit bombu v letadle a proč?

Milaz 13.8.2006 23:35

Re: Re: Re: Nedokázaný předpoklad

Jste snad slepý? Muslimský svět vede proti euroatlantické civilizaci VÁLKU! Jen to, že jsou dostatečně slabí, neznáme důsledky u nás. Ale oni sílí a jakmile to půjde, tak to někam prásknou. Irán se snaží získat atomovou zbraň a jakmile jí bude mít, tak ji použije!!

rýpadlo 13.8.2006 22:50

ale copak skeptiku,

nějak jsme se vzrušili co? Tak tohle byly ty argumenty po kterých vždy voláte? No trochu jste se odkopal - a tak to má být..

Cruton 13.8.2006 22:46

Re: Re: Nedokázaný předpoklad

Zbraňový systém se vždy pořizuje za nějakým účelem a ne proto, že se někdy možná bude hodit. Nebo jste si třeba už koupil lokomotivu? Také se Vám může někdy hodit!

Takže se znovu ptám. Kdo by měl zmiňovanou raketu na Evropu vystřelit a proč? Pokud znáte odpověď, tak odpovězte. V opačném případě se zde neztrapňujte nic neříkajícími kecy.