29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Zákaz placení hotově není daleko

Jako bych vás viděla: Budík, venku ještě tma, snídaně je zbytečnost, kýbl kafe to spraví, autobus, práce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlasák 9.3.2015 8:26

Re: Ony ty bezhotovostní platby a účtenková buzerace

I dnes si každý policajt může spočítat, kolik si kdo vydělal, i dnes to všechno má zaměstnavatel v evidenci. Otázka je, zda to policajt umí, či zda "to všechno" dokáže a má šanci získat. V rámci ochrany osobních údajů a různých mlčenlivostí daných zákonem totiž berní úředník ani prakticky nemá šanci správně vyměřit daň drbanům kteří krátí daně, zaštiťujíc se dohledem velkého bratra a omezováním občanských práv. To je možná jediný smysluplný důvod plošného zavedení EET. Vy jste naťukl podstatně jednodušší a funkční způsob, jak zvýšit výběr daní. Zbůhdarma vyhozené investice raději věnovat do propojení existujících databází, aby berní úředník bez zvednutí zadku od počítače zjistil i to, zda jste si nechal dělat zuby a za kolik, na jaké pláži jste trávil dovolenou, ale hlavně, zda jste si na to dle odevzdané daně vydělal. Neplatit daně je totiž přinejmenším nemravné.

A. Alda 9.3.2015 8:21

Nebude to tak horké.

Dokud nevymře předpočítačová generace, tedy lidé, kteří odešli do pense před pádem komunismu, platbu v hotovosti se zakázat nepodaří.

J. Schwarz 9.3.2015 8:19

Re: ALE TO VŠE JE JENOM MEZISTUPEŇ.....

Vida - to jsem si neuvědomil, ale je to tak! Povinná vojenská služba je perfektním analogem života v komunismu.

Z. Bartoňová 9.3.2015 7:56

Proč tuto fázi nepřeskočit a rovnou nečipovat?

A co takhle děti. Dostanou svoji platební kartu rovnou v porodnici? Nebo už jim rovnou do paže nastřelí čip? Já jako babička pak přiložím svoji kartu nebo svůj čip k jeho a převedu mu desetikačku na zmrzlinu?

B. Uhlich 9.3.2015 7:43

Re: Zakaz placeni hotove ... sikanovani vlastnich obcanu ...

Nojo, pane Panský, když za pana Babiše podstatě vděčíme pravici. Kdyby se pravice nechovala jak smyslu zbavená, tak by se tu dnes neroztahoval jeden slovenskej eSTBák. Tady je ten problém. Ono i pravicová politika jde dělat tak, že se z lidí nedělá stát do nekonečna blázny. A tohle co se dnes děje je toho přímý důsledek.

K. Frauknecht 9.3.2015 7:32

Re: :-))))

Vidím důsledky stejně. Jen si furt myslim, že to soudruzi ani nerozjedou.

Jako ajťák do toho jistě vidíte líp. Podle mýho je propojení více než půlmilionu stanic jiný kafe, než propojení pár úřadů (registr vozidel). A jak to dopadlo :-).

E. Vašátko 9.3.2015 7:32

Ony ty bezhotovostní platby a účtenková buzerace

mohou mít ještě jiný účel - zvyšují kontrolu státu nad příjmy obyvatel a podstatně tím omezují řadu občanských práv. Pamatuje ještě někdo, jak za komunismu byly v podnikové sféře v zásadě dvoje peníze, které se důkladně hlídaly ? Byly peníze investiční, které byly dlouhodobě plánovány a povolovány, protože to byly prachy, za které se skutečně cosi kupovalo a potom tzv. mzdové fondy, které byly přísně limitovány. A každý policajt si uměl snadno spočítat, kolik si kdo vydělal (protože to všechno měl zaměstnavatel v evidenci) a protože musel být každý zaměstnaný (to už asi také spousta lidí zapomněla) tak byl kriminálník (minimálně příživník) každý, kdo měl peníze jaksi navíc.

No a tady se na to jde polehoučku z druhé strany, ale výsledek na konci bude za čas stejný.

V. Kolman 9.3.2015 7:24

ALE TO VŠE JE JENOM MEZISTUPEŇ.....

.....ke KOMUNISMU - skvělé to budoucnosti všeho lidstva, kdy každý bude dostávat podle svých potřeb! Nádherná, sluncem projasněná budoucnost! A zcela BEZ PENĚZ! Celá zeměkoule plná šťastných a spokojených lidí. Nebo - že by to bylo přece jenom jinak?

       STŘIH:

Jaksi stydlivě se mlčí o tom, KDO! bude rozhodovat o té potřebě nebohého človíčka. Že to zcela určitě nebude ten "šťastný" občánek! Že to bude "strana a vláda"!

       Já jsem v komunismu už žil - v době základní vojenské služby. O nic jsem se nemusel starat, všechno za mě rozhodl "moudrý" velitel. Ubytování, ošacení, strava, dokonce i o trávení mého volného času (od-do) se mi ten "laskavý" dobro/ser staral. Jak já jsem byl neskonale šťastný, když jsem se po 2 letech zase vrátil do systemu, kde jsem se musel o sebe postarat sám - ale "relativně" svobodně. Tedy aspoň ve srovnání s vojenskou buzerací. Co vy na to - "skalní" zastánci komunismu?

V. Vaclavik 9.3.2015 6:16

Nebylo by to 'terno'

i kdyby ty pocty nakrasne i vysly (~pul jednoho ven, 10velkych domu), protoze co bude, ci bylo by vysledkem? Co myslite, ze lide s penezmi, ktere neodevzdaji na danich asi delaji? Z prevazne vetsiny je obratem vraci do ekonomie, tou ci onou formou. I sporene penize jdou na investice do ekonomiky, ledaze je sporite do strozoku. Kdyz tedy vlada vetsi sikanou vice vybere, budou tyto penize utraceny vladou na z jejich pohledu bohabojne ucely. Ale uplne jiste ty extra penize nepujdou na umoreni narodniho dluhu, na to muzete vzit jed. Rozrfrcaji se na ekonomicky neefektivni investice, na dotace nesmyslnych, nepotrebnych, socialistum libivych projektu, na startovani ekonomiky, tedy ekvivalent bicovani herky, ktera je zpoloviny na kolenech, nebo pichani andrenalinu do zeslableho chudaka, mackani mu srdce, aby skakal jako mladik. Ale dopadne to jako s tou kravou, kterou uz temer naucili nic nezrat a ktera zhebla prave kdyz uz byl experiment prakticky u cile.

J. David 9.3.2015 3:18

Tak já nevím,

kdo je blbej a kdo blbější. Jako ajťák "na penzi" si nějakými "štěky" na ŽL přivydělám. Když je po mých službách poptávka, proč ne. Vystavím pak fakturu (daňový doklad) na smluvní cenu, inkaso "cash" nebo bezhotovostně na základě dokladu. Vše pak 1x ročně předhodím berňáku, zaplatím berni (potažmo i ZP a SocPrc). Finito. Pokud ale někdo vymyslí další buzerace, ŽL zruším a služby budu poskytovat formou vzájemné občanské výpomoci. U piva si plácneme, že ho budu učit třeba PHP a na opátku on mi dá 100 vajec od svých slepic na hodinu (ekvivalent 300 Kč). Pak ať nám berňák hvízdne na "péro". Furt by někdo něco dirigoval, jako kouření v putykách soukromých provozovatelů. Když to zakáží, bon, najde se alternativa. Můj známý má ve svém domě svoji hospodu. V případě dobroserského počinu prý z toho udělá "kuřácko-mariášnický" klub, s přístupem "For members only". Brsnící nekuřáci si mohou pak hvízdnout na Kašpara, lufťáci, kteří se nestanou jednorázovými členy klubu (přistupují na podmínky), si mohou sežrat držťkovou či utopence koupenou na nejbližší benzínce (tam se nesmí kouřit), nebo skývu chleba z mošny na návsi. Nikdo jim nic nevnucuje, mají možnost svobodné volby. Asi tak.

P. Sulc 9.3.2015 2:34

Re: Zakaz placeni hotove ... sikanovani vlastnich obcanu ...

Stale se jen lamentuje, jak je ta vlada spatna a jak to Babis spatne vede. Ale kdo je volil? A to ANO jde stale nahoru, i s Babisem, ne?   Narod ma, co si zaridil.

T. Pansky 9.3.2015 0:58

Zakaz placeni hotove ... sikanovani vlastnich obcanu ...

... to mohou vymyslet pouze socialiste !!!  Stat tu neni od toho, aby sikanoval.  Stat tu mame od toho, aby slouzil svym obcanum (coz je myslenka pro levici naprosto nepochopitelna).  Co je spatneho na platbach v hotovosti?  Zvlaste starsi obcane nechteji platit kreditnimi kartami nebo prevody na bankovnich uctech.  Virtualnim penezum moc neveri.  A ted na stari jim stat napari tenhle nesmysl.  Zlepsi se neco?  Pry zabraneni unikani penez.  Odkud a kam?  Dnes se velke castky plati jedine bezhotovostne.  V hotovosti se plati drobne !!!  To zachrani ceske finance???  Je to samozrejme nesmysl.  Jenze levicova vlada nema zadny napad, jak resit stale vice se prohlubujici statni deficit.  Mohla by jit cestou opacnou: zjednoduseni danoveho systemu, snizeni odvodu, ponechani vice penez soukrome sfere k investovani.  Jenze to levice nemuze, to dela pravice.  A tak levice vymysli naproste kraviny a bali to do lepe stravitelnych frazi.  Jenze pro nas pro obcany to bude dalsi statni buzerace.  Ale mame to, co jsme chteli ....