23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 28.6.2011 15:52

A o čem také nikdo nehovoří.

Slovo "reforma" znamená m.j. systémopvou změnu k lepšímu. Nic z toho politické stany (lhostejno které) ani vláda nepředvádí ani nenavrhuje. Jediná skutečná reforma která může České republice pomoci vybřednout z neustálých problémů a dluhu je razantní reforma státní správy, volebního systému a zavedení přímé účasti občanů ma řízení státu. Je totiž zcela nelogické a absurdní, když země, počtem obyvatel srovnatelná s polovinou města na západ od nás (Mexico city, Rio de Janeiro, Tokio a pod) je řízena tolika politiky a úředníky státní správy. Skutečná reforma státní správy může klidně zrušit nejméně 8 ministerstev. Vezmeme-li např. Švýcarsko, počtem obyvatel a strukturou průmyslu srovnatelné s ČR, zjistíme, že tento stát je řízen pouhými sedmi ministerstvy. A prosperuje, na rozdíl od nás. Jak se dělají skutečné reformy je možno vidět na příkladu Nového Zélandu, viz http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx

J. Blažek 28.6.2011 12:38

OMYL

VV nemusí shodit vládu, stačí když nebudou hlasovat pro asociální zákony TOP a ODS. A korýtka jim zůstanou !!

B. Pauk 28.6.2011 12:16

Dodatek k článku

Navazuji na autora s poznámkou, že systémy se udržují těmi principy, na nichž byly založeny a nelze je změnit zevnitř. Nemáme-li žádného českého ani evropského Pinocheta, musíme nový systém zavést a upevnit v nestátním sektoru (akciovky, sportovní organizace, zájmové organizace atd.) a pak teprve provést revoluci nekrvavou - nikoli však pokrytecky sametovou.

Viz též: http://www.seaplanet.eu/index.php/cs/souvislosti/18-souvislosti/324-pravni-stat-je-spoluvlastnictvi-oban-nikoliv-koist-politik

P. Čech 28.6.2011 9:40

Co nikdo nepíše.

Je zajímavé zjišťovat, že nikdo ze zdejších autorů se nesnaží najít příčiny dějů a stále jen popisují současný stav bez hlubšího pohledu na věc. Tedy za prvé. Občané jsou stále více znechuceni politikou obecně, činností politických stran (všech) a jejich představitelů a to nejen u nás, ale v celé Evropě (Island, Španělsko, Francie, Itálie, Řecko, Slovensko, ČR). Žádná z politických stran v celé EU nesplňuje očekávání občanů na řízení států. Ukazuje se stále markantněji, že politické strany řídit státy nejsou schopny. Za druhé. Mnoho občanůjiž prohlédá a ví, co chce, ikdyž skutečné řešení problémů je zatím vzdáleno. Politické strany se dobrovolně nechtějí (logické) vzdát své moci. Občané se však již nedají tak snadno bulíkovat při existenci internetu. Za třetí. Občané již vědí, co chtějí a na internetu to i dávají najevo. Chtějí přímou volbu svých zástupců do moci zákonodárné - většinový volební systém a nejen to. Chtějí se přímo podílet na správě svých zemí, poněvadž za více než 100 let zjistili, že politické strany v zásadních věcech nemohou jejich očekávání naplnit. Sice pomalu, ale jistě zjišťují, že k uskutečnění jejich požadavků může napomoci pouze institut obecného referenda k zásadním a důležitým otázkám fungování států. Občané cítí, že nekontrolovatelné a nikým nekontrolované moci politiků a politických stran zvoní hrana. Je to jev v Evropě, zdá se, obecný a na internetu je to stále více vidět. Politici a politické strany hledají nepřítele vlastních občanů tam, kde ve skutečnosti není. Nepřítelem občanů jsou ve skutečnosti ony samy a proto sa vehementně snaží vyrábět a nebo aspoň uchovat co nejvíce ovčanů (v je správně) ve svém stádu. Ke svému vládnutí a moci totiž nepotřebují svobodně uvažující občany, ale davy ovčanů, kteří hýkají tak, jak si politici přejí. Ona stáda ovčanů se však rapidně zmenšují (opět Island, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Francie a další). Občané totiž chtějí skutečné změny a za hlavní považují odstranění moci politiků.

P. Schuh 28.6.2011 9:55

Re: Co nikdo nepíše.

To je utopie, ikdyž krásná. Politické strany se dobrovolně nikdy nevzdají moci. Mají svojí policii, soudy, armádu a NATO. Pokud jim půjde opravdu o koryta, demonstrace se velice rychle a snadno potlačí (viz Peru a střelba do protestujících - 5 mrtvých) - U nás by stačilo během protestu vystřelit do vzduchu a ulice budou jak vymetené.

P. Čech 28.6.2011 10:45

Re: Co nikdo nepíše.

Evropa není Peru. Když dávám za příklad Island, jsem si vědom toho, že to není to pravé ořechové. Ovšem občané tam dali jasně najevo, a vyhráli, že žádné státní dluhy platit nebudou, když je nezpůsobili. Pomohlo jim k tomu právě ono referendum. Zametli s politiky a prosadili svou vůli. K podobným závěrům spěje Španělsko, Portugalsko, Řecko (tady je to trochu sporné), Itálie a snad i Francie. Je jen otázkou času, kdy se ovčané stanou občany. Mám za to, že to nebude trvat příliš dlouho. Míra naštvanosti občanů totiž již dosahuje vrcholu a to nejen u nás. My máme smůlu jen v tom, že obecné referendum zde není zavedeno. To je totiž jediná možná, nenásilná cesta ke skutečným změnám, které občané chtějí. To, co předvádí naše vláda není ani pokusem o skutečné reformy. Zásadní reformou, která může věci napomoci je pouze radikální reforma státní správy, podobně, jaká byla provedena na Novém Zélendu (viz http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx

J. Havelka 28.6.2011 12:58

Re: Co nikdo nepíše.

"Ovšem občané tam dali jasně najevo, a vyhráli, že žádné státní dluhy platit nebudou, když je nezpůsobili."

Pane Čechu, kdo ty dluhy zaplatí? Kdo je vlastně způsobil? Předchozí vlády? Ty už za nic neručí, už odešly. Všichni občané se měli dobře nad poměry produktivity své země. To jim nevadilo a chválili své vlády. Když si mají utáhnout opasky, tak to odmítají. A Vy je za to chválíte. Tedy znovu. Kdo ty dluhy zaplatí????

R. Langer 28.6.2011 13:24

Re: Co nikdo nepíše.

Fakt se měli dobře? Nebo jenom někdo?

P. Čech 28.6.2011 14:28

Re: Co nikdo nepíše.

Dluhy obecně má vždy platit ten, kdo je způsobil. Občané si nic od cizích států ani mezinárodních bank nepůjčovali. Tyto dluhy způsobili politici, potažmo politické strany. To, že půjčky promrhali špatým hospodařením a placením zbytečných státních úředníků a politiků, utopili je ve státní správě (hydře, která požírá sama sebe), utrácením korupcí směrem ke všelijakým prostředníkům a lobbyistům, zbytečným púoradcům a tiskovým mluvčím, jakoby nedokázali sami mluvit a podobně. Tedy všichni politici, poslanci, senátoři, všetně politiků na úrovni krajů, měst a obcí by měli tyto dluhy platit, protože je přímo způsobili.

P. Čech 28.6.2011 10:52

Re: Co nikdo nepíše.

Každá nová věc byla v historii vždy nejprve utopií. Vždy se prosadila až po určitém čase. Po čase, který lidé potřebují k tomu, aby procitli ze snu. Zdá se, že teď onen čas nastává po celé EU. Je jen otázkou kdy dojde ke skutečným změnám, zda za rok či 10 let. Délka tohoto času je přímo úměrná rychlosti, jakou se ovčané stávají občany.

K. Janyška 28.6.2011 8:24

Jelínek. pssst... Dzp.

J. Urban 28.6.2011 8:01

Pitomost, aroganci a nezodpovědnost

bych mezi všechny 3 koaliční partnery rozložil zhruba rovnoměrně - ale o to tu neběží. Jde o to, že jejich tzv. vládnutí snad ani vládnutím není. Až se koalice rozpadne - tedy pokud se rozpadne, kursy bookmakerů neznám - bude to do jisté míry vysvobození. Jenže jaké vládnutí nastane pak? S nakoupenými jidáši? Nebo se socany? Za čistší bych považoval předčasné volby, ale je to řešení drahé a řešením být nakonec ani nemusí. Tak snad nějakou úřednickou vládu... Nevím, do jaké míry autoři Ústavy a našeho volebního systému opisovali od první republiky, ale je fakt, že tam měli problémy podobné. Vyřešil jim to pak Adolf. Dočkáme se opět?

P. Čech 28.6.2011 9:53

Re: Pitomost, aroganci a nezodpovědnost

Nejde jen o současné koaliční partnery, ale o všechny koalice od roku 1989 a politické strany je tvořící. Jediným výsledkem jejich "práce" je pouze astronomický státní dluh, na kterém se podepsaly všechny. Žádný občan a žádný volič se na tomto stavu nepodepsal, ikdyž ovčanům je vštěpován opak. Žádný volič totiž žádnou koalici nevolil, nevvyjadřoval se nikterak na žádném koaličním programu. Ve volbách se vyjadřoval k programům jednotlivých stran a to je obrovský rozdíl. Žádné předčasné volby při zachování současného volebního systému nemohou nic změnit. Jediná změna, které je totiž nutno dosáhnout, je odstranění moci politiků a potažmo politických stran a nastolení skutečné moci občanů (lidu), jak o ní hovoří ústava. V současném systému občané ve skutečnosti žádnou moc nemají, poněvadž jim právě oním uzákoněným systémem není dovoleno své požadavky uskutečnit. Volbami podle poměrného zastoupení už vůbec ne. Ve volbách je jim dovoleno pouze konzervovat to, co nechtějí.