15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Z mé křišťálové koule

Ač vnímám svět politiky především pod zorným úhlem jejího vlivu na utrpení obětí trestního řízení, nemohu se vyhnout přemýšlení o možném výsledku mimořádných parlamentních voleb a jeho důsledcích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 24.10.2013 9:07

Naplavení amatérismu do jednání poslanecké sněmovny?

 K smíchu, pane Jemelíku. Chcete snad vážně tvrdit, že v dosavadních sněmovnách vládla profesionalita? Ha, ha. Žádný jiný spolek lidí nesluje větším amatérismem než dosavadní poslanecké sněmovny. A právě proto jsme tam, kde jsme. Zákony, schválené poslanci jsou vesměs špatné, stejně jako je špatná ústava. Je zaplevelena množstvím proklamativních článků, mnohé její články jsou ve vzájemném rozporu, další nelze plnit, aniž by okamžitě byly porušeny jiné. Všechno toto je dílem "profesionálních" politiků, kteří dosud zasedali v poslanecké sněmovně. Politiků, zvolených  (obrazně) volebním systémem a ne většinou voličů, jak žádá demokracie. Volebním systémem, který diktuje voličům jak mají volit a koho musí volit, pokud chtějí využít svého volebního práva. Znovu opakuji, poslanecká sněmovna byla dosud vždy plná amatérů, kteří ničemu nerozumí, ale jsou obdařeni mocí diktovat občanům svou vůli. Přesně o tom to je, pane Jemelíku

P. Götze 24.10.2013 11:48

Re: Naplavení amatérismu do jednání poslanecké sněmovny?

A s kym tu profesionalitu porovnavate? Myslite, ze mame naslapnuto k tomu, aby do snemovny prisli vetsi profesionalove? Nikdo tady nemluvi o absolutnu, vse je relativne a v relativních intencích je potřeba to brat. Pokud budu mluvit za sebe, jsme optimista, presto neočekávám, ze nas cekaji po volbách plne poslanecke lavice politických profesionalu. Odkud by jako prisli?

P. Čech 24.10.2013 13:34

Re: Naplavení amatérismu do jednání poslanecké sněmovny?

Já to zatím také neočekávám, poněvadž se to v současném volebním systému očekávat nedá.Lze to však očekávat, pokud bude realizován program hnutí Úsvit přímé demokracie.  Program hnutí, nikoliv žvanění pana Okamury.

J. Ráž 24.10.2013 16:29

Re: Naplavení amatérismu do jednání poslanecké sněmovny?

Základním programovým plánem Úsvitu je přímá volba. To ji jako chcete realizovat při platnosti Všeobecného a rovného volebního práva?

Už si představuji, jak  ti, kteří odmítají si vydělávat prací a chtějí žít jen na úkor státu, budou volit jen ty, kteří jim ten "blahobyt" na dluh slíbí.  Nebo snad chcete říci, že stále se zvětšující počet těch, kdo žijí na úkor státu, bude volit kandidáty, kteří budou chtít omezit moc státu, zvýšit odpovědnost každého za svůj život a snižovat zadlužení státu?

Nebuďte naivní.  Přímé volby, když  mají stejný volební hlas všichni obyvatelé, je cestou do pekel, přinejlepším cestou k diktatuře.

P.S.  Většina  bude v přímé volbě volit každého, kdo jim slíbí, že se o ně stát postará, aniž by se o něco měli postarat sami, stejně jako jim to slíbil Hitler nebo Gottwald.

P. Čech 24.10.2013 18:12

Re: Naplavení amatérismu do jednání poslanecké sněmovny?

Chcete snad říci, pane Ráži, že ve Švýcarsku či Lichtenštejnsku je peklo a nebo přinejlepším diktatura? Že v těchto státech žijí nějací jiní lidé než kdekoliv jinde? Dozajista asi ne.  Samozřejmě takoví lidé, o jakých zde mluvíte jsou, ale jsou všude, tedy i ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku.  Většina lidí je však odpovědných. I u nás je většina zodpovědných občanů pouze panující systém jim nedovoluje se projevit. Současný systém u nás není ničím jiným než socialismem, stříknutým anarchií. Každý si může dělat co chce, pravidla veškerá žádná a pokud se objeví pokus něco řešit, pak jen pomocí zákonů, povětšinou špatných, protože jsou schvalovány podle politického klíče a tedy diletantsky. Zastávám totiž názor, že lidé jsou ve své většině na celém světě stejní, pouze panující systémy je nutí se projevovat různě.  Tentýž člověk, žijící v diktatuře, monarchii, socialismu či demokracii se bude vždy chovat jinak a to tak, jak mu systém dovolí. A o tom to je. Přímá volba je totiž jedním ze základních principů demokracie, na což postupně přicházejí občané všech zemí, jak o tom před časem hovořil v televizi profesor Zelený.Občané v různých státech postupně přicházejí na to, že k výkonu své demokratické moci nepotřebují jako prostředníka politické strany. Chtějí si vládnout sami a dovedou to. Příkladem budiž právě ono Švýcarsko a Lichtenštejnsko.