6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vzhůru k dalším volbám?

Všimněte si, že v české politice – a patrně nejen v ní – platí pravidlo: Kdo vyvolá předčasné volby, ten je prohraje. Jiří Paroubek kdysi položil Topolánkovu vládu a sociální demokracie se pak sice stala nejsilnější stranou, nicméně nebyla schopna najít koaliční partnery do vlády nové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 28.10.2013 18:52

Kompromisy nejsou možné, pokud

chcete zasatvit zadlužování. 2 biliony rostoucího státního dluhu... jaképak kompromisy.

J. Vyhnalík 28.10.2013 15:33

Tentokrát mimo terč

Státotvorní lidovci před volbami na všechny strany jasně deklarovali ochotu spolupracovat s kýmkoliv, jak jim to ostatně velí jejich tradice. Vzhledem k očekávanému výsledku voleb v předvolebních debatách Pavel Bělobrádek opakovaně zdůrazňoval styčné plochy mezi programem KDU-ČSL a ČSSD. Zároveň vyjadřoval loajalitu presidentovi Zemanovi a předem si tak chystal pozici pro vládní účast. Vidět něco pozitivního na vstupu KDU-ČSL do PS, chce jistě velkou dávku fandovství.

Ovšem zásadní nepochopení základních politologických pravidel Dan Drápal ukazuje v tom, jak se šmahem vypořádává s většinovým volebním systémem. Právě nevhodný volební systém je příčinou nepřehledné PS a nestabilních vlád, tedy kořenem široké nespokojenosti s politikou, která je pro velkou část voličů naprosto nesrozumitelná a proto se uchylují k populistům s jejich zjednodušeným a zkratkovitým programem.

To, že se politici chovají tak, jak to Dan Drápal popisuje je přímým důsledkem stávajícího systému, kdy jsou trestáni ti, kdo mají jasný program a naopak odměňováni ti, jejichž program je natolik gumový, že ho lze natáhnout na jakoukoliv koalici.

M. Stuchlik 28.10.2013 19:22

Re: Tentokrát mimo terč

KDU jako středová strana má šanci jít do koalice s oběma křídly a nemyslí, že je to zrada na voličích. Za zradu bych považoval podporu extremistů jako jsou komunisti a populistů jako je Tomíno.

J. Vyhnalík 28.10.2013 19:37

Re: Tentokrát mimo terč

No a v tom je právě ten problém. To co by bylo u levicových, či pravicových politiků hodnoceno jako lavírování a bezzásadovost je u lidovců standard. Prostě se spojí s vítězem a ve chvíli, kdy se dostanou do koalice, začnou tu koalici nahlodávat zevnitř, aby se odlišili od svého koaličního partnera a připravili si půdu pro budoucí spojenectví s opozicí.

To je přímým důsledkem špatného volebního systému, který zvýhodňuje nevyhraněné strany schopné se spojit s kýmkoliv a lidé pak přestávají politice rozumět.

M. Prokop 28.10.2013 22:16

Re: Tentokrát mimo terč

Přesně.

V osobě Luxe a Kalouska spojeno s i na lidovce mimořádným podrazáctvím.

J. Kadeřábek 28.10.2013 14:29

Zapomeňte autore na další volby.

Nyní tady bude vládnout Zeman. Jestli jste to nepochopil pak je mě Vás líto.

J. Boleslav 28.10.2013 13:37

Výsledek voleb není dobrý

vede pouze k ještě vetší fragmentaci v PS a tím i k větší nestabilitě celého politického systému. A nahrává pouze Ovarovi v jeho hnusných snahách o destrukci celého parlamentního systému a jeho náhradě prezidentským.

V. Husák 28.10.2013 10:10

Bez zásadní změny volebního systému

to už dál nepůjde. Pan Drápal politikům vytýká malou ochotu ke kompromisům, ale v podstatě každý politický kompromis oslabuje možnost vítězů voleb prosadit bezezbytku svůj program a vede k jeho naprostému "rozpliznutí". Všechny volebním systémem vynucené koalice vytvářejí politicky naprosto stejně nepoživatelný blivajz, který se v pohádce povedl uvařit pejskovi a kočičce. Vařit musí jeden šéf !!! Jedině tak lze poznat, jak se mu dílo podařilo. A v následných volbách ho ho za "odvedené dílo" odměnit přiměřeným počtem hlasů.

B. Brousková 28.10.2013 13:05

Re: Bez zásadní změny volebního systému

Jen národ , jedna říše, jeden vůdce? Koalice jsou naprosto běžná věc ve všech civilizovaných zemích. Většinový systém a vládu bez koalic nemá ani to u nás neustále opěvované  Švýcarsko. Rusnokova vláda vládne  bez koalice .Myslíte si , že dobře? Nebo až nám třeba někdy v budoucnu s poslaneckou zaručenou většinou povládnou Zemanovci či komouši nebo i ODS , že bude u nás konečně klid na práci a vypukne všeobecné veselí?

A. Reček 28.10.2013 9:45

Dobře napsáno

Také takový mám dojem z výsledku těchto voleb.  Vzestup u lidovců byl očekáván a dobře jim posloužila nenávistná kampaň komoušů a socanů proti majetkovému vyrovnání státu s církvemi, protože věřící si uvědomili, co jsou to skutečně zač tyto partaje.  Jejich předseda Bělobrádek se může vypracovat na úroveň nebohého Josefa Luxe, jemuž Klaus a spol nemohli přijít na jméno.

M. Prokop 28.10.2013 22:18

Re: Dobře napsáno

Konec konců, sám říkal, že má se sviněmi zkušenosti, tak se může na tak pěknou, jako byl Lux, vypracovat.

M. Malovec 28.10.2013 8:45

Pozor na KDU

Těm limitům nespolupracovat s komunisty po zkušenostech s hadem Luxem a následujícími bych skoro nevěřil. Pojistka je pouze otázka církevních restitucí, zaplať Pán Bůh. Jinak lidovci půjdou s kýmkoliv.

P. Lenc 28.10.2013 9:16

Re: Pozor na KDU

Přesné.Byli, jsou a budou vždy tím co jsou.Lidovci.

M. Stuchlik 28.10.2013 12:39

Re: Pozor na KDU

Lux snad šel do koalice s komunisty? Nepodléháte spíš Klausovské propagandě? Nešlo ve sporech spíš o to jestli Klaus bude brát ohledy na koaliční partnery nebo vše převálcuje po Zemanovsku?