11.5.2024 | Svátek má Svatava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
lesnik 24.9.2007 10:34

PACIENT JE SLABY PARTNER

Myšlenka, že trh ve zdravotnictví je správný, opomíjí zásadní nerovnost - člověk nemocný je vždy v horší pozici, a sotva neudělá (nezaplatí) všechno, co mu lékař doporučí. Zatím v tom byl lékař (alespoň většinou) bez ovlivnění vlastním obohacením - teď už bude moci navrhovat  doplatky v podstatě libovolné k tomu, co hradí pojišťovna.

Andyo 24.9.2007 11:19

Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

pacient v drápech neřáda, který v rozporu s obecně platnou morálkou a svým slibem léčit vydírá pacienta a zneužívá jeho nevýhodné situace snad bude poprávu Lékařskou komorou přibit na vrata jak netopejr. Nebo snad je Lékařská komora jen bezzubý přežvykovač členských příspěvků ?

Vážný 24.9.2007 12:50

Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

Nikoli, komora je sdružení lidí se stejnými zájmy, čili velmi snadno sklouzne (navíc jako kolektivní orgán) k prosazování zájmů svých členů spíš než zájmů kvality výkonu profese.

A v mnohém je to pravda, zažil jsem, že mi obvoďák předepisoval léky podle firmy, jejíž reklamní letáčky měl právě na stole. S doplatky přes 100 Kč. A teprve, když jsem našel zařízení, kde se platí měsíční paušál, tak mi lékař začal psát generikum s doplatkem 50 hal. .

MaR 24.9.2007 13:10

Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

Pacient je slabý partner jen do té doby, dokud jsou mu upírány informace.

Olinka 24.9.2007 13:50

Re: Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

hm, to je fakt! nevite, kde najdu svuj osobni ucet?

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 16:55

Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

Něco Vám povím. Není generikum jako generikum. Léčení nemocného nespočívá toliko v samotných útočných chemikáliích coby strukturách, ale i v jiných jejich vlastnostech a paralelních podmínkách.

Reklamních letáčků je na každém stole a v každém médiu bezpočet, jsou od bezpočtu firem. To, že PL nebo PLDD předepisuje ty které léky, nedávejte do souvislosti s letáčky, vždy to bylo tak, že léíkaři podle školy, ze které vyšli, preferovali ten který způsob péče.

V předminulém století napsal Luis Pasteur : ! " Léky, o kterých víme velmi málo, dáváme proti nemocem, o kterých víme ještě méně,  pacientům, o kterých nevíme vůbec nic ".  Modleme se, aby to tak nebylo dvě staletí poté.

Jura Jurax 24.9.2007 16:30

Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

No, ale dnes nemocný není vůbec partner ...

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 16:48

Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

ale jak to , že není. Samozřejmě že je, žádný lékař nemá zájem postupovat proti zájmu a vůli pacienta, vždy a každý dává přednost vzájemné důvěře. Ta je bohužel narušována v poslední době až příliš nenávistnými projevy, mediálními sensacemi, aktivitami různých spolků, které chtějí posadit své zájmy.

Jura Jurax 24.9.2007 16:57

Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

No, jak kdy, jak kde ... ono taky co je to vlastně partner? A vzájemná důvěra ... i doktor je jenom člověk, takže důvěřuj, ale prověřuj ... když mi dcera zkolabovala na procházce lesem, protože je alergička a příslušná doktorka přes alergie ji ani neprohlídla a jen dávala prášky, a ona neměla inhalátor ... naštěstí jsem stihl dojet na pohotovost, anafylaktický šok zvládli a divili se i ušima, jak to, že není vybavena antialergiky a inhalátorem ... byla kolem toho trošku aféra a oné doktorce umyli hlavu - tedy interně, nemít známé, tak jsem se nic oficiálně nedověděl ...

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 17:09

Re: Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

tak já nevím, jestli dcerka znala alergeny, které u ní navozují alergickou reakci.  Většinou to alergici znají a nevystavují se těm alergenům. Další věcí je vybavení léky - no, jestli říkáte, že upadla do anafylaktického šoku , tak pro ten případ asi léky mít sebou nemohla.

Ale to je debata o údajích ze druhé ruky, takže ji raději neveďme. Důvěřuj a prověřuj, to je docela dobrá these. Potíž je samozřejmě v tom jak prověřovat.  Ale jestli pacient nemá důvěru, měl by to říci a vyhledat péči jinde.  Je jedno, jestli je ta nedůvěra oprávněná nebo ne, ale prostě není důvěra, neměla by ani být péče.  To platí pro odkladnou péči samozřejmě.

mlg 25.9.2007 12:42

Re: Re: Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

Myslím, že druhá strana mince je zakrývání vlastních pochybení(to se samozřejmě týká nejen profesní skupiny lékařů). Statistika uznaných stížností ČLK je dost výmluvná. Nejvíc mne mrzí, že ani ti lékaři, kterých si po všech stránkách velmí vážím, nedovedou většinou říci: "Pan kolega udělal chybu, to se může stát každému, musíme se snažit podobným lapsům předejít". Místo toho řekne, že lékaři jsou vláčeni, dehonestováni, a tak se vlastně na krytí oněch lapsů i sám podílí, že.

vládík 24.9.2007 18:00

Re: PACIENT JE SLABY PARTNER

No, tuhle blbost tvdila i Fischerová, která prosadila tu svou větu (já ji vždy chápal jako větu Zuzky Rujbrové, ta ji taky prosazovala).  Já chtěl lepší protézu. A dověděl jsem se o ní dřív, než mi o ní říkal lékař. A jsem rád, že nemocnice prostřednictvím nadace ten zákon očůrala. Moc rád.  

Prostě nemůžeme mít ve zdravotnictví zákony, které počítají s tím, že každý je darebák. Ona totiž těch darebáků je nepatrná menšina. jen jsou víc vidět.

Kajan 24.9.2007 9:50

Doufám, že tím rozvojem zdravotnictví myslíte, pane europoslanče, jeho přechod k individuální péči, či nákupu prostřednictvím soukrormých zdravotních pojišťovem Lékaře je nutno konečně odpojit od tohoto státního cecku !!! Dzp.-

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 9:56

Re: Doufám, že tím rozvojem zdravotnictví myslíte, pane europoslanče, jeho přechod k individuální péči, či nákupu prostřednictvím soukrormých zdravotních pojišťovem Lékaře je nutno konečně odpojit od tohoto státního cecku !!! Dzp.-

hlavně aby nebyl pacient odpojen od dostupné péče

Šnek 24.9.2007 9:03

MUSÍME OPRAVDU PŘEBÍRAT KAŽDÉ IDIOTSTVÍ?

Vedle tolik diskutovaných poplatků obsahuje batoh.... ta pitomost k nám přišla za Západu.

Bořek 24.9.2007 7:59

Poplatky

Pane Cabrnochu,při Vašem platu se Vám to mluví.

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 6:58

Správný směr

Systém zdravotní péče a jejího financování je veskrze špatný. Změna je tedy nutná a je otázka, jaká změna to má být a jak má být provedena. Mám za to, že prvně má být znám cíl a pak cesta k němu. Na cíli pracuje Kulatý stů - cíl tedy znám ještě není. Cesta může být postupnými kroky nebo náhlá.  Propast ale nelze přeskočit dvěma skoky.

Princip přímé účasti spotřebitele péče na její úhradě je správný.  Právě zaváděné poplatky by mohly být považovány za cestu správným směrem. Nevím, jak se o výši zaplacených popolatků doví zdravotní pojišťovna - dosud není zřejmé, že by jejich výběr měl právě jí být hlášen. Krom toho tyto poplatky nenáleží poskytovateli, protože skrze kalkulaci jejich výše bude ponížena úhrada.

Ohledně něčeho navíc a  § Fischerové : co je službou navíc? Televise a mraznička s faxem na pokoji ?  Možná. Nadstandard má se pouze za komfort prostor. Dokud nebude definovaná zdravotní péče a zdravotní péče, hrazená ze zdravotního pojištění, nelze o něčem navíc přemkýšlet. Ani nad tím, zda tzakovou péčí navíc bude třeba sestřička, určená jen pro péči  na pokoji nebo jen pro péči o daného pacienta, který si tuto službu nějak zaplatí. Ani o tom,  zda péčí navíc bude vyžádání toho kterého lékaře jako ošetřujícího. Je přeci svobodná volba.

Druhé desetiletí drží svobodná společnost systém zdravotní péče a jejího financování, který je vitrínou trhu s přívlastky. Kočkopes. Nebo dort,  vařený pejskem a kočičkou ze všeho nejlepšího.  A stále se dochucuje, byť je z toho kdekomu špatně.  Je dobře, že je tu konečně vůle něco změnit.  Není dobře, když kandidát v předvolebním klání  ukazuje, jak má vše v malíku a připravené a když se jako vítěz ujme výkonné moci, začne to znovu vytvářet.  Roky stínování využité toliko ke stranickým půtkám, roky vládnutí hledáním toho, co už mělo být dávno připraveno. To je tzv. politika v tzv. demokracii, v níž počítají se hlavy a nedbá se mozků.

F2 24.9.2007 9:23

Re: Správný směr

Pane doktore, mohu si v současném systému zdravotnictví připlatit např. za kvalitnější chirurgické nitě, kterými chci být po operaci zašit? Nebo je to zcela na rozhodnutí lékaře, které nitě použije? Děkuji za odpověď. Jistě víte, že např. v chirurgických nitích může být velký rozdíl (ale i v jejich ceně). Děkuji za odpověď.

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 9:34

Re: Re: Správný směr

nejsem chirurg, tak nevím, jak se takové přání řeší. Myslím si ale, že by to na rozhodnutí lékaře být mělo. Nejde jen o cenu , ale i o odpovědnost. Poptám se kolegů, jak to řeší.

F2 24.9.2007 9:47

Re: Re: Re: Správný směr

Ptejte se sám sebe, zda-li dáváte pacientům to nejlepší, nebo jen "to nejlepší, co je momentálně finančně dostupné."

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 9:53

Re: Re: Re: Re: Správný směr

Mí pacienti dostávají to, co potřebují a co je dostupné.  Smysl otázky nechápu.

F2 24.9.2007 10:46

Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

Tedy co je dostupné v českém zdravotnictví, nebo co je dostupné ve zdravotnictví "světovém " ?

Likso 24.9.2007 11:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

Kdyby měli pacienti dostávat péči na úrovni maximální možné péče, tak by na to nestačilo ani několik státních rozpočtů ČR. " Světová " péče - co to jako má být - i u nejvyspělejších států se pohybuje od péče mnohem mizernější než naše ( Itálie nebo Anglie z veřejného pojištění - ne individuálního pojištění ) až po třeba Lucembursko ( o dost lepší než u nás ). O USA nemluvím, to by bylo na článek o mnoha stranách. U nás je praxe taková že lékaři léčí na v podstatě skoro špičkových přístrojích a lécích jako v západní evropě za čtvrtinové mzdy ( nejsem lékař a jinak si o nich myslím svoje ). Např. v Německu skoro 2/3 nákladů na zdravotnictví spolknou mzdové náklady lékařů a personálu, u nás je to tak 25 procent, to je ten podstatný rozdíl.

F2 24.9.2007 12:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

Takže MOHU si v současném systému doplatit na úroveň světové péče nebo NE ?

gerontusinza 24.9.2007 12:50

Pokud jste Rockefeler nebo Gates tak ano.Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

Pokud máte jen mizerných 200 melounů, velmi rychle schudnete, pokud vás nepodpoří bezdomovci a socky. A proto to pan Julínek zavádí.....;-D;-D Žádná nemocnice si nebude kupovat CT a MR jen pro bohaté. To byste jaksi ani jako zbohatlík nezaplatil.....

Jura Jurax 24.9.2007 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

No, legálně ne ... sponzorskými dary nebo tak snad ... ovšem jak poznáte, jsa nelékař a tudíž nejsa odborník, že tohle ještě není a tohle už je světová úroveň? A světovou úroveň mimochodem definujete jak? Průměrem (celého světa, jenom Evropy, států tzv. Západu etc.) nebo extrémy, tedy maximální možnou špičkou?

MUDr Jiří Kilian 24.9.2007 12:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

úroveň zdravotní péče, poskytované v ČR, je světová. V mém oboru jsou takové i její výsledky, měřitelné WHO stanovenými markery .  Mí pacienti nemají důvod si cokoli připlácet krom snad nějakého komfortu. Stále nechápu smysl těch otázek.

mlg 25.9.2007 12:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Správný směr

Myslím, že je zřejmé o co jde: rozpočty a limty jsou omezené, definice nejlepšího světového je sice problematická, leč existují opravdu drahé a dost nové léky a opravdu kvalitní např. kloubní náhrady atd., kde rozhodnutí o jejich poskytnutí záleží na kombinaci lékař-zařízení-pojišťovna. A tak někdo dostane to "lepší", buď šťastnou shodou okolností nebo vhodným kontaktem a jiný ne. Ale myslím, že to všechno víte ...

Slava 24.9.2007 2:28

Jako poslanci EP jste si, pane Cabrnochu, hlavně zlepšovali stav svého konta

Takže ty pohádky ovčí babičky o tom, jak úžasná je ta reforma zdravotnictví, si strčte za klobouk. Taková nesystémová slátanina směřuje hlavně k tomu, jak se dostat ke stamiliardám, které protékají zdravotnctvím z vašeho pohledu bez užitku, tedy nikoli na vaše europoslanecká a zdeposlanecká konta. Tomu, že  toho občan - pacient bude mít prospěch nemůže věřit ani člověk slabého ducha.

Gesper 24.9.2007 8:14

Re: Jako poslanci EP jste si, pane Cabrnochu, hlavně zlepšovali stav svého konta

Pozapoměl (a) jste, Vážený pane (paní) Slava, že pokud se pan Cabrnoch v EP kapsuje, tak se kapsuje též díky Vám, ať už jste u voleb do EP byl (a) nebo nebyl (a). Je smutné, že v této zemi kecá každý do všeho, hlavně čemu nerozumí.