7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Volební výprask hnutí ANO a ČSSD

Vláda, která má ve svém středu ministra zdravotnictví, kterého v této době nezajímá politika, musela nutně senátní volby prohrát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 12.10.2020 13:32

Nejsme ve při, pane Čechu.

Hodně občanů z mého okolí (a jsou to samí slušní, solidní, vzdělaní vašnostové a hospodyně) pouze tvrdí, že typický/mnohý senátor najednou přiletí z nějaké kanceláře, kde ťukal do počítače, je přesvědčen, že vyřeší nátěr autobusové zastávky ....... a nakonec je zvolen 9% voličů obvodu. Já, kdybych kdekoliv dostal 9%, tak nebudu moci dělat ani umývače bílého nádobí. Nádobí je drahý.

I podle mého názoru ty jejich poznámky nejsou ujeté, jsou k věci. Dost se cukám, když si senátní učitel fyziky hraje na orthopeda a rovná mi z televize páteř. A to jsem zažil hodně řečí od politiků husáckých.

Jenom nevím dost dobře postup, jak ty senátory vypráskat a už nevolit. Peníze dát sirotkům a vdovám po hasičích.

Já mám dost zmáknutý pouze Zákoník práce 206/2006 Sb.

Pojistka demokracie vypadá jinak.

Jen tak mě napadlo .........

P. Čech 12.10.2020 16:12

"Jak ty senátory vypráskat"? No jednoduché to není. To byste musel nejdříve vypráskat od moci politické strany a hnutí. Pouze ony mají mezi svými pravomocemi příslušnou změnu ústavy. A jak vypráskat od moci ty politické strany a hnutí? K tomu je třeba také změnu ústavy. Je totiž třeba změnit volební systém tak, aby byl jen jeden a to do všech orgánů moci zákonodárné a do všech orgánů státní správy a samosprávy. Prostě a jednoduše zavést přímé volby zástupců občanů na všech úrovních. Zásadně zrušit možnost voleb podle zásad poměrného zastoupení a tím výrazně omezit moc politických stran a hnutí. A jak toho dosáhnout? Teď už jednoduše. Vypracovat a schválit kvalitní zákon o obecném referendu, kdy nebude stanoven žádný počet nutných voličů, kteří se jej budou zúčastňovat. Dále uzákonit, že výsledky takových referend musí být obecně a poro všechny závazné. Následně bude již všechno jednodušší a jednoduché.

V. Heidlerová 12.10.2020 19:00

Kandidovaly jednotlivé osobnosti, vyslané do voleb do Senátu svými stranami.

V. Čermák 12.10.2020 11:01

Tak Politika tady byla před virem a bude i po něm. Ale teď je potřeba řešit jednak ten virus a druhak ekonomiku. K politika by měla zatím počkat. Myslím ale, že Opozice dlouho čekat nevydrží ...

V. Církva 12.10.2020 11:26

Taky bych se nenechal unášet těmito nejistými telriemy. Ať už bude řešení pro bagatelizaci mrtvých a podporu ekonomiky nebo omezení počtu mrtvých, je na vládě aby našla řešení! To je teď hlavní úkol, ať už podpořit, nebo krotit Prymulu.

P. Čech 12.10.2020 11:53

Vláda žádné řešení nenajde a ani najít nemůže. Může pouze omezit nežádoucí důsledky. Řešení je jen jedno. Dělat vše pro to, aby se zvyšovala imunita každého jednoho z nás. A na to nemá žádná vláda. Tady musíme nastoupit my, každý z nás jednotlivě.

P. Čech 12.10.2020 11:49

Měla by, ale nepočká. Oni totiž ti naši politici neumí nic jiného než volně soutěžit o moc mezi sebou a v konečném výsledku nad občany země. Dlužno říci, že je k tomu přímo nutí naše ústava, zejména její článek 5.

V. Čermák 12.10.2020 18:46

Tak platilo to především v dlouhé éře vlády Politckých stran, kdy si pravidelně vyměňovali výnosné pozice Koalice s Opozicí, všichni přisátí na státní rozpočet, k velké spokojenosti obou táborů. Pak přišel Babiš a vypráskal všechny Politické strany do opozice a hlavně jim zaškrtil tunelovody na státní rozpočet, proto teď na něj pořádají velký hon, jsouce odstaveni od koryt...;-D;-DRv

J. Lukavsky 12.10.2020 10:29

"Koncentruje do svých rukou všechnu moc" Staří Římané si v době války či nějaké krize volili diktátora s téměř neomezenou pravomocí. Ale jen na 3/4 roku a pak max. ještě jedno období. A fungovalo to dobře. Když se později císař stal doživotním diktátorem tak to s Římem šlo s kopce. Když bude o pandemii rozhodovat parlament tak za 5 let odhlasuje, o dva hlasy, že je třeba něco dělat. Takže rozkazy ministra zdravotnictví jsou v pořádku, na jak dlouho asi určí "čínská chřipčička". J.L. end

V. Církva 12.10.2020 13:55

Tak jistě vv každém případě v krizi žvanírna nepomůže a to i přes to že k demokracii jinak patří. Možná by bylo dobré mít záměrně roční období vlády s omezením parlamentu kdy by se rychle stavělo a řešily problémy a střídalo s obdobími kdy by se žvanilo.

P. Kmoníček 12.10.2020 9:00

Pane Bartoni, můžete nějak vysvětlit své názory, že STAN a Piráti jsou novou levicí za chvíli tvrzení, že levice ztrácí ?

F. Kusák 12.10.2020 9:18

Pokud se seznámíte s kým jsou Piráti celosvětově provázáni, v jaké koalici sedí v Bruselu a jakou ideologii zastávají, pak patří nesporně k liberálně levicovému proudu, o tom nemůže být sporu. No a spojenectví se STAN je už jen politické a Pirátům to umožní dostat se k moci a pro Starosty tam také pár drobků zůstane. Tak to totiž v polickém kšeftu chodí. Lidovci se takto vezli na vládní vlně hezky dlouho. Změnit to mohou jen voliči, totiž větší podporou STAN. O tom ale pochybuji.

J. Jurax 12.10.2020 18:26

Levicovému nesporně, liberálnímu v původním významu tohoto slova nikoliv. Mimo jiného to vylučuje jejich zelenost a eurohujerství.

P. Lenc 12.10.2020 9:27

A to potřebuje vysvětlení?Zřejmně nevidíte a neslyšíte.8-o

D. Müller 12.10.2020 10:26

Pane Kmoníčku, občas se tady ptám přispěvatelů, proč nazývají Piráty následníky komunistů. Obvykle dostanu odpovědi jestli jsem hluchý, slepý nebo žádné. Jenže si říkám, jestli nejde spíš o to, že mají jinou agendu, zajímají je jiné problémy... Mě sice přijdou takoví "zelení z města, co už nemají vtah ke stromům apod.", ale činy jsou spíše technokratické povahy. Dokonce pořádkumilovní, trvající na vyhlášených pravidlech. To je v protikladu s jejich názvem. Ale že by chtěli znárodňovat, vyvlastňovat, zvyšovat daně, starat se o všechny občany přes všeobjímající stát. To tam zatím nevidím. Dokonce si myslím, že je podnikání a business jako takový moc nezajímá. Ale je to jen můj laický pohled.

A. Šír 12.10.2020 14:34

To není pohled laický, to je pohled objektivní. Také nějak nemohu nikde najít, v čem konkrétně jsou Piráti levicoví - tak levicoví, jako komouši. Také marně pátrám, jako vy, kdy Piráti navrhovali znárodňovat, vyvlastňovat, zvyšovat daně... To jsou prostě jen takové demagogické výkřiky - jak autora článku, tak některých bezmozků zde v diskusi.

P. Kmoníček 12.10.2020 16:39

Pan režisér Menzel na jaře prohlásil, že Češi jsou národ čeledínů. Tvrzení, že Piráti jsou levice tomu nasvědčuje. Opakování hodnocení někoho o kom si lidé myslí, že má pravdu, je toho typickým znakem.

J. Jurax 12.10.2020 18:51

Ehm ... Piráti nejsou levicoví, kdepak, japaby mohli, jsou pouze rudozelení ... :-)

Š. Hašek 12.10.2020 20:16

Tak tohle tvrdil i Parteigenosse Heydrich, nějak to nevodhad. Nadčeledín Hitlera.

F. Kusák 12.10.2020 16:40

Tak to jsme tady už měli, říkalo se tomu "vědecký světonázor" a každý, kdo myslel jinak, byl pitomec (podle vás bezmozek) nebo zlý revizionista. Ale já v takové zglajchšaltované společnosti žít nechci. Pokud vy ano, je to váš problém. Mně se na lidech právě líbí ta různost, a že se každý může vyjádřit a své názory vysvětlit. No a bezmozci žijí jinde, hádejte kde?

J. Jurax 12.10.2020 18:47

Ehm ... pamatujete na malůvku na tom pirátském volebním autobuse?

J. Jurax 12.10.2020 18:56

Jednoduše - ztrácí klasická levice, komančové a socani, a do popředí se dere levice nová, zelenorudá nebo libo-li, rudozelená, Piráti.

Jak praví klasik - vstanou noví bojovníci.

F. Kusák 12.10.2020 8:52

V listopadu 1989 jsme spontánně volali po svobodě a demokracii, jejímž odrazem musí být svobodné volby. Střídáni politiků a politických formací je tedy normální. A když hnutí ANO, a já jsem jeho voličem, neobhájí svou existenci vládní a vedoucí roli, bude vystřídáno někým jiným. To jsme si přáli a tak je to dobře, a nesmí to vést k rozkolu a nenávisti ve společnosti. Mohu mít k opozici tisíce logických výhrad, ale já jako volič mám pouze jeden hlas, a díky za něj. Nikdo mně nedal exkluzivní právo někoho zesměšňovat a hrubě urážet.

F. Navrátil 12.10.2020 7:57

Výsledek voleb do senátu je dán technikou dvoukolových voleb. Senátory se pak stávají politici, kterým stačí ke zvolení zlomek oprávněných voličů.

Š. Hašek 12.10.2020 8:19

Ano. Pouze poznamenám:

1. Senátorské volební obvody mají pod 95 000 oprávněných voličů.

2. "Pojistka demokracie" (řekl Pithart), je nakonec zvolena průměrně desetinou oprávněných. My, staří praktici, tedy říkame - "mandát jako stehno".

3. Za posledních třicet let jsem si nevšiml, že by ta pojistka demokracie nějak zasáhla (viz elektrická pojistka). Několikrát vrátila zákon, kvůli "ale/nýbrž" a "pět pracovních dní/deset pracovních dní". Také "oprávněný/zmocněný".

Tedy o naši demokracii opravdu nemám strach.

J. Moravec 12.10.2020 7:32

Jaká porážka levice? Všiml si někdo kde je ta pravice? Ta opravdová demokratická pravice. Já zde už hodně dlouho žádnou nevidím.

V. Halašta 12.10.2020 8:17

Njn, po pravé pravici volá snad polovina diskutujících (ne teda tady) ale když se občas objeví ta pravá pravice tak dostane 2%.

R. Langer 12.10.2020 9:31

No, však to je volí všichni, kdo po ní doopravdy volají, včetně mě. Víc nás evidentně není. Zato pravicovostí ohánějících se komoušů je tu jak naseto, a podle toho ty volby vypadají... ;-€

P. Kmoníček 12.10.2020 9:03

Nechte se vyšetřit od lékaře specialisty a nevybírejte si brýle podle toho zdali Vám sluší, Moravče.

P. Lenc 12.10.2020 9:30

Volil jste co?Já jedinou pravici u nás a to je Trikolora.Potřebuje ještě nějaký čas, má volební potenciál.U nás byla třetí a v žádném případě není na odpis.