19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Volba nezní Lisabon, či Moskva

Podpis Lisabonské smlouvy samozřejmně není “logickým pokračováním procesu, který začal Václav Klaus, když podal přihlášku do Unie”, jak tvrdí M. Topolánek, a ani být nemůže – prostě proto, že Václav Klaus podával přihlášku do, pokud jde o právní rámec, jiné EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tomas B. 26.11.2008 9:17

Zvažovat náklady

Je mi líto, ale musím souhlasit s Topolánkem. Protože i když se shodneme, že LS je prostě špatná a federativní tendence v EU nám nevoní, nestojí otázka tak, zda smlouvu podepsat nebo nepodepsat. Otázka stojí tak, co nám přinese postoj A a co postoj B. A já se ptám - ustojí ČR tu situaci, kdy bude stát sama, nebo případně s Irskem (i o tom pochybuji) proti "zbytku" EU? Co nastane? Zastaví to integrační proces? Nebo naopak bude integrace pokračovat a EU bude usilovně přemýšlet, jak s ČR naložit, aby se "duch EU" - tedy idea rovnosti všech zemí - nažral, ale koza integrace zůstala celá? Co čekáme od hrdého českého NE? A není to náhodou tak, že se po českém NE stane Lisabonská smlouva problémem a středobodem české politiky a že se pár let nebudeme bavit o ničem jiném, abychom nakonec stejně k LS přistoupili? Vyjednáme výhodnější podmínky? Změní se principy hlasování kvůli našemu NE? Čeho dosáhneme? Nemluvě o vlivu na domácí politiku. Ne Lisabonské smlouvě dál posílí Paroubka (kterému je nějaká suverenita ukradená).

Nejsem vůbec příznivec federální Evropy. Ale mám tendenci vidět věci pragmaticky. Čas boje už byl. Teď je třeba přijmout výsledek bitvy a jít dál, protože pokračovat v boji už nic nepřinese.

Václav 26.11.2008 9:44

Re: Zvažovat náklady

Dokážete pochopit tak zásadní věc, že ten socialistikco-byrokratický komplex, ve který se na základě LS začně postupně měnit dnešní EU a který bude přes Paříž a Berlín řídit z pozadí Moskva nemá v dlouhodobém výhledu šanci. Americká a hlavně asijská konkurence nás prostě zválcuje a naše děti nás jednou moc chválit nebudou. Ideály boje proti změnám klimatu a další podobné jsou sice vznešené, ale hladový žaludek jima nenaplníš a ozáblé bosé nohy do nich neobuješ, jak se říkávalo.

Kisssa 26.11.2008 9:04

Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Cím dál tím víc mi dochází, že spor o Lisabonskou smlouvu - stejně jako spor o radar - je sporem mezi těmi, kteří se víc bojí Západu (Německa) a těmi, kteří se víc bojí Moskvy. Jestliže předpokládám, že nejhorší, co nás v budoucnosti může potkat,j e to, že budeme dostávat příkazy z Bruselu či že si o nás bude Německo otírat boty a Francouzi s obvyklou arogancí nás budou posílat mlčet do kouta - pak je snad Lisabonská smlouva problém. Patřím bohužel k těm, kteří tuto vizi vnímají jako to menší ze dvou zel. Protože volba nezní: Bruselští byrokraté nebo suverenita", ale" Bruselští byroktraté nebo ruská imperiální tlama"...

S tím, že bruselští byrokraté po nás budou vyžadovat přesně ta pravidla, na jejichž tvorbě jsme se spolu s ostatními státy podíleli - a záleželo na našich schopnostech, co jsme prosadili nebo neprosadili. A hádejte, podle jakých, kým tvořených pravidel bychom byli tráveni v ruském břiše?

Okopávači kotníků si pořád myslí, že jsme v Evropě vnímáni jako (středo)evropská země, že naše politické počiny sledují jako něco "nového", či alespoň zajímavého... Omyl! Odjeďte do Francie, do Anglie a říkejte "Česká republika".  Jediné, co si lidi vybaví je "Vaklav Avel" , možná Praha, a že máme fakt hezký moře... Umisťují nás kamsi na balkán, a odtamtud přicházely odjakživa přeci všechny problémy - tak když to nepůjde jinak, tak se obejdou i bez tohoto balkánského státu , jako se bez něj obešli dřív -a jak to tak teď začíná vypadat, tak možná líp, než s ním...

Takže otázka opravdu zní: Brusel, nebo Moskva? A buďme si jisti, že Moskva už čeká s otevřenou náručí... tedy spíš tlamou.

jasan 26.11.2008 9:10

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

uzasne... coz se takhle podivat na mapu.....

Vít 26.11.2008 9:27

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Ať se dívám, jak se dívám, z Moskvy do Prahy je to pořád stejně, jako před dvaceti, čtyřiceti, šedesáti lety... A z Moskvy se teď ozývají velmi podobné hlasy jako za Brežněva.

JVP 26.11.2008 9:12

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Otázka spíše zní: Washington nebo Moskvobrusel!!

toogood 26.11.2008 9:18

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

VERY GOOD POINT!!!

Eva D. 26.11.2008 16:52

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Mám silný dojem, že tohle je dobrá otázka!

Ano 26.11.2008 10:49

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Velmi hezky, byť nechtěně řečeno: budou nám vládnou ti, kteří nás umísťují na Balkán a možná vyblekotají "Vaklav Avel". Hodně zdaru.

Kisssa 26.11.2008 11:12

Re: Do lisabonu, nebo do Moskvy?

Jde o to, abychom si o sobě nedělali přehnané představy. Naše sebevědomí je jako vždycky trochu přerostlé - Češi jsou přece kabrňáci a všem to ukážou, žejo...  Nepodléhejte omylu: Jsme malá, vcelku nevýznamná země kterou běžní obyvatelé západu vnímají asi tak, jako my často (ne)rozlišujeme třeba pobaltské země. Vnímají nás jako země postsovětské, nikoli (středo)evropské. A my buď dáme najevo, že patříme do Evropy, nebo dáme najevo, že patříme do toho Ruska. Jestli vám bude líp v té Moskvě, tak šťastnou cestu. - já se tam s váma vydat nechci. Ale představa, že jsme nějaký pupek Evropy, na který se všichni s úžasem dívají, ta je opravdu, ale opravdu naivní.

Kajan 26.11.2008 8:54

Topolánek musí do háje ! Dzp.

Divno 26.11.2008 8:39

Moskva nebo Lisabon?

Teda pokud bych si měl vybrat podle města, tak Moskva. Lisabon je ošklivý a špinavý :-))

Kisssa 26.11.2008 9:05

Re: Moskva nebo Lisabon?

A byls někdy v Moskvě?? Tak tam odjeď, chvíli se tam rozhlížej, chvíli taky poslouchej, co tam kdo říká, a pak teprve začni pronášet moudra. A nebo tam rovnou zůstaň...

pavpek 26.11.2008 9:28

Re: Moskva nebo Lisabon?

A Moskva je nádherná, že ????? ty blbečku.

Poslal bych tě tam a doufám, žer by tě na Arbatu mafiáni podřízli.

Ašek 26.11.2008 8:36

H....

Mě jako stalého voliče nadzvedá jak někteří potkani s ODS okopavají Topolanka.V tomto statě se stale rozhoduje kam budeme patřit.Je to slyšet od některých důstojniku,jak policie tak armády.(klidně vam řeknou že přisahali už jednou a tahle přisaha je nezajimá)Rosudky některych soudů jsou vice než vymluvné.Naši vnuci se budou divit kdo všechno patřil k Moskalum.Mužu vám garantovat že když budete pokračovat v podpoře hlavního okopavače Klause tak přiští volby budou pro ODS katastrofou(možná to nebude žadná škoda).Takzvaná pravice je dost trapná.Paroubek,Rath,Zaoralek atd.nemusejí pro volební uspěch dělat vůbec nic,stačí okopavači Topolanka z jeho vlastní strany.

Václav 26.11.2008 9:03

Re: H....

No nevím, voličem a příznivcem ODS jsem už od doby, kdy většina dnešních papalášů této strany ani nevěděla, co to nějaká ODS je. V ranných dobách jsem ODS aktivně podporoval a pomáhal vytvářet ve svém rodišti, kam jezdívám na víkendy, panu Klausovi toho také dost vyčítám, ale v tomto bych s vámi nesouhlasil. Jestli něco poškozuje ODS, tak je to chování pana Topolánka ale i lidé v jeho blízkosti - Dalík a spol. Je rozdíl mezi bodrostí a buranstvím. Pan Topolánek bohužel postupně sklouzl k tomu druhému. Člověk se může chovat třeba i trochu neurvale např. jako doktor House, ale je potřeba mít také podobné kvality jako onen seriálový lékař. Jinak bude jen za arogantního burana.

Hanibal 26.11.2008 10:12

Re: Okopavačí kotníků VK....

Okopavači kotníků V.K Klause  a jejich děti se možná dočkaji i toho, že podle LS lze znovu otevřít Benešové dektrety. Osud Sudet, je také otázkou, která není definitivně ukončena a tím pádem i hranice naší republiky, majetek toho území se stávají zpochybnitelnými. Jen je třeba si přečíst ty zákruty , kličky LS, podle kterých Brusel může rozhodovat o tak závažných věcech. V. Klaus o těchto možnostech ví, nemůže ale o těchto kličkách, které se mouho stát v budoucnu předmětem spekulací mluvit nahlas, protožeby ho roztrhali na kusy. Topolánek nebude nikdy státníkem, Topolánek je hrobaře Klausovy strany. V.Klaus zůstane personou grata je a zůstne státníke, a bude i pro budoucnost.  

Kali 26.11.2008 10:24

Re: Okopavačí kotníků VK....

Persona grata....ano, vždyť kdyby na jednání Ústavního soudu nepřijel prezdent V.K, tak by se tam nesjelo tolik mediálních pozorovatelů, novinářů. Na všech  stránkách je jako jediný aktér  tohoto jednání Václav Klaus. Komu se podařilo,(kromě plyšáku) aby se naše země  stala centrem takového zájmu? jen neříkejte, že to je k vůli  "našemu a Klausovu bláznovství." Vždyť šaškům a BEZVÝZNAMNÝM by tolik pozornosti  nikdo nevěnoval. Mají s toho našeho prezidenta špundus! Sám proti tak masívní kampani celé Eu, je to statečný člověk. Pane prezidente, nedejte nás!  

bibabu 26.11.2008 10:30

Re: Okopavačí kotníků VK....

R^Souhlas, Topolánek je hrobařem ODS. Kdo po ní?? 

jm0 26.11.2008 11:05

Re: Okopavačí kotníků VK....

už nikdo. nebude to mít smysl. komisaři beztak vědí všechno líp.

SID 26.11.2008 8:33

No jistě!!

pane Vaňku, ještě o tom přesvědčte Topolánka a Váš článek bude skutečně posvěcen.

Hledajíci 26.11.2008 8:12

Ti co říkají NE k EU

máte lepši a hlavně proveditelnějši řešení? Anebo to říkáte z trucu a pocitu neuznáného genia, méněcennosti? Proč čeští poslanci nepodají při jednání o EU lepši návrhy a hlavně proveditelnějši návrhy, výhodné pro celou EU? Je možné, že jsou přhlasováni ostaními, ale to je demokracie pro kterou tak horujete.

To často jmenované Irsko je proti EU Smlouvě, že má strach z přilivu laciných pracovních sil ze států střední Evropy, tedy má strach i z vás Čechů. Kdo má z někoho strach nemůže být současně jeho spojencem. Je velikým omylem si myslet, že nepřitel mého nepřitele je mým přitelem.

Co je to ten zájem malých zemí? Mají ty veliké evropské staty jásat při každém jejich sobeckém návrhu, kdy tyto státy se snaží získat všechny výhody, ale nikomu jinému nic nepřejí? Vždy vám jde jenom o to urvat pro sebe co možná nejvíce, a nechcete se s nikým dělit, ani s jiným malým statem. Ten je při tom urváni pro sebe stejným konkurentem jako ty státy velké.

Tomu se řiká pokrytectví!

Kolombo 26.11.2008 8:34

Re: Ti co říkají NE k EU

Milý hledající, v pokrytectví jsou nepřekonatelnými čampiony právě Francie, Německo, Itálie a Španělsko. Holt, quod licet Jovi, non licet bovi.

Václav 26.11.2008 8:49

Re: Ti co říkají NE k EU

Pro začátek doporučuji hledat dále, protože pokud byste skutečně hledal, tak by Vám nemohlo uniknout např. následující:

"Irská republika neuplatňuje žádná omezení přístupu na trh práce pro občany České republiky. Pro získání práce v Irsku tedy nebudete potřebovat pracovní povolení."

"Od 1. května 2004, tedy od vstupu ČR do EU, nepotřebují občané ČR k práci v Irsku žádné pracovní povolení nebo vízum. Irsko patří k jedné z nejbenevolen­tnějších a nejotevřenějších zemí Evropské unie. Tato země se rozhodla nevyužít možnosti přechodných období, tudíž není potřeba registrace, tak jak je tomu např. ve Spojeném království (Velké Britanii)."

Takže ohledně Irska doporučuji hledat a neplácat nesmysly a s tím ostatním jste na tom podobně.

Kisssa 26.11.2008 11:29

Re: Ti co říkají NE k EU

Právě proto, že Irsko nemá žádná omezení vstupu na trh práce volili v Irsku lidi (nikoli vláda) v referendu odmítnutí. Právě proto, že se báli jakýchsi gastarbeiterů, kteří jim vezmou práci a následně i to bohatství, které si oni před tím šikovně z nejrůznějších evropských fondů vydobyli - Je to totéž, jako když u nás lidi nadávají na Vietnamce a Ukrajince.

jasan 26.11.2008 8:55

Re: Ti co říkají NE k EU

ale ja jsem v clanku zadne NE EU nenasel...  ja tam neasel NE LS...

ona ta jedna smlouva je EU?

chouan 26.11.2008 8:08

TOPOLÁNEK = dobrý student

Pamatuje si také na středoškolskou matematiku, konkrétně množinové operace?

A nebo B tam totiž neznamená "buď jenom A nebo jenom B", ale: A, B a také A+B.

V průběhu delšího časového intervalu nebudeme mít budˇ jen Lisabon nebo jen Moskvu. Budeme mít obojí! Libanon i Moskvu.

I-Worm 26.11.2008 7:24

Myslím, že jako model EU, kde se přihlíží

ve zvýšené míře k zájmům malých zemí, by mohla posloužit naše vláda. Co myslíte, je to v pořádku?

zk 26.11.2008 6:59

Dobrý článek

Díky za článek, souhlasím s argumenty autora, nesouhlasím s argumenty M.Topolánka. Podpisem LS budou završeny dlouholeté ambice Francie a hlavně Německa pro ovládnutí Evropy. To nebude demokratická EU, ale velkoněmecká říše. A tak co se nepovedlo v třicátých a čtyřicátých letech 20. století Hitlerovi a spol., podaří se let.