15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Volba nezní Lisabon, či Moskva

Podpis Lisabonské smlouvy samozřejmně není “logickým pokračováním procesu, který začal Václav Klaus, když podal přihlášku do Unie”, jak tvrdí M. Topolánek, a ani být nemůže – prostě proto, že Václav Klaus podával přihlášku do, pokud jde o právní rámec, jiné EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hanibal 26.11.2008 13:56

Re: jen tak na okraj...

nejen úmysly, ale i dobré skutky.

jepice 26.11.2008 13:02

Ale vůbec ne, jasane, NEMUSÍ.

Nikdo nikomu u hlavy při hlasování pistoli držet nebude. Odrovnejte klidně Topolánka i vládu, shoďte ratifikaci LS ze stolu, scukněte se kolem hradního pána, jak je vám libo. Je to je vaše věc. Jen se pak nesmíte divit, co s vámi takové konání podle vaší specifické představy o voličích ODS udělá.

Vašek 26.11.2008 11:26

Problém

nové EU po schválení Lisabonské smlouvy spočívá v tom,že ji prosadili politici proti vůli svých občanů.Další problém v zárodku je ten,že rozhodující instituce s rozsáhlými pravomocemi nejsou výsledkem demokratické volby.Může to být stále narůstajícím zdrojem nepopularity a potenciální možností její revize v budoucnu.

Ignác 26.11.2008 12:14

Re: Problém

Ústavní soud neřešil jestli je smlouva dobrá nebo špatná, to mu ani nepřísluší, od toho jsou politici, aby ji ratifikovali nebo ne. A myslím, že je dobře, že neumožní politikům schovat se za autoritu Ústavního soudu a vyhnout se politickému rozhodnutí. Ale jestli je smlouva opravdu špatná tak ji neměla Česká republika rukou premiéra Topolánka podepisovat, nevypadá to moc důvěryhodně, když předseda vlády podepíše smlouvu, kterou prezident a čestný předseda stejné strany považuje málem za ďáblovo dílo a vehementně proti ní bojuje.

Klička 26.11.2008 11:14

Systém

Aby mohla EU úspěšně v budoucnu fungovat je zapotřebí jediné. Ať se to někomu líbí nebo ne, musí vystupovat zcela jednotně a to při současné právní úpravě, kdy každý stát má právo veta, není možné.Lisabonská smlouva se skrytě snaží vytvořit cestu k federalizaci Evropy, podobně jako tomu je v případě USA. Mnoha lidem se to nelíbí, ani mně ne. Musím ovšem uznat, má-li Evropa v budoucnosti hrát významnou roli (což je žádoucí), nemůže toho dosáhnout tím, že dovolí jednotlivým národním státům odlišnou politiku od demokratické většiny států ostatních. Zde je důležité vědět, co si občané Evropy přejí a ne, co si přejí politické strany, nebo dokonce evropští úředníci. K Lisabonské smlouvě mělo být vyhlášeno celoevropské referendum. Není vůbec důležité, kolik má ten který stát obyvatel. Důležitá je vůle občanů Evropy. Přeje-li si většina občanů Evropy Lisabonskou smlouvu a následně federální stát, potom je demokratické ji vyhlásit ne základě výsledků referenda všech evropských občanů. Jakýkoliv jiný postup je v Evropě (soustátí zatím naprosto suverénních států) nedemokratický a jako takový zcela nepřijatelný pro jakýkoliv demokratický stát. Bude-li např. Irsko donuceno k novému referendu, bude to pouze nedemokratický, diktátorský akt vedení států. Opakuji: Jedině celoevropské referendum může změnu politického uspořádání Evropy demokraticky změnit. Ono je totiž třeba demokratické principy ctít a ne jen o nich stále planě kecat, což je, jak možno dnes a denně vidět, doménou všech politických stran v Evropě. Nechť evropští úředníci nemlží a neohlupují občany a nechť jasně řeknou, že jejich cílem a cílem Evropy jsou Spojené státy evropské. Pak ať vyhlásí celoevropské referendum a nebudou se muset zdržovat paskvily typu Lisabonské smlouvy, kterou pouze zastírají svůj konečný cíl.Občané Evropy jim pak demokraticky řeknou, co si přejí. Jakékoliv jiné lámání věci přes koleno je totiž známkou diktatury a ne demokracie.

jasan 26.11.2008 11:23

Re: Systém

pokud by to mela byt vule obcanu, musela by byt vsude referenda...

proc nejsou, vime oba....

Klička 26.11.2008 12:30

Re: Systém

Ne 27 národních referend, ale jedno, celoevropské.

bibabu 26.11.2008 13:38

Re: Systém

Ale ještě jsme svébytnými občany ČR, nejsem  evropským občanem, co to tady Kličko plantate. No po přijeti LS už bude možné všecko, to se nás už nikdo na nic ptát nebude.  

libero 26.11.2008 11:47

Re: Systém

Pochybuji že LS vede k federální Evropě. Určitě ne k takové federální Evropě, v níž je jasně určeno co je pravomocí federace a co jednotlivých států. A určitě nevede ani k liberální Evropě, liberální alespoń pro ty státy které si to přejí.

Takže děkuji, nechci.

Klička 26.11.2008 12:33

Re: Systém

Možná máte pravdu. Pokud k ní ovšem necede, potom nevede nikam. Je nutno si uvědomit, že 27 suverénních států s právem veta se nikdy nemůže na ničem dohodnout.

Roy Boehm 26.11.2008 13:01

Re: Systém

No, připadá Vám lepší a trvanlivější systém, ve kterém 5 států ze sedmadvaceti rozhoduje a ostatní drží hubu a krok? Oproti RVHP vidím pouze kvantitativní rozdíl. Přesně 0,1 : 0,18 ve prospěch EU (1 z 10 resp. 5 ze 27:-).

bm2 26.11.2008 12:15

Re: Systém

V pripade, ze mate pravdu vo veci federalizacie podobnej USA, musela by sa LS v zasadnych veciach podobat na Ustavu USA a musel by existovat zarodok politickeho naroda USE.

Ale ten pamflet, v ktorom Brusel "odvolava, co odvolal a narizuje co naridil" sa v zasadnych veciach na Ustavu USA zasadne NEPODOBA a neexistuje ( samozrejme okrem svetlych zajtrajskov v hlavach eurosudruhov ) nic, co by naznacovalo inu, ako geograficku spolupatricnost narodov obyvajucich Europu.

Klička 26.11.2008 12:41

Re: Systém

Říkám podobné USA a ne stejné. Ona LS není nic jiného, než špatný pokus o ústavu. O takovou ústavu, která nikdy nemůže fungovat k prospěchu většině. Vidím, že rád používáte pojem "národ". Tento pojem není nikde definován a jeho používání je přinejmenším sporné, stejně jako příslušnost kohokoliv v Evropě k nějakému národu. Evropou se totiž za posledních 2000 let prohnalo mnoho a mnoho národů a my jsme jejich potomci s jejich geny. Jsme potomky Římanů, BójůKeltů, Maďarů, Mongolů Slovanů a mnoha dalších. Nic více a nic méně. V Evropě opravdu nelze mluvit o národech a přitom nedefinovat tento pojem.

Sunny 26.11.2008 14:41

Re: Systém

I ústava by měla být pokud možno srozumitelná a jednoznačná. A to LS rozhodně není.

volič 26.11.2008 18:27

Re: Systém

Pokud dojde k sjednocení EVROPY na bázi federace, tak je to dobře, protože takoví lidé jaKO kLAUS tam budou moci tak akorát žvanit,moc faktickou už nebudou takoví chytroušové mít nikdy,

A z toho asi pana profesorissima raní mrtvice.Já bych ho nelitoval.Tenhle chytrolín nás může strhnout pouze do kanálu.

L'ego 26.11.2008 10:53

A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

oslavíme mohutnými vatrami svrchovanosti. A pak se oplotíme na našem dvorečku a  budeme se bít v prsa, protože se sice budeme mít hůř, ale budeme mít vlastní parlament, který bude moci (velmi demokraticky) odhlasovat to, k čemu jej mezinárodní situace nebo lobbysti donutí. Dějiny přece učí, že za svobodu národa se musí trpět. Klaus a Zahradil, toť novodobí mučedlníci. Škoda, že Vašek neumí jezdit na koni a že už se nemůžeme spoléhat na vozovou hradbu.

Kisssa 26.11.2008 11:16

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

R^

libero 26.11.2008 11:57

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

Zřetelně jste nepochopil o co jde. No, třeba časem.

Mak 26.11.2008 12:02

Re: A odročení rozhodnutí o lisabonské smlouvě

....asi ani časem.

1946 26.11.2008 10:47

jsem asi mimo

v clanku je uvadeno, ze .......zatímco český trh se touto dohodou otevřel pro členy EU zcela, vůči českému exportu přetrvávala ze strany členů Unie řada restrikcí. Muze mi nekdo rict jake diskriminacni restrikce ma cesky vyrobce na trhu EU?

kapradina 26.11.2008 10:39

Doufam, ze jesita abdikuje

Nebo ze by mel prasule jeste radeji nez osud lidstava? By si mohl s rathem podat ruku.

libero 26.11.2008 11:58

Re: Doufam, ze jesita abdikuje

Ješivu znam, ale jesita ......

JJ 26.11.2008 10:33

Jinak k Topolankove strategii vuci LS

Topolanek jasne vidi, ze LS bude CR prijata - bud timto Parlamentem, nebo po voblach. Misto toho, aby sel do prohrane valky, tak chtel vymenit LS za radar. Ale ubozaci v ODS mimo realitu mu podtrhli nohy. O kredibilite kraskych politiku ODS hovori to, jak sli ke korytum za cenu ruseni poplatku ve zdravotnictvi. S takovymi to ODS opravdu dotahne daleko :-/

Eva D. 26.11.2008 17:02

Re: Jinak k Topolankove strategii vuci LS

R^ prvním dvěma větám!

Spirit 26.11.2008 10:22

Typické je autorovo naříkání

"pravidel – ale která platí jen tehdy, když se to velkým státům a “architektům” EU hodí". Přeloženo do češtiny bez emocí - měli bychom se podřídit, když něco chce VĚTŠINA, navíc většina, která má, na rozdíl od nás, s demokracií a svobodami nesrovnatelně větší zkušenosti, než naše malá, vždy nesamostatná zemička (vládli nám tu Říše Římská, tu Rakousko, tu Anglie a Francie, tu Hitler, tu Stalin, a nakonec zřejmě i USA, převlečené za NATO). To je demokracie. Jak včera večer řekli v ČT právníci (prof.Cepl z Prahy a prof. Přibáň z Irska), EU není federace, a ústavu nelze vykládat stylem "něco platí stoprocentně, a něco vůbec". Naši politikové, včetně presidenta,denně prokazují svou nevzdělanost. Účast v celku, zvaném EU, je jediná možnost, jak v 21. století přežít. Neúčast znamená návrat do středověku.

Kisssa 26.11.2008 11:14

Re: Typické je autorovo naříkání

Velmi souhlasím. S připodotknutím, že neúčast neznamená ani tak návrat do středověku, jako do náruče Moskvy. Ve výsledku je to ovšem prakticky totéž...

Roy Boehm 26.11.2008 12:36

Re: Typické je autorovo naříkání

Typické je, že autorova stížnost na nerovnost států v EU je pravdivá, založená na skutečných událostech. Nežvaňte o tom, že bychom se my, nemaje letitých zkušeností s demokracií, měli bez reptání podřídit požadavkům těch velkých a zkušených. Takový "demokratický centralizmus" už jsme jednou zažili. A spoustě z nás se po něm nestýská.  Možná jste si toho nevšiml, ale EU, bez lisabonského disktátu či EUstavy, celkem normálně funguje, i po rozšíření, už 4 roky! Ceterum autem censeó, že když za něco lobbuje Vondra, tak je to shnilé skrz naskrz!

hanibal 26.11.2008 13:52

Re: Typické je autorovo naříkání

Vondra zklamal na celé čáře, ostuda pravověrných politiků, občanů, členů ODS. Kartágo musí být zničeno!

volič 26.11.2008 10:09

Uvažujte mozkem

Zodpovědní politici by neměli dovolit, aby kvůli excentrickému běsnění narcisistického národovce Klause neratifikovala naše země Lisabonskou smlouvu. Naopak by všichni měli  urychleně jednat o přistoupení k evropské měně, abychom na to byli připraveni, až nadejde čas. 

Jedině v tom je naše budoucnost.

A ne, jak pan Profesor myslí , opírat se o ruské dubisko.

Od Rusů co nejdále.

jm0 26.11.2008 10:54

excentrickému běsnění narcisistického národovce

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))