10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Vokálně-instrumentální skupina na scéně

Programové sjednocení rozděleného národa vyhlášené vítězi voleb se stále více přesouvá do fáze msty: „sláva vítězům, ukopat poražené“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 21.10.2021 9:02

Ale vždy do ní nikdo neryje, naopak, všichni to nechávají na ní samotné... ;-D

J. Ganaur 21.10.2021 10:15

;-D;-D;-DTo nemá chybu!!!;-D;-D;-D

O. Kaucký 21.10.2021 13:46

Těch 100 dní hájení mají vlády od novinářů. Vy nejste novinář, já nejsem novinář, tak co se děje.;-)

O. Musil 21.10.2021 6:03

"Demokratičtí vítězové" teď na rozdíl od hyperaktivního Babiše, který se vyjadřuje desetkrát denně a pokaždé jinak, spíš jen vyčkávají. Senát s návrhem na odebrání pravomoci taky nijak nespěchá, protože ve stávající sněmovně nemá ani zdaleka jistou většinu, jak se ukazuje. Je klidně možné, že počká až na ustavení nové. To ostatní kolem prezidenta je nedůstojné, což je ale tak nějak příznačné.

O. Kaucký 21.10.2021 13:54

Na Babiše se můžeme vykašlat, ale demokratičtí vítězové by asi vyčkávat neměli. Možná, že si při té své radosti z vítězství nevšimli, že do lodi dost teče.

Jestli mají nebo nemají většinu, to zjistí až hlasováním. Jestli nemají, tak jde jen o silácké řeči.

V. Klepetko 21.10.2021 5:30

V zásadě s autorem souhlasím - jen tu roli prezidenta jako vrchního velitele ozbrojených sil bych viděl (společně s Andorem Šándorem) spíše jako symbolickou... Chování opozice, všech ústavních činitelů - stávajících i těch nastupujících - ale také i doktorů, a v neposlední řadě i vlastní prezidentské kanceláře vůči prezidentovi Zemanovi mi přijde jako zcela zjevně neetické. Možná až na Vondráčka. Návštěvu nemocného přítele na pozvání, tlumočené kancléřem, bych Vondráčkovi možná vůbec nevyčítal. Pokud se stala nějaká chyba, je za ní z 99% Mynář, který potřeboval předvést svého šéfa "v kondici"!

A máme tu zcela zásadní rozpor. Podle Babiše byl Zeman před převozem do nemocnice sice zesláblý a unavený, ale schopný normální komunikace. Vondráček tvrdí, že už v nemocnici před ním podepsal listinu a normálně se s ním bavil o politice. Naproti tomu doktor Zavoral stvrdil po poradě se senátním ústavním právníkem, že prezident "není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti", aniž je zřejmé, zda jde o každodenní agendu nebo o schopnost vyjádřit politickou vůli na základě zdravého úsudku.

Jak z toho ven? Myslím, že jestli je nemocný prezident schopen zastávat svůj úřad, tak by ho měl v nemocnici navštívit někdo, kdo nemá politický zájem na jeho odstranění. Například Tomio Okamura, nebo nejlépe Dominik Duka... A z tohoto setkání by bylo vhodné pořídit pro veřejnost záznam. A dále si myslím, že pokud je Zeman při vědomí, tak chápe, že hru "proti všem" nevyhraje, když je nemocný, a že jeho nejsilnějším politickým tahem, kterým by značně zkomplikoval život všem svým nepřátelům, by byla okamžitá abdikace. To by byla velmi kreativní tečka za jeho politickou kariérou! Jak na to, poradil pan J. Venc 20.10.2021 9:42:

„Poté, co jsem opakovaně zpytoval své svědomí před Bohem, došel jsem k jistotě, že mé síly, kvůli pokročilému věku, již nejsou vyhovující pro adekvátní výkon úřadu.“ (© Joseph Alois Ratzinger).

V. Klepetko 21.10.2021 5:32

A v tu chvíli by pětikoala byla donucena provést novou prezidentskou volbu do konce ledna, a s tím nikdo nepočítá. Možná kromě Ing. Miloše Zemana?

:-)

Z. Lapil 21.10.2021 17:45

Návštěva někoho, kdo nemá politický zájem... Jo, dobrá myšlenka. Jen bych dodal, že ten někdo by měl být všeobecně vážený, pročež konkrétně Okamura vypadává. Ošetřující lékaři toho moc neřeknou, ti nakonec - jsou-li co k čemu - stejně začnou mluvit o pravděpodobnosti, možná i v případě, kdy na EEG bude rovná čára. Aktuální situace chce (politické) rozhodnutí, i kdyby mělo znít "čtrnáct dní počkáme a uvidíme".

Duka - asi dobrý nápad, ale klidně bych přidal další dva. Napadá mě Pafko (ten "Havlův" doktor), a dál bohužel nikdo, zvlášť když dám doplňující podmínku, že by to měla být žena. Pokud možno racionální, pláč "Nechte toho ubohého starouška na pokoji" není cílem cvičení. Možná - nesmějte se mi hned - Merkelová.

Zemanovi je nejspíš opravdu příliš mizerně na to, aby se staral o politiku, ale - jak říkal náš táta - "Kdo se dal na vojnu, musí bojovat".

J. Ticháček 21.10.2021 22:48

Už jsem to tady někde psal.

Ale máme na krku rozpor. Skutečnou neschopnost, a jakousi jinou neschopnost.

Vystřídal jsem za život spoustu zaměstnání. A občas jsem byl práce neschopen. Jenže pokaždé to bylo jinak. Jako lyžařský instruktor jsem byl s přetrženým kolenním vazem fakt nepoužitelný. Jenže jsem byl schopen odjet do Albánie. Ne jako průvodce na divoké vodě, ale jako řidič.

Jindy jsem byl neschopen práce, a skutečně jsem nebyl schopen tam jít. Ale nic mi nebránilo v tom, abych za ty tři měsíce v posteli, kdy mne na záchod doprovázeli, protože jsem těch pár metrů nezvládl bez pomoci, neuplácal účetnictví pro velký festival a účetnictví a skladové hospodářství pro stavební firmu.

To jsem byl práce, tedy výkonu funkce neschopen.

Takže se naskýtá otázka: Doktoři, vědomi si svých povinností oznámí, že je president neschopen vykonávat úřad. Na to mi stačí pořádný zánět průdušek.

Otázkou je, co znamená to, že je práce neschoz.

Z. Lapil 21.10.2021 23:19

Je to tak. Prezidentovat může i kvadruplegik, naopak tělesně zdravý člověk, který neví, čí je, prezidentovat nemůže.

Podobné zkušenosti, jako vy, máme jistě mnozí. Já byl kdysi na nemocenské s prasklým bubínkem v uchu, a taky to skončilo něčím, co se tehdy ještě nejmenovalo home office.

Nějak si stále častěji připomínám úvahu ze Stopařova průvodce po Galaxii: to, že někdo chce být prezidentem Galaxie, je přesně ten důvod, proč by se mu to nemělo dovolit.

A. Renjascu 21.10.2021 4:56

Smutně, ale pravdivé a nejhorší na tom je to, že někteří tomu ještě tleskají.

P. Jirkovský 21.10.2021 2:24

Koukám, že Mára Prchal povolal zálohy. Ale podle stylu a slohu jde o "zapomenutýho" propagandistu KSČ, ti dokážou jen pomotat hlavy sobě podobnejm.

P. Kotraba 21.10.2021 0:38

I Bureš se od svého slouhy Vondráčka veřejně distancoval.

P. Dvořák 21.10.2021 1:36

Nevím, jestli umíte číst, nebo jenom nechápete psaný text, ale i o tom je v článku zmínka.

Takže s čím dalším nás "ohromíte" ?

P. Jirkovský 21.10.2021 2:35

Vás? Přijde na to, kolik vás je a kde jste. .

J. Šebek 21.10.2021 3:31

Řekl bych že je nás dost a brzo nás bude ještě o hodně víc.

J. Hoza 21.10.2021 6:56

Přesně tak.;-O

R. Langer 21.10.2021 7:56

Tak asi ty, kdo to tady čtou, ne? ;-D

J. Ganaur 21.10.2021 10:18

Jo, je vás dost, ale na parlamentní většinu to nestačilo.....;-D;-D;-D

L. Beneš 21.10.2021 11:24

Jistě jsem nebyl věrným příznivcem toho pána, ale předpokládal jsem, a jeho poslední slova a činy to dokládají, že je to zcela obyčejný oportunista. Naše stařenka to říkávala: politika je swinstvo a lidí ku rwí.