6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda přidá. Stačí sáhnout do cizí kapsy…

ANO, zaměstnancům státu bude líp. Dostanou přidáno. Hůř zato může být těm, z jejichž kapes vláda peníze na růst platů vytáhne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 8.9.2018 9:42

Re: Proč by nepřidala?

Státní administrativa peníze nevytváří, ale volí!

M. Šejna 8.9.2018 10:11

pane Lenci

krize opravdu zákonitě příjde, ale až poté, co vyhraje u nás volby pravice. To je totiž ekonomický zákon, který v Česku zatím po celých 25 let samostatného Česka platil bez vyjímek.

Takže, až zas vyhraje u nás pravice, příjdě zákonite ekonomická krize, apravicová vláda bude muset buďto snížit platy státním zaměsnancům, nebo dělat to samé, co dělala dříve: zvýší daně a zvýší brutálně státní dluh.

J. Brožek 8.9.2018 10:25

Re: pane Lenci

Ano, ona totiž světová ekonomika zareaguje na volby v ČR a jakmile se k moci dostane v ČR pravice (která tvrdíte jinde že žádná není), tak v Americe začnou krachovat finanční domy a další firmy a nastartují globální ekonomickou krizi.

Úvaha hodná Šejny!!!!!

J. Holíček 8.9.2018 10:39

Re: pane Lenci

Samozřejmě žádná pravice není, to se jen politici k něčemu takovému hlásí, aby si rozdělili hloupé voliče, kteří na to věří.

Všimněte si na příkladech z minulosti jak se "pravičáci" změnili v "levičáky" a naopak. Přitom fšeci kradnů.

M. Šejna 8.9.2018 10:47

úvaha hodná Brožka

Pravice má v Česku smůlu, že ji voliči vždy volí, když má přijít krize. Nejspíš jsou čeští voliči předvídaví.

:-D

Každopádně krize byla v Česku vždy hlubší, než ve světě, díky skvělé pravici. Naproti tomu konjunktura bývá v Česku vždy lepší, než ve světě, diky hrozné levici. Proto u nás platí pravidlo, že ekonomika se v Česku vyvíjí navzdory vládám. Tj. roste navzdory hrozným levicovým vládám, a jde do hajzlu navzdory vynikajícím pravicovým vládám.

:-D

Proto je potřeba volit navzdory.

J. Brožek 8.9.2018 11:28

Re: úvaha hodná Brožka

Krize je v každé zemi jiná. A v ČR nebyla rozhodně hlubší, než ve světě - to je opět jen vaše dezinterpretace. Byla hlubší než v Německu, to ano. Ale Německo je mnohem větší trh s obrovskou vnitřní spotřebou. A rozhodně byla menší než v 70% zemí Evropy - namátkou Island, Irsko, Francie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, ...... zbytečné vyjmenovávat skoro všechny státy.

Státní rozpočet sice zvedl dluh, ale také díky opatřením tehdejší vlády nerostl tak katastrofálně, jako ve výše jmenovaných zemích.

A konjunktura bohužel v ČR vždy byla horší než ve spoustě jiných zemích.

Ono to totiž primárně nezáleží na vládě - ta jen rozhazuje hodně nebo méně. Hodnoty se vytváří jindě - v komerční sféře - a jsou nezávislé na té státní, pokud vyloženě neškodí (což socani občas dělali a dělají - viz třeba rozkradených 500 miliard vytažených z lidí na tzv. OZE - ano, pokračování se nechal odsouhlasit v minulé vládě socany Babiš).

J. Holíček 8.9.2018 10:35

Re: pane Lenci

Ti, co lidem nepřejí (nejen politici) malují alespoň čerta na zeď. Typicky Kalousek, ten to má nahrané na pásku, k tomu obvykle přidává starost o budoucí generace. Nemálo lidí to, bohužel, papouškuje.

Ve skutečnosti to samozřejmě funguje jinak. Dokud jsem měl dost testosteronu, tak jsem honil ženské. Teď, když ho ubylo, tak musím pár dní šetřit a už se tak nepachtím. S penězi je to obdobné. Ty šetřením (nevyužíváním) ztrácejí na hodnotě.

Škoda každé nevyužité příležitosti. :-))

Z. Lapil 9.9.2018 10:18

Re: pane Lenci

Peníze šetřením možná ztrácejí na hodnotě, ale nešetřením mizí v nenávratnu.

Všimněte si: je rozdíl mezi utrácením a investicí, byť třeba té na vkladní knížce.

A všimněte si: pokud se shodneme na pracovní definici, že levice reguluje, zatímco pravice nikoliv (souhlas: kradnú všeci. Ale jestli někdo víc a někdo míň není až tak důležité, protože to je věcí jednotlivců "napříč stranami", jak se hezky říká), tak i ten investiční trh je zregulovaný až hanba. Například kdysi zajímavá investiční příležitost akcie. Dnes koupíte akcii jen přes certifikovaného obchodníka (otázka do pranice: instituce kope za vás nebo za sebe? A co se změní, když na instituci bude dohlížet "nadinstituce"?). Opravdu dávno jsem se o to zajímal s výsledkem: aby bylo na poplatky, je třeba točit 50 až 100 tisíc. To nejsou (a v 90. letech zvlášť nebyly) peníze, které by měl "normální člověk) v peněžence a nevěděl, co s nima aneb k čemu jsou peníze, na které nemůžete sáhnout (protože je třeba zrovna krize a musel byste prodat nesmyslně levně).

Druhá veleregulace: zkuste ty peníze půjčit (za úrok, řeč je o investici, ne o půjčce z lásky) někomu jinému, než je banka. Zkuste si založit jakoukoliv pidifirmu, na kterou máte našetřeno (stále mluvíme i investování vlastních peněz): neříkám, že je to nemožné, ale těch papírů a hlavně - té NEDŮVĚRY, že jsem schopen poctivě pracovat a postarat se sám o sebe...

Už mě kolikrát napadlo, že levici volí lidé proto, že si nevěří. Vsadím se, že vás i většinu lidí teď napadlo něco jako "ale nemůžete nechat lidi dělat, co chtějí, vždyť by mě okradli".

J. Holíček 9.9.2018 18:28

Re: pane Lenci

Píšete docela rozumně, a ty příklady korespondují s provozovaným systémem, jenže v něm jsou pravice a levice jen zavedené pojmy, které postrádají původní obsah.

Systém je ovšem postaven na koloběhu peněz, takže, když je stát nasype lidem, tak ti je většinou rozfofrují, což bude pozitivně ovlivňovat řadu oblastí jeho fungování a další rozvoj, tvořící nové peníze. :-))

Z. Lapil 9.9.2018 23:12

Re: pane Lenci

Souhlasím, že definice levice a pravice je námět na nekonečnou debatu. Proto jsem je definoval (zcela zjednodušeně), aby bylo jasné, o čem se bavíme.

Hlavní potíž s aktuálním zvyšováním "státních" platů mám takovou, že dostávají přidáno lidé, kteří mají své zaměstnání dost jisté, přičemž dostávají přidáno z peněz vybraných od lidí , kteří už teď berou spíš míň a zároveň jsou nezaměstnaností ohroženi výrazně víc. To, že momentálně "my soukromníci" nevíme, kam dřív skočit, je záležitost dočasná. Levice sem, pravice tam, BUDE hůř. A když někdo, byť to byl stát, bere dobré časy jako příležitost k rozdávání JEN NĚKOMU - nezlobte se, to mi nedělá dobře. A nedělalo by mi to dobře, i kdybych ten někdo byl já.

J. Brožek 8.9.2018 10:27

Re: Proč by nepřidala?

Jednoduché - protože ti co se jen flákají po úřadech a buzerují ostatní tímto víc a víc parazitují na těch, kteří nějaké hodnoty vytváří.