15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda brání vlastním občanům v návratu domů!

Opatření k omezení cestování. Jeho účel snad není dnes třeba příliš dlouze vysvětlovat - má pomoci zamezit dalšímu šíření pandemie. Bohužel je ale naprosto nepromyšlené ve svých důsledcích a lidem pouze přidělává problémy. Je proto škoda, že dosud zůstává opatření ve stínu jiných a na první pohled mediálně mnohem vděčnějších událostí, jako je spor o nouzový stav, schválení protiepidemického zákona či Prymula na stadionu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Lyčka 15.3.2021 23:56

Jen bych chtěl poznamenat: „Každý občan má právo na svobodný vstup na území České republiky.“ Nic proti tomu, ale není tam řečeno, že to musí být okamžitě a že není nutno dodržet nějaké podmínky. Např. netrpět nakažlivou chorobu, třeba morem.

V. Hodorka 15.3.2021 17:55

My jsme proste zeme vyjimecna, tak proto tolik vyjimek.;-)

J. Kejkrt 15.3.2021 16:04

Autorem je

Tomáš Zdechovský.

To kdybyste, Lidovky.cz, nevěděly, koho tam máte nadepsat. :-(

V. Bok 15.3.2021 15:51

Jo Zanzibar, to může byt velky problém. Jihoafrická mutace je ještě horší jak Britská, ktera se šíří ted jak požár...

J. Hála 15.3.2021 13:27

Tohle je zajímavý případ, jak právní rozbor, byť formálně správný, je zcela mimo selského rozumu.

1) Osobně nesnáším kritiky, kteří hledají hnidy, ale jak se to má řešit, o to se nepodělí. Nebo budeme testovat cestující v letadle až v ČR? To autor poněkud nedomyslel...tzn. je velký rozdíl mezi individuální a hromadnou přepravou osob a to jak z pohledu místa testování, tak z pohledu rizika přenosu nákazy.

2) Řidiči mezinárodní nákladní přepravy - výjimku mají z velmi dobrých důvodů a ve skladu to dnes funguje tak, že řidič ani nevystupuje z vozidla a vše se odehrává "online", bez jeho přímého kontaktu s pracovníky skladu (a i tak mají všichni ochranné prostředky a dezinfikuje se, jak jen to jde.

3) Tohle je čistě můj názor - ale zákaz cestování do a z jednotlivých zemí (zejména komplet Afrika a Asie) tu měl být nejpozději od ledna/února 2020 a měl platit dosud. Ubožáci cestující za selfíčkem na Zanzibar by si holt vyfotili to selfie na instáč na pozadí plakátu s palmami, nebo by se naučili pracovat s photoshopem (edit: nebo by se naučili alespoň pracovat ;-)

T. Hraj 15.3.2021 13:08

Ano, neschopní a možná i ničemové to z většiny asi jsou. Ale srovnání imigrantů a občanů je povrchní.

1) není jasně řečeno, že by se pozitivně testovaný NESMĚL vrátit do ČR (to by bylo opravdu skandální)

2) ilegálním imigrantům bychom samozřejmě měli poskytnout ubytování a stravu (v rámci humanismu) a PCR test (v našem vlastním zájmu). Obojí samozřejmě nikoli zadarmo ale na dluh a to ubytování v detenci. ALE jejich počet by měl být velmi blízký nule, což by měly zajišťovat dobře fungující složky exekutivy.

T. Hraj 15.3.2021 12:54

Co protizákonné, protiústavní to je!

T. Hraj 15.3.2021 12:49

No, nechci se autora moc zastávat (už proto, že není uvedeno jeho jméno), ale nevpuštění občana do země problém je a velký. Je to totiž ústavní právo (mimochodem, máme v ústavě ČR i poměrně unikátní právo zemi opustit). Toto právo nemůže být ničím podmiňováno.

Stát to má vyřešit jinak. Například karanténní izolací a testem na území ČR. Právník by si ovšem jistě vyhrál i s tím.

J. Vavrochová 15.3.2021 12:21

Kdo že je autorem článku? Proč není uveden jménem, ale jenom funkcí? Proč tak silný titulek? Brání? Chce, aby se nechali testovat před příjezdem do ČR, aby nepřivezli nějakou další mutaci; to je takový problém, že je nazýván porušením ústavy a lidských práv? Autor je nadmíru senzitivní, jak může vykonávat funkci rozvážného zákonodárce?:-/

J. Nevrkla 15.3.2021 12:11

Myslíte, že po nákaze coronavirem byste nezaznamenal žádný rozdíl? Pak jste nakonec optimista a nemusíte se znepokojovat.

P. Kozelský 15.3.2021 12:10

Tady žádná vláda není. Už rok. A podle toho to taky vypadá. Je nejvyšší čas to svěřit někomu kdo ví co dělá a hlavně proč tak činí.[>-] Odvolejte ty pitomce páni poslanci. Včera bylo pozdě.

P. Kozelský 15.3.2021 12:08

Kašel a únavu pociťuji celoročně, při chronické rýmě to ani jinak být nemůže. ?

M. Šejna 15.3.2021 11:20

Moje žena se zítra vrací ze svého rodného Slovenska.

Musí tam zítra jít na covidový test, ale jinak jí nic nebrání v návratu do Česka.

Pokud překračujete hranice vlastním autem, většinou se lze do Česka vrátit bez problémů.

Když jsem před 14 dny vezl manželku na Slovensko, čeští celnící na hranicích vůbec nebyli. Zastavili jsme u slovenských celníků, ale ti se divili, proč u nich zastavujeme. Oni prý zastavují auta jen namátkově.

V. Humble 15.3.2021 11:02

Chybi mi vysvetleni co s obcany kteri budou mit pozitivni test a vraci se do CR. Zakaz vstupu? Protizakonne. Domaci karantena nebo prevoz do nemocnice? Nevime. Ticho z ministerstva..

V. Kain 15.3.2021 10:32

Kdykoliv a cokoliv nám byli lehce doporučeno s tím,že si o tom můžeme rozhodnou sami,tak tady se to okamžitě změnilo v neodiskutovatelný příkaz.Pokud jde o strpčování a šikanování našich občanů,tak naši byrokraté jsou vždy papežtější než papež.Oni na to snad mají speciální školení.

A. Pakosta 15.3.2021 10:23

Přes jisté nedostatky jazykové správnosti souhlasím s autorem ve všem! Zejména srovnání přístupu k občanům vs. ilegálním migrantům je naprosto pobuřující. Tahle vláda není ničím než bandou neschopných ničemů a poskoků, jedinou výjimkou je oligarcha v jejím čele, který je naopak schopen naprosto všeho - ve svém vlastním zájmu ovšem.

J. Nevrkla 15.3.2021 9:12

To je takové kolektivistické, vždy takové smýšlení vede k nesvobodě a diktaturám, Severní Korea budiž varovným příkladem.

J. Nevrkla 15.3.2021 9:09

Lidé nejsou taková hovada a nedělá jejich svědomí dobře, když kvůli nim někdo onemocní, dávají si pozor. Takovou mám zkušenost já.

J. Nevrkla 15.3.2021 9:06

Nevím, jestli je to většinou takhle dramatické, většina s tím asi nakonec stejně ulehne. Ve Švédsku je to daleko více založeno na osobní odpovědnosti, daleko méně to ubližuje životu zdravých a ekonomice a má to daleko lepší výsledky než u nás.

I. Krahula 15.3.2021 9:05

Že je lidem lhostejný cizí život a zdraví se dá „pochopit“. Mnohým bohužel nezáleží ani na vlastním.

V. Petr 15.3.2021 9:04

Přeháníte a to tak, že hooodně!

V. Petr 15.3.2021 9:03

Lidé jou hov ada a to, že šíří nákazu je jim jedno! Srovnat by je dokázal jen Generalissimus!

J. Pokorný 15.3.2021 8:56

Já ty lidi chápu. Neschvaluji, ale chápu. Oni totiž z nemocenské nemají co dát dětem k jídlu. :-/

J. Nevrkla 15.3.2021 8:45

Nechápu, proč se stále spoléhá na plošné zákazy, proč se neustále měří lidem teploty a testuje? Proč se neapeluje na odpovědnost lidí, aby s příznaky, které jsou dobře popsány, zůstávali doma? Teplotu, únavu, kašel pozná na sobě každý. Jak je možné, že 46% lidí s příznaky chodí mezi jiné lidi? Bylo by to daleko efektivnější, než dnešní plošné zákazy pro zdravé lidi, o tom jsem přesvědčen.