17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Velmi neúspěšný rok pro stavebnictví

České stavebnictví letos zažívá velmi neúspěšný rok. Jako jediný pilíř české ekonomiky každý měsíc klesá a hledá své dno. Vláda však s řešením této tristní situace stále otálí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 10.10.2016 10:40

pane Rado

já popisuji rozdíl mezi rokem 2000 a například rokem 2015. Rozdíl ve schvalovacím řízení je propastný.

Nejhorší na tom je, že účastníky stavebního řízení nejsou jen statní instituce, ale i soukromé subjekty, pro které neplatí zákonná lhůta 30 dnů na vyjáření stanoviska. Pokud se soukromník rozhodne nevydat Vám stanovisko k projektu, jste v hajzlu a můžete se tak maximálně mnoho let soudit.

A tohle dřív neplatilo. I soukromý účastník stavebního řízení obdržel od stavebního úřadu lhůtu 30 dnů na vyjádření s tím, že pokud tak neučíní, bere to stavební úřad jako souhlas.

P. Rada 10.10.2016 11:37

Re: pane Šejno

Dávám Vám zapravdu, že rozdíl mezi roky 2000 a 2016 (který jste dříve neuvedl) je veliký a to právě už vzhledem k míře okolních ekonomických trendů.

Dnes totiž společnost ekonomicky i sociálně prakticky stagnuje (úroková míra centrální bajky 0.05% a toto se dokonce celosvětově takto projevuje od zlomových let tzv Hypoteční krize (2007/8). Předtím ještě byla u centrální banky míra zhruba 5x! vyšší.

Porovnávat legislativu s takovýchto období je sice možné, může to ledacos naznačovat ale bez vstažnosti k vývoji v okolí považuji výsledky za problematické až zavádějící.

Tuplovaně na pováženou potom považuji stávající legislativu vzhledem k předpokladům celospolečenského vývoje na dobu po kterou se budou nemovitosti a s nimi spojená infrastruktura využívat.

P. Dvořák 10.10.2016 5:28

Hlavním pilířem naší ekonomiky

jsou přece sklady a montovny. Většina z nich není naše, takže pojato absurdně, naše ekonomika nemůže zkrachovat.

P. Rada 10.10.2016 1:05

Trendy které autor přehládl.

Ten zásadní tkví ve faktu, že domácí obyvatelstvo ČR už desetiletí vymírá. Dohánějí to jen migranti.

Jediné co popohání poptávku po bytech je tedy migrace - vnitrostátní i mezinárodní. Vládě se proto nedivím, že nesubvencuje výstavbu dalších bytů a naopak je s podivem, že autor za takovou podporu doposud lobuje slovy:

..."Je alarmující, že tristní situaci několika stovek tisíc lidí zaměstnaných ve stavebnictví stále nikdo neřeší"....

To co by ale bylo i přes stagnaci lidnatosti potřeba stavebně udělat jsou zejména rekonstrukce doposud energeticky neenfektivnně postaveného a nikoli zastavovat další a další plochy. To je ale jen další okolnost kterou autor žel ignoruje.

P. Švejnoch 10.10.2016 7:39

Re: Trendy které autor přehládl.

To jsou zase úvahy po ránu... :-)

Jak, milý pane Rado souvisí stagnace počtu obyvatel s tím, jaká je poptávka po (soukromém) bydlení? Řeknu Vám to - NIJAK. Když to doženu do extrému, tak poptávka po bydlení bude saturována teprve ve chvíli, kdy počet bytů bude roven počtu obyvatel (nebo ještě spíše: až počet bytů bude lehce převyšovat počet obyvatel). Než se tak stane, je pořád prostor pro poptávku po bydlení, protože tato poptávka se vyvíjí např. v závislosti na příjmech obyvatelstva, na společenském úzu týkajícím se bydlení i na dalších více či méně relevantních aspektech. Teprve až se naplní předpoklad "počet bytů > počet obyvatel", začne platit kauzalita mezi stagnací počtu obyvatel a stagnací bytové výstavby.

A co se týče "energeticky neefektivně postaveného": Račte nachat na nás, majitelích nemovitostí, jak efektivní či naopak neefektivní chceme mít bydlení. Ujišťuji Vás, že např. já adaptuji starý dům a úvahy o nějakém zateplování stěn jsem už dávno zavrhl. Protože ona sebou ta prvoplánová "efektivita" občas také nese určitá negativa - která ovšem někteří (omámení vidinou měsíčně ušetřené stokoruny) nechtějí vidět. Takže opakuji - nechte to na mně. ;-)

P. Rada 10.10.2016 8:10

Re: Trendy které autor přehládl.

Pane Švejnohu také jsem majitel nemovitosti - i když velké jen tak pro rodinu. Na rozdíl od Vás ale beru ohled na efektivitu provozu tedy svou peněženku tak i na nezatěžování okolí. Třeba co se týká vytápění mám domek blízský pasivnímu domu.

http://www.sanceprobudovy.cz/assets/files/Energeticke%20standardy.pdf

To, že Vy jste zateplování dávno zavrhl bud svědší už jeho ekonomicko- ekologické úrovni která se dnes v ČR pohybuje kolem ekvivalentu 15 AŽ 20cm fasádního polystyrenu, minerální vaty a pod. nebo o bydlišti v místě minimálně suptropickém. Typuji ale, že to spíše bude o Vaší neúctě k životnímu prostředí spojené navíc třeba s nákloností k totalitním režimům kterým dnes jaksi nechtěně značná část obyvatel přispívá do válečnických kasiček přemrštěnými platbami za vytápění plynem, dopravu.... Ročně za energrtické suroviny platí ČR do světa jako je Rusko, blízký východ na 200miliard korun a podívejte se kde je k válečným konfliktům nejblíže.

Nechám na Vás ledacos - to se spolehněte - ale to co se týká dopadů Vaší chtivosti či hlouposti až bezohlednosti na okolí budu to co možná komentovat.

P. Švejnoch 10.10.2016 9:34

Re: Trendy které autor přehládl.

Už podruhé jsem napsal poměrně obsáhlou odpověď, a už podruhé mi ji systém neodeslal. Potřetí už tak činit nehodlám.

Velice ve zkratce - "carbon footprint" pasivního domu (se všemi jeho polystyrény, čerpadly, výměníky, fotovoltaickými články, klimatizačními jednotkami, "úspornými" žárovkami" a dalšími "pasivně-domovními fíčurami") bude násobně vyšší, než si, pane Rado, ve svém ekológickém vytržení představujete.

Neupírám Vám Vaši touhu žít v igeliťákem obaleném domě, recipročně očekávám, že nebudete strkat Váš socialistický čumák do bydlení mého.

A oslí můstek mezi tím, že nechci "pasivní dům" a mojí hypotetickou nákloností k totalitním režimům, je vpravdě a doslova "oslí"...! :-)

P. Rada 10.10.2016 13:57

Re: Trendy které autor přehládl.

Uhlíková stopa má své optimum vzhledem k životnosti, tredu vývoje cen, započítávání dopadů atd. http://calculator.carbonfootprint.com/calculator.aspx?lang=cs&tab=8

O to přiblížit se k tomuto optimum snad jde. Moje představy jsem odzkoušel, odměřil... na svém a mohu tak navíc porovnávat s údaji jiných.

http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/optimalni-tloustka-tepelne-izolace/

"Čumák" mi skutečně narostl za socializmu a dodnes se trochu stydím, že jako puberták jesem nevěděl o tom v čem se to vlastně vezu více.

Dnes mi do "čumáku" vítr přináší i smádky od sousedů kterým je všechno ještě málo a mezi které zřejmě patříte. Postarejte se tedy sám co možná o to, aby Vás nebylo cítit na hony daleko - jinak řečeno nestrkoete svůj "čumák" za hranice svého světa. Pak si může být jist, že se mineme.

M. Prokop 10.10.2016 9:12

Re: Trendy které autor přehládl.

Zelený trotl Rada píše o subvencování, Korec, taky dost zelený, o nekladení překážek.

Symptomatické.

P. Rada 10.10.2016 9:28

Re: Trendy které autor přehládl.

Symtomatické pro pana Prokopa je nevidět překážky a žít s ve fantazii světa neomezených možností kde navíc urážky jsou argumentační metodou.

M. Prokop 10.10.2016 9:59

Re: Trendy které autor přehládl.

Psal jste, na rozdíl od pana Korce o subvencování? Psal. Tak proč se čílíte?

V. Javora 10.10.2016 14:56

Re: Trendy které autor přehládl.

Že by neuróza z trvale nevětraných prostor?