3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Věčné téma - důchodová reforma

O důchodové reformě se v české kotlině mluví už od revoluce. Nápadů, jak zreformovat důchodový systém, jsou spousty. Někdo preferuje současný model s parametrickými úpravami, jiný zas tvrdí, že důchodové pojištění by mělo být zcela soukromé bez státního vměšování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bolec 31.3.2017 17:16

No, ono je to složitější.

Každý to zde posuzuje podle svého pohledu. Netvrdím, že jsou to nepravdy, ale chybí tomu reálný celkový pohled. Je pravda, že současný systém je postaven na solidaritě. Co ale s těmi, co nedosahují na příjem průměrného příjmu ? A to jich je více jak 70 %. Jak řešit důchod nemalého počtu živnostníků, jejichž odvody do systému byly podstatně nižší než u zaměstnanců. Je evidováno na milion živnostníků. Všichni vyjmenovaní se octnou v důchodu s minimálním příjmem a v případě zrušení solidárního systému se ocitnou v chudobě. Ne každý s nízkým příjmem si mohou odkládat takovou sumu, která jim zajistí solidní život ve stáří. Proto se s reformami otálí, poněvadž se politické strany bojí o své umístění při volbách. K tomu je třeba celkový konsensus. Bez kompromisu to ale možné nebude.

P. Vaňura 31.3.2017 17:25

Především, v tomto státě se nenajde pomatenec, který

by věřil tomu, že pokud bude 40 let platit do nějakého soukromého fondu, po 40 letech ještě své peníze někdy uvidí!!!

P. Bolec 31.3.2017 17:42

Re: Především, v tomto státě se nenajde pomatenec, který

Nazývat to reformou, byla velká troufalost.

M. Prokop 31.3.2017 21:58

Re: Především, v tomto státě se nenajde pomatenec, který

A pokud bude platit státu, tak na tom bude lépe?

Š. Hašek 31.3.2017 20:15

Re: No, ono je to složitější.

Pane Bolče, obecně.

Argumentujete solidaritou ........ skoro by potom ale ten seznam byl na stránku.

Nesouhlasím. Vždy pomohu (finančně z daně): válečným vdovám, sirotkům a vynikajícím chudým studentům, ..... jsou zde ještě ........ ti staří, co nemohou, bez dětí, taky klidně. Ale mnohdy by mohlo raději dojít k exekuci jejich dětí, co na ně zapomněly a předhodily je Marksové do nějakého důchoďáku. Zkráceno.

Proč jen se mě ten táta vobčas ptal: Co myslíš, vydělal sis dnes aspoň na slanou vodu? On se vyučil za Masaryka a našemu miloučkému Dluhoslavovi by snad ani nepodal ruku. Toť vše. Nejsem pokrytecký socialista.

I. Patta 1.4.2017 0:27

Re: No, ono je to složitější.

Pro ekonomy je řešení jednoduché - spořte si na důchod do penzijních fondů. Od spořílků budeme vybírat 35 let poplatky za správu fondů a ponecháme jim drobné na koupi kapesníku. Budou jej potřebovat při pohledu na výsledek celoživotního spoření.