28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ve stylu Piláta Pontského

Restituční hranice je stanovena datem 25. února 1948, tedy nástupem komunistů k plné moci. Pro zhodnocení současného přístupu k restitucím však nezaškodí podívat se kousíček za tuto hranici, konkrétně do června 1948. Čtrnáctého června byl zvolen prezidentem Klement Gottwald a, což dnes jistě překvapí, ve svatovítské katedrále proběhla slavnostní děkovná bohoslužba Te Deum.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 17.2.2012 18:18

Je to tak.

Také jsem očekával od poslance ČSSD Fr.Bublana, jakožto vedoucího Křesťanské platformy v socdem, nějakou aktivitu konanou mezi jejich členstvem a hlavně ve vedení strany, ve prospěch dokončení církevních restitucí. Jenže opak je pravdou. Pan Bublan kulantně na svém blogu, na Aktualně.cz, a i zde na NP vyjádřil obavy, že církve za 30 let, tedy po odluce od státu, nebudou umět s nabytým majetkem hospodařit a budou krachovat. To zase pan poslanec Jiří Paroubek rovněž na svém blogu, na Aktualně.cz, odkryl plně hlavní podstatu odporu levice k těmto restitucím, když po řadě bla,bla,bla, uvedl: "Kombinace obrovského majetku a peněz, které teď katolická církev jako dárek od pravicové koalice dostane, vytvoří z této církve velmi bohaté dominium uvnitř státu. Tedy jinak řečeno, stát ve státě. A církev se stane přirozenou základnou konzervativního myšlení v zemi s vlastními školami, domovy důchodců, sociální péčí a i nemocnicemi!"   A toto je pro ČSSD, KSČM a zbytkovou levici nepodstatnější. Komunistům lze dobře rozumět, tam jde ještě o ideologický postoj.  Ale u vedení ČSSD jde zajisté o postoj funkcionářů, sledujících vlastní zájmy a i přání některých spřátelených skupin lidí, někdy se řekne kmotrů.

No na co pan Fr.Bublan vykoná se svou Křesťanskou platformou? Opět nic. Ale před parlamentními volbami na předvolebních setkáních, bude všemožně přesvědčovat věřící občany, že jen a jedině ČSSD může splnit jejich naděje a tužby.