29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Vděk za svobodu i výstraha

Dějiny se l iší od historie. Nejsou přehlídkou historických faktů, jsou sp íše jejich interpretací. Dějiny vypovídají o to m, co se děje a jak na to nahlížíme dnes, však i německé slovo Geschichte znamená příběh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Podešva 26.3.2015 10:19

ano, Hitlera z naší země před 70 lety vyhnala Rudá armáda

Je mi velice sympatický přístup prezidenta Kisky. Navštíví co nejvíc cintorínů na Slovensku, kde jsou pochováni ti, kteří zde skutečně položili život. A pokloní se jim, vzdá čest těm obyčejným vojákům. A vyzval Slováky aby udělali totéž. Abychom vzdali čest padlým, k tomu není třeba současně oslavovat armádu, která dnes napadá sousední země, zabíjí občany sousedních zemí a krade jim území. Není třeba oslavovat armádu, která dnes vyhrožuje kde komu jadernými zbraněmi. A není třeba oslavovat armádu, která by chtěla znovu okupovat země, které už jednou okupovala.

K. Janyška 26.3.2015 10:18

Zeman je trestem pro ty, kdož chtějí přímou volbu.

Dobře vám tak, hlupáci naivní a primitivní... Dzp.

V. Pokorný 26.3.2015 9:27

Prezident

Zeman se rozhodl správně. K tomuto rozhodnutí nepotřebuje nějaké rady a návody od jiných. Pan Petráček napsal svůj postoj podle mne dobře. Trochu nechápu, proč do článku přimíchal pana Havla, ale to na vyznění článku moc nemění.

T. Kočí 26.3.2015 9:16

Re: Už v titulu je nepravda

Tak to dopadne, je-li nepřítel vpuštěn do země. NEVÍ SE, JE-LI TO OSVOBOZENÍ, NEBO OKUPACE.Takové otázky si neklade třeba Izrael, nekladlo si je Finsko. Bohužel , Poláci-ti bojovali a dopadli špatně.

Ale závěr je patrný. V r.38 se vyplatilo bojovat. Hitlera by svrhli generálové.Češi by nebyli za podělance.ČTYŘEM z 5 ČECHŮ PRÝ NEVADÍ PRŮJEZD DRAGOUNŮ USA.

Za prvé 1/5 co jim to vadí je moc. Za druhé ,já jsem šťastný , že se tady objeví. Mělo to být už v 45 tém.Chápu, že Eisenhower šetřil americké životy na rozdíl od Stalina, který pro svoje imperiální zájmy nešetřil nikoho, tím méně vlastní vojáky.

P. Čech 26.3.2015 9:15

Přesně tak, jak je psáno v nadpisu.

Kdyby senzacíchtiví a hloupí novináři nenastolili otázku, zda je na místě aby prezident republiky jel do Mosvy či nikoliv, otázku, jíž se okamžitě chytily mnohé politické strany a jejich politici v zájmu svého zviditelnění, žádný občan by se takto neptal. Kam pojede či nepojede prezident republiky je jen jeho věc, má k tomu mandát od většiny voličů. Mandát, jaký nemá žádný, opakuji, žádný jiný politik. Skutečnost, že do Moskvy nepojede ten či onem prezident země EU není nikterak zavazující.  EU nemá žádné právo nařizovat českému prezidentovi co má a nebo nemá dělat.

P. Kmoníček 26.3.2015 9:01

Re: Pan Macek má hezký příklad

Potká soudružka Džonsonovová soudružku Smitsovovou a ptá se ,jak se má."Ále zanic to nestojí""A co děti?""Kluci jsou v pohodě.Nejstarší Ivan dělá poradce na Ukrajině,Wlado je Podněstří,Ríša je na ponorce u Stockholmu a nejmladší Vasil hlídá Nazarbajeva někde u Pamiru.""A co manžel?""Ten je zrovna v Evropě na přednáškovém turné o rozpínavosti Spojených Států"   .............Je to správně Mrázkové?

L. Křivan 26.3.2015 8:43

Rudá Armáda nepřinesla svobodu ale jen jinou nesvobodu

Jedinní Rusové, kteří opravdu něco pro nás udělali byli Vlasovci. ROA - Ruská Osvobozenecká Armáda.  Kdyby se Patton nemusel  zastavit na demarkační čáře (za její překročení mu hrozila degradace),  tak by Praha byla osvobozena o pár dní dříve. 

Necítím žádný vděk vůči padlým Rusům. Nepadli pro moje osvobození, ale za větší moc Stalina. Byli to chudáci, kteří měli smůlu, že se narodili ve špatné zemi. To ale platí i pro většinu německých vojáků.

J. Podešva 26.3.2015 8:02

ano, osvobodila nás Rudá armáda ...

Následně jsme jí po 44 let děkovali tlučením hlavou o zem směrem ke Kremlu. V r. 1989 jsme řekli "děkujeme, odejděte" a stalo se. Jenže dněšní Rus zase chce, abychom tloukli hlavou o zem směrem ke Kremlu. A to už snad není nutné. Takže jestliže dnes po nás Rus chce toto, je třeba mu jasně říci "děkujeme, už nepřicházejte" Nechte nás na pokoji.

A. Novák 26.3.2015 7:20

Re: Už v titulu je nepravda

z tehdejšího pohledu šlo nepochybně o osvobození.

Stejně jako odsun Němců byl z tehdejšího pohledu pochopitelný a logický, i když dnes by ho někteří dali k Haagskému soudu...

A. Novák 26.3.2015 7:18

jen aby neřekl "jsem Žid..."

to by asi potlesk nevyvolalo.

J. Mrázek 26.3.2015 6:52

Pan Macek má hezký příklad

A jeden nekorektní na závěr:Potkápaní Johnsonová paní Smithovou a ptá se, jak se má."Oh, děkuji, velice dobře!""A co děti?" "Kluci jsou v pohodě. Nejstarší Jack dělá poradce na Ukrajině, Willy je v Iráku, Raul slouží na lodi u Gibraltaru, John je v sudánském Dárfuru a nejmladší Ron je teď v Afghanistánu". "A co manžel?" "Ten je zrovna v Evropě na přednáškovém turné o rozpínavosti Putinova režimu."

B. Rudolf 26.3.2015 6:21

My už víme

My už víme, co prezident Zeman řekl v Číně. Přijel se tam učit udržovat stabilitu a rozvíjet ekonomiku. Moc by mě zajímalo, co se pojede Zeman učit do Ruska.

P. Maleček 26.3.2015 5:44

Poklona funkcodárci - prdlajs uctění osvoboditelů

Zeman do Moskvy nejede uctít hrdinné vojíny Rudé armády (v Česku víc než bojem proslavené znásilňováním, chlastem a zlodějnou), ale až k zemi se poklonit svému funkco dárci, který mu zaplatil volební kampaň za to, že Česko vrátí do bratrské ruské náruče.

26.3.2015 3:34

zase omyl

"zeman" jede do moskvy poklonit se vůdci. mrtví ruští vojáci ho nezajímají a on nezajímá je

J. Kovaříček 26.3.2015 0:45

Snadná odpověď

To co Zeman v Moskvě poví a provede bude záležet na množství tam požité vodky. Jeho záchranou by mohlo být, kdyby se zvirózoval do němoty.

J. Vintr 26.3.2015 0:43

Už v titulu je nepravda

Nešlo o žádné osvobození. Jen o nahrazení jedné okupace jinou - sice o něco méně viditelnou, ale za to podstatně delší.