4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Včera není dnes aneb Trump není Reagan

Je rozdíl, osočí-li někoho z něčeho prezident republiky nebo Pepa z hospody U Tří blbů po deseti pivech. I v demokracii má slovo hlavy státu větší váhu než úsudek občana s mozkem ponořeným do alkoholu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 23.9.2016 17:44

Zní to logicky ale co Babiš, Havel, Churchill

Ano profesionální politik to Trump není. A článek má určitě rozumný logický základ.

Ale, jakkoliv nemám rád politiky z ANO a za ANO typu Krnáčová, Pelikán. Přesto si myslím, že Babiš je jedním z nejlepších ministrů financí. Ani Havel nebyl horší než Husák i když chyby dělal. Naopak zkušený Churchill špatnými rozhodnutími za první a na začátku druhé světové války způsobil velké ztráty na životech vlastních vojáků. Ale nakonec svým jednáním mnohem víc lidí zachránil. Nebo ne? Okamura je určitě lepší volba než politici říkající kvóty ne a pak se jim podřídí. Nebo to třeba jen zkusíme a pak řekneme příště jinak.

Protože evropská politika dnes nefunguje jak by se od profesionálů čekalo, nikomu nebude vadit když ji nebudou dělat "staří" politici. Jen je potřeba aby nebyli blbí a měli konexe a poradce. To druhé a třetí Trump i Zeman mají, ať už jsou jací jsou. To první se pozná.

M. Prokop 23.9.2016 22:38

"Babiš je jedním z nejlepších ministrů financí. "

A máte na to dumnění i nějaká měřitelná kritéria:

Když kudy chodí, tudy škodí?

M. Hoblík 23.9.2016 16:48

Kdybych byl americký volič,

nevolil bych nikoho jiného.

P. Vinš 23.9.2016 16:06

Základní problém dnešního světa,

je ten , že se globální kapitalismus utrhl ze řetězu. Vznikla tak mnohohlavá hydra, která se vrhá po všem, kde vycítí možný zisk. Disponuje obrovskými prostředky a je schopná manipulovat celými státy. Jako správná hydra nemá žádný centrální mozek , nejsou žádná spiklenecká centra. Jednotlivé státy (ani USA) již nejsou schopné ovládat nadnárodní konsorcia, ty bojují mezi sebou a nebo uzavírají účelová spojenectví. Paradoxně Rusko a Čína , díky svému polototalitnímu společenskému zřízení odolávají. Rusko bylo za Jelcinovi éry globálním kapitálem doslova požíráno, dokud je báťuška Putin nevyhnal. Rusové za to zaplatili tím ,že se zřekli značné části svobody a demokracie. Západní, tzv. demokratický svět začíná mlít z posledního, i ta největší deviza , svobodný pohyb osob, začíná být pomalu ukrajována. Staví se ostnaté ploty i tam, kde nikdy neexistovaly, stavíme je dobrovolně na obranu proti invazi hord, které jsou nám kulturně naprosto cizí. Pocházejí z oblastí , které byly v poslední dekádě uvrženy do válečného chaosu , na kterém profitují , jen a jen kapitálové skupiny. My si navzájem nadáváme do rusofilů, amerikanofilů, hádáme se zdali bude lepší Clintonová, či Trump. Přitom s každým den, všichni, jak tu jsme, ztrácíme kousek svobody rozhodování o svém životě. Možná to je přirozený vývoj lidstva, který skončí nějakou katarzí. A mám tak trochu pocit,že se toho brzy dočkáme.

M. Prokop 23.9.2016 22:39

Re: Základní problém dnešního světa,

Ze řetězu se utrhl globální socialismus.

E. Erat 23.9.2016 14:45

Jako sláma z bot kouká z

článku pana Stejskala a ostatních hanitelů pana Trumpa skutečnost, že on řekl že by se dohodl s Putinem, uznal by restituci Krymu a Krym jako součást RF. A proto mu fandím, dnes není vhodná doba na novou studenou válku mezi velmocemi. Svět má a bude mít daleko závažnější problémy.Velmoce se musejí dohodnout, stanovit si mantinely kde je Krakonošovo, a kde Trautenbergovo, jinak to může celé špatně skončit. Ronald Regan by nikdy na ruský dvorek nelezl, porazil Rusko na kolena, ale nechtěl ho ponížit. Respektoval ho. Byl to chytrý a prozíravý člověk.Po 1WW svět pokořil a ponížil Němce, nechal je vyhladovět, a to byla jedna z příčin 2WW. Po této válce se ovšem svět poučil, postavil Německo (aspoň západní) znovu na nohy. A i proto dnes funguje tak jak funguje.

M. Prokop 23.9.2016 14:53

Re: Jako sláma z bot kouká z

Zřejmě neberete ve svém rusofilství do úvahy, že některý ten dvorek mohou udržet jen násilím (třeba Ukrajinu či Gruzii). Konec konců, moc nechybělo a počítali by na svůj dvorek i nás. Takže tuto vaši oprášenou Brežněvovu teorii omezené suverenity raději nebrat. Rusko neponižovat (tam je ovšem problém, že Rusové berou jako ponížení vše, kromě dokonalého podřízení), ale v ničem mu neustupovat, dokud nebude vystupovat jako jiné neagresivní státy.

V. Novák 23.9.2016 15:07

Re: Jako sláma z bot kouká z

Zřejmě neberete ve svém rusožroutství do úvahy, že ani Ukrajinu ani Gruzii nikdo nedrží, a už vůbec ne násilím.

Že Jižní Osetii ztratila Gruzie vlastní vinou, jen po rozpadu SSSR dvěma pokusy o genocidu Osetů, přiznává nejen zpráva OBSE o válce v srpnu 2008, ale nedávno i Nino Burdžanadze, bývalá (v době války) předsedkyně parlamentu.

Ukrajinu nikdo nedrží - to Ukrajina se snaží násilím udržet oblasti, kde o kyjevskou vládu nikdo nestojí.

M. Prokop 23.9.2016 22:40

Re: Jako sláma z bot kouká z

Zelení mužici ... ty jste zřejmě přehlédl.

E. Erat 23.9.2016 15:27

Re: Jako sláma z bot kouká z

I GWB vycházel s Putinem velmi dobře, pozval ho dokonce na svůj soukromý ranč v Texasu. A také řekl, pohlédl jsem mu do očí a v nich jsem viděl, že je to slušný člověk. Václava Havla jsem opravdu nemusel, ale v něčem mu dávám za pravdu. Již v roce 1990 při svém projevu v kongresu USA řekl, pokud chcete pomoci nám, pomocte nejdřív Rusku (paraela s tím Německem). A pak také jednou řekl, že NATO se nemůže neustále rozšiřovat směrem k Rusku. Jako Regan i Havel chápal jisté souvislosti. Z toho je vidět, že republikánští presidenti byli realisté a pragmatici. Na rozdíl od zpovykaných demokratů typu Obamy a Clintonové. A Ukrajina je již podle názvu u kraje, tedy nárazníkové pásmo, dvorek Ruska. Proč myslíte, že najednou USA přiznaly porážku na Kubě, vítězství Fidela Castra a mají snahu o co nejrychlejší normalizaci vztahů. Přitom se nic fatálně nezměnilo, disidenti nekřepčí v ulicích Havany, ale stále bručí v lapáku, v lepším případě jsou pod dozorem. Protože i Obama a spol. si uvědomili, že Putin je schopen Rusko znovu vsáknout na americký dvorek. A tak holt stáhli ocas.

M. Prokop 23.9.2016 22:42

Re: Jako sláma z bot kouká z

Aby vám tak nějaký Ukrajinec dal za ten "dvorek Ruska" po papuli. Zaslouženě. Ten Brežněv je ve vás jak v koze.

E. Erat 24.9.2016 0:48

Re: Jako sláma z bot kouká z

Na rozdíl od vás jsem realista a pragmatik. I proto se mi líbí Trump. Nebo i v něm je Brežněv jako v koze ? Ono mít sny, které jsou nerealizovatelné je na prd. To může Porošenko 100x slibovat Ukrům, že se jim Krym vrátí, když celý svět ví, že tomu tak nikdy nebude. A Ukrové nás v roce 1968 okupovali stejně jako Rusové. Nemám žádný důvod k nim chovat sympatie, jsou ze stejného hnízda jako Rusové, akorát jsou výrazně hloupější.

P. Harabaska 23.9.2016 12:18

Odkdy chodí pan Lubomír Stejskal

do hospody U Tří blbů? Nemá jich být v tom názvu aspoň o jednoho víc?

V. Novák 23.9.2016 10:52

Ty posměšky si dělali na Západě z Reagana titíž,

kteří se vysmívají Trumpovi. Tedy (nejen) americké "elity" - washingtonská věrchuška, novináři a vysokoškolsky vzdělaní humanitáři. Jo - a Hollywood...

Do sedla ho dostaly modré límečky a redneci. Rovnou dvakrát - a ještě v jeho závěsu zvolili Bushe st.

Posměšky na Východě zůstaly na Východě a neovlivnily ničehož nic.

T. Kohout 23.9.2016 9:48

chyba systému

Asi nějaká systémová chyba: oba kandidáti jsou "nevolitelní". V mnoha variantách. Jak je to, pěkně prosím, možné, že systémem až nahoru probublají 2 špatní ("nevolitelní") kandidáti. Ať na to někdo napíše disertační práci.

V. Novák 23.9.2016 11:04

Re: chyba systému

Už to, že projdou volbami - s nejkepším výsledkem, ač jsou "nevolitelní", je tak trochu paradox.

Asi jak pro koho jsou nevolitelní... Trump je rpzhodně nevolitelný pro ty, pro něž byl i Reagan. Pro koho je nevolitelná HC... těžko říct... Kromě Ulče, samozřejmě.

R. Tesařík 23.9.2016 11:42

Re: chyba systému

Pro mě.

E. Erat 23.9.2016 11:49

Re: chyba systému

Taktéž.

J. Kombercová 23.9.2016 12:54

Re: chyba systému

My, pánové, ale nevolíme.

J. Síbek 23.9.2016 9:47

souhlasím

neboť pokud půjdeme do extrému,když bude volit 10% a zbytek se na volby vykašle,tak jakou podporu vlastně taková vláda dostane?

Z. Švrček 23.9.2016 9:11

Trochu zmatek

Předně, Zeman nesrovnává Trumpa s Reganem, ale srovnává tehdejší a dnešní situaci - proti Trumpovi křičí stejná sorta lidí, jako tehdy proti Reganovi. To je zásadní rozdíl. Je fajn, že by autor společně s Trumpem nevolil ani Clintonovou. Já bych takové dilema neměl. HC pro mne znamená jen pokračování marasmu, do kterého dle mého názoru zatáhl USA za svá dvě volební období Barack Hussein Obama. Je s ním ze stejné líhně. Ano, Trump mnohdy působí až přehnaně, velkohubě, ale to přičítám barnumskému stylu amerických kampaní. Pokud si pozorně promyslím, co vlastně Trump říká, nebyl bych s tím v takovém konfliktu, v jakém jsem s názory(nenázory H.Clintonové.

Naše česká paralela s tím dnešním americkým " jít, či nejít volit" - tou byly presidentské volby a asi i znova budou. Volil jsem v prvém kole, avšak poté, co se dostal do druhého kola Zeman s Schwarzenbergem, nešel jsem k druhému kolu. Něměl jsem koho vybrat. Nyní bych se snad zachoval jinak. Prostě člověk má vždy na výběr. Bude-li v druhém kole proti Zemanovi nějaký nýmand, jeden z těch, co dosud vyskakují jak čertíci z krabičky, či někdo podobný Schwarcíkovi, budu řešit stejné dilema. Zemana nemám rád, znám jej dlouho a dokonce i osobně a jeho levicovou orientaci i způsoby odmítám. Ale za svého presidentování ukázal na mnoha případech, že má zdravý názor. Za všechny třeba podpora Izraele, odpor k islamizaci Evropy a tedy i k přijímání uprchlíků, což souvisí, nebo názor, že nejvíc pro lidská práva v Číně, či kdekoliv jinde uděláme ne hloupými kecy, či demonstracemi, ale tím, že s nimi budeme obchodovat. Nakonec i jeho hláška, že by volil Trumpa, mi nebyla proti srsti. Přesto doufám, že nakonec bude mít důstojného protikandidáta a nebude nutno vybírat menší zlo.

P. Lenc 23.9.2016 10:07

Re: Trochu zmatek

Dík, přesně tak uvažuji i já.

S. Donát 23.9.2016 10:51

Re: Trochu zmatek

Ano, vidím to také tak.

E. Erat 23.9.2016 11:50

Re: Trochu zmatek

Souhlas.

M. Valenta 23.9.2016 11:38

Re: Trochu zmatek

Např. já byl tenkrát pro Regana všemi deseti a dnes musím, ač nerad, stranit menšímu zlu, tedy Hilary.

J. Kanioková 23.9.2016 11:47

I já taky

variantu - nejít volit beru jako alibismus..

S. Rehulka 23.9.2016 13:03

Re: Trochu zmatek

Zdravím pane Švčku, jestli dovolíte, první část Vašeho názoru bych s radostí podepsal !

Tu druhou část nikoliv, české politice nerozumím, žiji už skoro půl století jinde, ale držím Vám tam palce !

M. Varadinková 23.9.2016 13:28

Re: Trochu zmatek

Souhlas. Jen s tím rozdílem, že já jsem už tehdy k tomu druhému kolu šla, protože mi bylo zřejmé už tehdy, že Schwarzenberg je ta horší varianta.

M. Moravcová 23.9.2016 15:54

Re: Trochu zmatek

přesně tak to vidím i já.

L. Severa 23.9.2016 16:57

Re: Trochu zmatek

Ano, Trump je asi trochu krok do tmy, ovšem Clintonová patří mezi ty kandidáty kteří s věčně rozšklebeným úsměvem předstupují před voliče se sladkými řečmi. Máte pravdu, zdá se, že jde o Obamu v sukních. Cifix, copak se v světové politice nenajde nějaká Thatcherová ?