14.6.2024 | Svátek má Roland


Diskuse k článku

POLITIKA: Úvahy referendové

Nová sněmovna, která ještě nezrodila stabilní vládu, se od těch minulých svým složením dosti liší. Dostalo se do ní několik subjektů, které myšlenku přímé demokracie podporují, a nejsilnější hnutí – ANO – není, zdá se, úplně proti. Je tedy možné, že se nějaké podoby celostátních referend dočkáme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 28.2.2018 13:13

Re: Úvaha o moudrosti davu

Nenapadá mě, jak může parlament rozhodnout "nevím". Jednotlivec se může zdržet, ale to volič - referendista také. A hlasování může být neplatné pro malou účast, taky v obou případech; to aspoň doufám.

Mně přijde důležité zabránit výsledkům na způsob 50,1:49,9. Asi jediným řešením je nutnost aby pro změnu stávajícího stavu(!) byla nutná nějaká varianta ústavní většiny: třeba 2/3 zúčastněných nebo - a to by se mi líbilo víc - nadpoloviční většina VŠECH voličů. Bez povinné účasti, samozřejmě.

Abychom nedopadli tak, jak hrozí brexit: výsledek 51:49 se nám nelíbí, tak sesbíráme pár podpisů a to by bylo, abychom nedosáhli na 49:51. Opakuj, dokud to nevyhnije.

R. Gramblička 28.2.2018 11:06

opět věcný a kvalitně napsaný článek

jako obvykle

Š. Hašek 28.2.2018 11:49

Re: opět věcný a kvalitně napsaný článek

Asi tak.

J. Vintr 28.2.2018 10:50

"Zastupitelská demokracie", kterýžto pojem nám otloukají o h

především politici, je samozřejmě nesmysl. Vazba mezi hlasováním volených "zástupců lidu" a přání lidí je minimální až nulová. Proto se také politici tak bojí referenda. Jenže je bohužel v jejich moci, jestli institut referenda připustí nebo nepřipustí a i kdyby připustili, mají možnost jej zdeformovat do nepoužitelné podoby. Rčení o kaprech, kteří si nikdy nevypustí rybník, bude platit vždycky.

M. Prokop 28.2.2018 11:36

Re: "Zastupitelská demokracie", kterýžto pojem nám otloukají o h

Ono to v praxi jinak než zastupitelsky není možné. Tedy u celků, větších než vesnice.

Š. Hašek 28.2.2018 11:51

Re: "Zastupitelská demokracie", kterýžto pojem nám otloukají o h

"Zastupitelská" mi nevadí.

M. Prokop 28.2.2018 10:25

Tradičně dobré.

Dodal bych, že možnost referenda má cenu i jako hrozba politikům, že nemohou lumpačit tak bezostyšně.

K tomu rozdílu mezi cenou velkých veřejných staveb v Německu a Švýcarsku, je otázka, co je příčina a co následek. Příčina je dle mého obecně větší zájem o věci veřejné, jehož jedním projevem jsou i referenda. A s větším zájmem veřejnosti se opět dá méně lumpačit a korupčnit, případně jen flákat výkon veřejné funkce.

S. Šporková 28.2.2018 10:14

I referendu se musíme naučit - od počátku

Sice autor alespoň okrajově zmínil to, že lidé (národ) se musí naučit používat referendum - ovšem začínat se "učit" na celostátních referndech o zásadních otázkách je stejné, jako kdybyste chtěl po absoloventovi první třídy, aby začal řešit kvadratické rovnice. Protože i ti Švýcaři nezačínali referendy o mezinárodních závazcích, ale o místních věcech. A stejně tak by se mělo postupovat i u nás - od referend na místní úrovni (např. o investiční části obecního rozpočtu - ka do čeho půjdou obecní peníze apod.) A teprve když lidé budou vidět, co - ať už dobrého nebo špatného - svým rozhodnutím způsobili, může se - za pár let - přistoupit k referendům celostátním

R. Brzák 28.2.2018 10:24

Re: I referendu se musíme naučit - od počátku

Avšak začínali tak proto, že to byly malá místa, kde se o všem rozhodovalo - kantonizované Švýcarsko... Pokud bychom se měli učit stejně jako Švýcaři (to bych si přál), museli bychom mít decentralizovanou moc, tedy především decentralizovaný výběr daní a přerozdělování...já jsem pro!

P. Kubáč 28.2.2018 9:56

Zvrátit zabetonovaný satus quo

Referendum umožňuje nastolit témata, o kterých se nemluví ani v parlamentním bufetu. Proto účinné referendum nikdy nebude a místo něho bude nějaká onanie typu - když nasbíráte tři milióny podpisů budete moci ústavní většinou odhlasovat okrajovou nepodstatnost, která stejně nikoho nezajímá

Č. Berka 28.2.2018 9:38

další část textu , autor Leo K

Aby se stále neargumentovalo jenom Švýcarskem nebo Kalifornií zkusme se podívat na Svobodný stát Bavorsko. Označení „svobodný stát“ („Freistaat“) má jenom republikánské konotace, nikoliv nějaké zvláštní postavení mezi ostatními spolkovými zeměmi SRN. Existují i Svobodný stát Sasko a Svobodný stát Durynsko. Má podobnou rozlohu jako Česká republika a jenom o dva miliony více obyvatel. Jeho historie, jako svobodného demokratického státu se datuje s koncem 2. světové války a tedy žádná „staletá“ tradice referenda tam není. Přesto ho Bavorsko ve svém systému má a bohatě ho využívá. Tak například až do prosince 1999, existovala druhá komora parlamentu, senát, a ta byla referendem v roce 1998 zrušena.

Č. Berka 28.2.2018 9:36

z vlkovoblogguje úryvek textu , autor Leo K

Tak například vystoupil snad etalon důvěryhodnosti- Petr Pithart s tvrzením, že může jít o první krok na cestě k zániku euroatlatické civilizace, jak ji dnes známe a je dokonce ochoten v zájmu své ideologie lhát. Rozumuje o ústavě a pak říká, že postupem času se k psané Ústavě dotváří i nepsaná pravidla a ta jsou o to důležitější, že je psaná Ústava poměrně volná. Britové dokonce vsadili jen na nepsané ústavní zvyklosti. Psanou Ústavu nemají. Teprve po stovkách let se rozhodli sáhnout ke psanému zákonu – k referendu. A v něm si odhlasovali odchod z EU.

Proč říkám, že lže? Vystudovaný právník, expremiér, expředseda senátu, že by nevěděl, že 5. června 1975 Britové za vlády Harolda Wilsona sáhli také k referendu o setrvání v ES, stejně jako v květnu 2011 rozhodli Britové za vlády Davida Camerona referendem, že nebudou měnit volební systém. A pokud to opravdu nevěděl, tak nemá co se vyjadřovat k lidu jako nekompetentní entitě. Nemohu si pomoct, ale vnucuje se mi citát z filmu Forrest Gump: „Pro hlupáka každý hloupý.“ Vím, že tohle přirovnání vzbudí bouři nesouhlasu, ale klidně projde tvrzení jistého Pitharta, že Britové po stovkách let poprvé použili referendum a náramně si ublížili – a to říká váhou svých byvších státních funkcí.

D. Bystriansky 28.2.2018 11:33

Re: z vlkovoblogguje úryvek textu , autor Leo K

Jsou komouši a komouši. Soudruh Pithart radil a velel před r.1968 a má neodolatelnou potřebu radit a velet napořád. Nepostradatelný to soudruh a že jich ještě máme.

M. Valenta 28.2.2018 9:22

Dnes sice lepší než jindy, ale...

Mnozí mě sice proklejí, ale napíšu to. Ta "blbější" část voličstva, (jejíž existenci sám autor připouští), zvolila Okamuru. Není to divné, že právě zastánce těchto voličů chce přímou demokracii a ještě k tomu ve zcela jiné, zjednodušené, formě než té švýcarské?

Jinými slovy, pokaňkat se perem je dost něco jiného než podělat referendum.

A k těm švýcarským daním. Ty jsou tak nízké, že to nikoho nezajímá, dokonce jsou občas snahy některé(místní) daně v regionálních referendech zase trochu navýšit.

R. Brzák 28.2.2018 9:55

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

Ano, je tristní, že referendum jako téma zdvihá politický podnikatel (a to jsem mírný) Okamura - namísto aby jej ve svých programech měli jako koncept propracovaný dle švýcarského vzoru strany tzv. pravice - ODS - a, což je pro mne nejsmutnější, i mocenskou angažovaností doposud nepokřivení (mno volení) Svobodní.

To ale neznamená, že je tím referendum diskreditováno - diskreditována je tak právě "pravice" i pravice...

A k Vaší poslední větě - ano, takhle to dopadá, když ponecháte občanovi, aby o svých penězích rozhodoval sám - chová se jako hospodář a je dokonce ochoten jich dobrovolně odevzdávat víc - když cítí, že to jeho společenství unese a potřebuje.

R. Brzák 28.2.2018 9:56

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

mnou volení...

Ś. Svobodová 28.2.2018 10:48

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

Okamura není zastánce jednoduchých voličů, ale jednoduchých názorů. A jednoduchými názory oslovil jednoho z deseti voličů. Na tom není nic divného. Za jeho návrhem referenda nejsou nějaké divné zájmy. To byste mu přisuzoval příliš složité myšlení.

Osobně jsme se s ním setkala pracovně v době, kdy byl mluvčím ACČKA a mohu Vás ujistit, že i tenkrát byl naprosto stejný.

J. Kulheim 28.2.2018 11:30

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

Okamura postavil svou volební kampaň na problémech, které plynou z našeho členství v EU. Existuje stále dost voličů, kteří ví, jak se žije v autoritativním režimu. Současný deficit demokracie umožňuje malé skupině lidí ovlivňovat jejich život do všech podrobností. Zákazů, příkazů, lží jsem si užil dost a už víc nechci.

Máme možnost volit, ale volby mají takový vliv na další vývoj společnosti jako za komunistů. Rozdíl je jenom v tom, že k volbám nemusíme jít a nkdo nás nepronásleduje. Už v současnosti víc jak 80% zákonů k nám přichází z Bruselu.

Okamura vycítil, že to tak vnímá dost voličů, aby se jeho strana dostala do parlamentu. Jeho voliči nejsou nějací extremisté, kteří by chtěli vládu tvrdé ruky, ale lidé pro které má větší cenu svoboda individuální a státní, než dotace. Jsem přesvědčený, že pokud bude nadále pokračovat centralizace moci do Bruselu, bude mít voličů čím dál víc.

Okmura umí poslouchat lidi z ulice, umí s nimi diskutovat, mluví stručně a pro každého srozumitelně. To neumí žádný předseda strany, která se dostala do parlamentu. Mezi současnými politiky je to osobnost.

Ještě bych chtěl říct, že nejsem jeho volič.

M. Valenta 28.2.2018 13:50

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

Vliv jednoho voliče pane Kulhheime je u nás matematicky viděno ca 1/5000000(při 60% volební účasti) a lepší to nebude, možná za 50 let až nás bude jen 5 mil.

J. Kulheim 28.2.2018 14:15

Re: Dnes sice lepší než jindy, ale...

Demokracie přímá i nepřímá je především vláda většiny nad menšinou. Přímá i nepřímá demokracie mají stejné problémy. Obojí se dá různým způsobem ovlivnit. U referenda je to už otázka, která ovlivnit chování voličů.

Místní referendum není špatné. S celostátním referendem, možná v některých otázkách, ale po delší a skutečně seriozní kampani.

V. Student 28.2.2018 9:19

Neodpustím si maličkost.

Házet Žižkem? Kdo byl Žižke? Protože autor článku se dopouští překlepů naprosto výjimečně, nedá mi to: byl to překlep, pane doktore, nebo to bylo vyjádření nějakého postoje vůči tomuto největšímu českému vrahounovi?

J. Kombercová 28.2.2018 9:32

Re: Neodpustím si maličkost.

Žižek, soudruhu Jirásko. :)

R. Gramblička 28.2.2018 11:11

Re: Neodpustím si maličkost.

Slavoj Žižek :-)))

V. Student 28.2.2018 12:24

Re: Neodpustím si maličkost.

Slavoj Žižek myslím největší český vrahoun není. :-))

M. Rubáš 28.2.2018 9:16

časem bude referendum o EU

časem bude referendum o EU. Protože ta se chová čím dál tím hůř. Přichází další průser z Bruselu. Brusel se chystá zatočit s fake news a připravuje novou legislativu. Více bychom se měli dozvědět už koncem března. Jde z toho strach!

http://www.epshark.cz/clanek/424/evropa-navrat-do-totality

V. Povolný 28.2.2018 9:12

Výjimečně rozumný článek

v záplavě blábolů a manipulací.

V. Student 28.2.2018 9:12

Demokracie je vláda lidu.

Tedy měla by být. Ve skutečnosti vždycky vládla elita, která si ty ostatní nějak ohnula. Za feudalismu silou, za moderní totality silou a manipulací, za demokracie manipulací.

Ovšem pokud se manipulaci nebude dařit - a jak to tak vypadá, lidé chytili druhý dech a alespoň nakrátko si toho nechávají nakukávat čím dál méně - opravdu povládne názor většiny. Ale, ještě jednou, tak to má přece...ehm...v demokracii být, ne?

F. Navrátil 28.2.2018 9:02

Strach ze ztráty moci

Zajímavé je, že politici, politologové a ústavní právníci omdlévají při nedodržení nějakého ducha ústavy, ale vůbec jim nevadí, že ústava není naplněna v bodě, který předpokládá zákon o referendu. Důvod vidím ve strachu elit ze ztráty části moci. Proto se nejvíce argumentuje tím, že občané jsou nekompetentní a hloupí, než aby rozhodovali o vážných věcech. Vidím to naopak. Průměrný volič je odpovědnější a moudřejší než průměrný politik. Hodnocení politologů vynechávám, protože se prezentují tak, že název politolog je dnes žalovatelnou urážkou.

P. Boublíková 28.2.2018 8:43

Ono se to vlastně vše dá shrnout

pod námitku "lidi jsou blbí" (nebo jinak makoví). Avšak mohou-li blbí lidé chodit k volbám (a podle toho i volby dopadají), proč by nemohli chodit k referendu. Myslím si, že to není fatální rozdíl.

R. Brzák 28.2.2018 9:07

Re: Ono se to vlastně vše dá shrnout

Mohou-li blbci volit, zvolí si do čela občas blbce. Budou pak nespokojení a blbci v čele budou mít pocit elity a když budou dělat blbosti, stejně zůstanou u moci nejmíň čtyři roky a reálně za svou blbost nezaplatí.

Když blbci budou používat referenda, budou muset přijmout, že ty blbosti, které se jim dějí, jsou dílem jejich blbého rozhodování...možná i nadále zůstanou blbci blbí...ale z hlediska vývoje jedince je rozvíjejícím právě dopad vlastní blbosti na blbce!