2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Úvaha čistě sportovní

Blížíme se k poločasu. Jako téměř každá kolektivní hra, má i ošklivá hra, kterou právě teď hrajeme, svůj poločas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 7.2.2017 7:54

S EU na věčné časy !

Nejen Izrael a Švýcarsko , ale i Anglie prostřednictvím Brexitu a Amerika zvolením Trumpa jsou pro příští volby inspirující. Každý volič by měl volit prostřednictvím své peněženky , své rodiny, své obce. Argumenty jako EET= nula od nuly , inkluze = ptákovina , dotace = úpadek.

V. Kotas 7.2.2017 7:54

Děkujeme pane Chrastina. Jen bych prosil častěji.

Určitá část společnosti ( jistě ta větší ) by bojovala, ale jako v kolektivním sportu musí být u týmu nějaké vedení ( " majitel " ), které má vizi, cíl a k tomu i trenéra a další potřebné k týmu, kteří budou ochotni a schopni to mužstvo vést k výhře. Jenže když se dnes někdo takový objeví, bude okamžitě nazván vůdcem, diktátorem. V první republice nebylo vše ideální, ale přece jenom byli lidé ochotni pro ni něco udělat, aby vzkvétala ( a ti vůdcové nechyběli ). Ten duch tehdejší doby dnes chybí.

M. Drašner 7.2.2017 8:32

Re: Děkujeme pane Chrastina. Jen bych prosil častěji.

V první republice byla také spousta legionářů a dalších ex-vojáků, kteří o tom něco věděli. Bývalí záložáci ČSA se učili leda tak natírat trávníky nazeleno a dělat si mazáckou vojnu.

V. Kotas 7.2.2017 8:56

Re: Děkujeme pane Chrastina. Jen bych prosil častěji.

Těmi, kteří byli něco pro republiku, jsem myslel Baťu, SOKOL, adt. .

D. Polanský 7.2.2017 7:51

Problém je v tom, že politické strany

k problému, který zmiňuje autor, mlčí neboli se alibují. Mělo by to být tak, že by zde měly být strany, které vidí naši budoucnost v EU a které ji tam nevidí. Pak ať si volič vybere. jenomže žádnou takovou jasnou profilaci stran nevidím.

V. Braun 7.2.2017 10:00

Re: Problém je v tom, že politické strany

A co svobodní nebo Okamura, ti nejsou dostatečně proti EU?

J. Jurax 7.2.2017 0:49

Protetorát

Nezdá se Vám, pane Chrastino, že v něm už od Lisabonské smlouvy žijeme? A že přituhuje?

P. Dvořák 7.2.2017 2:08

Protetorát.

Podle slovníku cizích slov znamená: ochrana, záštita; forma závislosti na mocnější zemi.

Naprosto mi uniká, kdo nás ochraňuje a zaštiťuje. Zato je evidentní, na které mocnější zemi jsme závislí dnes stejně tak, jako jsme byli závislí v tom prvním protektorátu.

A ještě jeden obrovský rozdíl tady je: tehdy jsme neměli na vybranou, kdežto dnes jsme vlezli do chomoutu protektorátu naprosto dobrovolně a rádi prostřednictví referenda o vstupu do EU. Tragický důsledek protektorátu je přesto opakovaně potvrzován výsledky dalších a dalších voleb.

M. Drašner 7.2.2017 8:29

Re: Protektorát.

Nutno ovšem dodat, že ta původní EU před Lisabonskou smlouvou byla poněkud jiná. Také jsem věřil na federální Evropu s jednotnou armádou (ať vlastní či NATO), jednotnou zahraniční politikou a dalšími znaky státu (nejlépe po vzoru USA se slabší federální vládou, která by zase nemohla až tak zasahovat do záležitosti jednotlivých států nad rámec ústavy). Tenhle dnešní paskvil je prů§er.