13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Útisk činorodých lidí

Fialovu kabinetu kontrolování marží zachutnalo. A tak si po březnovém spuštění sledování cenotvorby čerpacích stanic nyní posvítí také na prodejce potravin. Ve své podstatě je jakákoli kontrola marží pošlapáváním svobody podnikání, takže by ji jeden čekal třeba od sociálních demokratů, nebo spíše od komunistů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 26.4.2022 8:45

Pane vy lžete. Jen nevím jestli vědomě nebo jste opravdu tak hloupý.

Babiš vydal zbytečně mnoho zákazů, které musel podle zákona kompenzovat. A do toho se mu jaksi nechtělo a musela mu to připomínat nejen opozice, ale i soud. Tlačili ho tedy k tomu, aby dodržoval zákon.

Opozice však primárně žádala, aby bylo zákazů méně a klesla tak potřeba kompenzací.

O. M. 26.4.2022 8:38

Já bych to s tím útiskem neviděl tak žhavě.

O. M. 26.4.2022 8:36

Ne.

J. Krásenský 26.4.2022 8:31

Liberálové zrušili veškerá morální pravidla a místo nich zavedli zákony a vyhlášky, které činorodí lidé kreativně vykládají a využívají. Dědeček měl peníze na výplaty zaměstnancům uložené u dvou různých bank, pro případ, že by se jedna dostala do potíží. Nezaplacená práce dělníkům je do nebe volající hřích. Pro liberály součást podnikatelského plánu. Dědečkovo podnikání ukončili marxisti znárodněním, otec na čtyři roky v prvním PTP, strýc vězněn až do roku 1962 - pro případné osočení z marxismu.

Zrušením morálky se jedinou hodnotou stávají peníze. Z dlouhého snažení o lidskou svobodu se díky liberálům dostáváme zpět na počátek, který vystihuje latinské rčení "homo homini lupus" (člověk člověku vlkem). A svobodu člověka vytvářejí peníze. To si můžete ověřit u lidí, kteří žijí z výplaty do výplaty, v nájmu a nemohou si dovolit ani onemocnět. A zde se naskýtá otázka, zda je možné být svobodný ve společnosti, ve které žijí lidé fakticky nesvobodní. Asi jsou málo "činorodí" (podle liberálů) nebo jsou hříšní a předurčení k věčné záhubě (podle protestantů). Chudoba dnes cti tratí. A nejen cti, hlavně svobody.

[>-]

J. Nevrkla 26.4.2022 8:27

A tak začíná cesta k socialismu...

F. Navrátil 26.4.2022 8:24

Situace je taková, že českou lacinou elektrickou energii nuceně dodáváme na euroburzu a draze kupujeme zpět. Potravinářský průmysl byl velkým privatizačním třeskem vložen do rukou zahraničních majitelů, kteří ho zlikvidovali, aby mohli dovážet své drahé produkty do supermarketových řetězců zahraničních majitelů. O čem chce vláda rozhodovat? Redukce marží má pro snížení cent stejný význam jako podávání vitamínových tabletek v případě klinické smrti.

J. Krásenský 26.4.2022 8:19

Liberalizmus se zvrhl v ideologii ne nepodobnou marxizmu. Kovandův text je toho dokladem. Argumentuje ideologicky ("Kontrola marží potravin je komunismus, nepatří do repertoáru stran vzývajících svobodu") a hloupě ("Kontrola marže je projevem útisku. Útisku činorodých lidí. Pokud se zákazníkovi zdá cena vysoká, tak prostě nekoupí. Tak prosté to je.") Tedy cena elektřiny "se mi zdá" vysoká, dokonce nesmyslně vysoká, jakou mám šanci ji nekoupit? Ano, jistě že ji "mohu nekoupit", což mne však vyřadí ze společnosti a stanu se neosobou, a ohrozím tím zdraví a život svůj a svých blízkých.

Argumentace svobodou podnikání ve společnosti, kde ti "činorodí jedinci" beze studu a hlasitě vyhlašují, že bez dotací nemohou podnikat, či by nepodnikali, je odporně pokrytecké. Na jejich dotace v podnikání stát vybírá peníze i od těch nejchudších například penzistů.

Kam až může vést neútisk "činorodých lidí" názorně ukazuje tento příklad " https://www.lidovky.cz/svet/proc-je-nejnenavidenejsi-muz-usa-nejnenavidenejsi-muz-usa.A170805_133819_lide_pkv " . Ano, je to extrém, ale v principu jde o svobodné stanovení ceny, na které může zákazník přistoupit, které obhajují liberálové a které stojí za jinak nezdůvodnitelnými cenovými skoky u nás.

Ještě za první republiky, platily zákony o lichvě a maximálním zisku (zisk vyšší než dvacet procent byl trestným činem - podle otcových vzpomínek). Tyto zákony převzala první republika ještě ze starého mocnářství a rozhodně nešlo o projevy marxizmu, ale o morálku v podnikání. Přesně o tu morálku, na kterou liberálové útočí až v první řadě. Dnes vyhlašují, že neumí definovat lichvu, dlužníci platí i úroky z úroků, exekutoři jsou privátní a mnozí z nich, z těch činorodých exekutorů jsou dnes miliardáři, protože jim liberálové dali tu moc, pardon "vytvořili prostor k podnikání".

V. Humble 26.4.2022 8:17

Proto takove debaty nikam nevedou. Dnes je jedno kdo je u vlady protoze pristup je vicemene stejny. Pravicova vlada kontroluje marze to je neco co patri pod komunismus. I kdyz Babise nemam rad predstava ze nekdo jiny by zodpovedne setril v dobe pandemie a lide by si ho dobrovolne zvolili je hodne naivni. To by jste videl ten rev pokud by stat zacal hospodarit s vyrovnanym rozpoctem a dopadlo by to na vsechny ty kteri jsi na nem vybudovali zavislost

D. Polanský 26.4.2022 8:15

Co bude tankovat, když nemá auto?

D. Polanský 26.4.2022 8:14

Přesně tak, ještě ho tlačili k tomu, aby rozdával ještě více. Prostě mu mydlili schody. Ale to jej neomlouvá, neměl poslouchat bandu prospěchářů deroucích se ke korytům.

R. Gramblička 26.4.2022 8:12

tož jednak je to jeden z nejpilnějších autorů na psu a druhak mají jeho slova téměř vždy přidanou hodnotu. A nevšim jsem si, že by se tu vyjadřoval ke všemu.

D. Polanský 26.4.2022 8:12

Pravda to sice je, ale co by pak dělali politici a úředníci?

R. Langer 26.4.2022 7:48

Prodávat přes burzu je pro někoho výhodné a výnosné, a proto je to pravicové, to je fakt. ;-)

R. Langer 26.4.2022 7:47

Neříkala náhodou opozice, co je teď u vlády, že rozdal ještě málo? ;-D

M. Kanda 26.4.2022 7:06

Babiš tady před rokem a půl rozdal lidem stovky miliard za nic a snížil tak hodnotu peněz. Vyvolal tím obří inflaci. Jestli se jí chceme zbavit, je potřeba z lidí ty peníze vytahat zpátky. Proto bych vyšší marže nezakazoval, ale zdanil nějakou krátkodobou daní (4-5 měsíců by úplně stačilo).

J. Moravec 26.4.2022 6:54

1) majoritním vlastníkem ČEZu je stát. Takže on rozhodne za kolik prodá občanovi svoje zboží.

2) bude skupina stát na sebe ochotna aplikovat svůj protimonopolní úřad?

Klasický střet zájmů

J. Kavalír 26.4.2022 6:27

"Kontrola" marží je k ničemu, pokud se její výsledky pravidelně nezveřejňují tak, aby je měl každý před očima, když vyrazí natankovat.

J. Šebek 26.4.2022 3:37

Kam se kouknu tam je Kovanda. Není už toho "všeználka" trochu moc?

F. Žůrek 26.4.2022 2:42

Lukáši, nevzrušuj se!

Hra bez pravidel vede do pekel.

Zdař Bůh!

K. Nový 26.4.2022 0:40

Ono to není úplně černobílé.

1) Prodávat přes burzu je také velmi pravicové a správné, a podívejte se, kam prodej v ČR vyrobené elektřiny na burze v Lipsku vede....

2) Pokud má nějaká skupina monopol a zneužívá ho, tak i v USA jsou schopni na ni aplikovat protimonopolní opatření