6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Utěšený růst ve stínu nejistoty

Mezinárodní měnový fond odhaduje pro příštích několik let růst světového HDP na zhruba 3,7 procenta (ročně). To je krásné číslo. Podstatně vyšší (asi trojnásobně) než roční růst počtu pozemšťanů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 21.12.2018 13:28

Re: Dobře nebudeme zpochybňovat to,

A víte, že si myslím, že jo?

Nelegální imigrace je přinejmenším z části důsledkem kolektivismu: co mají hlídat všichni, nehlídá nakonec nikdo. Do vlády oligarchů se teď pouštět nebudu (mj. si nejsem jist, co by mi z úvahy vyšlo). Dotace je evidentní výsledek nekapitalistické úvahy, že lidi si bez pomoci neporadí. Euro není třeba rušit, ale udělat z něj politicky nezávislou měnu: pak si nebudou Italové nadměrně půjčovat, protože před sebou nebudou mít příklad Řecka, kterému bylo masivně pomoženo, ani Německa a dalších, kteří "si odsouhlasili" výjimku z domluvených kritérií (schodek max. 3% ze státního rozpočtu).

A globalizaci rušit netoužím - ta způsobuje, že co si nekoupím od souseda, to si koupím ve městě a co si nekoupám ve městě, to si koupím od Číňanů. Je tu samozřejmě i druhá strana mince: nebudu-li lepším výrobcem, než jsou Číňani, nebudu mít kšefty.

Autor promlouvá ke každému, kdo považuje za vhodné si jeho text přečíst.

V. Kotas 21.12.2018 6:17

To je taky spolek pěknejch

vychc ánků, lichvářů," motajících " s ekonomikou mnoha států, podle potřeb těch nejbohatších.