26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
gerontusinza 23.12.2008 10:13

Nepochopil jste ani za mák......Re: pane Řežábku

pokud tu poplatky budou zavedeny, garantuji vám že ODS je znovu tavádět nebude........ populismus nepopulismus....... jen zrádce a tupec jde proti vůli občanů když ví že doba není kritická a to víme všichni, jen vy máte pocit že se bez politiky Vondry a Topolánka zhroutí svět....a pár slaboduchých lidí...... poplatky budou vědí to všichni jen ti vaši pitomci z ODS si neuvědomují že politika je umění možného a ini jsou už skutečně nemožní....... trapní ... i ten paroubek je víc politik než vaši tupci...;-D

Detox 23.12.2008 11:48

Re: Nepochopil jste ani za mák......Re: pane Řežábku

Vážený pane,

zloba a nenávist z vás čpí jako čpavek z flašky,alespoň že Jirku trochu berete i když ne mnoho.Také jsem pochodoval v májových průvodech a vyřvával přitroublá hesla,polouchal žvasty prvních tajemníků a jím podobných korytářů.Zdá se,že se vám po těch časech stýská..Třeba se ještě dočkáte.Zatím si to můžete nacvičit doma-třeba: Republiku si rozvracet nedáme,nebo smrt americkým imperialistům,nebo ten kdo stojí na chodníku nebuduje republiku,znáte jistě i další.

VL 23.12.2008 15:48

Re: Nepochopil jste ani za mák......Re: pane Řežábku

Doporučil bych ještě "Naší vesnicí americký agent neprojde !"

daimonion 23.12.2008 8:03

Naprosto přesné ...

... není co dodat ;-)

kiri 23.12.2008 8:02

Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

ale zavání to trochu naivitou. Koalice může zrušit co chce a volby stejně prohraje. Paroubek totiž otevřel komnatu superpopulismu a překvapivě zjistil, že funguje. Po zrušení poplatků obrátí hněv lidu jinam. Nebude to problém, lidu se nelíbí nic.

Bianca 23.12.2008 8:22

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Hmmm, chaba omluva neschopnosti ty lidi - obcany oslovit, zamyslene mu vysvetlit a HLAVNE ho presvedcit. At se to zamlouva ci nikoli, v demokracii uz to tak chodi, ze alespon cas od casu rozhoduji lide - obcane - volici. Tem, kteri obcany neoslovuji, radne nevysvetluji, nedokazi presvedcit,  to pak obcane spocitaji.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 8:56

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

No, milý kolego, nejsem si s¨zcela jist, že PR bylo rozhodující, i když se tak docela všeobecně soudí a možná i vymlouvá. Já si hlavně myslím, že celé to reformní úsilí trvalo nepřiměřeně dlouho, keců kolem habaděj, mediální diskuse přečetné namísto činů. Po ovoci pozná se strom, žádná reforma k vidění, poplatky hned tak a hned jinak, sama koalice mění náhled na ně, natož pak na jakési vzdálené záměry reformy. Nepřipraveno, tak bych to nazval. Osm kecama promrhaných let v oposici namísto řádné přípravy, řádné tak, aby s nástupem vlády byla reforma spuštěna balík za balíkem.

Když jsme vedli dávno debaty o nutných změnách systému, bylo předmětem diskuse i to, zda ty změny mají být postupné nebo náhlé. A víte dobře, že jak dr Rath, tak Komora a tak i mnozí kolegové náhlé změny odmítali, já stále mám za to, že stávající systém je veskrze špatný a nelze ho dílčími kroky změnit. Dílčí změny vyvolávajíé jen nové a nové dílčí problémy. Říkám pořád, že dochucovat ten zoufale nechutný dort pejska a kočičky ( = systém poskládaný ze všeho nejlepšího, co poslanci dovezli ze světa od Kanady po Singapur)  nemá smysl, dort je třeba vyhodit, což ovšem vyžaduje mít připravený nový. A tu nacházím úhelný kámen reformy - nic není připraveno a furt se jedná. napřed poplatky, pak výjimky, výjimky z výjimek, modifikace ptateb, modifikace úhrad podle toho, vše na pendrek, dva roky pryč a jsme kde jsme byli, akorát že poplatky nebudou a ponížení skrze ně úhrad zůstane.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 8:56

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Vysvětlování ? K čemu . Rozsáhlá publikace ministerstva, provázející reformou je k čemu - kdo ji čte asi tak ?  Lidi potřebují vědět co kdy kde se jim dostane a za jakých podmínek.  Jestli jim jedni tvrdí A a druzí oponují tvrzením o právech na B, nedovědí se nic a mají tak leda zmatek v hlavě.

Nevím, jestli to komu dochází, ale např. zrušením poplatků za léky si lidé pohorší. Vrátí se marže a když někdo dostane na receptu tři balení, zaplatí třikrát tolik, než dosud. Stejně tak poklesne zájem poskytovat péči, hrazenou kapitační platbou. Atd. Ale nechť, vox populi, democratia. Masy rozhodnou, jenže masy a kolektivy neznajuí pravdu, nejsou jí ani hodny, ani potřebny.  A úkolem demokracie nadále zůstane púočíátat hlavy a nedbat mozků.

 

Minutus 23.12.2008 11:05

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Pane doktore, to nemyslíte vážně, že vysvětlit něco lidem je totéž jako vydat příručku ministerstva. Lékaři ji možná někteří přečtou, ale ani ti povětšinou ne. Dnes máme diametrálně jiné možnosti, jak lidi informovat a také těmi informacemi zahlceni jsou. Julínek vzbudil o problém ohromný zájem, lidi by sledovali, co vyvěsí reformě na štít. Vyvěsil Cikrta, který nakonec nikoho nedojal, jak si asi myslel, spíš naopak.

Já sám jsem naprosto nespokojen s informacemi MZ a to mi poplatky nevadí, svým způsobem z nich mám prospěch. Jak je to třeba s těmi privatizacemi pojišťoven a nemocnic, kde je nějaké poctivé zdůvodnění, proč je to potřeba a v čem to bude lepší,  a v čem horší? Zdravotnictví se nejvíce týká důchodců a těmi všichni jednou budem. Nepřipravené experimenty dělané poloutajenou formou budí mé a nejen mé obavy. Ptám se - je to břídilství, nebo zase nějaká zlodějna? A že jich tu bylo, to snad popřít nelze.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 11:24

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Ale já jsem netvrdil, že je to totéž.  Jen jsem chtěl ukázat, že až takový zýájem o vysvětování není, lidé tu příručku nijak nehltali a krom toho nejsou to oni, kdo rozhodují. Vysvětlit se mělo zákonodárci.  zahlcení inormacemi nerepresentuje informovanost.

Je to šlendrián a diletantství. Nemůžete informovat, když ani nevíte, co vlastně má být.

Vidlák 23.12.2008 8:58

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Přesvědčit lidi? Myslím, že Vaše představa je trochu naivní. Zrušíme poplatky u lékaře, zabráníme školnému, vrátíme dětské přídavky, zastavíme zdražování... Toto byl volební slogan ČSSD v posledních volbách a také s ním drtivě zvítězila a žádného přesvědčování nebylo třeba.

To, jak to chodí v moderní demokracii se všeobecným volebním právem, předpověděl již Alexis de Tocqueville před 200 lety: demokracie se jednou změní v diktaturu zpitomělého davu. Slibte jim oběd zadarmo a zvolí vás.

orange 23.12.2008 10:01

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Takže zrušit všeobecné volební právo? Rozumím vám dobře? Jak vidno, co pravičák, to kovaný demokrat. Tak američani se  chudáci snaží, aby demokracii přinesli i do nejvzdálenějších koutů země a nevědí, že celý ten koncept je omyl.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 10:11

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Platon charakterisoval demokracii jako vládu lůzy a podřízení rozumu vášním.  Nicméně nic dokonalejšího není známo. Mám se za pravicového liberála a nemyslím si, že rušit volební právo je kýžená cesta. Spíše bych apeloval na to, aby voliči nepodléhali dogmatům a demagogům, aby prvně bez ohledu na fandovství zvažovali více nabídku a hodnotili dobře její plnění, čímž by kultivovali výběr kandidátů politických stran.

Mám politiku za naplnění vrozeného smyslu pro obec a národ a má za úkol těch, co stojí v čele, aby předepisovali, co je správné, užitečné a spojené se zákony.  A myslím si, že tzv. politikové budou jednat tak, jak jejich voliči budou vybírat - jestli se voličům líbí populismus, politikové budou populističtí, jestli se jim bude líbit seriosní práce, budou seriosní.  Strany politické vybárají do svých čel prýávě podle toho, kdo z kandidátů získá nejvíce hlasů. Jakmile zjistí, že hulváti a demagogové  nejsou žádáni, nevyberou je.

 

doktor 23.12.2008 10:35

Milý kolego, napsal jste

"Mám politiku za naplnění vrozeného smyslu pro obec a národ a má za úkol těch, co stojí v čele, aby předepisovali, co je správné, užitečné a spojené se zákony" a současně o sobě tvrdíte, že jste pravicový liberál. To první je správně. Jednak to odpovídá lidské přirozenosti, jednak je to základem původní levicovosti a z ní vzniklé všeobecné solidarity. Proč se přitom považujete za pravicového liberála, nechápu. Leda byste myslel liberalismus v americkém smyslu. To by s vámi ovšem naši pravicoví dogmatici vyběhli. Domnívám se, že ani tu pravicovost si lékař prostě nemůže dovolit: musel by změnit své poslání.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 13:57

Re: Milý kolego, napsal jste

Tak já si myslím, že nežiji jen jako lékař a nezajímá mne jen zdravotní péče. Mám nějaký náhld na svět a myslím si, že do pravicově liberálních přístupů se to, co jsem psal, vejde.

Minutus 23.12.2008 11:10

Demokracie není vládou lůzy

Podle vás Masaryk nebo Churchill byli lůza? Je to prostě opak autokracie a totality, která se moc neosvěčila. Úkolem elit je dát těm méně šťastným etický příklad, akceptovatelné vzory. Což se moc neděje. Největšími idoly jsou sportovci, herci a politici, jejichž skandály jsou denně v Blesku.

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 11:24

Re: Demokracie není vládou lůzy

Já nejsem Platón :-))

Kolombo 23.12.2008 12:19

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Jenže, bohužel, v takto chápané demokracii budou rozumní lidé bez šance, pokud se v populaci objeví pouhých 51% blbů nebo stačí i méně + schopný demagog + zkorumpovaní nebo blbí novináři. Opačně to neplatí, neb skutečný demokrat nechá blba, ať si s pánem Bohem dělá co chce pokud nehodlá zrovna podpálit radnici nebo tbořit revoluci. Zato blbové  chápou demokracii jako legální možnost ty druhé okrást, Stačí přece odhlasovat co pro ně všechno musejí udělat. Taková demokracie je otroctvím a diktaturou lůzy. Přisám Bůh, kdyby mne před spoluobčany a takovouhle  demokracií mohl ochránit třeba Usáma Bin Ládin, stanu se jeho stoupencem.

Vidlák 23.12.2008 10:13

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Já pouze cituji staré filozofy. Co říkáte třeba na tohle:

V roce 1787 Alexander Tyler, skotský profesor historie na University of Edinburgh, řekl na adresu athénské republiky, zaniklé před 2000 lety, toto:

Demokracie je vždy dočasná a nemůže trvale existovat jako forma vlády. Demokracie existuje jen do doby, než voliči zjistí, že mohou sami sobě "navolit" velkorysé dary z veřejných statků. Od toho okamžiku většina vždy volí ty kandidáty, kteří jim slíbí co největší podíl na veřejných prostředcích, což má za následek, že každá demokracie nakonec zajde na zhroucení financí.

janoryna 23.12.2008 10:47

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře, orange

rozumíte dobře já taky. já si myslím, že na řízení společnosti by se lidé měli podílet takovým dílem, jakým k jejímu chodu přispívají. a jestliže někdo je jen na přípěvkách, měl by si lámat hlavu nad tím, jak si zajistit vlastní zdanitelný příjem. takže hlasovací právo všeobecné podle výše zaplacených daní !

I-Worm 23.12.2008 10:44

Vidíte Vidláku, oběd zadarmo - a já furt dumal

kde na to ten Gandalovič přišel, jak si získat voliče - on četl Tocquevilla!

antiMajkkl 23.12.2008 17:10

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Vidláku, za oběd a chlast kupovala ODS před svým sletem/kongresem nové voliče, trochu uvažuj, chudáku slabé modré mysli.Rv

AndyO 23.12.2008 11:29

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

ano, podcenili sílu permanentní demokracie, již ne zastupitelské v pravém slova smyslu a přecenili schopnosti své i voličské.

Demokracie je vskutku nejhorší ze všech špatných variant.

Detox 23.12.2008 12:00

Re: Pane Řežábku myslíte to asi dobře,

Ano máte pravdu to vysvětlení nebylo dotaženo do konce,ovšem nedovedu si představit jak by se to mělo dělat.Takzvaný "prostor" v televizi musí být vyvážený,takže to pozveme do televize ministra zdravotnictví,který něco vysvětlí,pak opozice nejlépe Dr Ratha,to je přece odborník na slovo vzatý a mnoho občanů ho hltá s vyvalenýma očima a ten to všechno sepsuje a poplivá.Na závěr pustíme výsledek průzkumu agentury XY s nějakou !správně! položenou otázkou na příklad  kolik lidí souhlasí  s poplatky,(většina je proti,komu by se chtělo platit,že)čímž nenápadně podpoříme pana Ratha,resp.Paroubka a argumenty ministra zdravotnictví smeteme do koše.

ranbow 23.12.2008 7:54

kolik by se mělo platit?

Ono to vypadá populisticky - tak teda ať se platí za stravování v nemocnici - paušálem a nebo podle toho co se sní? Aspoň teda já co si vzpomínám, když už jsem ležel pár dní ve špitálu tak před i po operaci tak jsem dostal akorát hořkej čaj. Když už jsem na tom byl tak dobře že sem měl nárok na suchej rohlík tak mě vypakovali ať se dokurýruju doma a za svoje.Čili, já bych byl ztratnej i na těch současnejch 60K. Zase na druhý straně - co i vzpomínám tak za noc na záchytce bylo 500- právě za náklady. Čili, kolik by jste byli ochotný denně platit v nemocnici za jídlo? Těch současnejch 60? Nebo 150? Nebo 300? Nebo by jste řekli, pane doktor, já nic nechci, manželka mi sem odpoledne přinese husu nebo si pošlu do bufetu pro salát s rohlíkem a točenou dvanáctku?

Zaprdálek 23.12.2008 7:59

Re: kolik by se mělo platit?

Ty rudý blbe! nech už se konečně vyléčit z té tvoji nízké a chorobné závisti!8-o

Karotka 23.12.2008 8:00

Re: kolik by se mělo platit?

???:-/

I-Worm 23.12.2008 10:46

Re: kolik by se mělo platit?

text v naprostém souladu s nickem. Tak co se divíte?

Frank 23.12.2008 8:08

Re: kolik by se mělo platit?

" By jste". Kolik byste by ochoten zaplatil někomu za to, aby vás doučil gramatiku?

Karel 23.12.2008 8:26

Re: kolik by se mělo platit?

Myšlenky nicku ranbow jsou - asi nechtěně - úžasným přiznáním omezeného bolševického myšlení lůzy, která zaoranžovala všechny kraje, s výjimkou Prahy. Vše zadarmo a nic se nenadřít. V poznámce o trochu dříve lká nad vytížením zaměstnané žena a jejího manžela, kdy prý vzít čas na prevenci vlastního zdraví? Milý ranbow, takový je život, jinak to nejde a idylka, kdy přijdu domů z práce ve čtyři (z práce mně nevyhodí, ani když tam na nic nejsem a trávím tam pracovní dobu kecy o fotbale/hokeji) a dělám na baráku (auťáku, na melouchu - dosaď dle situace), weekend na chalupě s nakradeným materiálem (odjezd v pátek ve dvě z práce) je opravdu možná jen v reálném socialismu. Jen k tomu musíme vzít všechny další atributy socialismu - fízlování, nedostatek všeho a ztrátu jakékoliv perspektivy. A to jsme v ´89 odvrhli a ejhle, řadě spoluobčanů se po tom stýská. A ty kecy o stravování v nemocnici?! Tak po řadě: v nemocnici se svítí, topí, uklízí, opravuje, maluje a já nevím co ještě a toto není  zdravotní péče. To by mělo být plně zpoplatněno - stravování je opravu jen marginální částka, ta režie vychází v řádu stokorun denně. Hospitalizováni by měli být jen ti opravdu těžce nemocní - ostatní se mají léčit doma a ambulantně. Představa, že hospitalisovaný si žádá sváču z bufetu je opravdu úsměvná, takový marodér do nemocnice vůbec nepatří. Takže hezké Vánoce a šťastný Nový rok, s takovýmhle ksindelm to bude zajímavé.